Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcslevesek 01.


ÁFONYA
ÁFONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál liszt, 1 szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.

ÁFONYALEVES
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 5 dkg cukor, tej, kevés só, reszelt citromhéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az áfonyaszemeket megmossuk, megtisztítjuk, kevés vízben megfőzzük, és szitán átpasszírozzuk. Az így nyert levet kevés só hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés liszttel, 2 tojássárgájával tejfölös habarékot készítünk, hozzáadjuk. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígítjuk, ízlés szerint cukorral utánízesítjük, melegen vagy hidegen tálaljuk.

ÁFONYALEVES TEJSZÍNHABBAL
Hozzávalók: 30 dkg áfonyadzsem, 3 dl vörösbor, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, cukor, tejszín

Elkészítése: A borral simára kevert dzsemet kis lángon felforraljuk, majd lassan hozzáadjuk a tejben csomómentesre kevert lisztet. Közben fahéjjal, reszelt citromhéjjal és cukorral ízesítjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrényben teljesen lehűtjük. Tálaláskor leveses csészékbe adagoljuk, és tejszínhabbal díszítjük.

HIDEG ÁFONYALEVES
Elkészítése: Felengedünk 450 gramm mélyhűtött áfonyát, majd mixerbe tesszük. 1 50 g tejfölt, 5 evőkanál narancslét és 3-4 evőkanál porcukrot teszünk hozzá. Simára mixeljük. A hideg levest a mixerből mély- tányérokba merjük, mindegyiket egy-egy leheletvékonyra vágott citromszelettel díszítjük. Ez a mennyiség 4 személyre elegendő.

HIDEG ÁFONYALEVES CITROMHABBAL
Hozzávalók: 30 dkg áfonyadzsem, 2,5 dl kadarka, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi törött fahéj, 1 késhegynyi reszelt citromhéj, cukor, ízlés szerint, 1/2 citrom, 1 dl tejszín

Elkészítése: Az áfonyadzsemet a borban megfőzöm. A tejbe habverővel belekeverem a lisztet, a fahéjat, a reszelt citromhéj felét és a cukrot.
A teljes keveréket hozzáadom a boros áfonyadzsemhez, felforralom, és szitán átszűröm.
Jól lehűtöm, tálaláskor a tetejére teszem a citrommal és citromhéjjal ízesített, kemény habbá vert tejszínt.

NYERS ÁFONYALEVES TEJSZÍNNEL
Hozzávalók: 80 dkg fekete vagy vörös áfonya, 2 dl tejszín, csipetnyi só, porcukor, ízlés szerint

Elkészítése: Az áfonyát megmosom, lecsöpögtetem, majd porcelán- vagy üvegtálba teszem. Rászórom a cukrot, és néhány óráig hagyom állni. Ezután leszűröm, szitán áttöröm, majd a levét összekeverem a tálban maradt lével és a folyékony tejszínnel. Megsózom, és turmixpohárban az egészet habosra keverem, s előhűtött csészékben azonnal tálalom.

ALMA
ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1/2 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk őrölt fahéj

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig.  Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 ek cukor, kis citromhéj, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl, 1 dl bor, csipet só

Elkészítése: Az almát hámozva, felszeletelve 2 dl vízzel puhára pároljuk. Feleresztjük fél liter vízzel, a borral, beletesszük a cukrot, citromhéjat, sót és felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejfellel, és a forró levesbe keverjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

ALMALEVES 04.
Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.

ALMALEVES 05.
Elkészítése: 1 közepes méretű savanykás rétesalmát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, 0.5 1 hideg vízzel, kevés cukorral, kis darabka fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval puhára főzzük. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, újra felforraljuk, és a tányérokba tett tojássárgára merjük. Ízesíthetjük citromlével, hámozott, negyedelt sárgabarackkal, re-szelt körtével. (Ugyanígy készíthetjük egresből, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, személyenként 100 g gyümölcsöt számítva, ilyenkor 1 ek bor is kerülhet bele.)

ALMALEVES 06.
Hozzávalók: alma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az almát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

ALMALEVES 07.
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg alma, 2 kávéskanál fahéj, fél citrom leve, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 evőkanál fölözött vaj, 1 evőkanál méz, 1 barna zsemle

Elkészítése: A meghámozott, összevágott almát 8 dl fahéjas, cukros, citromos vízben péppé főzzük. A vaj feléből 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, felfőzzük a leszűrt almalével, és hozzáöntünk 1 liter gyümölcslevet vagy vizet. Egyszer felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezzük (szegfűszeg, szegfűbors). A maradék vajban megpirítjuk a kockákra vágott zsemlét, és tálaláskor erre öntjük a levest. Melegen fogyasztjuk.

ALMALEVES 08.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 2-3 szem szegfűszeg, 1-1 darabka fahéj, meg citromhéj

Elkészítése: A meghámozott alma magházát kivágjuk, húsát felszeleteljük, 1,2 liter vízben, a citrommal, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Ha felforrt, a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány csepp citromlevet is csepegtethetünk bele.

ALMALEVES 09.
Elkészítése: 1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. (Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.) Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható. A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

ALMALEVES 10.
Hozzávalók: 1 kg alma (Golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só

Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

ALMALEVES 11.
Hozzávalók: 5-6 savanykás alma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, citromhéj, kis darab fahéj, csipetnyi só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Másfél liter hideg vízzel, cukorral, egy kis fahéjjal, egy kevés citromhéjjal, csipetnyi sóval feltesszük főni. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert lisztes habarással. Újra felfőzzük, és tálaláskor egy tojássárgáját keverünk a levesbe. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá. A gyümölcsöt mindig a cukorral együtt tegyük fel főni. Ízesíthetjük még kevés borral vagy kevés rummal. Az almaleves gyorsan elkészíthető. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron hidegen is. Gyümölcslevest készíthetünk egresből, cseresznyéből, ribiszkéből, meggyből és egyéb gyümölcsökből is. A gyümölcs mennyisége 30 40 dkg legyen. Elkészítésük az almaleveséhez hasonló. Egyénileg ízesíthetjük.

