Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gazpachok


ANDALÚZ GAZPACHO 01.
Hozzávalók: 1 paradicsom ivólé, néhány szem összezúzott köménymag, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, só, bors, citromlé

Elkészítése: A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Egy kevés olajat is adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgépen péppé zúzzuk, és úgy öntjük a paradicsomléhez, hűtés után leszűrjük és jégkockával tálaljuk.

ANDALÚZ GAZPACHO 02.
Hozzávalók 6-8 személyre: 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros zöldpaprika, 2 uborka, 1 csemegeuborka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér-bél, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz, 6 jégkocka

Elkészítése: A paradicsomot néhány percre fövő vízbe tesszük, majd meghámozzuk, kimagozzuk. A paradicsom egyharmadát félretesszük, a maradékot kockákra vágjuk. Három fej vöröshagymát, 1 uborkát meghámozunk, és vékonyra szeletelünk. Serpenyőben, nagy lángon, forgatva addig sütjük a zöldpaprikát, amíg a héja meg nem ráncosodik. Utána hideg vízbe mártjuk, külső héját lehúzzuk, magházának eltávolítása után feldaraboljuk. Az így előkészített zöldségféléket turmixgépben összetörjük. A száraz kenyér-darabokat a fokhagymaszeletekkel, az olajjal elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy csipetnyi porított köménymaggal. A masszát turmixgépben sima péppé törjük. Levesestálban összedolgozzuk a paradicsomos zöldséget az olajos kenyérrel, az ecettel és simára keverjük. Felöntjük nagyon hideg vízzel, és a levest a jégkockákkal a hűtőszekrénybe állítjuk.
Tálalás előtt elkészítjük a betétet, amelyet a leves mellé teszünk az asztalra. A maradék paradicsomot, csemegeuborkát 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a meghámozott uborkát vékonyra vágjuk. A különböző színű zöldségeket, kenyeret a színekkel játszva, kis halmokban egy lapos tálra helyezzük, amelyből mindenki ízlése szerint tesz a levesébe.

BASZK GAZPACHO
Hozzávalók: 4 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 1 vékony szelet kenyér, 1 csemege uborka, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka

Elkészítése: Turmixgépben sima péppé dolgozzuk össze a meghámozott, összevágott paradicsomot, a magházától megtisztított zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet, a vizet. A masszát sóval és borssal ízesítjük, levesestálba öntjük, összekeverjük az 1 cm nagy kockákra vágott csemegeuborkával és a jégkockákkal. Nagyon hidegre hűtve tálaljuk.

CÓRDOBAI GAZPACHO
Hozzávalók: 1 uborka, 3 szem paradicsom, 2 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, egy kevés pirospaprika, só, törött bors, 5 jégkocka

Elkészítése: A paradicsomot és az uborkát meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Apróra daraboljuk a vöröshagymát és a paradicsompaprikát. Levesestálban összeforgatjuk a zöldségféléket, ízesítjük olajjal, ecettel, paradicsomlével, a zúzott fokhagymával és a különböző fűszerekkel. Turmixgépben összetörjük a hozzávalókat, majd visszatéve a levesestálba, beletesszük a jégkockákat, és lefödve a hűtőszekrénybe állítjuk. Nagyon hidegen, finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.

EGYSZERŰ GAZPACHO
Hozzávalók: 6-7 szem paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 1 uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem, egy kevés majoránna, só, törött bors

Elkészítése: A paradicsomot meghámozzuk, és kimagozzuk. Ugyancsak meghámozzuk az uborkát - ha nagyok a magjai, magozzuk ki -, és feldaraboljuk. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után négybe vágjuk. Vastagra szeleteljük a vöröshagymát és a fokhagymát. Valamennyi zöldségfélét turmixgépben sima péppé törjük, majd a pépet levesestálba öntjük. Összedolgozzuk az olajjal, ecettel, ízesítjük a fűszerekkel, megsózzuk, és megborsozzuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű levest kapjunk. Végül belekeverjük a zsemlemorzsát, amely megdagadva szép ragyogást ad a levesnek. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen tálaljuk.

