Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Húsgombócos levesek 01.


B
BAKONYI BETYÁRLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsír, 50 dkg szegfűgomba vagy vargányagomba, 10 dkg liszt, 5 dkg tisztított vöröshagyma, 5 dl tejföl, 21 csontié, 1 db babérlevél, 1 cs. metélőhagyma, só, őrölt bors, zsályalevél, friss kakukkfű, kalocsai csemege fűszerpaprika

Elkészítése: A füstölt kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. A szalonnát zsírjától leszűrjük, a tepertőt félretesszük. A visszamaradt zsíron lepároljuk a megmosott, szeletekre vágott szegfű- vagy vargányagombát, sózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket: őrölt bors, finomra vágott zsályalevél, kakukkfű, babérlevél. 15 perces párolás után csontlével felengedjük, beletesszük a lepirított kolozsvári szalonnát, felforraljuk (zsírból, lisztből rántást készítünk, melybe finomra vágott vöröshagymát, késhegynyi kalocsai fűszerpaprikát teszünk), és berántjuk. Beletesszük a karikákra vágott lángolt kolbászt, és tejföl hozzáadásával készre főzzük. Betétnek húsos derelyét vagy húsgombócot adunk.
Húsos derelye készítése: lisztből, tojásból, sóval két levél gyúrt tésztát készítünk, melyet a következő töltelékkel töltünk: finomra darált sertés- vagy borjúhúst vajon finomra vágott vöröshagymával lepirítunk, sóval, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kb. 10 percig pirítjuk, ezután keverőedénybe tesszük, és két tojás sárgájával összedolgozzuk. A kinyújtott tészta egyik lapjára, egyenlő távolságra mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, beborítjuk a másik levél tésztával, derelyevágóval kiformázzuk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük.

BORBA FOJTOTT HÚSGOMBÓC
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darált sovány sertéshús, 5 dkg nyers rizs, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg margarin, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, só; a mártáshoz 2 paradicsom, 3 dl száraz/félszáraz vörösbor, 1 evőkanál finomliszt, 1 dkg margarin, 1 darabka zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors

Elkészítése: a rizst térfogatának megfelelő, kétszeres mennyiségű vízben addig főzöm, amíg az összes levét beszívja. A darált húst összedolgozom a nyers tojásokkal, a nagyon finomra vágott hagymával, a margarinnal, a pirospaprikával, sóval, végül a majdnem puha rizst is hozzáadom. Ráöntök néhány evőkanál bort, majd addig gyúrom a masszát, amíg az összes levet felveszi, és formázhatóvá válik. 15 percig hagyom állni. Közben a mártáshoz a margarinon megpirítom a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) zellert, hozzáadom a zúzott fokhagymát, meghintem a liszttel, és egy-két percig kevergetve pirítom. Ezután felöntöm a borral és még 3 dl vízzel, simára keverem, megsózom, megborsozom, és beleteszem a paradicsomszeleteket is. A mártást kiforralom. Nedves tenyeremben nyolc gombócot gömbölyítek a húsos masszából, majd a mártásba egyenként beleteszem a gombócokat. Az edényt befedem, és kis lángon 30 percig párolom. A gombócokat időnként megforgatom. Ha a mártás idő előtt elfőne, forró vízzel apránként pótolom.

BÖLLÉRLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bekevert kolbászhús, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyem, 3-4 szem burgonya, 1 üveg szeletelt gomba, sertésvelő (ízlés szerint), 4 dl tejföl, 3-4 evőkanál mustár, babérlevél, só, ételízesítő

Elkészítése: A bekevert kolbászhúsból a tojás hozzáadásával apró gombócokat gyúrunk (lisztezett kézzel készítsük, akkor nem ragad). A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát megtörjük és egy kevés zsíron megdinszteljük. Felöntjük vízzel és beletesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott zöldségeket, illetve a húsgombócokat, majd sóval, ételízesítővel és babérlevéllel ízesítjük. Ezt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután tesszük a levesbe az apró kockákra vágott burgonyát, a szeletelt gombát és a velőt, végül készre főzzük (kb. 20 perc). Végül a tejfölt összekeverjük a mustárral, a levesbe öntjük és az első forrást megvárva, elzárjuk alatta a gázt.

BUGACI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése: A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk. Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük. Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük. Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

C-CS
CSABAI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 10-10 dkg sertéshús, füstölt hús, sárgarépa és gyökér, 20 dkg krumpli, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 tojás, olaj, babér, só, bors, paprika

Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott szalonnát és a csíkokra vágott füstölt húst. Pirítjuk és megszórjuk paprikával. Vízzel felöntjük, ha felforrt beletesszük a feldarabolt krumplit és zöldséget. Sóval, babérral ízesítjük. A sertéshúst ledaráljuk és összedolgozzuk a liszttel, a tojással, sóval, borssal. A levesbe főzzük a formált gombócokat, végül hozzáadjuk a tejfölt és fölforraljuk még egyszer.