ALMALEVES 12.
Elkészítése: Hat borízű (savanykás) almát hámozzunk meg, a csutkát kiszedjük belőlük, és kis darabokra vágjuk. Fél liter vízben egy darabka fahéjjal s egy fél citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán. Egy evőkanál lisztből, kevés vajjal készítsünk világos rántást. Öntsük fel fél liter fehérborral és egy kevés vízzel, s annyi cukorral ízesítsük (a bortól függ), hogy kellemes savanya legyen. Ezután keverjük bele az almapürét, és egyet forraljunk rajta.
Pirított zsömlekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES CSONTTAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40-50 dkg libacsont, 1 sárgarépa, 1 ág halványító zeller, só, 1-2 babérlevél, néhány szem fekete bors,
A leveshez: 1 közepes vöröshagyma, 1 nagyobbacska alma, 4-5 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 kiskanál finomliszt, 5-6 evőkanál fehérbor, 1-1,5 dl főzőtejszín,
A tálaláshoz: 30-40 dkg szép libamáj (lehet II. vagy III. osztályú is), 3-4 dkg vaj, 1 kisebb alma

Elkészítése: Az alapléhez a csontokat, ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztított zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirítjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ízesítjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, merülő mixerrel pürésítjük, átszűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, megforrósítjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMALEVES ÉDESEN
Elkészítése: 1 kg Golden almát meghámozunk, cikkekre vágunk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A főzővízbe őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, reszelt citromhéjat, egy csipet nátriumszegény vagy tengeri sót és 2 evőkanál mézet teszünk. Egészen puhára főzzük.
Besűríthetjük 1-2 tojássárgájával alaposan kikevert almaborral, amit óvatosan habverővel kevergetünk a meleg leveshez. A felvert tojáshabot tálaláskor a tetejére rakhatjuk, mint a madártejnél.

ALMALEVES HABGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
A leveshez: 4 db alma, 8 szem aszalt szilva, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 pohár tejföl (zsírszegény), 1-2 kanál finomliszt
A habgaluskához: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a főzőlével simára keverünk. Kavargatás közben a leveshez öntjük, és éppen csak forrni hagyjuk. A habgaluskához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a fahéjat. A fahéjas habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, és cukros vízben kifőzzük úgy, mintha a madártejhez főznénk a habgaluskát. A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

ALMALEVES HORVÁT MÓDRA
Hozzávalók: 6 alma, fahéj, fél citrom, liszt, vaj, fél l fehérbor

Elkészítése: A borízű almákat hámozzunk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk fel kis darabokra, majd fél liter vízben fahéjjal s a citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán az almát. Egy evőkanál lisztből kevés vajjal készítsünk rántást. Öntsük fel a fehérborral és egy kevés vízzel, ízesítsük tetszés szerint cukorral. Ezután keverjük hozzá a passzírozott almát, és hagyjuk meg egyet forrni. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES MÁLNASZÖRPPEL
Hozzávalók: 4 nagy alma, 1 dl málnaszörp, 4 babapiskóta, só, cukor, 2 citromkarika

Elkészítése: A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk, és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük, és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát, és együtt még két percig forraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

ALMALEVES PECSENYELIBAMÁJJAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40 -50 dkg libacsont, v. egy libafarhát, 1 répa, 1 halványítózeller, babér, só, bors
A leveshez: 1 alma, 1 vöröshagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín + még 1 alma, kevés vaj, 30 dkg libamáj

Elkészítése: A csontokat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és utána 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alaplével. Hozzáadom a bort is és kis lángon 20 percig főzöm. A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom. A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm. Az almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

ALMALEVES SÓSAN
Elkészítése: 4 cikkekre szabott, megtisztított jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk frissen vágott snidlinggel.

ARGENTIN ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

Elkészítése: A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.

ARGENTIN ALMALEVES 02. (SOPA DE MANZANAS)
Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája

Elkészítése: Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

BOROS ALMALEVES
Hozzávalók: 10 dkg savanyú alma, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl víz, fél tojássárgája, édesítőszer ízlés szerint, kis darab fahéj, de őrölt is lehet, kevés citromhéj, 20 g tejföl

Elkészítése: Az almát cikkekre vágjuk. Ráöntjük a vizet és a bort. Ízesítjük fahéjjal és citromhéjjal, majd feltesszük főni. Addig főzzük, míg az szétesik. Ekkor a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tejföllel elkevert tojássárgát. Takaréklángra állítjuk a tüzet, visszatesszük a levest, és állandó keverés mellett felforraljuk. Egy percet hagyjuk csak főni.
Hidegen, melegen egyaránt finom.

BÖJTI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

Elkészítése: Forrásban lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, beletesszük az apró kockára vágott almát, a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük.
Hozzáadjuk a fehérbort, a tejfölt és tejszínt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Jól kiforraljuk, ha kell utánízesítjük és hidegen tálaljuk.
Hasonló módon készült az aszalt-szilva leves is.

DIÉTÁS ALMALEVES
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes alma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 ek liszt, 4 szem szacharin, 1 szem szegfűszeg, kevés fahéj
Elkészítése: Az almát nem hámozzuk meg, a magházat távolítjuk csak el és szeletelve 6 dl vízben, a fűszerekkel megfőzzük. A liszttel és a tejföllel habarjuk.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 2 nagy savanykás alma, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál burgonya- vagy búzakeményítő, ízlés szerint 8-10 dkg kristálycukor, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és só, 3 szem szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és fehér bors

Elkészítése: Az almákat megmosom, meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágva beleteszem egy kisebb fazékba. Ráöntöm a bort, beleszórom a cukrot, és felforralom. Közben egy másik edényben 4 dl vizet ugyancsak felforralok a fűszerekkel, és 10 percig főzöm. A leszűrt fűszeres vizet hozzáöntöm az almához. A burgonyalisztet simára keverem a tejfölben és fél dl vízben, majd a forrásban lévő almaleveshez keverem. Folytonos keverés közepette felforralom és még egy percig főzöm, végül a lángról lehúzom. Kihűtöm, közben néhányszor megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Csak akkor teszem be a hűtőszekrénybe, ha teljesen kihűlt.
Csészékben tálalom. Különösen finom, ha közvetlenül tálalás előtt a jéghideg levesbe fél dl bort keverek.

FEHÉRBOROS ALMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1 evőkanál citromlé, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése: Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Egy liternyi vizet fölforralunk, beletesszük a megmosott mazsolát, cukorral, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Amikor forr, hozzáadjuk az almakockákat, a fehérbort és néhány percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a levest. A kész almalevest a tojások sárgájára merjük, és jól elkeverjük. Azonnal tálalható, de behűtve is kitűnő.

