Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcslevesek 02.


BIRSALMA
BIRSALMALEVES 01.
Hozzávalók: 3-4 birsalma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj

Elkészítése: A birsalmát megmossuk, megpucoljuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, citromhéjat.
Azután kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 8-10 percig hagyjuk a takaréklángon, majd levesszük, és kész.

BIRSALMALEVES 02.
Hozzávalók: 60 dkg birsalma, 2 dl tejföl, 100 g cukor, 2 dl tejszín, 3 g szegfűszeg, 3 g fahéj, 1 db citrom, 2 dl savanykás fehérbor, 30 g liszt

Elkészítése: A birsalmát meghámozzuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, és 2 dl vízben fedő alatt puhára főzzük. Közben a fehérborban megfőzzük a fűszereket, a felkarikázott citromot, mintegy kivonatot készítünk belőle. Hozzákeverjük a cukrot is. Átszűrjük, és összeöntjük a megfőtt gyümölccsel.
A lisztből, és tejfölből habarást készítünk, majd a tejszínt is belekeverjük, és behabarjuk a levest.
Hidegre hűtve tálaljuk.

BIRSALMALEVES 03.
Hozzávalók: 30 dkg hámozott birsalma, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 4-5 ek cukor, fél marék mazsola, só

Elkészítése: A birset szeletekre vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha puha turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. A tejfölt kikeverjük liszttel és a tojással, és besűrítjük vele a levest. Cukorral finomítjuk az ízét és beleszórjuk a mazsolát is. Kiforraljuk.

BIRSALMALEVES 03.
Elkészítése: Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük. (A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.) Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük. Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó. (Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)

BIRSLEVES
Hozzávalók: 50 dkg birs, citromhéj, 10 dkg cukor, 5 dkg dara, citromlé, sűrített tej

Elkészítése: A hámozott, szeletelt, kimagozott birset citromhéjjal, 1,5 l forró vízbe tesszük, fedő alatt puhára főzzük.
2/3 részét szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és a birsszeleteket, és újra felfőzzük. Beleszórjuk a darát, és kevergetve hagyjuk megduzzadni.
Sűrített tejjel és citromlével ízesítve, lehűtve kínáljuk.

EXTRA BIRSALMALEVES
Hozzávalók: 5 dl “Móric” alma ivóié, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 3 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, fél citrom héja, ízlés szerint kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl kefir, 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítése: A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét megmossuk, és kis fazékba tesszük. Ráöntjük az almalevet, és beletesszük a megmosott, hajszálvékonyan lehámozott citromhéjat. Egy másik edénybe beletesszük a birsalma héját, meg a csumáját, valamint a szegfűszeget. Annyi gyümölcslevet öntünk rá, amennyi csak egy ujjal lepi el a héjat. Felforraljuk, és 10 percig főzzük, majd a másik fazékban lévő birsalmára szűrjük rá a levét. Felforralva 4 percig főzzük. Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a kristálycukorral.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

HIDEG BIRSALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg birsalma, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A birsalmát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom. 8 dl vízbe beleteszem, beleszórom a fűszereket, és csipetnyi sóval, cukorral puhára főzöm. A tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest besűrítem vele. Felforralom és hagyom kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtöm, és csészékben kínálom.

TEJSZÍNES BIRSALMA-KÉMLEVES
Hozzávalók: 2 kisebb birsalma (vagy birskörte), 2 dl tejszín, 2 evőkanál búzapehely, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A birsalmát megtisztítom, és vékony szeletekre vágom. 7 dl vízbe teszem. Beleszórom a fűszereket, megcukrozom és felforralva 5 percig főzöm. A forró levesbe belekeverem a búzapelyhet és a tejszínt, majd 10 percnyi várakozás után az egészet péppé turmixolom. Ha kihűlt, beteszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt átkeverem, és csészékben tálalom.

TEJSZÍNES BIRSALMALEVES
Hozzávalók: 80 dkg birsalma, 10 dkg mazsola, 1 tk só, 10 ek cukor, 2 tojás sárgája, 2 csapott ek liszt, 3 dl tejszín

Elkészítése: A birsalmákat meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Leveses fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Szórunk bele 8 dkg mazsolát, enyhén sózzuk, és 1/2 óra alatt puhára főzzük. Ekkor cukorral édesítjük. A tojások sárgáját liszttel és tejszínnel csomómentesre keverjük. A puhára főtt birsalmát a lével összeturmixoljuk, majd belekeverjük a habarást.
Tálalásnál még néhány szem mazsolát szórhatunk a tetejére.

VANÍLIÁS BIRSALMALEVES
Hozzávalók: 60 dkg birsalma, 5 dl tej, 2 dl tejföl, fél citrom leve, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, kevés porcukor

Elkészítése: A birsalmát meghámozom, kicsumázom, és vékony gerezdekre vágom. 3 dl vízbe beleöntöm a citromlevelet, és a birsalmát hozzáteszem. Megsózom és felforralom, majd 2 percig főzöm. Közben a tejbe belekeverem a pudingport és a tejfölt, valamint a vaníliás cukrot, és ráöntöm a birsalmára. Állandó keverés közben felforralom, ezután ízesítem még szükség szerint porcukorral és kihűtöm. Jéghidegen, csészékbe osztva kínálom.
BODZA
BODZAKRÉM-LEVES
Hozzávalók: 70 dkg bodzabogyó, 1 csomag fahéj ízű pudingpor, 1 db narancs reszelt héja, 1 dl vörösbor, 5 evőkanál kristálycukor, csipet só, 5 dl tej, 9 dl víz, 2 dkg darált mandula, sós keksz

Elkészítése: A hetven dkg bodzabogyót megmossuk, villával leszemezzük, és lecsepegtetjük. Az egy db narancsot megmossuk, megszárítjuk, és lereszeljük a héját. A kilenc dl hideg vizet felforraljuk, és beletesszük a lecsepegtetett bodzabogyót, negyven percig főzzük. A kész bodzabogyót turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk. A pépes bodzát visszaöntjük a főzővízbe, és leszűrjük. A leszűrt levet egy csipet sóval, egy dl vörösborral és öt evőkanál kristálycukorral ízesítjük. A tetejére szórjuk a reszelt narancshéjat, és összeforraljuk. Az öt dl hideg tejben csomómentesre keverjük az egy csomag fahéj ízű pudingport, és a leveshez adjuk, összeforraljuk. Hidegen csészékbe szedjük, a tetejét megszórjuk darált mandulával. Sós keksszel kínáljuk.

BODZALEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg bodzabogyó, 1 kiskanál fahéjpor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl száraz fehérbor, 4 evőkanál kristálycukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, csipet só, 13 dl víz, pirított zsemlekocka

Elkészítése: Az ötven dkg bodzabogyót megmossuk, villával leszemezzük, és lecsepegtetjük. A tizenhárom dl hideg vizet összekeverjük az egy dl száraz fehérborral, és felforraljuk. Egy kiskanál fahéjporral, egy csipet sóval, egy citrom reszelt héjával és négy evőkanál kristálycukorral ízesítjük. Beletesszük a lecsepegtetett bodzabogyót, és megfőzzük. Az öt dkg margarinból és az egy evőkanál lisztből világos rántást készítünk, és a leveshez adjuk. Összeforraljuk. Melegen pirított zsemlekockákra szedjük.