CSERTA MENTI KANÁSZLEVES
Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 ek zsír, 2 ek liszt, 3-4 galambgomba (galambica), ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi bors, 1 hagyma, só
Levesbetét: húsgombóc

Elkészítése: A zöldséget, gombát apró kockákra vágjuk, a hagymát finomra reszeljük. Fele zsíron megpároljuk őket. Felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűznél főzzük.
A megmaradt zsírból világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, simára keverjük, a levesre szűrjük. Lassan főzzük tovább.
Húsgombóc: 15 dkg darált hús, 3 ek rizs, 1 kicsi reszelt hagyma, bors, só, 1 ek olvasztott zsír, 1 tojás. Tehetünk bele apróra vágott petrezselymet is.
Összekeverjük, vizes kézzel apró gombócokat formálunk.
A húsgombócot és az apróra vágott, kisütött szalonnát zsírjával együtt a levesbe tesszük. Puhára főzzük.

CSIRKE-HÚSGOMBÓC LEVES (ARGANAK)
Hozzávalók: 70 dkg csirke, 1szál sárgarépa, 20 dkg vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1/4pohár rizs, 2tojás, fél citromnak a leve, só, bors, koriander zöldje

Elkészítése: A csirkét egészben megfőzzük a sárgarépával, és az egészben hagyott vöröshagymával. A levet leszűrjük. A húst feldaraboljuk, kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a félig megfőtt rizst, az apróra vágott pirított vöröshagymát, a koriander zöldjét, sót, borsot, jól összekeverjük, majd kis gombócokat formálunk belőle. A gombócokat újra főzzük a húslében. Külön tálban szétdörzsöljük a tojássárgáját, hozzáadjuk a citromlevet, jól kikeverjük. Ezután fokozatosan beleöntjük a levesbe, együtt melegítjük, de nem forraljuk fel. Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

CSORBA 01.
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l zellergumó, l szál póréhagyma, l doboz paradicsompüré, 2 l víz, só, bors, lestyánlevél
A húsgombóchoz: 30 dkg darált marhahús, 1 csésze főtt rizs, l tojás, só, bors

Elkészítése: A zöldségeket szálasra vágjuk, s a vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a fűszereket, s elkészítjük a gombócokat. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kis gombócokat formálunk. Amikor már csaknem puhák a zöldségek a forró levesbe belerakjuk a gombócokat. Még kb. 20 percig lassan főzzük.

CSORBA 02.
Ez a leves jellegzetesen román-török eredetű étel, de mar nagyon régen meghonosodott Erdély-szerte. Annyira, hogy sokszor még lakodalmakban is ezt főzik, mert savanyú, gazdag, jól csúszik az alkoholos italok mellé, amit ilyenkor nagyobb mennyiségben szokás fogyasztani. A leves savanykás íze semmivel sem hasonlítható össze, mert korpaciberével, amit borsnak is neveznek, savanyítják. úgy is hívják, hogy román ecet, nagyon egészséges. Ez úgy készül, hogy üveg vagy cserépedénybe búzakorpát tesznek, kb. fél kilót, egy maroknyi kukoricadarát vagy lisztet, egy szelet barna (vagy fehér) kenyeret, néhány karika citromot. Ezt állandóan kavargatva felöntik ötliternyi forró vízzel. Lefedik az edényt, és 24 órát meleg helyen tartják. (Van, amikor kicsit többet kell.) Amikor jó savanyú, leszűrik, üvegekbe öntik, és hideg helyen tartják. Ha egy csészényit tesznek a következő adaghoz a kész korpaciberéből, még finomabb lesz.

Elkészítése: A leveshez eredetileg marhahús kell, de szoktam disznóhúsból, sőt pulykahúsból is készíteni, ha nincs más. Szerencsés eset, ha van külön csontos hús, és darált hús. A csontos húst egy nagy fazékban (egyszerre többet szoktam csinálni, akár három napra is, mert mindenki szereti) hideg vízzel odateszem főni. Amíg felforr, megreszelek két-három sárgarépát, egy petrezselymet, egy zellergumót, apróra vágok egy kisebb fej hagymát. Közben leszedem a levesről a habot, ha feljött a tetejére, és kisebb lángra teszem. Beleszórom a zöldségeket, néhány szem egész fekete borsot. Nyáron még gazdagabban készítem: zöldbabot, borsót, uborkát, cukkínit, karfiolt, paprikát is teszek bele, mind apróra vágva. Amíg fő, apró húsgombócokat készítek darált húsból, kevés hagymával, egy tojással, sóval, őrölt fekete borssal. Belefőzöm a levesbe, és még egy maréknyi rizst is. (Van, amikor a rizst is a húsgombócba teszem.) Ha minden puha, savanyítom: ha van, korpaciberével, ha nincs, akkor vagy citromlével, vagy paradicsommal, (Télen házi lecsót teszek bele néhány kanállal, finom savanykás ízt ad.), és bőven szórok rá lestyán levelet, frisset vagy szárítottat, ami van.
De nagyon fontos, ez adja meg a jellegzetes ízét!
Többféle változatban készítem ezt a levest. Van, amikor csak kockára vágott sovány húst teszek bele; van, amikor csak sárgarépát, hagymát.
Máskor tejes-lisztes habarással behabarom (citromlével vagy korpaciberével való savanyításkor).