EXTREMADURAI GAZPACHO
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 uborka, 2 cső zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 l víz, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, egy kevés só, törött fehérbors, és tetszés szerint néhány szem mandula vagy mogyoró

Elkészítése: A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és szétnyomjuk. Az uborkát is meghámozzuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után karikákra vágjuk. Vastagra daraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Előbb a vöröshagymát és a fokhagymát forgatjuk turmixgépben néhány pillanatig, majd hozzáadva a már előkészített zöldségféléket, az egészet sima péppé turmixoljuk. Levesestálba öntjük a masszát, összedolgozzuk a vízzel, zsemlemorzsával, ízesítjük a különböző fűszerekkel, a meghámozott és durvára vágott mandula- vagy mogyoródarabokkal. Lefödve legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalhatunk a leves mellé tálra kis halmokat rakva és a különböző színeket szépen elrendezve 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprikát, fél uborkát, a csemegeuborkát, 2 kemény tojást, mindegyiket 1 cm-es kockákra darabolva. Az asztalnál tehet mindenki tetszése szerint ezekből a levesébe. (Ezt a kiegészítőt készíthetjük más, nem túl sűrű gazpachóhoz is.)

GAZPACHO 01.
Hozzávalók: 4 cső zöldpaprika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors

Elkészítése: A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.

GAZPACHO 02.
Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagy uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só
A levesbetéthez: 1 kemény paradicsom, fél uborka, 1 kis darab vöröshagyma

Elkészítése: A kenyeret kockákra vágjuk, és az olajban pirosra sütjük. Tálra rakjuk, hozzátesszük a kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát és a karikákra vágott uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntjük a borecetet, beletesszük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd öt deci vizet eresztünk a tálba. Lefedjük, és háromórai várakozás után turmixgép poharába öntjük. Sűrű, sima levessé keverjük. Jégkockákkal és a maradék nyersanyagokból vágott apró zöldségkockákkal tálaljuk.

GAZPACHO 03.
Hozzávalók: 0,5 kg uborka, 0,5 kg zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 gr régi kenyér, 1 tk borecet, 2 ek olívaolaj, 0,5 citrom, só, bors, 1 tk Tabasco (Chili-s fűszer-feltétlenül!), 400 ml leves

Elkészítése: Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.

GAZPACHO 04. (HIDEG PARADICSOMLEVES)
Összeállítás: 15 perc + 1-2 óra hűtés
Hozzávalók 4-6 személyre: 8 nagyobb, érett paradicsom, lehéjazva, kimagozva 1 uborka, meghámozva, kimagozva, 3 szelet fehér toast kenyér, 1 kisebb fej hagyma, apróra vágva, 1 kis zöldpaprika, apróra vágva, 3 evőkanál felaprított, friss mentalevél, 2 gerezd fokhagyma. 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1-2 csésze jeges víz, só
Díszítés: 1 közepes nagyságú piros húsú paprika, vékony csíkokra vágva, 1 közepes fej hagyma, vékony szeletekre vágva, 1 kisebb uborka, meghámozva, kimagozva, apróra vágva, 2 apróra vágott kemény tojás, 1/2 csésze felszeletelt zöld olajbogyó

Elkészítése: A hozzávalókat - a jeges víz kivételével - nagy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk. A keverék egyharmadát turmixgépbe tesszük, és kb. 30 másodperc alatt simára keverjük. A krémet nagy tálba öntjük, és folytatjuk a turmixolást a következő egy-harmadnyi adaggal. Ha mindhárom adag kész, a krémet a kívánt sűrűségűre hígítjuk a jeges vízzel. Fóliával lefedve, legalább egy órára behűtjük.
A levest nagy levesestálban vagy csészékben, jégkockával találjuk. A hozzávaló zöldségeket kis tálkákba rendezzük, és körbeadjuk a vendégeknek, hogy mindenki azt tegyen a saját levesébe, amit jónak lát.
Jó tudni: Ezt a legnépszerűbb spanyol levest a világ minden táját gazpacho néven ismerik. Mindig jégbe hűtve kell tálalni. Nagyon üdítő hatású, különösen a nagy nyári hőségben. A legjobb ízt akkor érhetjük el, ha igazán érett paradicsomot használunk. Ne feledjük, a magokat mindig ki kell venni! Ha nincs érett, friss paradicsom, használhatunk konzervparadicsomot is.
Tipp: A paradicsomból úgy lehet eltávolítani a magokat, hogy meghámozás után félbevágjuk, és kissé megnyomjuk. Ha mégis marad benne mag, teáskanállal vegyük ki. Az uborkát hosszában félbevágjuk, majd a közepéből a magokat teáskanállal kikaparjuk.

