Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Oscar Michel Tschirky


Oscar Michel Tschirky (született 1866. november 6. La Chaux-de-Fonds, Svájc -, meghalt 1950. New Paltz, New York, USA)

1883-ban telepedett le New York City-ben.  A Delmonico étterem főpincére volt, és ezt követően a Waldorf-Astoria Hotelé. Ő volt a széles körben közismert “Oscar a Waldorf”, megjelent egy nagy szakácskönyve is. A Waldorf saláta atyja.
Kiváló szakmai tudását munkaadói is megbecsülték, hiszen 1943-as nyugdíjba vonulásáig végig a Waldorfban dolgozott.

A jó Waldorf saláta készítésének három alapszabálya van.
Az első: a hozzávaló zeller. Az igazi Waldorf saláta nem zellergumóból, hanem angol-zellerből készül, azt is igen apróra kell vágni, mert ha nagyobb darabkák érkeznek belőle az ember szájába, akkor a zeller erős íze agyoncsaphatja az íz-harmóniát.
A második: a majonéz dressing éppen csak vonja be vékonyan a zöldségek felületét.
A harmadik: a salátának legalább egy órát állnia kell a fogyasztás előtt.

Az eredeti recept szerint:
Egy fél csomag angol zellert megmosok, egészen apró darabokra szeletelem, majd folytatom két nagy, mondjuk egy piros és egy zöld, lehetőleg savanykás almával. Két evőkanál (házi) majonézt elkeverek két evőkanál tejföllel, vagy felvert tejszínnel, sózom, borsozom. A zellert és az almát összeforgatom az ízesített majonézzel. Egy marék (szárazon) pirított dióbelet durvára vágok és azt is hozzáforgatom a salátához. Frissen őrölt borssal megkoronázom, behűtve tálalom. Ha van otthon, lehet belekeverni pár (felezett) szem fehér és kék-szőlőt. Ehhez a salátához remekül illenek a kék-penészes sajtok, de kitűnő kísérője a halas, vagy húsos fogásoknak is.

WALDORF SALÁTA 01.
Hozzávalók: 15 dkg dió, 1,2 dl majonéz, 1 dl joghurt, 1 teáskanál mustár, fél citrom leve, 4 db alma, 4-5 db fiatal zellergumó és levele, ízlés szerint só és őrölt bors, 10 db kelbimbó, 1-1 sárga és piros húsú paprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Az almákat hámozza meg és kockázza fel, a zellert megsúrolva vágja kockákra, a levelét finomra, a kelbimbókat negyedelje el, a paprikát darabolja kockára. Melegítse fel a sütőt 180 fokra. Száraz tepsiben a durvára tört diót 4-5 perc alatt kissé pirítsa meg. Hagyja kihűlni. Keverje össze a majonézt, a joghurtot, a mustárt és a citromlevet. Ízesítse a fűszerekkel. Az előkészített zöldségféléket forgassa bele. Locsolja meg a tetejét olívaolajjal, szórja meg a dióval és a zellerlevéllel. Azonnal tálalhatja.

WALDORF SALÁTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg zeller, 3 alma, fél citrom, 15 dkg sajt, 10 dkg dió, fél dl majonéz, 1 dl tejszín, só, bors, 1 fej saláta

Elkészítése: A megtisztított zellert gyufaszál vékonyságúra vágjuk, az almát megmossuk, ugyancsak vékony csíkokra vágjuk, mindkettőt megöntözzük kevés citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A sajtot kockákra vágjuk, a diót durvára (néhány gerezdet félreteszünk a díszítéshez). A majonézt eldolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal, a tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan hozzákeverjük. Leöntjük vele a salátát, óvatosan összekeverjük, jól behűtjük. Tálaláskor a gondosan megmosott, lecsorgatott salátalevelekkel kibéleljük egy mélyebb tálat, beleszedjük a salátát. Tetejét diógerezdekkel díszítjük.