Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bangó Margit


Bangó Margit (Vásárosnamény, 1950. április 4. –) Kossuth-díjas magyar roma előadóművész.


Zenészcsaládba született Szabó Margit néven, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben, 17 évesen édesanyja biztatására jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekarral kezdett el fellépni.
Fiatalon ment férjhez, első férje Bangó Lajos volt, de a házasságuk csupán másfél évig tartott; ebből a kapcsolatból született a lánya, Marika. Első férjével történt válása után már nem tudta elhagyni a Bangó nevet, ezzel a névvel, Bangó Lajos mellett, feleségeként, Bangóként lépett be a zenei köztudatba, azóta művésznévként használja. Később újra férjhez ment, tíz évig volt párja Járóka Sándor cigányprímás. Egykoron az ország legfiatalabb nagymamája volt.

BANGÓ MARGIT KUKORICÁS TÖLTÖTT KÁPOSZTÁJA
Elkészítése: Rizs helyett 20 dkg kukoricakását keverhetünk 40 dkg darált sertéshúshoz. Hozzáadunk fél fej apróra vágott, üvegesre dinsztelt hagymát. Sóval, borssal ízesítjük. A tölteléket fellazíthatjuk egy tojással vagy apróra vágott savanyú káposztával. 8-10 káposztalevél közepére tegyünk egy halom ízesített darált húst. A levél széleit felhajtjuk, és a két végét szorosan összecsavarjuk.
Nagyobb fej hagymát apróra vágunk, 3 evőkanál olajon vagy kevés zsíron megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és beletesszük az 1 kg szálas savanyú káposzta felét (előzőleg néhány órán át hideg vízben kell áztatni, hogy ne legyen túl savanyú). Belehelyezzük a töltelékeket, amelyeket betakarunk 30 dkg füstölt oldalassal. A tetejét befedjük a maradék káposztával. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és két órán át főzzük. A töltelékeket kivesszük, 3 dkg lisztet elkeverünk tejföllel, hozzáadjuk a káposztához, és néhány percig főzzük. A tálba kiszedve a tetejét meglocsoljuk tejföllel.