Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Sára, Ábrahám felesége


Tiepolo freskójának részlete

Sára eredeti nevén Száraj (śārăy), magyarban Szárai illetve Sárai Terah lánya, Ábrahám felesége és egyben féltestvére volt a Héber Biblia és a Korán leírása szerint. Történetét a Teremtés könyve írja le. Sára volt Izsák anyja és Izráel népének ősanyja. Az első ószövetségi mátriárka. A Teremtés könyve egészen a 17. könyv 15. verséig nevezi őt Szárainak vagy Sárainak, amikor férjével Ábrámmal együtt, a Jahvéval kötött szövetség megpecsételésére megváltoztatja nevét. Ettől fogva Sára és Ábrahám a nevük.
Sára Ábrahám feleségeként a judaizmusban, a kereszténységben, az iszlámban és a Bahá’í vallásban - az úgynevezett ábrahámi vallásokban - kiemelt szerepet játszik. Mindazonáltal a különböző vallások más nézőpontból tekintenek Sárára. A zsidó hagyományok Ábrahám és Sára közös gyermekét, Izsákot tartják az isteni szövetség jogos örökösének, hiszen az Úr kettőjükre vonatkozóan kötötte meg szövetségét. Ezért a judaizmus és az erre épülő kereszténység is Sárát az izraeliták ősanyjának, saját vallásuk és népük mátriárkájának tekinti.
A hagyomány szerint Kr. e. 2000 és Kr. e. 1500 között született meghalt Kr. e. 2000 - Kr. e. 1500 Makpelá barlangjában, Kánaán földjén.

SÁRA LÁNGOSA
Hozzávalók: 30 g élesztő, 2 ek olívaolaj vagy olvasztott vaj, 1 tk só, 300 g víz, 500 g búzaliszt

Elkészítése: Az élesztőt és a sót vízben feloldjuk. Hozzáadjuk az olajat (vajat), közben kevergetjük. Belekeverjük a lisztet, és alaposan meggyúrjuk. Kendővel letakarjuk, hidegen (!) kelni hagyjuk 15-20 percet. 15-20 perc után 4 felé osztjuk, és lángost formálunk belőle, majd ismét állni hagyjuk.
Forró sütőben 20-30 percig sütjük.
A lángos kiválóan illik a hirtelensültekhez és a zöldfőzelékekhez. Nagyon finom megvajazva vagy sajttal, de önmagában is jó.