Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Sennyey Anna grófnő


Magáról a grófnőről nem maradt fenn semmi megbízható adat. A család 1767-ben kapta a grófi címet. A bélyi kastélyt báró

Sennyey László építtette 1781-ben rokokó-klasszicista stílusban, majd a 19. században felújították, átalakították és kibővítették. Ekkor nyerte el mai alakját: a források szerint földszintes, manzárdtetős, szeszélyes alakú, hosszan elnyúló épület, eredetileg terjedelmes park közepén, dombvonulat szélén. A kastélyhoz tartozott egy 1854-ben épült neogótikus pavilon is, amely később római katolikus kápolna lett. A romjaiban is lenyűgöző kastély a második világháború után rohamosan pusztulni kezdett, s bár az ötvenes évek elején történt egy felújítás mára már tönkre ment. A család illetve a grófnő életéről adatok híján nagyon keveset tudunk. A korabeli receptes könyvekben viszont több, a grófnő által írt receptet találhatunk.

CSOKOLÁDÉSÜTEMÉNY
Elkészítése: Hat tojás sárgáját 14 dkg cukorral habosra keverünk, azután hozzáadunk 15 szem finomra tört pörkölt-kávét, egy szelet őrölt csokoládét, kis darab finomra vágott citronádot, 14 dkg őrölt mandulát. Jól elkeverjük, azután beléadjuk a hat tojás fehérjének habját, ujjnyi vastagon tepsibe öntjük, ha megsült, szögletes darabokra vágjuk. Ha kihűlt a tészta, kettévágjuk, csokoládékrémmel töltjük oly vastagon, mint a tészta, tetejét is krémmel kenjük be, és őrölt mandulával behintjük.

HIDEG CSOKOLÁDÉKRÉM POHÁRBAN
Elkészítése: Minden tojáshoz egy és fél deka csokoládé kell puhítva és kevés cukor. Jól elkeverjük! Tojás habja jön hozzá, mokkacsészébe téve, hideg helyre állítjuk kis időre. Gyorsan elkészül, így igen alkalmas falun, ha váratlan vendégnek finom édességet akarunk adni.

NARANCS-TORTA
Elkészítése: 24 dkg cukrot, 8 tojás sárgájával, fél narancs levével finomra keverünk. 24 dkg liszt, nyolc tojás fehérjének habja és narancs héja belereszelve jön még hozzá és sárga és vörös festék, hogy sárgabarack-szint kapjon. Tortaformában sütjük, ha kihűlt két lapra vágjuk, és sárga krémmel töltjük ujjnyi vastagon. Krém: egynegyed liter tej, három tojás sárgája, hat dkg cukor, két dkg liszt, kevés vanília, tűzön keverjük, míg sűrű, ha kihűlt, hozzáadunk 15 dkg habosra vert vajat.

PÜCKLER HERCEG-KRÉM
Elkészítése: Egy liter tejszínből kemény habot verünk és abba 20 deka apróra vágott Makront, hét deka csokoládét, hét deka citronádot, hét deka mandulát és hét deka mazsolát keverünk. Ha össze van keverve, három részre osztjuk, egyik rész marad fehér, a másik részt csokoládéval barnára, a harmadik részt bretonnal rózsaszínre festjük és igy, rétegenként, a fagyasztó formába tesszük, és a szokásos mód szerint fagyasszuk.
A Makron készítési módja: Három tojás fehérjéből habot verünk, ehhez 15 deka cukrot, 15 deka reszelt mandulát adunk, papírral letakart pléhre kis rakásokat formálunk belőle, és lassan sütjük.