CSORBA LEVES
Elkészítése: 3 db jókora sárgarépát lereszelünk, pirított vöröshagymán megdinszteljük. Pirospaprikával meghintjük, 3 dl vízzel felengedjük. Felforraljuk. Kb. 30 dkg darált húst fűszerezünk, félig főtt rizzsel összekeverjük, kis húsgombócokat gyártunk, a forrásban lévő vízhez teszünk 7 dl, házilag főzött paradicsomlevet, (persze másfajta is jó), belehelyezzük a húsgombócokat és megfőzzük. Lehet beletenni egy szál zellerlevelet.
Tálaláskor - aki szereti - kevés tejföllel megszínesítheti.
Megj.: Úgy az igazi, ha egy szál lestyánnal fűszerezzük.
Én gyakran készítem, de mindenféle zöldséget szoktam beletenni, és általában egy fél üveg lecsót löttyintek bele paradicsomlé helyett.

E
EGRI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, 25 dkg sertésdagadó, só, törött bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál kakukkfű, 5 dkg búzadara, 2 tojás, 1,5 liter húsleves

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát és fokhagymát zsíron megfuttatom.
A húst ledarálom, és a kihűlt hagymát, kevés sót, borsot, a pirospaprikát, a kakukkfüvet, a búzadarát és a tojást hozzákeverem. 10 percig hideg helyen pihentetem.
Dió nagyságú gömböket formálok belőle, és sós vízben vagy húslében kifőzöm.

ERDÉLYI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
A gombóchoz: fél kg darált hús, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet fehér kenyér só, bors
A leveshez: 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, maréknyi zöldborsó, kisebb karalábé, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, só, bors, vegeta

Elkészítése: A zöldségeket apró kockára vágjuk, kis zsiradékon megdinszteljük, majd feltöltjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük. A húst a tojással, apróra vágott fokhagymával, az áztatott kenyérrel, és a főszerekkel jól összegyúrjuk, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és belefőzzük a levesbe. Jól összefőzzük, petrezselyemzöldet teszünk rá. Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá!

G
GALYASÁGI GOMBÓCLEVES GAZDAGON
Hozzávalók: 20 dkg marhahús, 1-1 szál petrezselyem és sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szem burgonya, 1 db. száraz zsemle, 1 db. tojás, 2 evőkanál étolaj, 1 kiskanál pirospaprika. Ízlés szerint só, őrölt fekete bors, leveskocka, apróra vágott lestyánlevél, kevés liszt

Elkészítése: A leveshúst megmossuk, felkockázzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a zsemlét megáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A burgonyát félretesszük. Most a húst a sárgarépával, petrezselyemmel és a zsemlével együtt ledaráljuk, majd ízlés szerint sózzuk, meghintjük őrölt fekete borssal, apróra vágott lestyán levéllel. Hozzáadjuk a felvert tojást és az egészet összedolgozzuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, amit lisztben megforgatunk és félre teszünk. Külön edényben a felforrósított étolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, amit tűzről lehúzva megszórunk fűszerpaprikával és felöntünk egy liternyi vízzel, amiben a leveskockát feloldottuk. Felforraljuk, majd belerakjuk a zöldséges húsgombócokat és éppen csak gyöngyöző lében kb. fél óráig főzzük, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is. Ha megpuhult a burgonya a levest apróra vágott lestyán levéllel megszórva tálaljuk.

GÖRÖG HÚSGOMBÓCLEVES (JUVÁRLÁKJÁ)
Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 1 marék rizs, 1 felvert tojás, 1 apróra vágott hagyma, fél kávéscsésze olívaolaj, fél kötés petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt,
A tojásos citromöntethez: 2 közepes citrom, 2 tojás

Elkészítése: A hozzávalókat (a liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban felfőzünk körülbelül 1.3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat, és puhára főzzük, miközben arra is figyelünk, hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.
Elkészítjük a citromos tojásos öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.
Ha kimondottan levesnek akarjuk, akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki, amibe miután leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként, tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizst számolhatunk. Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.

GÖRÖGÖS CITROMLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 15 dkg búzadara, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, bors, 1 teáskanál oregánó, só, 2 evőkanál menta, zellerszál, petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál mustár, 2 dl főzőtejszín, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 liter víz, 2 zöldségleveskocka, 2 húsleves kocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöld hüvelyű zöldbab

Elkészítése: A leveskockákkal tegyük fel a sárgarépát és zöldbabot főni. Ez alatt készítsük el a gombóchoz a masszát: ízlés szerinti sót, a felkockázott hagymát, aprított fokhagymát a búzadarával, hússal, tojással, aprított zellerrel és petrezselyemmel, borssal, oregánóval és bazsalikommal, mentával gyúrjuk össze. Tegyünk fel fazékban vizet. Amíg a víz melegszik, addig a főzőtejszínből, a mustárból, a citrom levéből és az étkezési keményítőből készítsünk habarást. Amikor a zöldség már megpuhult, a habarással sűrítsük be a levest. Az időközben felforrt vízbe pici gombócokat rakunk a húsos masszából, és kifőzzük. A kifőtt gombócokat azonnal a levesbe tesszük, egyszer összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk.


H HALGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 kg busa, 1 csomó leveszöldség, 20 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 1 hegyes erős paprika, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojásfehérje, olaj, 1 teáskanál pirospaprika, só, halfűszer-keverék, szemes bors, babérlevél
Elkészítése: A hal fejét és farkát levágjuk. A megtisztított, felaprított leveszöldséggel együtt 1 liter vízbe tesszük. Sóval, szemes borssal, babérral ízesítjük és felforraljuk. Fedő alatt megfőzzük, majd leszűrjük. A halat kicsontozzuk, húsát ledaráljuk és összedolgozzuk a tojásfehérjével. Sóval és halfűszer-keverékkel ízesítjük. A masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a felkarikázott erős paprikát (el is maradhat). Sóval, pirospaprikával ízesítjük, majd felöntjük a félretett halalaplével. Felforraljuk és beletesszük a halgombócokat. Néhány percig óvatosan forraljuk, majd liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.

HÚSGOMBÓC LEVES 01. (CALDO DE ALBONDIGAS)
Hozzávalók: 2 l marhahúsleves (leveskockából), 1 burgonya kockákra vágva, 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkíni kockákra vágva, 1 kis hagyma finomra vágva, 2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, oregánó, só, bors
A húsgombóchoz: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt sonka, 1 tojás, 1 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva és ledarálva, 1/2 fej hagyma finomra vágva, 1/2 kk. őrölt koriander, só, bors

Elkészítése: Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkínit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oregánóval ízesítjük. 20 percig főzzük. A darált húsokat összekeverjük.  Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, az őrölt koriander, a zsemlét, a borsot és a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egyenként a levesbe eresztjük a húsgombócokat. Kis lángon, további 1 órán át, főzzük.

HÚSGOMBÓCLEVES 02. (VERMICELLISOEP MET BALLETJES).
Hozzávalók: 1 l csontleves, 2 csipet majoránna, 1 marék cérnametélt
A húsgombóchoz: 15 dkg darált hús, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 tojás

Elkészítése: A levesbetét hozzávalóit kézzel alaposan dolgozza össze, majd tegye félre. A csontlevest forralja fel. Fűszerezze ízlése szerint, és tegye bele a rövidre tördelt tésztát. Amikor felforr, óvatosan adja hozzá a mintegy centisre formázott, és előzőleg lisztben megforgatott húsgombócokat. Lassú melegen 15 perc alatt főzze készre.

HÚSGOMBÓCLEVES 03.
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 nagy hagyma, összetörve, 2 sárgarépa apróra vágva, 1 cm gyömbér, apróra vágva, 1 doboz gombakonzerv, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál fehérbors, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 evőkanál olaj, 1,2 liter húsleves

Elkészítése: Tegyük a húst, hagymát, fokhagymát, borsot és sót egy tálba, szórjuk rá a lisztet és öntsük rá az olajat. Jól gyúrjuk össze és formáljunk 2 cm átmérőjű gombócokat.
Főzzük a répát, gombát és gyömbért csirkehúslevesben. Amikor felforrt, adjuk hozzá a gombócokat és pároljuk 5 percig.

HÚSGOMBÓCLEVES 04.
Hozzávalók: 20 dkg darált borjúhús, 1 db tojás, 1 tk burgonya vagy kukoricaliszt, 2 l víz, 1 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db kisebb póréhagyma, só, bors, kapor, petrezselyem

Elkészítése: A darált húst a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Tegyünk fel egy fazékban vizet forralni, és a darált húsból formált kis gombócokat dobjuk bele. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, a kockára vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk meg a levest és főzzük fel. Végül adjuk hozzá a póréhagymát, a kaprot és a petrezselymet.

HÚSGOMBÓCLEVES 05.
Elkészítése: 15 dkg marhalábszár húst, 10 dkg sertéshúst és 5 dkg füstölt szalonnát húsdarálón ledarálunk, majd eldolgozzuk 20 dkg nyers, reszelt burgonyával, 2 db egész tojással, sóval, borssal, 1/2 csomag finomra vágott zöld-petrezselyemmel. Zsemleszínű rántást készítünk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi levesre szükségünk van. Hozzáadunk vegyes leveszöldségeket. Sózzuk, borssal ízesítjük. A húspépből gyengén lisztes kézzel gombócokat formázunk, és a lobogva forró levesben kifőzzük. Amikor a gombócok megfőttek, a levest 1 dl tejföllel elkeverjük, és még egyszer átforraljuk.

HÚSGOMBÓCLEVES (KIJMA-SURPA) ÜZBÉG MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 25 dkg marhahús, 4 dkg margarin, 10 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dl aludttej, törött bors és só

Elkészítése: A marhahúsból levest főzünk, a húst félretesszük. A levesbe beletesszük a kockákra vágott burgonyát, és amikor a burgonya már félig megpuhult, apróra vágott, margarinban megpárolt vöröshagymával és sárgarépával ízesítjük. A levesbe belefőzzük a húsgombócokat, amelyeket a következő módon készítünk el: a húst kétszer ledaráljuk, hozzáadunk nyers tojást, rizst, és sóval, törött borssal ízesítjük.

HÚSGOMBÓC-LEVES KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
A leveshez: 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A gombócokhoz 20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kk-nyi ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése: A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és készre főzöm.
Megjegyzés: Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok. A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök. Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket. A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz! Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van! Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra! Az alaplét már előző nap el lehet készíteni!
A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat: Ne vegetás vízzel, vagy levessel öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!

HÚSGOMBÓCLEVES KORPACIBERÉVEL 01.
Hozzávalók: 1 kg borjúcsont, 50 dkg marhahús, 3 tojás, 2 fej hagyma, 1 kötés petrezselyemzöldje, 5 dl búzakorpa-cibere, só, bor, 2 murok, egy zeller, 1 karalábé, 1 petrezselyemgyökér, 1 evőkanál rizs, 2-3 paprika és paradicsom, 2 kanál tejföl

Elkészítése: A borjúcsontokat leforrázzuk, és enyhén sózott hideg vízben főni tesszük. Fövés közben párszor lehabozzuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
Közben a húst a hagymával ledaráljuk, összekeverjük két tojás sárgájával, a rizzsel, sóval, borssal és petrezselyemzölddel. Nedves kézzel húsgombócokat formálunk, és a megfőtt zöldség levébe engedjük. Megfőzzük.
Mikor kész, hozzátöltjük a fölforralt búzakorpa-ciberét, és a tetejét megszórjuk zöld kaporral vagy petrezselyemmel. A korpaciberét ízlés szerint elkeverhetjük egy kanál tejföllel és egy tojás sárgájával is.

HÚSGOMBÓCLEVES KORPACIBERÉVEL 02.
Hozzávalók: 2 l húsleves, 3 szál sárgarépa, 1 gyökér, egy kis zeller, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 2 tojás, 1 dl tejföl, só, bors, paprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, fél liter korpacibere

Elkészítése: A húslevesbe tesszük a darabolt répaféléket és zellert. A finomra vágott hagymát és a darált húst összedolgozzuk a tojásokkal, a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Apró gombócokat formálunk belőle, és lisztbe hempergetjük őket. A fövő levesben megfőzzük, ha kész fél liter ciberével és tejföllel felöntjük.
A tetejét finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

BÚZAKORPA-CIBERE
A finom búzakorpa-cibere, amelynek nemcsak sajátos és semmi hasonlóban föl nem lelhető íze van, de nagy mennyiségű vitamint is tartalmaz, egy régi erdélyi recept szerint így készül:
Elkészítése: Egy üvegkannába, vagy cserépfazékba 50 dkg búzakorpát és egy marék kukoricamálé lisztet teszünk és összekeverjük. Hozzáadunk egy szelet barna kenyeret, 2-3 szelet citromot, egy vékonyabb meggyfa ágacskát levelestül, és feltöltjük, 5 liter, forró vízzel, miközben fakanállal kavargatjuk. A kannát vagy fazekat lefödjük, és meleg helyen tartjuk, ügyelvén arra, hogy még legalább kétszer felkeverjük. 24 óra múlva a korpacibere savanyú lesz. Ekkor leszűrjük, 8 napig üvegekben, hideg helyen tartjuk. A következő adaghoz egy csészényi erjesztett alapanyagot tartunk vissza kovászként.

KORPACIBERE 01.
Hozzávalók: 15 dkg kenyérkovász, 60 dkg korpa, 3 dl tejföl, 1 dkg liszt, 2 dkg zsír, só, 2 zsömle

Elkészítése: A kovászt belemorzsoljuk 1 liter langyos vízbe, és hozzá adjuk a korpát is. Meleg helyen savanyodásig állni hagyjuk, ekkor még felöntjük langyos vízzel, és 2-3 napig erjesztjük. Átszűrjük és felforraljuk. Belerakjuk a rizst, sózzuk, és lassú tűzön főzzük. Ha a rizs puha, a tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest, és még egyszer jól kiforraljuk. A zsírban megpirítjuk a szeletekre vágott zsemléket, majd egy leveses tálba tesszük és ráöntjük a forró levest.

KORPACIBERE 02.
Elkészítése: Egy nagy befőttesüvegben összekeverünk 25 dkg búzakorpát és 15 dkg kukoricalisztet. 1 szelet barna kenyeret teszünk bele, valamint 2-3 szelet citromkarikát.
Öntsük fel 2 liter, forró vízzel, kavarjuk össze és fedjük be. 3 napig tartsuk meleg helyen, többször is kavarjuk át. Szűrjük le, és pár napig hideg helyen érleljük.

HÚSGOMBÓCLEVES MÁSKÉPP
Hozzávalók 4 személyre: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 2 krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt sonka vagy füstölt tarja, 30 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 2 tojás, 2 dkg zsír, vegeta, bors, mustár, babérlevél, pirospaprika

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát zsíron lepirítjuk, felét félretesszük, a maradékhoz hozzátesszük a csíkokra vágott füstölt sonkát vagy tarját, fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet, a szintén vékony csíkokra vágott sárgarépát, fehérrépát, és puhára pároljuk saját levében. Esetleg kevés vizet vagy húslét tehetünk alá. Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húst, dinsztelt, apró kockára vágott vöröshagymát, egész tojást, sót, borsot, összetört fokhagymát összekeverjük, és diónyi gombócokat formálunk belőle.
Amikor a zöldség már majdnem puha, felöntjük vízzel vagy húslével, hozzáteszünk egy evőkanál mustárt, a kockára vágott burgonyát és a húsgombócokat, és készre főzzük kb. 15 perc alatt.
Tálaláskor egy kevés tejföllel dúsítjuk.

HÚSGOMBÓCLEVES RIZZSEL -KOLOLIK
Hozzávalók: 50 dkg birkahús, 12 dkg rizs, 2 tojás, 15 dkg hagyma, 4 evőkanál olaj, 4 dkg tárkony, 1 csomag petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, kétszer ledaráljuk, hozzátesszük a rizs felét, tojást, hagymát, petrezselyem zöldjét, sót, borsot, összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk belőle. A csontból levest főzünk. A leszűrt, forró húslébe tesszük a dinsztelt hagymát, a húsgombócokat, a rizs másik felét, az apróra vágott tárkonyt, és addig főzzük, míg nem puhul a rizs. A felvert tojásokhoz teszünk egy kis vizet. Tálalás előtt a tojást belecsurgatjuk a levesbe, és együtt felforraljuk.

HÚSGOMBÓCOS GULYÁSLEVES
Hozzávalók: 30 dkg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg burgonya, 1 egész tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, fűszerpaprika, köménymag

Elkészítése: A darált húst a tojással, zsemlemorzsával, sóval és őrölt borssal összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőle. A reszelt vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, egy kevés köménymagot is pirítunk vele. Megszórjuk késhegynyi fűszerpaprikával, felengedjük másfél liter vízzel és megsózzuk. Ha forr, belefőzzük a gombócokat. A meghámozott, kockára vágott burgonyát is belerakjuk a levesbe és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul.

HÚSGOMBÓCOS LENCSELEVES
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, 30 dkg marhacsont, 25 dkg darált marhahús, 1 zsemle, 1 tojás, petrezselyem, 1 dl tejszín, citromlé, bors

Elkészítése: A csontot hideg vízben tesszük fel főni, a habját leszedjük. Fél óra gyöngyöztetés után hozzáadjuk a lencsét, a darabolt zöldséget, az egészben hagyott hagymákat. Ízlés szerint fűszerezzük. Lassú tűznél a lencsét puhára főzzük. Közben a darált húst az áztatott zsemlével, a vagdalt petrezselyemmel, a tojással, sóval és borssal alaposan összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Ha a lencse megfőtt, kivesszük a levesből a csontot, és belefőzzük a gombócokat. Végül elkeverjük benne a tejszínt és kevés citromlevet.
K
KALÁBRIAI LEVES
Hozzávalók: 25 dkg spenót vagy mángold, 25 dkg darált marhahús, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt parmezán sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás, só, fehérbors, 1 liter húsleves

Elkészítése: A tisztított spenótot (vagy mángoldot) 2 dl sós, forrásban levő vízben 3 perc alatt leforrázom, majd leszűröm. A darált húst a morzsával, a parmezánnal, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a tojásokkal jól összekeverem, sózom, borsozom. A masszából dió nagyságú gombócokat formálok.
A leforrázott spenótot deszkán darabokra vágom, és a húsgombócokkal együtt a felforrósított húslevesbe teszem. Egészen gyenge tűzön kb. 10 percig főzöm, majd forrón tálalom.

KÁPOSZTALÉ LEVES
Idő: 40 perc
Hozzávalók: fél liter káposztalé (télire eltett, savanyított káposztalé), 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, kevés zeller, 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg rizs, 30 dkg darált hús, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, kevés bazsalikom, só, bors

Elkészítése: A megtisztított, lereszelt zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller), kanálnyi olajon kicsit megdinsztelem, majd felöntöm 1,5 liter vízzel, kevés sót teszek bele, óvatosan mert a káposztalé sós. Amíg felforr, elkészítem a húsgombócokat. A darált húst összegyúrom az áttört fokhagymával, sóval, borssal, csipetnyi bazsalikommal (el is maradhat), a megmosott rizs kétharmadával és egy tojással. Ebből gombócokat formálok, beleteszem a levesbe, amihez hozzáöntöm a káposztalét. A maradék rizst beleteszem a levesbe. Kb. 20 percet főzzük lassú tűzön.

KÁPOSZTALEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 citrom, őrölt bors, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 30 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál zsír, 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 50 dkg savanyú káposzta

Elkészítése: Az átmosott és apróra vágott savanyú káposztát a megtisztított, kockákra vágott répafélékkel együtt megfuttatjuk a forró zsíron. Felengedjük 2 liter vízzel, és félpuhára főzzük.
Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húst összegyúrjuk a tojással meg a finomra vágott fokhagymával, sóval és borssal fűszerezzük. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, a leveshez adjuk, s addig főzzük tovább csendes tűzön, amíg a káposzta és a gombóc is megpuhul.
A tejfölből és a 2 tojássárgájából eresztéket készítünk, s fokozatosan hozzáadjuk a leveshez. A végén tesszük bele az apróra vágott petrezselymet. Megkóstoljuk, ha kell, sóval és borssal utánízesítjük, végül tálalás előtt egy kis citromlével savanyítjuk. Csípős paprikával és házi kenyérrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 60 perc

KÁPOSZTÁS VADDISZNÓLEVES OROSZOSAN
Hozzávalók 6 személyre: 90 dkg vaddisznóhús, 2 tojás, 3 dkg só, 1.2 kg káposzta, 15 dkg vöröshagyma, 5 dl tejföl, 3 dkg mustár, 0.2 dkg törött bors, 0.5 dkg paprika, ételecet

Elkészítése: Sovány vaddisznóhúst darálunk, 2 tojást, sót, csipetnyi törött borsot, pirospaprikát keverünk hozzá, apró gombócokra szaggatjuk. Zsíron közepes fej nagyságú gyalult káposztát, nagy fej vöröshagymát puhára párolunk, 3 l húslével feleresztjük és felforraljuk. Amikor forr, belerakjuk a húsgombócokat és lassú tűzön másfél óra hosszat főzzük. Kávéskanálnyi mustárral, kevés ételecettel és tejföllel ízesítjük, tálaljuk.

KAPROS HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 20 dkg sovány darált sertéshús, 5 dkg rizs, 1 tojás, 5 dkg margarin, 1 ek liszt, 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 húsleveskocka, só, bors, 1 csokor kapor, citromlé

Elkészítése: A rizst megfőzzük, a darált hússal és a tojással összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Világos rántást készítünk, a finomra vágott kaprot beleforgatjuk, és másfél liter vízzel felöntjük. A húsleveskockával ízesítjük, majd felforraljuk. A húsmasszából apró gombócokat formálunk és belefőzzük a levesbe. A margarinon a szeletelt gombát sóval, borssal megpároljuk, és a kész leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.

KARALÁBÉLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 4 szép tavaszi karalábé, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált hús, 10 dkg rizs, zsír, liszt, petrezselyem, csombor, só, bors, 1-2 tojás

Elkészítése: A karalábét apróra, a levelét laskára vágjuk. Másfél liter vízben puhára főzzük. A húst rizzsel, tojással és vágott petrezselyemmel összegyúrjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és lisztes kézzel gombócokat készítünk belőle. Beletesszük a fövő levesbe, csombort szórunk rá, majd világos rántással besűrítjük. Tálaláskor tejfölt és petrezselymet keverünk bele.