HABART ALMALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rétesalma, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 egész tojás, 4-5 dkg cukor, citromlé, fahéj., só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, 2 liter hideg vízzel, cukorral, egy darab fahéjjal, egy darabka citromhéjjal, csipetnyi sóval főni tesszük. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel kevert liszttel. Újra felfőzzük és tojássárgára tálaljuk. Ízlés szerint cukrot, citromlét adunk hozzá. 8-10 perc alatt elkészül. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron, lehűtve, hidegen. Ha hidegen tálaljuk, a habarást kevesebb liszttel és több tejföllel készítsük és még egy tojássárgával keverjük el. Ízesíthetjük az almalevest, néhány szem hámozott negyedbe vágott sárgabarackkal vagy beleszelhetünk a végén 1-2 hámozott körtét. Fenti módon készíthetünk egres, cseresznye és meggylevest is.

HIDEG ALMALEVES 01.
Elkészítése: Ötven dkg megmosott és meghámozott jonatán almát kockákra vágunk. 1 liter vízben 10 dkg kristálycukorral együtt feltesszük főni. Egy kis vászonzacskóba szegfűszeget, citromhéjat, fahéjat teszünk és belelógatjuk a levesbe. 1 dl fehérborral, sóval, citromlével ízesítjük. Kb. 15 percnyi főzés után, tejfölös habarással besűrítjük, átforraljuk, majd lehűtés után tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín vagy tejföl, 1 dl tej, fehérbor, só, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé, liszt

Elkészítése: A meghámozott és magházától megtisztított almát kisebb szeletekre vagy kockákra vágjuk. Gyengén cukrozott vízbe kevés sót, törött fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat teszünk, felforraljuk, és az almát majdnem puhára főzzük benne (kb.8-10 perc!).
Tejföllel vagy tejszínnel habarva sűrítjük be; tejszínnel, kevés tejjel vagy fehérborral javítjuk fel, utánízesítjük (cukor vagy citromlé) és jól lehűtjük.

HIDEG ALMALEVES 03. (INDIA)
Hozzávalók: 1 kg hámozott reszelt alma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 -3 bögre víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál Garam masala, 1 bögre tejszín, késhegynyi őrölt fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél, csipetnyi só

Elkészítése: Pirítsuk meg a vajban a Garam maszalát öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehér borsot, a sót és a tejszínt. Koriander zölddel díszítve hidegen tálaljuk.

HIDEG ALMALEVES 04.
Hozzávalók: 1 evőkanál salátaolaj, 1 késhegynyi curry, 1 l csirkeleves, 3 db alma, 1 kávéskanál citromlé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 késhegynyi Cayenne-bors, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál vagdalt petrezselyem

Elkészítése: A felmelegített olajon kissé pirítsa meg a curryt. Öntse fel két deci forró levessel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percig. Ezután adja hozzá a reszelt almát és a megmaradt levest. Párolja készre. A tűzről félrehúzva hagyja teljesen lehűlni a levest. Amikor hideg, keverje pépesre a citromlével, a sóval, a cukorral és a cayenne-i borssal. Végül fakanállal dolgozza egybe a tejszínnel. Hűtött leveses csészékben, korianderlevéllel díszítve tálalja.

HIDEG ALMAPÜRÉLEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, só

Elkészítése: Kevés vízben a megtört fahéjból, reszelt citromhéjból, a szegfűszegből íz-kivonatot főzünk, majd leszűrjük. A meghámozott almákat szeletekre vágjuk, és cukros, enyhén sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a leszűrt redukciót is. Főzzük. Mikor az almák szétfőttek, kézi botmixerrel pürésítjük. Liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kevés fehérborral utóízesítjük. Lassú tűzön kiforraljuk, majd jól lehűtjük. Tálalásig hűtőben tartjuk. Előhűtött tányérban, fahéjas málnával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

JOGHURTOS NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: 1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. Hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet. A habos almalevest előhűtött csészékbe osztom.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 citrom, só, 1 kk fahéj, pár szegfűszeg, 2-3 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, cukor, petrezselyem

Elkészítése: 2,5 liter vizet felteszünk forrni. Adunk bele sót, fahéjat, szegfűszeget, az egyik szeletelt citromot és a bort. Az almát megtisztítjuk. és kockára vágjuk. Ha felforrt a vizünk beletesszük. Mikor megfőtt az almánk lezárjuk a tüzet alatta és elkeverjük a tojássárgájával vegyített tejföllel. Ízesítsük a másik citrom levével és cukorral esetleg kevés borral. A petrezselymet apróra vágjuk, és a levesre szórjuk. 
Készülhet tejszínnel is, és fogyasztható hidegen is.

KÜKÜLLŐ MENTI ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg

Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, hogy fehér maradjon. Sót, fahéjat, szegfűszeget, citromszeleteket, a bort 2 és fél liter vízben forrásba hozzuk, és az almát beletesszük. Miután megfőtt az alma, félrehúzzuk, és beletesszük az eresztéket, a tojássárgáját eldörzsölve tejföllel vagy tejszínnel.
Ízesítsük citromlével, borral és cukorral. Utoljára adjuk hozzá a petrezselyem megvágott zöldjét.
Változat: Készülhet rebarbarából is ugyanezzel az eljárással.
Megjegyzés: Mint minden gyümölcsleves, hidegen is fogyasztható. Díszíthetjük tálaláskor héjastul szalma vékonyra vágott piros almával.

KÜKÜLLŐ-MENTI ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 1 kg alma, fahéj, szegfűszeg, só, 2 citrom, 2 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, pár szál petrezselyem

Elkészítése: Az almát hámozzuk, csumázzuk, és kockákra vágjuk. Kevés citromlébe forgatjuk. 2 és fél liter vizet felforralunk a beleszórt sóval, fahéjjal, szegfűszeggel, borral és az egyik citromból vágott szeletekkel. Az almát beletesszük, és fél puhulásig főzzük. Ekkor félrehúzzuk, kikeverjük a tejfölt a tojássárgával és belekeverjük a levesbe. Ízesítsük citromlével (az alma alattiról se feledkezzünk meg!), cukorral és adjuk hozzá a vágott petrezselymet is. Lehet melegen is, hidegen is fogyasztani, a tejfölt helyettesíthetjük tejszínnel, és ki lehet próbálni rebarbarából is esetleg fele alma - fele rebarbara változatban is. Ha csak rebarbarából készítjük, én mindenképpen tejszínt javaslok, s egy picit több cukrot is elvisel a leves.

