Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Magyar Bálint


ÁFONYÁS VADRAGU BURGONYAROPOGÓSSAL
Egy kiló szarvashúsból 15 deka gombával, 2 fej hagymával, 2 szép sárgarépával és vadfűszerekkel készítik.
A hagymát apróra vágjuk, s olajban megdinszteljük. Beletesszük a kockára vágott húst, és tovább dinszteljük. Vadfűszerrel: mustármaggal, babérlevéllel, boróka-bogyóval, zúzott fokhagymával és sóval, borssal fűszerezzük. Mikor a hús már puha, beletesszük a kockára vágott gombát és a sárgarépát. Mielőtt tálalnánk, összeforraljuk az áfonyalekvárral. Burgonyakrokettel kínáljuk, és a tányéron karikára vágott paprika közepében áfonyalekvárt is elhelyezünk.

A recept Magyar Bálint várkapitány konyhájából származik-

Palonai Magyar Bálint származásáról alig tudunk valamit. Nevét először 1543-ban említik Nádasdy Tamás familiárisaként. 1543 tavaszán Pécsre küldi, a várat védendő a török ellen. Pécsről a szigetvári vár védői közé szegődik. Mindvégig katona maradt. Házassága révén kerül Fonyód a birtokába.
1548-tól már Nádasdy főkapitányi hadainak parancsnoka. Az 1549-től, a török zaklatást tiltó rendelkezés megszüntetése ellenére, amikor csak lehetősége nyílott, a törökre támadott, ami a királyhoz érkező panaszáradatot vont maga után. A budai pasa felháborodva tudatja, Magyar Bálint néhány társával egész Pécsig és Székesfehérvárig mindent felprédál és elraboltat.
1551-ben, a királyi Magyarország és Erdély egyesítéséhez szükséges 500 fős lovas had katonái között találjuk. A kor egyik jeles történetírója név szerint megemlíti Magyar Bálint hősiességét. Az 1552-es évi a török elleni háborúskodásban hol ide, hol oda rendelték. Gyakran hagyja el Fonyód környékét, melyet bármikor megrohanhattak a törökök.
1553-ban a Fonyódról keltezett levelében megemlíti, hogy a török Lak (Öreglak) és Somogyvár alatt portyázik. A törökök 1553-1554-ben egyre gyakrabban támadtak a Balaton körüli várakra. Ismerjük a korabeli párbajra hívásának történetét is. A dél-dunántúli várak elleni török támadások elszólítják Fonyódról, majd 1555. szeptember 21-én éjszaka Mehmed bég emberei megtámadták a fonyódi várat. Az ostrom éjfélkor kezdődött. El is foglalták a régi palánkokat, de visszaverték őket. Amikor Magyar Bálintot elszólította a hadi kötelesség, a török nem hagyott fel Fonyód ostromával 1562-ig. Ez ideig állandóan zaklatta a törököt.
További sorsáról nincs megbízható adat.