KARFIOLLEVES HAMIS HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, 1/3 csésze rizs, 1/3 csomag szója-granulátum, 1 db tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, 1-1 késhegynyi hagyma és fokhagymakrém, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só

Elkészítése: A szójagombócokhoz a granulátumot (ne áztassuk) összekeverjük a teljesen megfőtt rizzsel, a tojással, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a hagyma és fokhagyma-krémmel, majd állni hagyjuk. (Ha túl darabosnak tűnik, kevés vizet önthetünk hozzá.) Kb. másfél liter vízben az ízesítőkkel együtt főzni kezdjük a megtisztított, szeletelt zöldségeket és a rózsáira szedett karfiolt. Amikor félig megfőtt (kb. 10-15 perc) vizes kézzel apró gombócokat formálunk a szójamasszából, és a fövő levesbe tesszük, majd 10-15 percig hagyjuk főni. A tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára keverjük, majd a levesbe öntjük.

KERTI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: 1 kis doboz tavaszi vagdalthúskonzerv (15 dkg-os), 1 egész tojás, 4-5 evőkanál finomliszt, 80 dkg vegyes zöldség (bármilyen lehet, pl. karfiol, zöldbab, sárgarépa, zeller, karalábé vegyesen, lehetőleg többfajta), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl kefir. 1 mokkáskanál törött bors, 2 húsleveskocka, 1 csokor zöldhagyma zöld szára, 10 dkg puha füstölt kolbász, ízlés szerint só

Elkészítése: Először elkészítem a gombóc masszáját: a tojást habosra felverem, hozzáadom a dobozából kibontott, villával pépesre zúzott húskonzervet, megsózom, megborsozom és a megtisztított, lereszelt hagymát hozzákeverem. A masszát összedolgozom, végül annyi lisztet keverek hozzá, hogy jól formázható, de azért ne kemény legyen. 15 percig hagyom állni, közben elkészítem a leveshez valókat. Az összes zöldséget megtisztítom, és egyforma csíkokra vagy kockákra vágom. A hagymaszárat megmosása után hajszálvékonyra metélem, a füstölt kolbász bőrét lehúzva vékony karikákra aprítom. A füstölt szalonnát nagyon apróra kockázom, és leveses fazékba téve, a zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen süljön. Ha már teljesen kiolvadt, ráteszem az aprított zöldségeket, és megsózva, fedő alatt, saját levében félig megpárolom. Ezután ráöntök szűk másfél liternyi vizet, beleteszem a kolbászkarikákat és a húsleveskockákat. Megborsozom és felforralom. Ötpercnyi fövés után a nedves kézzel formált diónyi gombócot óvatosan, egyenként - hogy a leves forrása ne szűnjön meg - beleengedem a levesbe. Kis lángon legalább 10 percig főzöm, majd egy gombócot kettévágva meggyőződök arról, hogy átfőtt-e a közepe is. Ha igen, akkor a kefirt kevés levessel simára keverem és beleöntöm. Kissé felkeverve még egyszer felforralom, és belekeverem a hagymaszárat meg a finomra vágott petrezselyemzöldet, de már nem forralom tovább. 10 perc múlva tálalom. Laktató egytálétel, amely után már nem szükséges második fogás.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

KOREAI HÚSGOMBÓCLEVES (KOOK-SOO)
Hozzávalók: 1 fej hagyma vékonyan fölszeletelve, 6 zöldhagyma vagy gyöngyhagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 6 paradicsom apróra vágva, 3 evőkanál szójamártás, 1 késhegynyi erős pirospaprika, 1 l marhahúsleves (kocka is lehet), 10 dkg nagyon vékony levestészta

Elkészítése: Az olajban - kis lángon - pároljuk a hagymaféléket, mikor üveges lesz, tegyük rá a paradicsomot, és pároljuk további 5 percet. Hintsük rá a paprikát, majd öntsük rá a levest, és főzzük kb. 1 óra hosszat. Végül főzzük bele a tésztát (10 perc). A húsgombóc az alábbiak szerint készül:
HÚSGOMBÓC
Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús, fél fej hagyma apróra vágva vagy reszelve, 1 kávéskanál só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 4 evőkanál liszt, 1 tojás felverve, 1 dl olaj, 1 tojásfehérje kemény habbá verve, 1 kávéskanál víz

Elkészítése: Keverjük össze a húst a sóval és a fűszerekkel, kezünkkel formáljunk a masszából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat, forgassuk meg lisztben, majd mártsuk a felvert tojásba, és süssük ki a forró olajban.
A felvert kemény tojáshabot (mielőtt felvernénk, tegyünk bele 1 kávéskanál vizet) osszuk ketté, süssük meg omlett formában, a maradék olajban mindkét oldalát, majd vágjuk vékony metéltre. Tálalás előtt tegyük a levesbe a húsgombócokat, és szórjuk a tetejére a tojáshabból készült metéltet.