Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Anonymus


Született 12. század elhunyt 13. század, foglalkozása szerző, történész

Anonymus, vagy Bele Regis Notarius (Béla király Névtelen Jegyzője; kb. a 12. század vége – 13. század eleje), az egyik magyar király jegyzője és krónikása (feltehetően III. Béláé, de minthogy pontos születési évét nem ismerjük, nem lehetünk bizonyosak benne). Keveset tudunk róla; latinizált nevének kezdőbetűje mindenesetre P-vel kezdődik, mert magát csak „P. mesterként jelölte („P. dictus magister”, az általános filológiai értelmezés szerint „a mesternek mondott P”).
Pontos adataink sem a születési és halálozási idejéről, sem személyéről nincsenek, de a történelemtudomány elfogadta, hogy III. Béla király névtelen (latinul: anonymus) jegyzője volt – egyes kutatások szerint személye azonos Péter győri püspökkel. Anonymus a magyar honfoglalás történetének legrészletesebb megírója, valamint tőle tudjuk a törzsfők neveit – de azokat a történészek nem tartják hitelesnek. Művének, a Gesta Hungarorumnak egyetlen, 13. századi példánya az Országos Széchényi Könyvtárban található. A latinul írt művet Lethenyey István pécsi kanonok (1791), Mándy István (1799) és Szabó Károly (1860) fordították magyarra. Művének korai kiadása Mátyás Flóriántól való.

ANONYMUS
Hozzávalók: 1 bögre gersli (árpagyöngy), 1-1,2 kg sertéslapocka, sok hagyma, 2-2,5 kg édes, zöld káposzta, pirospaprika, piros arany, bors, rozmaring, borsikafű, oregánó, köménymag

Elkészítése: a gerslit 5-6-szoros mennyiségű vegetás, sós vízben megfőzni. A húst sok hagymával bő levű pörköltnek elkészíteni. A káposztát laskára vágva akkor kell a pörköltbe tenni, mikor az már majdnem kész. Addig kell még együtt főzni, amíg a káposzta is puha lesz. Ekkor az előre elkészített gerslit is belekeverni, és kb.10 percig együtt rotyogtatni.