GAZPACHO 05.
Hozzávalók: 4 paradicsom, 2 uborka, 2-2 piros és zöldpaprika (vagy amilyen színűt csak találtok), 1 vöröshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet barna v. fehér kenyér, 2 ek borecet, 5 ek olívaolaj, majoránna, Cayenne-bors, fekete bors, cukor, só, (opcióként néhány főtt tojás)

Elkészítése: A paradicsomokat megnyúzzuk és fölaprítjuk, az uborka és a paprikák felét kis kockára vágjuk és félretesszük, másik felüket fölaprítjuk. A hagymaféléket apróra vágjuk, a kenyerek héját levágjuk, s egyiket kockákra vágva szintén félretesszük, a másik megy a levesbe. A félretettek kivételével az összes anyagot összeturmixoljuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. Ha már pépes, beleöntjük az ecetet és 3 ek. olajat, ízesítjük sóval, cukorral, Cayenne borssal, és rövid! Ideig, tovább turmixoljuk. Az egész beugrik a hűtőbe, s míg hűl a maradék, olajon világosra pirítjuk a félretett kenyeret, a tojásokat kis kockára vágjuk. Tálaláskor mindenki megszórja magának a levest a kenyérrel, a tojással, és a félretett zöldségkockákkal. (van, aki a hűtőbe tétel előtt egy jó marék jégkockát is tesz bele, hamarabb hűl és szaporítja a levest) Én 1 dl félszáraz fehérborral nyakon öntve hűtöttem be, úgy sem rossz! (baráti körben első reakció az volt, hogy “mi ez a moslék?”, de az első kanál után térden csúszva kértek bocsánatot:)) (Kovács Nándi)

GAZPACHO (ANGOL-SPANYOL)
Hozzávalók: uborka, 1 nagy paradicsom, 1 nagy zöldpaprika, 1 ek olívaolaj, 1 tk só, 1 ek citromlé, 2 ek méz, 1/2 tk kapor, 1/4 tk Cayenne bors, 2 ek majonéz, 5 dl paradicsomlé, 2 ek petrezselyem, 2 ek koriander

Elkészítése: Mixerbe tesszük az uborkát, paradicsomot, paprikát és hozzáadjuk az olíva olajat, majonézt, citromlét, sót, mézet, kaprot, Cayenne borsot és annyi paradicsomlét, hogy jól keverhető legyen. Nem túl simára összeturmixoljuk majd egy nagy tálba öntjük és hozz keverjük a megmaradt paradicsomlét.
Tetejére: 1 tk olíva olaj, 1/4 tk asafoetida*, uborka, 1 paradicsom, 2 ek zöldpaprika.
Az olajat egy serpenyőbe tesszük, beleszórjuk az asafoetidat és az apróra vágott zöldségeket. Kicsit megpirítjuk, és a lére öntjük. Hidegre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és korianderrel.

GAZPACHO OLASZ MÓDRA
Hozzávalók: 1 l paradicsomlé, 3 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 2 evőkanál ecet, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy csemegeuborka, 1 marék friss metélőhagyma, 1 marék friss bazsalikom, pirospaprika. Só, őrölt bors. 1 paradicsom, fél zöldpaprika, fél piros héjú paprika, 1/4 kígyóuborka, 1 ág zeller, 4 gyöngyhagyma, 2 kemény tojás, 2 szelet kenyér

Elkészítése: Egy paradicsomkonzervet keverjünk el olajjal, citromlével, ecettel, fokhagymával, csemegeuborkával, a fűszerekkel és a fűszernövényekkel. A maradék paradicsomlével öntsük salátástálba, és 1 óráig hagyjuk állni a hűtőszekrényben. A zöldségeket aprítsuk kis kockákra, a kemény tojásokat vágjuk fel és készítsünk pirított kenyérkockákat. Az össze hozzávalót tegyük külön-külön kis tálba. Mindenki magának szed majd a jéghideg paradicsomlé mellé.

GAZPACHO SÁRGADINNYÉBŐL 01.
Hozzávalók: 1 kis méretű, jó érett sárgadinnye, 5 dkg fehér kenyér, 5 dkg őrölt mandula, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olaj, 5 dl száraz fehérbor, 8 jégkocka

Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sárgadinnye belét 1 cm-es kockákra vágjuk. Turmixgépben összeforgatjuk a szétmorzsolt kenyérbelet az őrölt mandulával, a zúzott fokhagymával, az olajjal és a fehérborral, majd egybevegyítjük a sárgadinnye-darabokkal és a jégkockákkal. Hűtőszekrénybe állítjuk, és amikor a jégkocka felolvad, kis tálakban tálaljuk.

GAZPACHO SÁRGADINNYÉBŐL 02.
Hozzávalók: 40 dkg dinnye, 1 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg őrölt mandula, 2 dl olívaolaj, 6 dl száraz fehérbor, só, jégkocka

Elkészítése: A dinnyebelet 1x1 cm-es kockákra vágjuk, egyharmadát félretesszük. A többit összeturmixoljuk a fehérborral, az olajjal, a fokhagymával, a kenyérrel, és a mandulával, sóval ízesítjük. A kész anyagot tegyük hűtőbe. Tálaláskor a tányérokba tegyünk 2-2 jégkockát, merjük rá a gazpachot, és szórjuk meg a félretett dinnyével. (saját ötletváltozat: A száraz fehérbor helyett édessel készítem, kap még 1 citrom kifacsart levét, és a végén friss, apróra vágott citromfű és mentalevélkékkel szórom meg)

GRANADAI GAZPACHO
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 6 szem paradicsom, 2 uborka, 2 kis fej fokhagyma, 3 vékony szelet fehér kenyér, 4 evőkanál olaj, 1 citrom leve, egy kevés porított köménymag, 5-6 dl víz, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: Nagy levesestálba tesszük a meghámozott és vékonyra szeletelt vöröshagymát, a kockákra vágott paradicsomot és az ugyancsak meghámozott és apró kockákra darabolt uborkát (egy fél uborkát tegyünk félre), valamint a megtisztított fokhagymagerezdeket. A kenyér héját levágjuk, a belét kis darabokra tördeljük. A citrom levével, sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük. Az egészet leöntjük az olajjal és a vízzel, és addig forgatjuk a turmixgépben, amíg sima és sűrű levest nem kapunk. Visszaöntjük a levesestálba, beletesszük a félretett uborkát kockákra vágva, majd a jégkockákat. Ellenőrizzük az ízesítést, szükség esetén valamelyik fűszerrel még kiegészíthetjük. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen - ha a jégkocka elolvadt a levesben - tálaljuk.

KATALÁN GAZPACHO 01.
Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg sonka, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka

Elkészítése: A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprika magházát eltávolítjuk, majd húsukat 1 cm-es kockákra vágjuk. Apró kockákra metéljük a vöröshagymát is. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, az olajjal, az ecettel, a sóval, a borssal. A vízzel kiegészítve turmixgépben összetörjük. Levesestálba öntve a pépet összeforgatjuk a kockákra vágott sonkával. A levest lefedjük, és a jégkockákkal együtt a hűtőszekrényben tároljuk 2 órán át.

KATALÁN GAZPACHO 02.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3 paradicsom, 15 dkg főtt sonka, só, bors, borecet, olívaolaj, 2 zsemle, (kockákra vágva, pirítva)

Elkészítése: Egy levesestálba tesszük az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, a hámozott és felvágott paradicsomot, meg a kis kockákra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, olajat adunk hozzá és alaposan összekeverjük. (2: 1 - 3: 1 arányban győzzön az olaj az ecettel szemben) Végül 4 dl hideg vízzel is megkutyuljuk, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

MURCIAI GAZPACHO
Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka

Elkészítése: A meghámozott paradicsomot, valamint a magházától megtisztított zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, és a zúzott fokhagymával, olajjal, ecettel, vízzel turmixgépben összetörjük. A levest tálba öntjük, összekeverjük a zsemlemorzsával, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a jégkockát, és lefedve 1-2 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.

SŰRŰ GAZPACHO (MEXIKÓ)
Hozzávalók: 8 nagy paradicsom meghámozva, kimagozva és kockákra vágva, 2 ek olívaolaj, 3 dl jeges víz, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, só, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1 uborka, meghámozva, kimagozva és apróra vágva, frissen őrölt fehér bors, jégkockák (elhagyható)
A díszítéshez: 1 ek finomra vágott petrezselyem, 2 kemény tojás, 1 ek finomra vágott menta, 1 hagyma. 5 dkg friss, fehér zsemlemorzsa, 12 fekete olajbogyó, 2 ek borecet, 1 piros húsú paprika

Elkészítése: A jeges víz, a só és a bors, valamint a jégkockák kivételével valamennyi hozzávalót turmixgépbe rakjuk (ha szükséges két adagban), és alacsony fordulatszámon fél-egy percig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A keveréket egy nagyméretű tálalóedénybe öntjük, felöntjük a jeges vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve legalább 2 órán át, hűtjük. A díszítéshez felaprítjuk a tojást, finomra vágjuk a hagymát, kimagozzuk, és vékonyan felkarikázzuk az olajbogyó, apró kockákra vágjuk a piros paprikát.
Tálalás előtt a gazpachóhoz adjuk a jégkockákat, és a tetejére szórjuk a díszítést.