BODZALEVES 02.
Hozzávalók: 1/2 kg bodzabogyó, fahéj, citromhéj, fehérbor, cukor, só, vaj és burgonyaliszt

Elkészítése: A bodzabogyót leszedjük a száráról, agyagedénybe tesszük annyi vízzel, hogy ellepje. A fahéjjal és citromhéjjal fél óráig forraljuk, majd szitán áttörve hozzáöntünk vizet és fehérbort. Tetszés szerinti cukorral, kevés sóval és vajjal felforraljuk, és vízzel hígított burgonyalisztet keverünk bele. Újból felforraljuk, és pirított zsemlekockával tálaljuk.

CITROM
CITROMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 citrom, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz vagy cukor, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál liszt

Elkészítése: A citromot gondosan megmosom, majd héjastul nagyon vékony karikákra vágom. Magját eltávolítom, és ráöntök 8 dl vizet. Beleteszem a húsleveskockát, és a citromot megfőzöm. Közben a tejszínbe belekeverem a lisztet, és a forrásban levő levest behabarom. Cukorral szelídítem savanyú ízét. Felforralom. Melegen is, hidegen is fogyasztható, pikáns leves.

CITROMLEVES 02.
Elkészítése: 2 húsleveskockát feloldunk 1 liternyi forró vízben, és belefőzünk egy marék rizst. Amíg a rizs megpuhul, 2 tojás sárgáját habosra keverjük 1 citrom levével, sóval, törött borssal ízesítjük és tányérokba osztva, állandó kevergetés mellett rászűrjük a forró levest.

CITROMLEVES 03.
Hozzávalók: 2-3 citrom, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, egy darab fahéj, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A citromokat héjastól karikára vágjuk, ha van benne mag, azokat kiszedjük belőle. Egy liter vizet felteszünk főni, fűszerezzük és beledobjuk a citromszeleteket is. Ha megpuhult leszűrjük, és a levet a liszttel simára kevert tejföl felével besűrítjük. A másik felét kikeverjük a tojássárgával, leveses tálba tesszük, majd a levest vékony sugárban (kevergetve közben) beleöntjük. Vékony héjú citromot használjunk, mert különben kesernyés lesz. Ha netán mégis “téli” bundájú, akkor reszeljük le a citromhéját, és utána a fehér részt hámozzuk le a gyümölcsről.

CITROMLEVES 04.
Hozzávalók: 2 nagyobb citrom, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, só, cukor, fahéj

Elkészítése: A karikára vágott citromot a sóval, cukorral és fahéjjal 1 l vízben puhára főzzük, és a tejfölben elhabart liszttel sűrítjük be. Az egészet áttörjük, és tojássárgákkal dúsítjuk. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő!

CITROMLEVES 05.
Hozzávalók: 2 citrom, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1/2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítése: A citromot meghámozzuk úgy, hogy belső fehér héja se maradjon rajta, majd karikákra vágjuk és fahéjjal meg szegfűszeggel fűszerezett 1 liter vízben 15 percig főzzük. 4 citromkarikát kiveszünk belőle, félretesszük. A többit hűlni hagyjuk, turmixoljuk (forrón sose tegyük!). Utána újra tűzre tesszük, a cukorral ízesítjük. Ha fölforrt, a tejszínnel simára kevert pudingporral sűrítjük-dúsítjuk. Amint újra felforrt, levesszük a tűzről, kihűtjük, és a félretett citromkarikákkal díszítjük.
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés

CITROMLEVES 06.
Hozzávalók: 2 citrom levél, fahéj, 1 l víz, 3 tojássárgája, 5 dk cukor, citrom

Elkészítése: A citrom leveleket egy darabka fahéjjal felforraljuk. 1 liter vízben elhabarjuk a tojássárgáját a cukorral, felöntjük a forró levessel és keverjük. Forrásig hevítjük. A tojások felvert habjával galuskákat szaggatunk. Citrommal tálaljuk.

CITROMLEVES 07.
Hozzávalók 3-4 személyre: 8 dl zsírtalanított húsleves, 2 dl tejszín, 1 citrom, 1 teáskanálnyi liszt, cukor

Elkészítése: A citromot jól mosd meg, majd vágd - a héjával együtt - 2-3 mm-es szeletekre. (A magokat válogasd ki.) Ezután a citromot dobd a húslevesbe és tedd fel főni. Közben a liszttel és a tejszínnel készíts habarást, s - ha a citrom héja már megpuhult - azzal sűrítsd a levest. Kóstold meg, szükség szerint cukrozd, s még egyszer forrald fel. (Lehűtve, illetve melegen egyaránt ehető.)

CITROMLEVES ALIZ MÓDRA
Hozzávalók: 4 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, cukor, ízlés szerint, 1 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 5-6 dl tej, 5-6 db jégkocka

Elkészítése: A hozzávalókat összeturmixolom, először csak a tej nélkül, mert nem mindig fér bele a turmixba a teljes mennyiség. Cukrot ízlés szerint adok hozzá.
Megjegyzés: ha cukor helyett folyékony édesítőt használok, akár fogyókúrás édesség is lehet belőle, nyáron a nagy melegben meg jó üdítő ital.

DALMÁT CITROMLEVES
Hozzávalók: 2 citrom, 3 tojás, fahéj, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Két citrom kifacsart levét főzzük fel egy liter vízben, ízesítsük fahéjjal. Három tojássárgáját keverjük ki 5 dkg porcukorral, és erre öntsük rá a levest. Forraljuk fel folytonos kevergetés közben. A fehérjéket verjük föl habbá, és kanállal szaggassunk galuskákat a forró levesbe.

GÖRÖG CITROMLEVES 01. (SOUPA AVGOLEMONO)
Hozzávalók: 1,2 l tyúkhúsleves, 4 dkg vadrizs, 3 tojás, csipetnyi só, 1 citrom leve, csipetnyi fehérbors

Elkészítése: A rizst megmosom, lecsepegtetem és beleszórom a felforralt húslevesbe. Kis lángon fedő alatt kb. negyedóráig főzöm. Ez alatt felverem a tojásokat és lassacskán hozzáverem a citromlevet. Kiveszek negyed litert a forró levesből és hozzáadom a tojás-citromlé keverékhez. Leveszem a levest a tűzről és állandó keverés mellett belekeverem a tojásos keveréket. Újra felforralom, de már nem főzöm. Sózom, borsozom és tálalás előtt 5 percig állni hagyom.

GÖRÖG CITROMLEVES 02. (SOUPA AVGOLEMONO)
Hozzávalók: 2 húsleveskocka, 1 marék rizs, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, törött bors
Elkészítése: A húsleveskockát 1 liter vízben feloldjuk, és megfőzzük benne a rizst. Ha már jó puha, a tojássárgákat habosra keverjük, a citromlével, megborsozzuk, és ráöntjük a forró levest.

