Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Sakjamuni Buddha


Sakjamuni Buddha, a világ egyik legnagyobb vallásának, a buddhizmusnak a meghatározó alakja. Az Északkelet-Indiában és Nepál határa közelében lévő Kapilavasztu városában uralkodó király, Suddhódana fia volt, s a mai Nepál területén, Lumbiniben született. Páli nyelven beszélt.
Huszonkilenc évesen családját, feleségét (Jasodará) és csecsemő fiát (Ráhula) elhagyva az igazság keresésének szentelte életét. Több évi aszkézis után rájött, hogy testének kínzásával csak elhomályosítja az elméjét, de nem jut közelebb az igazi bölcsességhez, ezért felhagyott az önsanyargatással. Végül az emberi létezés nagy kérdéseivel viaskodva, egy Bódhifa alatt meditálva rátalált a megoldásra, és buddhává, vagyis „megvilágosodottá” vált. Ekkor harmincöt éves volt. Életének hátralévő idejében Észak-Indiát bejárva terjesztette életfilozófiáját és haláláig ezrek váltak a követőivé. Legfőbb tanításait a „négy nemes igazság” foglalja össze:
- az emberi élet lényegében szenvedéssel teli;
- e szenvedés oka az emberi önzés és vágyakozás;
- van egy út, amellyel megszabadulhatunk az önzéstől és vágyakozástól;
- a megszabaduláshoz az ún. „nemes nyolcrétű ösvény” vezet: a helyes szemlélet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes élet, a helyes törekvés, a helyes vizsgálódás, a helyes elmélyedés.
A történelmi Buddha létezésére utaló legrégebbi idézetek ie. 200-ból maradtak ránk, noha több száz évvel korábban élt. Egyes forrásokban felmerült születési évként 624, 566 és 448 is.
A buddhista tanok széles körű elterjedését elősegítette, hogy az i. e. 3. században Asóka király is felvette a hitet és államvallássá tette.
Karl Jaspers szerint egyike volt az ún. tengelykor (i.e. 800-200) meghatározó gondolkodóinak.

BUDDHA SZÜLETÉSNAPI LEVESE
Hozzávalók 6 adaghoz: 1.5 kg csirke, 1.5 kg marhahús, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 db babérlevél (vagy fahéjlevél), 4 db szegfűszeg, 2 szál fenyérfű (ázsiai citromfű), 2 db chili (kisebb), 1 db szerecsendió virág. 1 db fekete kardamom, só ízlés szerint, 8 dkg rizs, 2 közepes db paradicsom, 10 dkg garnéla, 1 ek citromhéj (vagy lime héj, csíkokra vágva a tálaláshoz)

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, hideg vízben feltesszük főni a hagymával, babérlevéllel, szegfűszeggel, chilivel, citromfűvel, kardamommal, szerecsendió virággal és sóval. Annyi vizet öntsünk rá, hogy jócskán ellepje. Legalább 3-4 órát főzzük, lassan gyöngyözve, pontosan úgy, mintha húslevest készítenénk.
A rizst sima vízben kifőzzük, leszűrjük.
Kóstoljuk a sósságát, majd adjuk hozzá a rákokat, ezt néhány percig főzzük csak. Tálaljuk forrón a citromhéjcsíkokkal, rizzsel levesbetétként, petrezselyemmel megszórva.