MELEG ALMALEVES
Elkészítése: A tisztított és gerezdekre vágott almát hideg vízben feltesszük főni. Citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük. Mikor megpuhult, akkor áttörjük, saját levével felengedjük. Sóval, cukorral, mazsolával ízesítjük, tojássárgájával habosra keverjük.
Melegen, nyers almakockákkal tálaljuk.

MELEG ALMALEVES ÍNYENC MÓDRA
Hozzávalók: 4 db savanykás alma, 1 húsleveskocka, vagy 1 evőkanál ételízesítő, 1 dl tejföl, késhegynyi fehér bors, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A húsleveskockát 8 dl-nyi vízben feloldjuk, borsozzuk, cukrozzuk és felforraljuk. Közben az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, almareszelőn megreszeljük. A reszelt almát a forrásban levő levesbe beledobjuk, még egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről félrehúzzuk. Belekeverjük a tejfölt, vagy tejszínt és melegen, csészékben tálaljuk.

NARANCSOS ALMALEVES EGYSZERŰEN
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanykás alma, 4 dl almabor, 10 dkg cukor, 3 narancs

Elkészítése: A narancsokat kettévágjuk, és levüket kifacsarjuk. Az almákat meghámozzuk, és finomra reszeljük, majd meglocsoljuk a narancsok levével. Hozzáadjuk a cukrot és az almabort. Alaposan elkeverjük.
Jól behűtve, leveses csészében tálaljuk.
Almabor helyett almalével is készíthetjük.

NYERS ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 4 dl joghurt, fahéj, szegfűszeg, cukor, só

Elkészítése: 3-4 szegfűszeget és 2-3 kis darab fahéjat forralj 1 dl vízben 5 percig. Közben az almát hámozd meg, csumázd ki és reszeld le. A lehűtött joghurthoz add hozzá az almát, szűrd rá a kihűlt fűszerlevet, tegyél bele kevés cukrot és egy csipetnyi sót, majd egy turmixgépben az egészet keverd simára.

NYÍRSÉGI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 húsleveskocka, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, gyömbér, citrom, 1 dl tejföl

Elkészítése: Húslevest készítünk húsleveskockából, és apróra vágott vöröshagymát és gerezdekre vágott almát főzünk bele, A levét leszűrjük, az almát áttörjük, majd összekeverjük a levessel. Sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérporral, citrommal ízesítjük. Egy kevés tejföllel hűtjük le.

PITYÓKÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma (birsalma is jó), 20 g vaj, 1 ek liszt, 2 tojás, 1 dl tejfel, cukor, vaníliás cukor, só, ízlés szerint fehérbor

Elkészítése: A meghámozott, kimagozott gyümölcsöt kevés vízben megfőzzük, szitán áttörjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük 7-8 dl vízzel, kevés sóval, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a bort, a gyümölcspürét és jól felforraljuk. A tojások fehérjét keményre verjük, megcukrozzuk, és a levesben galuskaként kifőzzük, majd levesestálba szedjük. A tojássárgákat jól kikeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a fonó leveshez adjuk. A galuskákra merve tálaljuk.

ROMÁN ALMALEVES
Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 1 murok (sárgarépa), 1 petrezselyemgyökér, 1 kg alma, 1 kávéskanál liszt, 2 evőkanál tejföl, só, cukor, zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fölszeletelt húst a kockákra vágott murokkal és a petrezselyemmel hideg vízben főni tesszük, majd megsózzuk. Mikor a hús megfőtt, leszűrjük, a levét ismét felforraljuk, beledobjuk a meghámozott és szeretekre vágott almát.
Miután az alma megpuhult, visszatesszük a húst a lébe, tejfölös eresztékkel fölengedjük, sózzuk, beborsozzuk, cukrozzuk, levesestálba öntjük, majd petrezselyem-zöldjével megszórjuk.

SZABOLCSI ALMALEVES
Hozzávalók: 1 kg alma, 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti), 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2-3 dl fehérbor, 1 citrom, szegfűszeg, fahéj, só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és durván egy liter vízzel feltesszük főni. A fűszerekkel ízesítjük, s beletesszük a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is. Első forrásig főzzük, ekkor beleöntjük a bort, kikeverjük a tejfeles habarást, és a következő forrás után besűrítjük vele a levest. Még egy rottyantás aztán jól lehűtjük.

SZATMÁRI ALMALEVES
Hozzávalók: 80 dkg alma, só, 3 ek cukor, 2 ek liszt, 2-2 dl tejföl és fehérbor, fahéj, pár szegfűszeg, 1 citrom

Elkészítése: A megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk, és egy liter vízben feltesszük főzni. Sóval, cukorral, szegfűszeggel, egy darabka fahéjjal (v. őrölttel), reszelt citromhéjjal és a citrom levével ízesítjük. Ha felforrt, hozzáöntjük a bort, tejfeles habarással sűrítjük. Ha kész, jól lehűtjük és így tálaljuk.

SZÓJÁS ALMALEVES
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr, takaréklángra állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

TEJFÖLÖS ALMALEVES
Hozzávalók: 5 db savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, kis darab fahéj, néhány szem szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk és felkockázzuk, majd másfél liter vízben megfőzzük. Cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a levest. Még egyszer fölforraljuk és azon melegében, vagy lehűtve kínáljuk.
AVOKÁDÓ
AVOKÁDÓLEVES 01.
Hozzávalók: 1 avokádókörte, 6 dl tej, 1 citrom leve, 1 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, só (ízlés szerint), csipet porcukor

Elkészítése: Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst kis darabokra vágjuk, és a turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük a citrom. levét és a kicsavart citrom rostos húsát. Addig keverjük, amíg sűrű pép nem lesz belőle. Ezután hozzáöntjük a tejet, a fűszereket és a megmosott, apróra vágott friss kaprot. Ugyancsak tovább keverjük, amíg egynemű, habos, krémszerű levest nem kapunk. Csészékben, alaposan lehűtve tálaljuk. A nagy nyári melegben igen üdítő. Tej helyett joghurttal is lehet készíteni, akkor természetesen nem kell bele a citromlé.

AVOKÁDÓLEVES 02.
Hozzávalók: 3 érett avokádó, 3,5 dl csirkeleves, 2 dl tejszín, 3 cl citromlé, fél dl konyak, csipetnyi curry, só és őrölt fehérbors, 2 szál zeller zöldje, 4 db fürjtojás

Elkészítése: Az avokádót hosszában kettévágjuk, és csavaró mozgatással a két részt szétválasztjuk. Magját kávéskanállal kiemeljük. Éles késsel meghámozzuk, hogy a húsa ne sérüljön meg. Azonnal belocsoljuk citromlével, így nem barnul meg. Tegye turmixgépbe a gyümölcsöt, másfél deci tejszínt, a húslevest és a fűszereket. Pürésítse sima, egynemű keverékké. Folyamatosan keverve forralja fel, majd azonnal vegye le a melegről. Öntse bele a konyakot, óvatosan üsse bele a tojásokat, hogy azok egyben maradjanak. Letakarva hagyja szoba-hőmérsékletűre lehűlni. Tálaláskor szórja meg a finom vagdalt zellerrel, és díszítse a keményre felvert maradék tejszínnel.
BANÁN
ÁFONYÁS BANÁNLEVES 01.
Hozzávalók 6 személyre: 4 banán, 3 evőkanál citromlé, 6 pohár almalé, 1/4 pohár cukor, másfél evőkanál kukoricaliszt, 1/2 kiskanál fahéj, két és fél pohár sűrű tejföl, 2 pohár áfonya

Elkészítése: Szétturmixoljuk a banánt a citromlével. Beletesszük egy fazékba és három és fél pohár almalével felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd félretesszük. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig gyöngyöztetjük, majd levesszük a tűzről, és miután kihűlt a hűtőbe tesszük. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, és a jó hideg leveshez keverjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hideg leveses tálkákban kínáljuk.

ÁFONYÁS BANÁNLEVES 02.
Hozzávalók: 0,5 kg banán, kevés citromlé, 1 liter almalé, 3 kanál cukor, 3 csapott evőkanál étkezési keményítő, egy csipetnyi fahéj, 2 pohár tejföl, 2 pohár áfonya, 1 tasak vanillincukor

Elkészítése: A banánokat összeturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük az étkezési keményítővel, és hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a vanillincukrot, 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hidegen tálaljuk.

ÁFONYÁS-FAHÉJAS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg banán, kevés citromlé, 1 liter almalé, 3 kanál cukor, 1,5 evőkanál kukoricaliszt, egy csipetnyi fahéj, 2,5 pohár tejföl, 2 pohár áfonya

Elkészítése: A banánokat szétturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.

BANÁNLEVES 01.
Hozzávalók: 2 banán, 1 liter tej, 4 babapiskóta, 2 evőkanál cukor

Elkészítése: A babapiskótát lereszeljük, ráöntjük a tejet meg egy deci vizet, a cukorral édesítjük, és turmixgéppel habosra keverjük. Ezután tűzre tesszük, és az előzőleg karikákra vágott banánnal együtt felforraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

BANÁNLEVES 02.
Elkészítése: 4 közepes almát vagy 2 nagyot megpucolunk, és apró kockákra vágunk. 2 hámozott, karikára vágott banánnal körülbelül 1 l vízben puhára főzzük. Adunk hozzá citromhéj-darabokat, két mokkáskanál vaníliás cukrot, 5 evőkanál kristálycukrot és egy csipet sót. Ha megfőtt, botmixerrel simára mixeljük. Közben 4 banánt karikára vágunk, bele tesszük az összemixelt levesbe, felöntjük még szűk 1 l vízzel, és utána ellenőrizzük az édességét, sósságát. Tehetünk bele egy egész citrom levét vagy egy mokkáskanál citromsavat. Az új összetevőkkel össze kell forralni pár pillanatig. Eközben csináljunk egy csapott evőkanál lisztből, tejből, tejfölből habarást, amelyet szűrön keresztül a leveshez adunk, amint az felforrt. Pár percig hagyjuk forrni.
Aki fahéjasan, szegfűszegesen szereti a gyümölcslevest, ezt is megpróbálhatja úgy ízesíteni.

BANÁNLEVES SZEXOLÓGUS MÓDRA
Hozzávalók: két jókora banán, diónyi vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kiskanál curry, egy darabka fahéj (nem őrölt, ezt kivesszük majd belőle!), egy zöldségleves kocka fele, vagy 2 bögre zöldségleves, kb. 05 dl tejszín, apróra vágott pisztácia darabkák és egy kis csipetnyi édes paprika a díszítéshez

Elkészítése: A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát párold üvegesre a vajon, szórd meg a curryvel, és a felkarikázott banánokat párold át a hagymás vajon. Öntsd fel 8 dl vízzel, vagy a zöldség lével, (ahhoz is adj vizet, hogy elegendő legyen!) tedd bele a leveskockát, ha nincs zöldség lé. Forrald össze az egészet, egy picike darab fahéjjal, ha összeforrott, akkor a fahéjat vedd ki belőle. Vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, melegítsd össze úgy, hogy ne forrjon fel újra és az egészet turmixold össze. Öntsd csészékbe, tálalás előtt vagy curryt, vagy édes paprikát csippents az ujjaid közé és szórj a tetejére szívalakot. A szív közepébe szórj bőven pisztáciát és máris tálalhatod.
A díszítés néhány másodperc csupán, de megéri!

BANGKOKI BANÁNLEVES
Hozzávalók: 1 nagy banán (15 dkg), 2 kis sárgarépa, 1 fej hagyma, 15 dkg zeller, 1 evőkanál növényi olaj, 1 l zöldségleves (leveskockából is jó)10 dkg ananász (lehetőleg friss), 1 késhegynyi citromsav, kevés só, kevés bors, gyömbér vagy chili

Elkészítése: A sárgarépát, hagymát és a zellert vágjuk apró kockára. A hagymát megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a többi zöldséget, és 4-5 percig pároljuk. Felöntjük zöldséglevessel, hozzáadjuk a citromsavat. Fedő alatt forraljuk, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A banánt kockákra vágjuk, és hozzáadjuk. Turmixgépben, vagy merülő mixerrel pürésítsük. Tálalás előtt hozzáadjuk a kockára vágott ananászt, és a fűszerekkel ízesítjük.
Elkészítési idő: 60 perc

EGYSZERŰ KÓKUSZOS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 3-4 db érettebb banán, 1,5 l tej, 1/2 csomag kókuszreszelék

Elkészítése: Híg banánturmixot készítünk, ebben felfőzzük a kókuszreszeléket. Az elforrt tejet a végén pótoljuk. Ha elkészült, lehűtjük. Tálaláskor banánkarikákat teszünk bele. Igazán menő banánpálma-levélen, kivájt kókuszdióban tálalni.

HIDEG BANÁNLEVES KISGYEREKEKNEK
Hozzávalók: 1 banán, 100 ml almalé, 100 ml tej

Elkészítése: Az érett banánt villával áttörjük, elkeverjünk az almalével, és előzőleg felforralt, majd lehűtött tejet adunk hozzá. Hűtve adjuk a babának, de étkezés előtt azért hagyjuk, hogy néhány percet melegedjen szobahőmérsékleten.
Egy éves kortól fogyasztható.

KÓKUSZOS BANÁNLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 4 banán, 60 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 vörös és zöld chili, 2 teáskanál olaj, 400 ml kókusztej (esetleg tejjel és kókuszreszelékkel helyettesíthető), 200 ml fölözött tej, 400 ml tyúkhúsleves alaplé, 1 zöld citrom leve, 1 csokor koriander, só, 20 g banán chips

Elkészítése: Hámozzuk meg a banánt és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg a vörös- és fokhagymát, aprítsuk fel, daraboljuk fel a csilit. Egy lábosban hevítsük fel az olajat. Közepes lángon 2-3 percig pároljuk a banánt, a vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a kókusztejet, a fölözött tejet és a húsleves alaplét, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a zöld citrom levét és a sót. Melegen, banánszeletekkel, chilivel, korianderrel és banán chipsszel díszítve tálaljuk.

MÁLNÁS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 4 db banán. 0,5 citrom leve és héja, 5 ek méz, 2 dl tejszín, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl almalé, 20 dkg málna

Elkészítése: A banánokat meghámozzuk, kockára vágjuk és a citromlével, a lereszelt héjával, mézzel almalével, őrölt fahéjjal leturmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt. Tálakba töltjük és egyenlően elosztjuk rajta a megmosott málnaszemeket.


BARACK
ÁFONYÁS ŐSZIBARACKLEVES HIDEGEN KEVERVE
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 15 dkg áfonya, 8 dl tej, 2 dl tejszín, porcukor, vaníliás cukor, őrölt fahéj, citrom

Elkészítése: A tejet hideg vízzel kiöblített lábasba öntjük, és közepes tűzön felforraljuk, közben cukorral, vaníliás cukorral, és kevés őrölt fahéjjal ízesítjük. Aztán levesszük a tűzről, és alaposan lehűtjük. Akár előző nap is felforralhatjuk a tejet, hűtőbe téve alaposan lehűl másnapig. Tálalás előtt a barackok vékony héját lehámozzuk, a gyümölcsöket kimagozzuk. A legérettebbet összeturmixoljuk 2 dl tejszínnel, a többi barackhúst kis falatnyi kockákra vágjuk.
Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük. A barackos tejszínt elkeverjük az ízesített, forralt tejjel, és ha szükséges cukrot, fahéjat, citromlevet is keverhetünk bele. A barackkockákat és az áfonyát egy üvegtálba tesszük, és ráöntjük a tejes mixet. Néhány vékonyra szelt citromkarikát adunk bele, és egy merőkanállal óvatosan összeforgatjuk.
Üvegtálkákba adagolva azonnal kínálhatjuk. Gyümölcsökkel díszítjük a tálkákat.
Áfonya helyett más apró, színes gyümölccsel készítve is mutatós és finom lesz az őszibarackleves.

FEHÉRBOROS ŐSZIBARACKLEVES
Hozzávalók: 50 dkg őszibarack (lehet befőtt is), 1 dl fehérbor, 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 kanál zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, só, betétnek 1 zsemle
Elkészítése: Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. (A befőttet, ha olyan, csak fel kell szeletelni.) Fele részét a borral leöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben egy liter, csipetnyi sóval ízesített vizet felforralunk, a zsemlemorzsát beleszórjuk, és a maradék őszibarackot puhára főzzük benne. Ezután az egészet szitán áttörjük, a borban párolt barackra öntjük, megcukrozzuk, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt a tojással, meg egy kevés levessel simára kevert tejföllel gazdagítjuk.
Szárazon, vagy vajon pirított zsemle-kockával tálaljuk, de ez el is maradhat belőle.

HIDEG ŐSZIBARACKLEVES 01.
Elkészítése: Nyolcvan dkg meghámozott és kis kockákra vágott őszibarackot pár percig főzzük. Ízesítjük porcukorral, 1 dl édes fehérborral, citromlével, sóval és szegfűszeggel. Ezután turmixgéppel pépesítjük. 2-3 órán át, hűtjük, és egészben hagyott őszibarackkockákkal tálaljuk.

HIDEG ŐSZIBARACKLEVES 02.
Hozzávalók: 6 db őszibarack, körülbelül 1/2 kg cukor, 1 üveg fehérbor, 2 citrom leve

Elkészítése: A meghámozott őszibarackokat vékony szeletekre vágjuk, körülbelül 15 dkg cukorral megszórjuk. Egy liter vízben feloldjuk a maradék cukrot, hozzáöntjük a bort és a 2 citrom levét. Jól összekeverve beletesszük a szeletekre vágott őszibarackot, lehűtve tálaljuk.

HIDEG ŐSZIBARACKLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: fél liter rostos őszibaracklé (üveges vagy dobozos), 50 dkg őszibarack, 2-3 evőkanál piros színű gyümölcsszörp, fél citrom leve és reszelt sárga héja, 1 teáskanál búzakeményítő, 1 mokkáskanál só, jégkockák

Elkészítése: A búzakeményítőt másfél dl vízben simára keverjük, hozzácsorgatjuk a szörpöt és a reszelt citromhéjat, majd folytonos keverés közben felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után beleöntjük az őszibaracklevet és a citromlevet. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris lehúzzuk a tűzről és megsózzuk. A fazekat hideg vízzel telt nagy edénybe tesszük, hogy gyorsan lehűljön. Közben az őszibarackot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, hogy könnyen meghámozhassuk, majd hámozás után félbevágjuk, kimagozzuk és a barackot apró kockákra vágva, azonnal beletesszük a levesbe. Ha kihűlt, levest a csészékben elosztjuk és néhány jégkockát beletéve, azonnal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc (hűtés nélkül)

HIDEG ŐSZIBARACKLEVES MANDULÁS TÚRÓFÁNKKAL
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 30 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 2 db citrom
Tészta: 10 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2 db tojás

Elkészítése: Az őszibarackot megtisztítjuk, felét apró kockára vágjuk, a másik felét szitán áttörjük és hozzáadjuk a fehérborhoz. A kockára vágott őszibarackra porcukrot szórunk, a citromlével meglocsoljuk, ráöntjük a bort, hűtjük. A túróból, vajból, lisztből és az őrölt mandulából tojással tésztát gyúrunk. Apró pogácsákat szaggatunk és megsütjük. Tálaláskor, az előhűtött, csészékbe mert, leves tetejére tesszük a tésztákat.

HIDEG SÁRGABARACKLEVES
Elkészítése: Nyolcvan dkg kimagozott és hámozott sárgabarackot 8 dl vízben és 3 dl fehérborban puhára főzzük. Ízesítjük csipetnyi sóval és porcukorral.
Mikor a barack megpuhult, akkor áttörjük és a főzőlevéhez 1 dl tejszínt adva, jól elkeverjük.  Hűtve, barack kockákkal, tejszínhabbal tálaljuk.

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES
Hozzávalók 10 főre: 3 dl Grand Gold Őszibarack juice sűrítmény, 20 dkg vanília pudingpor (hidegen készíthető), 2,5 liter tej vagy tejszín, 50 dkg őszibarackbefőtt, a díszítéshez: pirított mandula, mentalevél

Elkészítése: A vaníliapudingot a tej felével simára keverjük, majd a Grand Gold Őszibarack juice sűrítménnyel együtt, lassan a többit is hozzáöntjük. Jól behűtve, apró kockákra vágott őszibarackkal tálaljuk. Közepében egy gombóc fagylalttal, tetején pirított mandulával és egy zöld mentalevéllel díszítve látványnak is fenséges.
Elkészítési idő: 30 perc

ŐSZIBARACKLEVES
Hozzávalók: 3 evőkanál kristálycukor, néhány szem szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, reszelt citromhéj, 0,5 kg őszibarack, 2 dl tej, csipetnyi só
Elkészítése: 8 dl vizet 3 evőkanál kristálycukorral, csipet sóval, néhány szem szegfűszeggel, kis darab fahéjjal, szeletke citromhéjjal alaposan összeforralunk. A fűszereket eltávolítva beleteszünk 50 dkg meghámozott, szeletekre vagy kockára vágott őszibarackot, és néhány percig főzzük. Közben egy zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl tejjel, kb. 10 percig állni hagyjuk, majd a leveshez öntve besűrítjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk, ízlés szerint citromlével, esetleg 1-2 kávéskanál cukorral utóízesítve. Még finomabb, ha a gyümölcs harmadát a sűrítés előtt áttörjük vagy turmixoljuk. Elkészíthetjük tejfölös vagy tejes habarással is, bármilyen gyümölcsből szólóban vagy vegyesen. Különösen étvágykeltő és pikáns a sárgabarack párosítása meggyel.
Fél liter vízzel készítve mártásként fogyaszthatjuk, ami lehűtve uzsonnaétel is lehet.

ŐSZIBARACKLEVES YVETTE MÓDRA
Elkészítése: Ugyanúgy készítem, mint a meggylevest, csak a végén összeturmixolom az egészet.
Levesbetétnek tejszínhab galuskákat adok. Ez igen egyszerű, habszifonban vaníliás cukorral összekevert tejszínhabot készítek, és ezt nyomom a levesbe.

PEZSGŐS ŐSZIBARACKLEVES 01.
Hozzávalók: félliteres üveg őszibarackbefőtt levével együtt, 3 dl félédes pezsgő, csipetnyi só

Elkészítése: A leszűrt gyümölcs felét apró kockákra vágom és félreteszem. A többit az összes levével pépesre turmixolom és jól lehűtöm. Közvetlen tálalás előtt a jégbe hűtött pezsgővel felengedem, és hideg csészékben elosztom. A tetejére teszem a félretett őszibarack-kockákat, és előhűtött csészékben azonnal kínálom.

PEZSGŐS ŐSZIBARACKLEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 4 dl pezsgő, 20 dkg porcukor, 3 dl rizling, citrom, fahéj

Elkészítése: Az érett őszibarackok héját lehúzzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Negyedrészét kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, majd hidegre tesszük. Az őszibarackok magvait feltörjük, megpucoljuk, kevés cukorral összezúzzuk. A fennmaradt őszibarackokat szintén összezúzzuk, hozzákeverjük a magokhoz. A cukrot 1 liter vízben feloldjuk, leöntjük a barackot, hozzáadjuk a kockára vágott barackot, pezsgővel, rizlingborral meglocsoljuk, jól lehűtve tálaljuk.

PEZSGŐS ŐSZIBARACKLEVES 03.
Hozzávalók: félliteres üveg felezett, magozott őszibarackbefőtt levével együtt, 4 dl félédes pezsgő, fél citrom leve, csipetnyi só

Elkészítése: A leszűrt gyümölcs felét egészen apró kockákra aprítom és félreteszem. A többit az összes levével, a citromlével, a sóval és 1 dl vízzel pépesre turmixolom, és jól lehűtöm. Közvetlenül tálalás előtt a jéghideg pezsgővel összekeverem. A leveses csészékben elosztom a félretett gyümölcskockákat és rákanalazom a hideg pezsgős levet. (Eperrel vagy málnával ugyanígy elkészíthető, csak a gyümölcsöt vörös pezsgővel keverjék össze!)

PEZSGŐS ŐSZIBARACKLEVES 04.
Hozzávalók: 1,5 kg őszibarack, 10-15 dkg cukor, 7 dl édes fehér pezsgő, 2 dl. édes fehérbor, egy darabka fahéj, ízlés szerint szegfűszeg

Elkészítése: a levesnek különlegessége, hogy főzés nélkül készül. A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockára vágjuk.
Felét összekeverjük a cukor felével, és lefedve hűtőbe tesszük. A maradék gyümölcsöt összeturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, felöntjük a borral, a pezsgővel, beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget. Lefedve jól lehűtjük.
Tálalás előtt a fűszerdarabokat kiszűrjük és lehűtött gyümölcskockákat a leveshez keverjük.
Kis tálkákban, csészékben hidegen kínáljuk.

RÉSZEGES BARACKLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg barack, 3,5 dl félédes fehérbor, 3,5 dl sárgabarackszörp, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, fél csomag vaníliás cukor, 3 dkg étkezési keményítő, kevés citromlé

Elkészítése: A megmosott, félbevágott, kimagozott barackot blansírozzuk (forró vízbe mártjuk), a héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A bort a baracklével, a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és az étkezési keményítővel felforraljuk, és állandó kevergetés mellett felduzzasztjuk. Ekkor a fahéjat kivesszük, és a felszeletelt barackot hozzáadva még öt percig állni hagyjuk. A levest ízlés szerinti mennyiségben citromlével ízesítjük, és hűlni hagyjuk.

SÁRGABARACKKRÉM LEVES
Hozzávalók: félliteres üveg sárgabarackbefőtt (vagy 40 dkg friss sárgabarackból készített kompót), fél dl barackpálinka (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanálnyi pálinkaaroma), kevés cukor (csak akkor, ha nem elég édes a befőtt), 1 dl tejszín, csipetnyi só

Elkészítése: A leszűrt, kimagozott sárgabarackot 2 dl-nyi levével együtt összeturmixolom, majd annyi vízzel töltöm fel, hogy a lé összesen 8 dl legyen. A turmixpohárba visszatöltve a sóval, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a barackpálinkát (vagy az aromát). Még egyszer átkeverem. A tejszínből kemény habot verek, majd a csészékbe osztott krémleves tetejére egy-egy evőkanál tejszínhabot teszek.

SÁRGABARACKLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárgabarack, 1 csipet őrölt fehérbors, 15 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 2 db szegfűszeg, 1 dl fehérbor, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl tejszín

Elkészítése: A sárgabarackot kimagozzuk, meghámozzuk, körülbelül negyedrészét apró kockákra vágjuk.  Mélyebb üveg vagy porcelántálba tesszük, körülbelül 5 dkg porcukorral megszórjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.  A többi barackot feldaraboljuk, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehér borssal és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben puhára főzzük, majd kicsit lehűtjük.  Alaposan átturmixoljuk, és kihűtjük. Hozzáadjuk a bort, tejszínt, egy csipet sót, és jól összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott barackot, megkeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük.

TEJSZÍNES ŐSZIBARACK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg friss érett, puhább őszibarack, 4-5 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 db citrom, 1 mokkáskanál vanília kivonat vagy aroma, 1 dl 30%-os tejszín, 2 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, friss menta vagy citromfű a tálaláshoz
A levesbetéthez: 2 db keményebb húsú őszibarack, 0,5 dl baracklikőr, 1 evőkanál porcukor, cukrozott tejszínhab

Elkészítése: A friss őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, fazékba szórjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy háromujjnyival ellepje.  Ezután felforraljuk, a cukorral, őrölt fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, kevés frissen kifacsart citromlével, vaníliával ízesítjük, közepes tűzön puhára főzzük, majd krémesre turmixszoljuk. Most visszatesszük a tűzre, ha újból felforrt belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgákat, vaníliás pudingport, és lehúzzuk a tűzről.
Míg hűl, elkészítjük a levesbetétet. 
A meghámozott őszibarackokat kimagozzuk, kisebb kockákra daraboljuk, meglocsoljuk a baracklikőrrel, megszórjuk a porcukorral, összekeverjük, és hűtőben a levessel együtt lehűtjük
Tálaláskor a hideg őszibarack krémlevest tányérokba vagy csészékbe szedjük, megszórjuk a likőrös barackkockákkal, és tejszínhabrózsával, citromfűvel vagy mentával díszítjük.
Az őszibarack krémlevest a tojásos tejszínnel már nem szabad forralni, mert a forralás hatására az kicsapódik, kipelyhesedik, ezáltal betúrósodik, és nem lesz gusztusos.

TEJSZÍNES ŐSZIBARACKLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg őszibarack, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 dl tejszín, 1 evőkanál citromlé, 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés

Elkészítése: Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát kockára vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citromlevet és egy liter vízben felforraljuk. Egy deci tejszínnel elkevert búzakeményítővel besűrítjük, a tűzről levéve összeturmixoljuk és behűtjük. Hidegen tálaljuk 1-1 gombóc vaníliafagylalttal és a maradék, kemény habbá vert tejszínnel a tetején.

TOKAJI HIDEG ŐSZIBARACKLEVES
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack, 1 citrom, 1 dl Tokaji édes szamorodni, 10 dkg kristálycukor, fél citrom héja, 1,5 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 dkg liszt, 1 tojássárgája, fahéj, só

Elkészítése: Az őszibarackot meghámozzuk, és a negyedét apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével és tokaji borral, majd hűtőbe rakjuk. A megmaradt barackot vízben, kristálycukorral, citromlével, valamint citromhéjjal és fahéjjal 5-6 percig főzzük. A citromhéjat és a fahéjat ezután leszűrjük a levesből, és tejfölös habarással sűrítjük, majd a felforrt levest áttörjük. Ismét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínnel elkevert tojássárgáját. Jól lehűtjük. Betétként a borban eltett őszibarackot tesszük bele.

TÚRÓS ŐSZIBARACKLEVES (GÖRÖG)
Hozzávalók: bő fél kiló őszibarack, 10 dkg porcukor, 15-20 dkg tehéntúró, 4 dl tej, 1 dl tejszín, kevés méz, 2 citrom

Elkészítése: A tisztított őszibarackok egyharmadát (a keményebb részeket) meglocsoljuk a citromok levével. A másik részt turmixoljuk a tejjel, a tejszínnel és a túróval. Belekeverjük a porcukrot és a mézet is és jól lehűtjük. Tálaláskor beletesszük a félretett őszibarackot, és reszelt citromhéjjal szórjuk meg.