GÖRÖGÖS CITROMLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 15 dkg búzadara, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, bors, 1 teáskanál oregánó, só, 2 evőkanál menta, zellerszál, petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál mustár, 2 dl főzőtejszín, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 liter víz, 2 zöldségleveskocka, 2 húsleves kocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöld-hüvelyű zöldbab

Elkészítése: A leveskockákkal tegyük fel a sárgarépát és zöldbabot főni. Ez alatt készítsük el a gombóchoz a masszát: ízlés szerinti sót, a felkockázott hagymát, aprított fokhagymát a búzadarával, hússal, tojással, aprított zellerrel és petrezselyemmel, borssal, oregánóval és bazsalikommal, mentával gyúrjuk össze. Tegyünk fel fazékban vizet. Amíg a víz melegszik, addig a főzőtejszínből, a mustárból, a citrom levéből és az étkezési keményítőből készítsünk habarást. Amikor a zöldség már megpuhult, a habarással sűrítsük be a levest. Az időközben felforrt vízbe pici gombócokat rakunk a húsos masszából, és kifőzzük. A kifőtt gombócokat azonnal a levesbe tesszük, egyszer összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk.

HIDEG CITROMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 l sör, 1 üveg fehérbor, 35 dkg cukor, 6 db tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 2 db citrom héja
Elkészítése: A sört a borral és a cukorral felfőzzük. A tojássárgákat egy evőkanál liszttel, kevés borral vagy vízzel átlátszóvá keverjük, hozzáadjuk a 2 citrom cukorral lereszelt héját, az egészet összekeverjük az elkészített lével, és felforraljuk. Szitán áttörjük, jól lehűtjük, mandulacsókkal tálaljuk.

HIDEG CITROMLEVES 02.
Hozzávalók: 2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, kurkuma, citromfű, 2 db citrom héja, 4 dl forralt tej, 4 dl tejszín, só

Elkészítése: A cukrozott fehérborban negyed óráig főzzük a vaníliát, a kurkumát, a citromfüvet és a két citrom vékonyan reszelt héját. Leszűrjük, lehűtjük. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a forralt, és lehűtött, hideg tejjel, a tejszínnel és ízlés szerint kicsit sózzuk. Csészébe töltjük és citromfűvel díszítve tálaljuk.

HIDEG CITROMLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: 3 citrom, 3 evőkanál cukor, 3 tojássárgája, 1,5 dl édes vagy félédes (muskotályos) fehérbor

Elkészítése: A citrom héját lereszeljük, kettévágjuk, levét kifacsarjuk. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és héját, felöntjük a borral és azonos mennyiségű vízzel. A lábost nagyon kis láng vagy vízgőz fölé helyezzük, kézi habverővel állandóan keverve habosra keverjük, és kissé besűrítjük. Vagy azonnal, habosan, vagy behűtve kínáljuk.

JEGES CITROMLEVES
Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt, tejföl), 3 dl tej, 1 citrom (vagy narancs, mandarin) leve, 1/2 citrom reszelt héja, ízlés szerint cukor (vagy mesterséges édesítőszer), csipetnyi só, jégkocka

Elkészítése: A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt turmixgép poharába tesszük, majd ráöntjük a kefirt. Cukorral és sóval ízesítjük, ezután egy-két percig keverjük. Ha már jó habos, akkor öntjük hozzá a tejet, és ismét összekeverjük. Néhány órán át a hűtőszekrényben előhűtött leveses csészék mindegyikébe teszünk néhány jégkockát, és erre öntjük rá a citromlevest. A nyári nagy melegben rendkívül üdítő, és levesként is, üdítőitalként is fogyaszthatjuk. Készíthetjük joghurttal és csökkentett zsírtartalmú tejjel vagy tejföllel is, aszerint, hogy számolnunk kell-e a kalóriákat. Friss citromlé helyett tehetünk bele üveges citromlevet. Aki nem szereti a savanyú ízeket, készítheti narancslével vagy mandarin-lével is.

KAPROS CITROMLEVES FRISS PARADICSOMMAL
Hozzávalók 2 adaghoz: 6 dl húsleves*, 3 púpos ek tejföl, fél citrom héja, 2-3 tk citromlé (vagy ízlés szerint), 1 tojássárgája, 1 tk étkezési keményítő, 2-3 ek friss kapor, felaprítva, 1 nagy paradicsom, magozva, apró kockákra vágva

Elkészítése: A húslevest felforralom, egy percig gyöngyöztetem és leveszem a tűzről. Egy tálkában kézi habverővel simára keverem a tejfölt, a tojássárgáját és a keményítőt. Hozzámerek a levesből, csomómentesre keverem és visszaöntöm a levesbe. Alacsony tűzön, lassan épphogy összerottyantom. Ismét leveszem a tűzről, ekkor keverem bele a citromhéjat, citromlevet, a kaprot és a kockázott paradicsomot. Ha szükséges, még sózom, borsozom. A citromlé mennyisége ízléstől és a tejföl típusától is függ, a leves kellemesen savanykás, de ne maró legyen. Langyosan a legfinomabb.
*sokkal finomabb háziból, de ha nincs, a kocka is megteszi

KAPROS CITROMLEVES - LETT RECEPT
Hozzávalók: 6 dl húsleves, 3 púpos ek tejföl, fél citrom héja, 2-3 tk citromlé (vagy ízlés szerint), 1 tojássárgája, 1 tk étkezési keményítő, 2-3 ek friss kapor, felaprítva, 1 nagy paradicsom, magozva, apró kockákra vágva

Elkészítése: A húslevest felforraljuk. Egy tálkában kézi habverővel simára keverjük a tejfölt, a tojássárgáját és a keményítőt. Merünk egy keveset a levesből és hozzáadjuk, csomómentesre keverjük és visszaöntjük a levesbe. Alacsony tűzön, lassan összefőzzük. Ismét levesszük a tűzről, ekkor keverj ük bele a citromhéjat, citromlevet, a kaprot és a kockázott paradicsomot. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. A citromlé mennyisége ízléstől és a tejföl típusától is függ, a leves kellemesen savanykás, de ne maró legyen. Langyosan a legfinomabb.

KEFIRES CITROMLEVES
Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt), 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, cukor, csipetnyi só, jégkockák

Elkészítése: A citromlevet a reszelt citromhéjjal együtt összekavarjuk, ráöntjük a kefirt, mindezt cukorral, sóval ízesítjük, habosra keverjük. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és alaposan elkeverjük. Amikor ez elkészült, a levest jégkockára töltjük.

PETREZSELYMES CITROMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 1 l húsleves, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárgája, 3 szem szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítése: A petrezselymet megtisztítjuk, majd óvatosan felaprítjuk. A citromot kifacsarjuk, majd a héját lereszeljük. Fogunk egy mozsarat, amelyben a szegfűborsot porrá zúzzuk. Eközben a húslevest felforraljuk. Egy tálat fogunk, amelyben elkeverjük a tojássárgájákat a szerecsendióval, a szegfűborssal és a citromlével, majd beletesszük a petrezselymet és a citromhéjat. Végül a tálba merjük a húslevest, és forrón kínáljuk.

RIZSES CITROMLEVES - GÖRÖG RECEPT
Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 20 dkg rizs, 1 l húsleves, 2 tojássárgája, só, őrölt bors

Elkészítése: A húslevest megmelegítjük, majd beletesszük a rizst, és megfőzzük. Közben a tojássárgákat habosra felverjük, hozzáöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Ezt négy tányérba eloszlatjuk, majd leszűrjük a levest, és a tányérokba merjük.

ÜDÍTŐ CITROMLEVES
Hozzávalók: 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 citrom, 1 csokor friss kapor, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál só, késhegynyi törött fehér bors
Elkészítése: A citromot forró vízben megmossuk, majd a külső sárga héját (a fehér rész ne kerüljön bele, különben keserű lesz a leves) hajszálvékonyan lehámozzuk. A héjat csíkokra aprítjuk, és két deci vízbe tesszük. Kis lángon 5 percig befedve forraljuk. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Turmixgép poharába öntjük a már kihűlt citromhéjas vizet a főtt citromhéjcsíkokkal együtt, és belecsavarjuk a citromlevet. Annyi porcukorral ízesítjük, hogy ne legyen édes, csak kellemesen savanykás, pikáns. Sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd addig keverjük, amíg a citromhéj csíkok egészen apró foszlányokká zúzódnak. Ekkor beleöntjük a kefirt, beleszórjuk a megmosott és felaprított kapor felét. Habosra keverjük. Ezután a citromlevessel teli turmixpoharat betesszük a hűtőszekrénybe, és jéghidegre hűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a levest ismét habosra keverjük, elosztjuk az előzőleg lehűtött csészékben, és mindegyik adag tetejére szórunk a megmaradt kaporból. Néhány jégkockát is beledobhatunk. Rendkívül üdítő, különösen jólesik a nyári nagy melegben.
CSERESZNYE
BOROS CSERESZNYELEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése: A megmosott cseresznyét kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem. Hozzárakom a fűszereket és felforralom, majd öt percig főzöm.
Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom. Lehűtve, csészékbe adagolva tálalom.

BOROS CSERESZNYELEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só

Előkészítése: a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.

Elkészítése: a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. Fehér borral is készíthető.
Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.

CSERESZNYELEVES
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott magozott cseresznye, 1 doboz (3 dl) tejszín, 1 csomag puncs ízű pudingpor, cukor, ízlés szerint, 5 púpozott evőkanál liszt + víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom, fahéj, őrölt szegfűszeg, felvert tejszín a díszítéshez

Elkészítése: Felteszünk egy lábasban vizet forrni, és amikor gyöngyözve forr, beleöntjük a cseresznyét. Megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, és gyorsan elkészítjük a habarást. Egy csészébe beleteszünk 5 púpos evőkanál lisztet, és vízzel csomómentesre keverjük. Egy szűrő segítségével beleszűrjük a levesbe, és jól elkeverjük. A pudingport kevés hideg vízzel elkeverjük, és szintén a leveshez adjuk, majd hagyjuk, hogy rottyanjon egyet az egész. Belekarikázzuk a citromot, és a levest hűtőfürdőbe tesszük. Amikor már kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tejszínt, majd megkóstoljuk, és ha esetleg savanyú, cukorral édesítjük.
Hidegen, felvert tejszínhabbal tálaljuk.

SONKÁS CSERESZNYELEVES
Hozzávalók: 2 dl ecetes cseresznye (savanyúság), 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl füstölthús-lé (vagy 2 dl víz, fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál füstízű só), 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt

Elkészítése: A vajon lepirítom a kis kockákra vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölthús-lét és 5 dl vizet (vagy húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót). Hozzáteszem a kimagozott és félbevágott ecetes cseresznyét, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet. Felforralom, közben a lisztet elkeverem a tejfölben, és besűrítem vele a levest.
Jól felforralva csészékbe tálalom, pirított zsemlekockákkal.

TEJSZÍNES CSERESZNYELEVES
Hozzávalók: 1 kg kimagozott cseresznye, cukor, citromlé, csipet só, 1 cs vaníliás pudingpor, 2 dl tejszín, őrölt fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A kimagozott cseresznyét felteszem főni, citromlével, cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítem. Amikor puha a cseresznye, akkor a tejszínbe belekeverem a pudingport és azzal habarom be a levest. Egyet forralok rajta és már kész is. Jól behűtve az igazi.

VANÍLIÁS CSERESZNYELEVES MÓNI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 kiskanál fahéj, 2 dl tej, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: 2 liter vizet felteszek főni, forrás után cukrozom ízlés szerint, majd beleteszem a megmosott és megtisztított cseresznyét, valamint a fahéjat. A pudingport elkeverem 2 kanál cukorral és a tejjel, majd amikor megfőtt a cseresznye, besűrítem a levest a pudinggal.
Lehűtve a legfinomabb.
Elkészítési idő: 30 perc
CSIPKEBOGYÓ
CSIPKEBOGYÓLEVES
Hozzávalók: 25 dkg csipkebogyó, fahéj, citromhéj, bor, tetszés szerint cukor, 2 szelet kalács

Elkészítése: Friss, kimagozott, megmosott csipkebogyót vízben a fahéjjal, citromhéjjal és kevés héja nélküli kaláccsal puhára főzünk. Péppé keverjük, szitán áttörjük. Kevés borral és cukorral újból felforraljuk. A csipkebogyólevesnek jó sűrűnek kell lennie. Kétszersülttel tálaljuk.

SVÉD CSIPKEBOGYÓLEVES
Hozzávalók: 3 csésze cukrozatlan csipkebogyó ital, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé, 2 tk kukoricakeményítő, 4 evőkanál tejföl vagy joghurt a tálaláshoz, darált menta

Elkészítése: Egy fazékban elkezdjük főzni a csipkebogyó levet, és hozzáadjuk a mézet és citromlevet. Fél csészével kimerünk a fazékból és ezzel keverjük simára a kukoricakeményítőt. A habarásunkat beleöntjük a fazékba és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Tálaláskor adunk hozzá tejfölt vagy joghurtot, és minden egyes adag csúcsára darált friss mentát szórunk.
DINNYE
DINNYELEVES
Hozzávalók: 1 db sárgadinnye, 2 dl tejszín, 50 g méz, 2 dl muskotályos bor, 10 g friss gyömbér, 100 g tejszínhab, 20 g pirított mandula, mentalevél

Elkészítése: A sárgadinnye felét 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágjuk. A többi dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a muskotályos bort nagyon finomra vágott friss gyömbért jól összekeverjük. Hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Ha nem elég pikáns, kis porcukorral, citromlével tegyük ízletessé. Óvatosan belekeverjük az apró kocka dinnye darabkákat, ez lesz a leves betétje. Nagyon jól lehűtjük. Hideg csészében tálaljuk. Tejszínhab rozettát teszünk rá, pirított mandulával megszórjuk, és menta levéllel díszítjük. Lehet még ezt az élményt fokozni? Igen! Egy gombóc fagylaltot tegyünk tálaláskor a levesbe. Mindezt dinnyekehelyben, jégágyon tálaljuk.

DINNYE ÉS SONKALEVES (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: 1-1 1/2 kg kantalup dinnye, 1 narancs leve, 1/4 citrom leve, 1/2 tk só, 1/2 tk durvára darált piros bors, cukor, 4 nagy szelet pármai sonka vékony csíkokra vágva

Elkészítése: A dinnyét pürézzük össze. Keverjük hozzá a narancs és a citrom levét. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint cukrot adunk hozz . Keverjük bele a sonka 1/4 részét és merjük a levest 4 tányérba. Adjuk hozzá a maradék sonkát és reszeljünk borsot a tetejére.

DINNYELEVES HÁZIASSZONY MÓDRA
Elkészítése: 10 dkg csirkemellfilét serpenyőben átsütünk, és vékony csíkokra vágjuk. Félliternyi forró zöldséglevesben összeturmixolunk 10 dkg sárgadinnyét, hozzáadjuk a csirkehúst, a 15 dkg kockára vágott sárgadinnyét, és 2 evőkanál tejszínt. Felforraljuk, ízesítjük, megszórjuk aprított petrezselyemzöldjével.

HIDEG GÖRÖGDINNYELEVES
Elkészítése: A görögdinnyét kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, és turmixoljuk. Egyéni ízlés szerint hozzáadunk vörösbort, porcukrot és citromlevet. 2-3 órára hűtőbe tesszük. A csésze aljába helyezett dinnyegolyókkal tálaljuk.

HIDEG SÁRGADINNYELEVES 01.
Elkészítése 2 személyre: Egy nagyobb sárgadinnyét kis kockákra vágunk. Porcukorral, 1/2 dl konyakkal, 2 dl édes fehérborral, 2 dl tejszínnel, citromlével turmixgépben pépesre dolgozzuk. Hűtjük, tálaláskor még egyszer átkeverjük a géppel. Felvert tejszínhabbal díszítjük.

HIDEG SÁRGADINNYELEVES 02.
Hozzávalók: 35-40 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 2 evőkanál tisztított, finomra darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet hámozott fehér kenyér, 3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A sárgadinnyét meghámozom, magját kikotrom, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félreteszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom és a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a zúzott fokhagymával és a sóval-borssal turmixgép poharába rakom. Ráöntöm a bort, és addig keverem, amíg pép lesz belőle. A sűrű levest legalább 2 órára behűtöm. Tálalás előtt mindegyik csészébe teszek 2 jégkockát és a félretett dinnyét, majd ráöntöm a levest. Azonnal tálalom.

HIDEG SÁRGADINNYELEVES 03.
Hozzávalók: 2 kisebb sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 2 dl tokaji szamorodni édes, vanília, szegfűszeg

Elkészítése: Kettévágott dinnye héjából kanállal kivájt dinnyehúst apróra vágjuk, porcukorral és a tokajival péppé zúzzuk. Szegfűszeggel, vaníliás cukorral ízesítjük és a masszát visszarakva a dinnye héjába, jégszekrénybe helyezzük.

HIDEG SÁRGADINNYE LEVES 04.
Hozzávalók: 30-35 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 1 szelet fehér kenyér meghámozva, 2 evőkanál héjától megtisztított, darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi bors

Elkészítése: A sárgadinnyét meghámozzuk, magját kikotorjuk, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félretesszük. A másik felét nagyobb darabokra aprítjuk, turmixgépbe tesszük a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A bort is ráöntjük, és az egészet addig forgatjuk, míg a keverék pépes lesz. A sűrű levest legalább két óráig hűtjük. Tálalás előtt az előhűtött leveses csészékbe teszünk 2 jégkockát, elosztjuk benne a félretett dinnyét és ráöntjük a levest.

HIDEG SÁRGADINNYELEVES GÖRÖGÖSEN
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl Triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín

Elkészítése: A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, Triple-seckel, konyakkal és a citromlével.
A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon lévő levet. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük, és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót teszünk.
Elkészítési idő: 40 perc

HIDEG SÁRGADINNYELEVES (SPANYOL)
Hozzávalók: 30-35 dkg jó érett, édes sárgadinnye, 1 szelet fehér kenyér meghámozva, 2 evőkanál héjától megtisztított, darált fehér mandula, 6 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, csipetnyi bors

Elkészítése: A sárgadinnyét meghámozzuk, magját kikotorjuk, majd a dinnye felét apró kockákra vágva félretesszük. A másik felét nagyobb darabokra aprítjuk, turmixgépbe tesszük a darált mandulával, a szétmorzsolt kenyérrel, az olajjal, a sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A bort is ráöntjük, és az egészet addig forgatjuk, míg a keverék pépes lesz. A sűrű levest legalább két óráig hűtjük. Tálalás előtt az előhűtött leveses csészékbe teszünk 2 jégkockát, elosztjuk benne a félretett dinnyét és ráöntjük a levest.

KÍNAI DINNYELEVES
Hozzávalók 4 személyre: egy 3-4 kilós görögdinnye, 5 dl tyúkhúsleves, 15 dkg csirkehús, 15 dkg sertéshús, 10 dkg sonka, 10 dkg bambuszrügy, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: Az apróra vágott csirke- és sertéshúst 10 percig forraljuk a levesben, majd beletesszük a csíkokra vágott gombát, bambuszrügyet és sonkát, a zöldborsót meg a sót. Lassú tűzön még 5 percig főzzük. Levágjuk a dinnye tetejét, kimagozzuk, a húsa egy részét is kivesszük, beletöltjük a levest, visszatesszük a tetejét, egy nagy, félig vízzel telt fazékba állítjuk, és másfél óráig forraljuk a vizet. A dinnyét egészben tesszük az asztalra, és a húsából is kanalazunk.

PEZSGŐS SÁRGADINNYELEVES
Hozzávalók: 1 kis sárgadinnye, 7,5 dkg cukor, 4 dl pezsgő, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors

Elkészítése: A dinnye felét turmixoljuk 5 dl vízzel, és feltesszük forrni. Ízesítjük a teatojásba tett fűszerekkel. Pár percet forraljuk csupán, majd lehűtjük. Belekockázzuk a dinnye másik felét. Hozzáöntjük a pezsgőt, és azonnal tálaljuk. Akkor a legfinomabb, ha félédes pezsgővel készítjük.

SÁRGADINNYELEVES 01.
Hozzávalók: 2 közepes sárgadinnye, 1 liter tej, 1 dl tejszín, porcukor, Őrölt fahéj, vaníliás cukor, citromlé, 2 evőkanál durvára vágott mandula

Elkészítése: A sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük, és cikkcakkban kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig részben karalábé-vágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk, közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, és néhány csepp citrommal ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye gömböcskéket. A dinnye héjába adagolva tálaljuk, és megszórjuk durvára vágott mandulával.

SÁRGADINNYELEVES 02.
Elkészítése: 1 kg sárgadinnyét megtisztítunk. A negyedét kis kockákra vágjuk, egy kanálnyi cukorral és fél deci konyakkal bepácoljuk. (Konyak nem volt itthon, csak kétféle viski, egy darabig próbálgattam, hogy melyikkel harmonizál inkább. Behűtjük. A dinnye 3/4 részét kb. 7 deci vízben, citromhéjjal, néhány szegfűszeggel, egész fahéjjal, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi sóval megfőzzük. Összeturmixoljuk, előtte a fűszereket és a citromhéjat kidobjuk belőle. Ha kihűlt, elkeverjük 3 dl tejszínnel és 3 dl fehérborral. Kevés őrölt borssal ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk, “levesbetétként” a szeszben pácolt dinnyedarabkák szolgálnak.

SÁRGADINNYELEVES 03.
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 l tej
Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük, és pár csepp fehérborral ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

SÁRGADINNYELEVES 04.
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye (jó illatos, érett), 2 dl tejszín, 4 dl tej, só, fehérbors, szerecsendió, 10 dkg füstölt hús

Elkészítése: A dinnyét kimagozzuk, és karalábévájóval személyenként 3-4 gömböt vájunk ki belőle. A többit hámozzuk, feldaraboljuk és a tejjel együtt turmixoljuk. Fűszerezzük, és a tejszínnel dúsítjuk. Jégbe hűtjük, majd tálaláskor a dinnyegömbökkel és a hajszálvékonyra vágott füstölt hússal díszítjük.

SÁRGADINNYELEVES 05.
Hozzávalók: 1 darab kb. 1 kilós sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 l tej

Elkészítése: A sárgadinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk a lehűtött tejszínt, és kihabosítjuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, átszűrjük, és pár csepp fehérborral ízesítjük, majd azonnal tálaljuk.

SÁRGADINNYELEVES HIDEGEN
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 0,5 dl borpárlat, 1 dl édes fehérbor, 2 dl tejszín, 1 db citrom, só, szegfűszeg, egész fahéj, egész fehér bors

Elkészítése: A dinnye héját megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és a gyümölcs húsának negyedét apró golyóformával (karalábévájó) kivájjuk. Rászórjuk a porcukor felét, ráöntjük a borpárlatot, és hűtőbe tesszük. Ez lesz a leves betétje. A maradék gyümölcshúst a héjából kivesszük, kb. fél liter vízben a maradék cukorral, a fehérborral és puhára főzzük. A megfőtt dinnyehúst pépesítjük (turmixgéppel), kihűtjük, majd elkeverjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a kivájt dinnyehúst, végül lazán összekeverjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.

SÁRGA-GÖRÖGDINNYELEVES
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 1 kg görögdinnye, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 1-2 dl édes fehérbor, csipet só, cukor, fahéj, pár cent fehér rum (ha nincs jó a barna is)

Elkészítése: A sárgadinnyét kimagozzuk, és karalábévájóval személyenként 2-3 gömböt vájunk ki belőle. A görögdinnye mag nélküli részével ugyanígy teszünk. A többit szitán áttörjük. Turmixoljuk a levet a maradék sárgadinnyével, a tejjel a borral és a rummal. Fűszerezzük, és tejszínnel dúsítjuk. Jégbe hűtjük, s a vegyes dinnyegolyókkal díszítjük. Lehet vörösborral is készíteni, ekkor a tejszínt a tálaláskor csurgassuk a levesbe, és a rum helyett használhatunk konyakot is.

TEJSZÍNES HIDEG SÁRGADINNYELEVES
Hozzávalók: 1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi

Elkészítése: A tejet felfőzzük, és a tűzről levéve lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször megkeverjük. A sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk, és a kihűlt masszába keverjük. Lehűtve tálaljuk.
DIÓ
DIÓLEVES 01. 
Hozzávalók: 30 dkg dió, 4 ek cukor (lehetőleg porcukor), 10 dkg rizsliszt vagy kukoricaliszt

Előkészítés: a diót rövid időre forrásban lévő vízbe rakjuk, ezt követően könnyen leszedhetjük a héját. Porrá őröljük, majd felöntjük háromnegyed liter vízzel.

Elkészítése: a keveréket negyven percen át főzzük kis lángon. Megszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot, rizslisztet, további két és fél deci vizet. Állandóan kevergetve fölforraljuk, és további fél órán át egészen kis lángon, vagy alátéten főzzük. Kompóttal díszítve tálaljuk.
Ez a különleges ízű leves olyasféle, mint a nálunk ismeretes gyümölcslevesek. Akár forrón, akár jéghidegen fogyaszthatjuk, egyre kell csak vigyáznunk: főzés közben ne sűrűsödjék be, mártásszerűen.

DIÓLEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg dióbél, 2 csipetnyi só, 10 dkg cukor, 1 ek méz, 5 ek tejszín, 4 ek keményítő, 1 liter víz

Elkészítése: Dobjuk a diót forró vízbe és húzzuk le a héját. Daráljuk finomra. Tegyük egy edénybe a vizet, a sót, a diót, és a mézet. Lassan hevítsük fel, majd forrás után 15 percig főzzük, időként keverjük meg. Keverjük össze a tejszínt, a keményítőt, a cukrot 2 pohár vízzel. Adjuk a leveshez. Kevergessük, amíg újra fel nem forr. Kínáljuk melegen.

GRÚZ DIÓLEVES
Hozzávalók: 12 dkg dióbél, 2 hagyma, 1 evőkanál liszt, 3-5 dkg vaj, 2-3 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1-2 szál korianderzöld és kapor, 1 teáskanál ecet, 1 evőkanál só

Elkészítése: A dióbelet jól összezúzzuk vagy ledaráljuk, és az apróra vágott hagymával együtt beletesszük egy fazékba. Ráöntünk egy fél pohár vizet, és egy ideig pároljuk. Ezután felöntjük 1,5 liternyi forrásban lévő vízzel, amelybe már előzőleg belekevertük a lisztet és az ecetet. Megsózzuk, a forrástól számított tíz-tizenöt perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, a koriander-zöldet, kaprot, és amint felforrt, levesszük a tűzről. A levesestálban elkeverjük a tojássárgákat, és állandó keverés mellett ráöntjük a levest. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és tálalás előtt még hozzátesszük a vajat.

JOGHURTOS DIÓLEVES ASZALT SÁRGABARACKKAL
Hozzávalók: 5 dkg dió, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dl natúr joghurt, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 ek szárított menta, 7,5 dl forró víz, 2 ek liszt, só, bors

Elkészítése: Az olajon barnulásig pirítom a hagymát, majd ráhajítom a felaprított diót. Két perc után követi a sárgabarack, még egy perc, és meghintem a liszttel és a mentával. Fokozatosan felöntöm a forró vízzel, sózom, borsozom, 15 percig főzöm. A joghurtot jól felkeverem, egy merőkanál levest belekeverek, majd hozzáöntöm a leveshez. Kap még egy-két percet és készen is van. Négy személyes adag.

KESUDIÓ - LEVES
Hozzávalók: 1,5 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, 1 ek vaj, 10 dkg finomra darál kesudió, 1 hegyes, csípős zöldpaprika magostól, felaprítva, 1 ek citromlé, 6 ek főtt rizs, 1 ek finomra vágott petrezselyem, bors (só nem kell!)

Elkészítése: Főzzük 10 percig a leveskockát, paprikát, vajat, tegyük bele a kesudiót, citromlevet, borsot. Lassú tűzön, lefedve főzzük 5 percig, keverjük bele a rizst. Forrón, mély tálkákban tálaljuk.

KÍNAI DIÓLEVES
Hozzávalók: 130 dkg dióbél, 2 csipetnyi só, 4 dkg kristálycukor, 4 ek méz, 6 ek főzőtejszín, 6 ek keményítő, 7. 1 liter víz

Elkészítése: Forraljunk fel egy kevés vizet, dobjuk bele a diót 3-4 percre, majd szűrjük le, s hántsuk le a héját. Ezután daráljuk finomra. Tegyük egy lábosba a 6 deciliter vizet, sót, diót és mézet. Lassan forraljuk fel, majd a forrástól számítva főzzük 15 percig, időnként keverjük meg. Amíg a diós massza fő, tegyük egy keverőtálba a tejszínt, keményítőt és a cukrot, 4 dl vizet, alaposan keverjük el, majd adjuk a leveshez. Kevergetés mellett forraljuk fel újra.
Melegen kínáljuk, hagyjunk minden tányérhoz 1-2 egész diószemet díszítés gyanánt.

PIRÍTOTT DIÓLEVES
Hozzávalók: 1,2 l tyúkhús-alaplé, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg márványsajt, 5 dkg eidami sajt, 1,5 dl tejszín, 6 dkg tört dióbél (nem őrölt!), 2 dkg vaj, só, őrölt bors, friss vágott petrezselyem

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, a kétféle hagymát és a tört diót együtt kezdjük el pirítani a vajon. Pirítsuk addig, hogy a dió is egészen sötét aranyló színt kapjon, mivel ez fogja megadni a leves jellegzetes, pirított-dió ízét. Öntsük fel a tyúkhús-alaplével, és ha már forr, a kétféle reszelt sajttal főzzük tovább, amíg a sajt teljesen egyneművé válik a levessel. Végül szedjünk ki egy merőkanálnyit a forró levesből, keverjük össze a tejszínnel és a fehérborral. Dúsítsuk a levest a tejszínes keverékkel, és utolsó műveletként kis lángon forraljuk ki. Tálaláskor díszítsük apróra vágott petrezselyemmel!

ZELLERES DIÓLEVES
Hozzávalók: 10 dkg dióbél, 1 csokor zellerzöld (levelek, szár különválasztva, 1 fej hagyma, apróra vágva, 1 csokor petrezselyem, 6 csésze zöldségleves-lé, 2 csésze tej, elkeverve, 1 ek kukoricaliszttel, 10 dkg tejszín, 1 ek vaj, só, bors, ízlés szerint, citromkarika

Elkészítése: A diót 5 percig forraljuk, megszárítjuk, lehűtjük, megnyúzzuk, és finomra vágjuk, a tejhez hozzáadjuk, és 10 percig főzzük, majd félretesszük.
A vajat felolvasztjuk, a hagymát és a zellerszárat megpároljuk, a zöldséglevet, babérlevelet, fele petrezselymet hozzáadjuk, főzzük közepes lángon 30 percig. A levest leszűrjük, a diós tejet hozzáadjuk, újra forráskor sózzuk, borsozzuk.
Forrón tálaljuk tejszínnel, a maradék petrezselyem és zeller-zölddel meghintve.
EGRES
BOROS EGRES-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg egres, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, csipetnyi só, ízlés szerint cukor (vagy egyéb édesítőszer)

Elkészítése: A megtisztított egrest annyi vízbe teszem, amennyi ellepi, és sóval ízesítve puhára főzöm. Ezután szitán áttöröm. A sűrű gyümölcslevet felöntöm a borral, és annyi vízzel egészítem ki, hogy 9 dl-nél ne legyen több. Ekkor beleteszem a citromhéjat, újból felforralom, és a lisztes tejföllel behabarom. Cukorral ízesítem, és felforralom. Ha kihűlt, a hűtőszekrénybe teszem néhány órára, és hidegen, csészékbe öntve kínálom.

EGRESLEVES 01.
Hozzávalók: 30 dkg egres, 10 dkg cukor, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojás

Elkészítése: 1 l vizet felforralunk cukorral. Az egrest megtisztítjuk, száraz részét lecsípjük, szűrőkanálon megmossuk. A forró cukros vízben felforraljuk. A szójalisztet kevés meleg vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A megmosott tojást felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, hozzákeverjük a sárgáját. Folytonos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen.
Ha feleannyi vizet és 4 db tojást használunk föl hozzá, kitűnő hideg gyümölcskrém.

EGRESLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg egres, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, egy tojássárgája, só, cukor

Elkészítése: A megtisztított egrest a vajban addig pároljuk, míg a szemek szétpukkadnak.  Akkor feleresztjük 1 l hideg vízzel, megízesítjük és felforraljuk. A tálban simára keverjük a tojássárgáját a tejföllel, majd óvatosan rámerjük a forró levest. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

EGRESLEVES 03.
Hozzávalók: 40 dkg egres, 15 dkg cukor, 4 db szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Az egres-szemek mindkét végét lecsípjük, alaposan megmossuk. Egy liter, cukorral és szegfűszeggel ízesített vízben felforraljuk. Ha a bogyók kissé megrepedtek, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Még egyszer átforraljuk, majd tálalás előtt behűtjük. (Tálalhatjuk melegen is, de az a jó, ha néhány órát pihentetjük a levest, így a savanykás szemeket kellemesen átjárja az édes lé.)

EGRESLEVES 04.
Hozzávalók: 30-40 dkg egres, 1 evőkanál méz, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt, szeletnyi citromhéj

Elkészítése: Az egrest megmossuk, két végét lecsípjük, 1 liter vízzel, a mézzel, csipetnyi sóval, citromhéjjal puhára főzzük. A tejfölbe bele keverjük a lisztet, hideg vízzel felhígítjuk, úgy keverjük az egészhez és felöntjük, hogy liternyi mennyiséget kapjunk. Felforraljuk, majd hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.

EGRESLEVES 05.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 30 dkg egres, ízlés szerint 4-5 evőkanál cukor, csipet só, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája

Elkészítése: A szárától megtisztított és megmosott egrest 8 dl forrásban levő cukros, sós vízben puhára főzzük, majd a tűzről levesszük. A tojássárgáját és a tejfölt simára keverjük, és állandó keverés mellett vékony sugárban a levesbe öntjük. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük legalább 2 órára, nagyon hidegen tálaljuk.

EGRESLEVES 06.
Hozzávalók: 30 dkg egres, só, 3-4 ek cukor, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, marék petrezselyem

Elkészítése: Az egrest hideg vízben puhára főzzük, ha megfőtt turmixoljuk vagy szitán áttörjük. Visszatesszük a tűzre, ha kell, kiegészítjük vízzel, sózzuk, cukrozzuk, és lassú tűzön felforraljuk. A tejfölből, a tojássárgából a liszttel habarást készítünk, és ezzel besűrítjük a levest. Tálaláskor apróra metélt petrezselymet szórunk rá.

MELEG EGRESLEVES
Elkészítése: Hetvenöt dkg egrest megtisztítunk, és 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, kristálycukorral ízesítjük. Kb. 15 perces főzés után, tejfeles habarással besűrítjük, majd átforraljuk. Ezután turmixgépben szétverjük és csészékben, egressel és tejszínhabbal díszítve azonnal tálaljuk.

PÖSZMÉTELEVES FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg füstölt hús (csülök vagy lapocka), 80 dkg pöszméte (egres), 2-3 dl tejföl, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, fél citrom Leve, 2,5 l víz

Elkészítése: A megtisztított, megmosott füstölt húst hideg vízben áztatjuk kb. 5 órán át. Ezután friss vízben feltesszük főni, de amint felforrt, leöntjük róla. Újra visszatéve, 2 liter vízben lassú tűzön puhára főzzük. Az érett pöszmétét megtisztítjuk és felöntjük a füstölt hús zsírtalanított levével. Kis lángon főzzük, ügyelve arra, hogy ne hasadjanak ki a szemek.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, a leveshez adjuk és összefőzzük.
A kihűlt füstölt húst lecsontozzuk, kockára vágva a leveshez adjuk. A végén még cukorral és citromlével is ízesíthetjük.
Az arató vagy mezőn dolgozó parasztemberek kedvelt étele volt a nyári melegben.

SEGESVÁRI EGRESLEVES
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej hagyma, 3-4 csésze egres, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, cukor

Elkészítése: A marhahúst és a leveszöldséget 3 liter vízben kevés sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A levet leszűrjük. A letisztított, megmosott egrest a lében addig főzzük, amíg sárgás színe lesz. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert a bogyók felhasadhatnak! A fövés végén beletesszük a finomra vagdalt petrezselyemzöldjét. A tejszínt a liszttel simára kavarjuk, és ezzel a levest besűrítve még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint megcukrozhatjuk. A húst szeletekre vágjuk, a tálba rendezzük, kenyérszeletekkel körülrakjuk, és a forró leveset ráöntjük. A zöldségekkel együtt tálaljuk.
Változatok: Egyes vidékeken az egrest szitán áttörve keverik vissza a levesbe. Másutt az egres-mennyiség háromnegyedét áttörik, egynegyedét pedig egészben hagyva, az elkészült ételbe teszik Készíthető alig érett ribiszkéből vagy apró szemű, savanykás szőlőből is.
Ez a recept - mint sok más társa - szintén a múlt századi főzési szokásokat őrizte meg számunkra.
EPER
DALMÁT EPERLEVES
Hozzávalók: 35 dkg eper, 5 dl félédes vörösbor, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, csipet só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: Az epret a borban péppé főzzük, áttörjük. Beleöntjük a tejet, csipetnyi sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük. A tojássárgás habarással a levest forrásig hevítjük.
Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, frissítő tavaszi leves.

EPER-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribiszkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad, hogy édes, inkább pikáns legyen!)

EPERLEVES
Hozzávalók: 40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper már nem teljesen ép), 2 dl vörösbor, ízlés szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl

Elkészítése: 8-10 szem ép epret kiválogatok és félreteszem “levesbetétnek”. A többit megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, és összeturmixolom a vörösborral, a tejföllel, 3 dl vízzel és annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen. Jól behűtve, csészékbe adagolva kínálom, a leves tetején a félretett eperszemekkel.

HIDEG EPERKRÉM-LEVES (BÉKÉSCSABA)
Elkészítése: A turmixolt eperhez hideg tejet és tejszínt adunk, őrölt fahéjjal, vaníliával és kristálycukorral ízesítjük. Az egészet felhabosítjuk, a tetejére pedig, tejszínhabot és egész epret teszünk.

HIDEG EPERLEVES
Elkészítése: Nyolcvan dkg tisztított epret 1 liter vízben 10 dkg porcukorral, csipetnyi sóval, fahéjjal és szegfűszeggel feltesszük főni. Ízesítjük 1/2 dl vodkával vagy konyakkal. Kb. 5 perces főzés után szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel dúsítjuk.
Hűtés után eperszemekkel csészében tálaljuk.

GESZTENYE
GESZTENYE KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg gesztenyemassza, 4 dl tej, 4 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 cl rum, 1 csomag vanília ízű pudingpor, egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só

Elkészítése: A fűszereket egy kisebb edénybe téve 1 dl vízzel felöntjük és beforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyemasszát áttörjük, és a tejszínnel elkeverjük. A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert pudingport és a fűszerkivonatot, a tojások sárgáját, a rumot turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és egyneműsítjük. (Ha nincs turmixgép, ugyanezt kézi habverővel is elvégezhetjük). Leveses csészébe adagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszíthetjük, tetejét őrölt fahéjjal vagy reszelt csokoládéval is megszórhatjuk.

GESZTENYE KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 15 dkg gesztenyemassza (édes is lehet), 3 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 1 evőkanál gombaleves-por, 1 evőkanál rum, 1 húsleveskocka, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só

Elkészítése: A gesztenyemasszát simára keverem 2 dl tejszínnel és 1 dl vízzel. Ezután hozzákeverem a búzakeményítőt és a gombaleves-port, majd kis fazékba öntöm. Folytonosan kevergetve felforralom, ezután felöntöm még 4 dl vízzel. Beleteszem a húsleveskockát, a megtisztított és összezúzott fokhagymát valamint a törött borsot. Ismét felforralom, végül a rummal és a finomra metélt petrezselyemzölddel ízesítve, a lángról lehúzom és befedem. Tálalás előtt a megmaradt tejszínből kemény habot verek, és a leveses csészékbe öntött forró leves tetejére egy-egy kanál hideg habot teszek. Azonnal kell fogyasztani, mert a tejszínhab nagyon gyorsan elolvad.

GESZTENYE KRÉMLEVES 03.
Hozzávalók: 50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl édes fehérbor (muskotályos), 4 dkg cukor, só
Elkészítése: A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel, és puhára főzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomón vagy szitán áttörjük. Lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

GESZTENYELEVES
Elkészítése: 4 adaghoz megmosunk, bevágunk, megfőzünk 30 dkg gesztenyét. Meghámozzuk, hozzáöntünk 8 dl tejet, cukorral, vaníliás cukorral vagy ízlés szerint csepp sóval felforraljuk, áttörjük. Személyenként 1 tojássárgáját, 1-2 evőkanál tejszínt keverünk hozzá. Tálalás előtt még 2-3 dkg apró darabokra tört friss vajjal dúsítjuk.

HORVÁT GESZTENYELEVES
Hozzávalók: 3/4 kg gesztenye, 1 l csontlé, cukor, vaj, 2 tojás, petrezselyem zöldje

Elkészítése: A gesztenyét tegyük forró vízbe, majd tisztítsuk meg, s csontlevesben, amelybe egy kis cukrot és vajat is tettünk, főzzük meg. Nyolc-tíz gesztenye kivételével, amelyet egészben hagyunk, a többit szitán átpasszírozzuk, majd vajjal, finomra vágott petrezselyem zöldjével, a tojássárgákkal összekeverjük. Öntsük fel a csontlevessel, tegyük bele az egészben hagyott gesztenyéket, s még egyszer főzzük fel.

SZERB GESZTENYELEVES
Elkészítése: 70-80 dkg gesztenyét tegyünk forró vízbe, majd pucoljuk meg, és csontlevesben tegyük fel főni. A leveshez adjunk kevés cukrot és kevés vajat. Ha megpuhultak, 8-10 szemet tegyünk félre, a többit szitán törjük át, vajjal, finomra vágott petrezselyemmel és két tojássárgával keverjük össze. Öntsük fel a levessel, tegyük bele az egészben hagyott szemeket és forraljuk ki.

PORTUGÁL GESZTENYE-KRÉMLEVES
Hozzávalók 3-4 személyre: 1/2 kg gesztenye, 7.5 dl húsleves (kockából), 1 kis fej hagyma, 1 dl fűszeres vörösbor, (vagy sherry, vermut), 1 kis csokor snidling, só, bors

Elkészítése: A gesztenyéket megmossuk, héjukat keresztirányban bevagdossuk, egy tepsibe terítjük, és forró sütőben addig sütjük (kb. 15 - 20 percig), amíg a héjuk ki nem nyílik. Még melegen gondosan meghámozzuk, a hártyákat is eltávolítjuk. 6-8 szemet félreteszünk a díszítéshez.
A húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a gesztenyét és fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig főzzük.
Merülő mixerrel péppé zúzzuk, felöntjük borral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és éppen csak összeforraljuk.
A snidlinget megmossuk, néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és a levesbe keverjük.
Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre morzsoljuk a félretett gesztenyeszemeket, és a snidlinggel díszítjük.
ÖTLET: a gesztenye héját úgy is eltávolíthatjuk, hogy a fenti módon bevagdossuk, forró vízbe dobjuk, és 20 percig főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk.