Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Walt Disney


Walter Elias „Walt” Disney (Chicago, 1901. december 5. – Los Angeles, 1966. december 15.) amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, szinkronszínész és rajzfilmgyáros. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Miki egeret.

Walter Elias Disneyként látta meg a napvilágot az Illinos állambeli Chicago városában, Elias Disney (1859-1941), Kanadából áttelepült farmer, és Flora Call (1868-1938) negyedik gyermekeként. Vannak akik úgy feltételezik, hogy ők nem a vér szerinti szülei, hanem csupán Spanyolországból fogadták örökbe. Elias egyébként ír, míg felesége Flora német származású volt. A család megélhetése nagyon nehéz volt, ezért szüleivel együtt 1906-ban egy Marceline melletti farmra, Missouriba költözött. A farmon a munka kemény volt, emiatt Disney két bátyja (Herbert és Raymond) visszaszökött a városba és többé nem is tértek vissza a családhoz. Édesapja (Elias) kemény ember volt, híve volt a testi fenyítésnek. A gyerekek nem kaptak semmi kedvezményt, de még játékokat sem. Karácsonyi ajándékuk mindig valami használati tárgy volt. A bátyja Roy látta el testvéreit játékokkal és később szerzett külön munkát neki. Nem volt könnyű ez az élet, de Disney mégis kellemes emlékként emlékszik vissza rá, mint ahogy később rajzfilmjei színhelyéül is szívesen választotta a farmot.
Disney már akkor is rajzolgatott. Egyik alkalommal spaklival és egy kátránnyal teli hordóval a kezében a házuk fehér falait kidekorálta, rá rajzolva különböző állatokat. Emiatt megbüntették, de később Maggie nénje hozott neki ajándékba egy csomag rajzpapírt és pár ceruzát, aminek nagyon örült. A családtól nem sok biztatást kapott a rajzoláshoz, de más emberektől igen.

Aladdin
Az Aladdin (eredeti cím: Aladdin) színes, amerikai egész estés rajzfilm. A Walt Disney Pictures 31. egész estés rajzfilmje. A filmet Ron Clements és John Musker rendezte. A történet az arab népmese, az Aladdin és a bűvös lámpa nyomán készült, ami Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepelt. Az eredeti szinkronhangok olyan híres színészek voltak, mint például Scott Weinger, Linda Larkin, Robin Williams, Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, vagy Frank Welker.
Elsőnek 1992. november 25-én mutatták be a mesefilmet, ami többnyire pozitív visszajelzéseket hozott. Negatívumok is érték a film készítőit, mégpedig arab nézők személyében. Ők azt állították, hogy némi rasszizmust is véltek felfedezni a mese történetében. Mindezek ellenére Aladdin nagy bevételt hozott Disneynek. Elsősorban meg kell említeni, hogy ez volt a legsikeresebb film 1992-ben, ezen kívül az Amerikai Egyesült Államokban 217 millió dollárt hozott a konyhára, míg világszerte 504 milliót. Nem csak a gyermekeket hozta lázba a film, ugyanis nem sokkal a megjelenés után folytatást készítettek. A második rész címe „Jafar visszatér” lett, míg a harmadik részé „Aladdin és a tolvajok fejedelme”.
Ezeken kívül még más egyéb formák is ihletet merítettek az Aladdinból. Született a történet alapján számítógépes játék, animált tévé-sorozat, a figurákból plüssállatok.

Aladin álomsüteménye
Hozzávalók:
A tésztája: 3 dl liszt, 4 ek cukor, 12 dkg vaj, 1 tojás sárgája
A töltelek: 2 tojás, 2 doboz krémtúró, 1 dl sűrű tejföl, fél dl liszt, 1, 5 dl cukor, 1 tk vanillin, fél citrom leve és héja

Elkészítése:
Tésztája: A lisztet keverd el a cukorral es morzsold el a vajjal, majd tedd bele a tojássárgát és gyúrd össze egy masszává. Kicsit kinyújtva nyomkodd bele egy kb. 24 cm átmérőjű, leszedhető oldalú tortasütőbe majd tedd be a jégszekrénybe kb. félórára.
Közben kapcsold be a sütőt 200 fokra!
Töltelek: Kézi mixerrel keverd habosra a tojást, cukrot, majd tedd bele egymásután a többi hozzávalókat. Öntsd rá a tésztamasszára és tedd középre a felmelegített sütőbe 30-35 percre.
Ha szép aranysárga a teteje, kész!
Hagyd hűlni a formában, majd utána levéve az oldalát, vágd cikkekre vagy kockákra a sütit.
Cikkekben mutatós, torta-szerű es nagyon finom!