Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Hermann Pückler - Muskau herceg


Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau herceg, író, kertészmérnök, katona, német utazó. 1785. október 30-án született a Lausitz melletti Muskauban, meghalt 1871. február 4-én Kottbus melletti branitzi kastélyában. Eleinte jogot tanult, majd 1803-ban katona lett.  Az 1813-as háborút az orosz hadseregben küzdötte végig. 1828-tól 1840-ig hosszú utazásra indult, bejárta Észak-Afrikát, Egyiptomot, Kis-Ázsiát és Görögországot is. Útjairól Heine szellemeskedő stílusában útirajzokat írt.
Felesége rajongott a konyhaművészetért, mindig újabb és újabb ételekkel kísérletezgetett, hogy kényeztesse férjét. A férfi nem volt hálás érte – inkább megcsalta őt egy másik nővel.

PÜCKLER FAGYLALT
Hozzávalók 12 szelethez: 5 dkg étcsokoládé, 800 g tejszín, 15 dkg porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg eper, a díszítéshez csokoládé

Elkészítése: A csokoládét felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk. Kb. 700 g tejszínt a porcukorral együtt kemény habbá verünk, majd 3 tálban elosztjuk. Az egyik adagba belevegyítjük a csokoládét. Egy őzgerincet vagy (1 1/2 l-es) kerek tálat hideg vízzel kiöblítünk, belesimítjuk a csokoládékrémet, és kb. 15 percre mélyhűtőbe állítjuk.
A vaníliás cukrot meg a tojássárgáját habosra keverve a második adag tejszínhabba dolgozzuk, azután a csokoládérétegre kenjük, és kb. 15 percre visszatesszük a mélyhűtőbe. Rúd mixerrel pépesítünk 15 dkg epret, és a maradék tejszínhabba forgatjuk, majd a vaníliarétegre simítjuk. Egész éjszakára mélyhűtőbe állítjuk.
Tálalás előtt a formát rövid időre forró vízbe mártjuk, és a fagylaltot tálra borítjuk. A maradék tejszínt felverjük, majd feldíszítjük vele a tortát. Csokoládészilánkokkal és a maradék eperrel díszítve azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra