Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcslevesek 03.


KIVI
KIVIS KRÉMLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg kivi, 1 alma, 1 cs. vaníliás cukor, fél mokkáskanál édesítőszer, 1 csipetnyi menta, 1 ek zabpehelyliszt, 1 pohár joghurt

Elkészítése: A kivit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, illetve a kiviből négy szeletet elteszünk díszítésre. A gyümölcsöket az édesítőszerrel és a vaníliás cukorral 1liter vízben feltesszük főni, s forrás után maximum 1-2 percig főzzük. Ezután elturmixoljuk, a zabpehelylisztet a joghurttal simára keverjük, és a gyümölcspéppel együtt összeforraljuk. Tálaláskor kivi szeletekkel és mentalevéllel díszítjük. Hidegen és melegen egyaránt finom.
KÖRTE
BAJOR KÖRTELEVES
Hozzávalók: 80 dkg körte, fél kávéskanál ánizsmag, kis darab fahéj, cukor, mazsola, konyak

Elkészítése: A mazsolát konyakba áztassuk be. Ezt már jóval főzés előtt is megtehetjük. A körtéket hámozzuk, csumázzuk, daraboljuk és feltesszük főni egy liter vízbe. Hozzátesszük az ánizst és a fahéjat. A körte teljes puhulásáig főzzük, ekkor passzírozzuk át a körtedarabokat egy szitán. A levet szűrjük le és adjuk a körtéhez. Cukorral ízesítsük és hintsük meg a mazsolával. Nem baj, ha a konyak is belecsúszik. Konyak helyett portóiba is áztathatjuk.

BOLERÓS KÖRTELEVES
Hozzávalók: körülbelül 1 kg Vilmos körte, 2 csomag körte ízű Bolero italpor, 1 tejföl, kevés liszt, 5 szem szegfűszeg, 2 db egész fahéj, pár csepp citrom

Elkészítése: Egy nagyobb fazékba vizet forralunk a fűszerekkel együtt. A meghámozott és négybe vágott körtét beletesszük. Félpuhára főzzük, pár csepp citromot adunk hozzá. Továbbá cukor helyett 2 tasak Bolero italport kevés vízzel kikeverünk, és hozzáöntjük a leveshez. Kicsit még összeforraljuk, majd az egészet tejföllel elkevert liszttel behabarjuk.
Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják!

JOGHURTOS KÖRTELEVES
Hozzávalók: 80 dkg körte, 1 ek cukor, 1 l víz, 2dl joghurt, 3-4 szem szegfűszeg, 1 evőkanál liszt, egy nagy csipet só

Elkészítése: A megtisztított, kimagozott körtét feltesszük a vízben főzni. Hozzáadjuk a szegfűszeget, s cukrot, és forrás után 5 percig főzzük.
Közben a joghurtból, és lisztből habarást készítünk. A forró levesből kimerünk egy keveset, és simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a leveshez, állandó keverés közben, és 2-3 percig forraljuk.
Hidegen a legfinomabb.

KÖRTE-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 dl víz, 1 db citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

Elkészítése: A héjától és magházától megtisztított körtéket apró kockákra vágjuk. A forrásban lévő vízbe citromot csavarunk, és a fűszerekkel, a cukorral puhára főzzük. Beletesszük a fehérbort, a tejfölt, a tejszínt, a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól fölforraljuk. Utánízesítjük, és lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

KÖRTELEVES
Hozzávalók: 75 dkg körte, 2 dl joghurt, 1 ek liszt, cukor, só

Elkészítése: A meghámozott, felszeletelt körtét, forrásban levő vízben felfőzzük. A joghurtot simára keverjük a lisztteles állandó keverés mellett, a megfőtt körtére öntjük. Csipet sót és ízlés szerint cukrot teszünk bele.

KÁVÉS KÖRTE-KRÉMLEVES PEZSGŐVEL
Hozzávalók: 4 db körte, 1 dl presszókávé, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 dl tejszín, 3 dl pezsgő, 2 evőkanál cukor, ananászzsálya

Elkészítése: A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben lehűtjük.
Tálaláskor a leves csészébe töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk.

VÖRÖSBOROS KÖRTELEVES
Hozzávalók: 40 dkg vilmoskörte (vagy valamilyen más érett körte), 4 dl félédes vörösbor, 2 ek ribiszke- v. áfonyadzsem, csipet só, fahéj, szegfűszeg, 1 citrom héja

Elkészítése: A körtéket hámozzuk, csumázzuk, és kockákra vágjuk. Fél liter víz és a vörösbor keverékében feltesszük főni. Fűszerezzük, s a krumplihámozóval leszedett citromhéjat is beletesszük. Félpuhára főzzük. Kevés körtekockát kiveszünk belőle betétnek, a többit lehűtjük, a dzsemmel összekeverjük és turmixoljuk.
Szitán átszűrjük, beletesszük a kiszedett körtéket és jégbe hűtve tálaljuk.
MÁLNA
HIDEG MÁLNALEVES
Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg cukor, fél citrom leve, 3 dl málnalé, 30 dkg málna

Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, a felét ízlés szerint megcukrozzuk, és jégre tesszük. A cukrozatlan részt szitán áttörjük, 3 dl málnalét, 12 dl vizet fél citrom levével elkeverve ráöntjük. Ezután hozzákeverjük a félretett, cukrozott málnát. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Málna helyett vehetünk ribiszkét, egrest vagy szamócát is.

NYERS MÁLNAKRÉM LEVES
Hozzávalók: 25-30 dkg málna, 1 dl málnaszörp, 6 dl tej, 2 dl tejszín, csipetnyi só

Elkészítése: A málnából néhány ép szemet kiválogatok, és félreteszem. A többit megmosom, lecsöpögtetem, és turmixgépbe töltöm a málnaszörppel, a tejszínnel és a tejjel együtt. Habosra keverem, majd finom szitán átszűröm, hogy a málna magjai ne kerülhessenek a levesbe. Előhűtött csészékbe öntöm, tetején elosztom a félretett málnát és rögtön kínálom.

NYERS MÁLNALEVES
Hozzávalók: 30 dkg málna, 10 dkg porcukor, egy csipet só, 2 tojássárgája
Elkészítése: A porcukorral meghintett málnát, lefedett porcelánedényben, néhány óráig állni hagyjuk, majd beletesszük a sót, és simára keverjük benne a tojássárgákat.
Jéghidegen kínáljuk.

MÁLNALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg málna, 1/2 citrom leve, 30 dkg porcukor, 1 mk őrölt fahéj, 3 dl vörösbor

Elkészítése: A málnát megtisztítjuk, megmossuk.  Negyedrészét körülbelül 5 dkg porcukorral meghintjük, és hűtőszekrénybe tesszük.  A maradék porcukrot körülbelül fél liter vízzel felforraljuk, ráöntjük a maradék málnára, és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a vörösbort, alaposan összekeverjük, üvegtálba öntjük, majd belekeverjük a citrom levét és a fahéjat.  A levesben elosztjuk a málnaszemeket, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. Tejszínhabbal díszítjük.
MEGGY
BOROS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 30 dkg meggy, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 dl édeskés fehérbor, 4 evőkanál cukor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj

Elkészítése: A megmosott, kimagozott meggyet forró vízben főni tesszük, majd nemsokára hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Habverővel összekeverjük a tejszínt tojássárgájával, és a tűzről levett leveshez habarjuk. Hozzá adjuk a bort és megszórjuk frissen reszelt citromhéjjal.
Behűtve kínáljuk.

CSODÁS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 50 dkg jó érett meggy, 2 dl tejszín, 1 dl vörös bor, 1 citrom leve és héja, 10-15 dkg cukor, ízlés szerint, 4 szem szegfűszeg, 1 csapott teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só

Elkészítése: A meggyet megmossuk, szárát leszedjük és kimagozzuk. Kicsurgó levével együtt kis fazékba tesszük, majd 5 dl vizet ráöntünk. A citromlevet is belecsorgatjuk, és a fele reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, valamint sóval ízesítjük. Annyi cukrot szórunk bele, amennyitől még nem válik nagyon édessé. 10 percig kis lángon forraljuk, ezután hozzáöntjük a bort. Ismét felforraljuk, közben a burgonyalisztet a tejszínnel simára keverjük és beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Folytonosan kevergetve tovább forraljuk, és még 5 percig főzzük. Az elkészült levest befedjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtjük.

DIABETIKUS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 100 g kimagozott meggy, 20 g tejföl, 10 g liszt, egy darabka citromhéj, 1 szem szegfűszeg, fahéj, édesítőszer

Elkészítése: A megmosott, megtisztított, kimagozott meggyet a fűszerekkel és az édesítővel közepes erősségű tűzön vízben megfőzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel. Hideg vízzel felengedjük és állandó keverés mellett, szűrőn keresztül a leveshez adjuk. Egyet forraljuk, majd a tűzről levéve, lehűtjük. Hidegen tálaljuk.

DIÉTÁS GYÜMÖLCSLEVES
Elkészítése: Meggyet felteszek főzni (fagyasztottat vagy frisset) egész fahéjjal és szegfűszeggel, aztán meggyes ivójoghurtot 1 evőkanál liszttel simára keverem, és belekeverem a levesbe. Ha diétázik valaki, édesítőszerrel, ha nem: cukorral lehet édesíteni.
Tálaláskor tejszínhabbal is lehet díszíteni, ennek azonban már semmi köze a diétához.

ERDÉLYI MEGGYLEVES
Hozzávalók: 1 kg meggy, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csésze tejszín, pici só, 1 citrom

Elkészítése: A felfőtt vízbe beletesszük a megmosott és kimagozott meggyet, és 10 percig főzzük. Félretesszük, sóval, citromlével, cukorral ízesítjük és beletesszük a tejföllel elkavart tojássárgát.
Változatok: Ugyanígy készül ribizliből is. Sok háznál a ribizlit átpasszírozva teszik a levesbe.
Nemesi konyhákban, hogy a meggy gazdag aromáját kiemeljék, még hozzáöntik a meggymagok vörösborban kevés fahájjal, szegfűszeggel és vaníliával kifőtt levét is. Az ilyen finomra készített leves tetejére kicsit cukrozott tojásfehérjehab is került, amelybe frissen pirított és tört mandulát kevertek.

FOGYÓKÚRÁS MEGGYLEVES 01.
Hozzávalók: 8 dkg meggy, 3 dkg zsírszegény tejföl, fél kanál liszt, mesterséges édesítőszer

Elkészítése: Kimagozott meggyet saját levével, édesítővel és szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal, kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, a meggy felét turmixszal pépesítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös gyenge habarást készítünk. Utóízesítve, lehűtve tálaljuk.

FOGYÓKÚRÁS MEGGYLEVES 02.
Hozzávalók: 40 dkg meggy, 4 dl tej, 2 dkg liszt, só, szegfűszeg, fahéj, citrom, édesítőszer

Elkészítése: A leves főzőlevébe sót teszünk és beletesszük a meggyet. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és majdnem puhára főzzük. Tejes habarással sűrítjük. Az édesítőszert utólag tegyük bele.

GYÜMÖLCSLEVES MEGGYBŐL
Elkészítése: Kimagozom a meggyet, fahéjjal, kevés cukorral, szegfűszeggel fűszerezem, feltöltöm vízzel addig, hogy éppen ellepje.  Ezután felforralom, de elég egy fél percig forralni.  Ekkor hideg tejben elkeverek egy kis lisztet, ezzel behabarom, még két percig főzöm, majd leveszem. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe teszem.  Néhány óra múlva fogyasztható.  Nagyon finom, fogyasztáskor tejfölt is lehet bele keverni.

HIDEG MEGGYLEVES 01.
Elkészítése: Nyolcvan dkg kimagozott meggyet 1 l vízzel, a magozásnál kicsurgatott meggylével feltesszük főni. Kristálycukorral, sóval és kis vászonzacskóba helyezett szegfűszeggel, fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.
Kb. 10 perces főzés után, tejfölös habarással besűrítjük, és pár percig tovább forraljuk.  A fűszerzacskót kivesszük, a levest jól lehűtjük és hideg csészében a gyümölccsel és kis piskóta karikákkal tálaljuk.

HIDEG MEGGYLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss meggy, 2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 10-15 dkg cukor, 1 evőkanál finomliszt, fahéj, szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése: A meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk. Edénybe töltjük, majd ráöntünk félliternyi vizet. Beleszórjuk a fűszereket, a cukrot és a sót, majd befedjük. Az edény alatt a hőforrást közepesre kapcsoljuk. A kívánt hőfok elérése után azonnal a legkisebb fokozatra visszakapcsolva, 5 percig főzzük. Közben a tejszínt a liszttel simára keverjük, majd belekeverjük a meggylevesbe. Folytonosan kevergetve felforraljuk, és további 5 percig főzzük. Végül a vörös bort is hozzáöntjük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Hűtőszekrényben legalább fél napig hűtjük.

HIDEG RUMOS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 60 dkg meggy, 3 dl tejszín, 1 citrom, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál só, fél dl rum

Elkészítése: Nyolc deci vizet felteszünk forrni. Beleszórjuk a sót, a szegfűszeget, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Tíz percet forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztet simára keverjük 2 dl tejszínnel, és ezzel habarjuk be a levet. Beletesszük a kimagozott meggyet, és öt percet forraljuk. Ha kihűlt a kicsavart citrom levével pikánsra ízesítjük, hozzáadjuk a rumot, végül hűtőszekrénybe tesszük. A megmaradt tejszínből cukorral habot verünk, s ezzel díszítve kínáljuk a levest.

MÁMORÍTÓ MEGGYLEVES
Hozzávalók: 1 zacskó (45 dkg) gyorsfagyasztott meggy, 2 dl vörösbor, 4-5 ek cukor, só, 4-5 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 2 citromkarika, 2 dl tejszín, 1 ek étkezési keményítő, díszítésnek: tejszínhab, mandulaforgács

Elkészítése: A meggyet egy tálban a vörösborral leöntjük és így hagyjuk felengedni. Közben 3 dl vizet a cukorral meg csipetnyi sóval felforralunk, szegfűszeggel, fahájjal, a citromkarikákkal ízesítjük, majd 5 percig forraljuk. Amíg kissé hűl, a meggyet kimagozzuk és a vörösborral turmixoljuk, majd az étkezési keményítőt és a tejszínt is beleöntjük, és ezekkel is még néhány pillanatig keverjük. Ezután a felfőzött szirupból, a fűszereket kidobjuk, a boros-tejszínes krémet beleöntjük, és ismét felforraljuk, addig főzzük, míg besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, cukorral, citrommal utánízesítjük Tálalásig behűtjük, de akár langyosan is kínálható. Tejszínhabrózsával díszítve, mandulaforgáccsal megszórva tálaljuk.
Elkészítési Idő: 30 perc

MEGGYLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg meggy, kis darabka citromhéj, 2 szegfűszeg, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, csipetnyi só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: A meggyet megmosom, lecsöpögtetem, szárát kitépdesem és kimagozom. 1 evőkanál meggymagot 1/2 dl vízben 10 percig forralok, majd leszűröm és 6 dl vízhez öntve, kevés cukorral, sóval, a citromhéjjal, szegfűszeggel felforralom és 5 percig főzöm. Közben a lisztet a tejfölbe keverem, és a forrásban levő levest behabarom. A citromhéjat és a szegfűszeget kidobom belőle. Ha már nem meleg, hűtőszekrénybe téve hűtöm néhány órán át, és csészékben, jéghidegen tálalom.

MEGGYLEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 2 dl könnyű vörösbor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér, őrölt fahéj, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor, csipetnyi só

Elkészítése: A meggyet megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom, majd 5 dl vízbe beleteszem. cukorral, sóval és a fűszerekkel éppen csak egyet forralok rajta, ezután a bort hozzáöntöm, a lisztet simára keverem 1 dl tejszínnel és behabarom vele a boros levest. Ha már nem meleg, hűtőszekrényben hűtöm. Tálalás előtt a maradék tejszínből kemény habot verek, és a csészékbe öntött leves tetejére egy-egy kanálnyi habot rakok. Rögtön kell fogyasztani, mert a hab hamar szétolvad.

MEGGYLEVES 03.
Hozzávalók: 50 dkg meggy, 15 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 ek liszt, só, fahéj, citromhéj

Elkészítése: A meggyet 1,5 l sós, cukros vízben 2-3 percig főzzük a citromhéjjal es a fahéjjal együtt, majd a tejfölben simára elkevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.

MEGGYLEVES 04.
Hozzávalók: 1/2 kg meggy, cukor, szegfűszeg, fahéj, tejföl

Elkészítése: A kimagozott meggyet annyi vízzel teszem fel, amennyi éppen csak ellepi. Ízlés szerint cukrozom, és a fűszerekkel együtt megfőzöm. 1 pohár tejfölt összekeverem kb. 1 1/2 evőkanál sima liszttel és annyi vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, és a forrásba lévő leveshez öntöm. Keverés mellett felforralom. Ha kell, utána ízesítek.

MEGGYLEVES 05.
Hozzávalók: 50 dkg meggy, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1 szelet citrom héjával együtt, 2 szem szegfűszeg, csipet só, 2 evőkanál kefir, 1 evőkanál tejszín, 1 kávéskanál liszt, 1 dl vörös bor

Elkészítése: A kimagozott meggyet 8 dl vízbe feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, cukrot, szegfűszeget és a citromszeletet, majd forrás után 5 perc múlva behabarjuk a következővel: a lisztet, a kefirt és a vörös bort, simára keverjük, majd szűrőn átengedve a forrásban levő leveshez apránként hozzáöntjük. Felkeverve felforraljuk, majd lehűtjük. Tálaláskor csészékbe adagoljuk, és mindegyik adag tetejét meglocsoljuk 1-1 mokkáskanál tejszínnel és vörös borral.

MEGGYLEVES 06.
Hozzávalók: 40 dkg meggy, 6-8 szem szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 4-5 evőkanál liszt, 1 dl vörösbor, só, 1 citrom, 20 dkg cukor

Elkészítése: A meggyet kimagozom. A szegfűszeget és a fahéjat kevés vízben lassan felforralom, teaszűrőn átszűröm, azaz fűszerkivonatot készítek. A tejet, a tejszínt és a lisztet habverővel simára keverem, ez lesz a habarás. A kimagozott meggyet a cukorral és a fűszerkivonattal együtt 1 liter vízben fölforralom, majd behabarom. Lassan készre forralom, mialatt hozzáadom a vörösbort, és sóval, citromlével, továbbá szükség szerint kevés cukorral ízesítem.
Ha már alaposan forrt, lehűtöm, majd hűtőszekrényben tovább hűtőm.
A meggyleves jéghidegen jó igazán!

MEGGYLEVES 07.
Hozzávalók: meggy, 1 ek liszt, 4-5 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A meggyet megmossuk, kimagozzuk (!), lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget.
Közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

MEGGYLEVES BOROSAN
Hozzávalók: 30 dkg meggy, 4 ek cukor, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 dl félédes-édes fehérbor, fahéj, reszelt citromhéj

Elkészítése: A kimagozott meggyet forró vízben főzzük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Összekeverjük a tojássárgát a tejszínnel, és a tűzről levett levest behabarjuk vele. Hozzáadjuk a bort és meghintjük a citromhéjjal.

MEGGYLEVES MIKROHULLÁMON
Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 2 tojás 1 1/2 víz és csipetnyi só

Előkészítés: A 2 tojás sárgáját 5 dkg cukorral keverjük össze. A fehérjéből készítsünk kemény habot.

Elkészítése: Tegyük a meggyet mély tűzálló tálba. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a többi fűszert. Eresszük fel a vízzel. Tegyük be a mikróba és főzzük letakarva 15 percig. A még forró levesbe keverjük bele a tojás sárgáját és díszítsük a habbal.
Edény: 3 literes mély tűzálló tál, fedéllel.
Jól lehűtve tálaljuk.

MEGGYLEVES SZÓJÁSAN
Hozzávalók: 30 dkg meggy, 8-10 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr, takaréklángra állítjuk. A meggyet kimagozva az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

MEGGYLEVES VÖRÖSBORBAN
Hozzávalók: 75 dkg meggy, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dl vörösbor, 1 kiskanál liszt, 3 szem szegfűszeg, egész fahéj, fél citrom héja, 1 kiskanál só

Elkészítése: Két deci vízben a fűszereket, fedő alatt 10 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, és a fűszeres levet összeöntjük a vörösborral, és 6 deci vízzel. A kimagozott meggyet beletesszük a vörösboros vízbe, és megsózva, fedő alatt forraljuk 5 percig. A megfőtt gyümölcsből egy merőkanálnyit félretéve hagyjuk kihűlni. A többit kevés gyümölcslével turmixgépben, a tejföllel, a tejszínnel és a liszttel péppé keverjük. Ezzel habarjuk be a forrásban lévő levest, állandó keverés mellett, 5 percig forralva. Ekkor tesszük bele a cukrot. Ha kihűlt, beletesszük az égészben hagyott meggyet, és tálaljuk.

RÉSZEGES MEGGYLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 600 g meggy, 1 citrom, 2 dl félédes vörösbor, 120 g cukor, 1 csipet só, kisujjnyi fahéj, 6-8 szem szegfűszeg, 30 g rizsliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot folyó, forró víz alatt alaposan megsikáljuk, héjából kétujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük. 8 dl vizet felforralunk a borral, a cukorral, a sóval, a citromlével, a citrom-héjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt szegfűszeggel. Bele-dobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk. A rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merő-kanál lével felhígítjuk, a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, a levest mélytányérokba, vagy tálkákba-csészékbe szedjük.
Tejszínhabrózsával, vágott mandulával, citromfű levélkékkel díszíthetjük. Jéghidegen, másnap az igazi!
Készíthetjük bármely más, karakteres ízű gyümölcsből is. A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk és a héjuk sem gusztusos a levesben!

TEJSZÍNHABOS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 50 dkg friss meggy, 3 dl tejszín, 2 dl édes vörösbor, ízlés szerint 10-12 dkg kristálycukor, 1 púpozott teáskanál kukoricaliszt, 3 szem szegfűszeg, 1 darabka citromhéj, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. A magokat beleteszem egy papírszalvétába vagy nejlonzacskóba, és kalapáccsal ráütök, hogy szilánkosra törjön. A szilánkokat beleszórom 4 dl vízbe, és a szegfűszeggel, a citromhéjjal valamint a sóval 10 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a meggyet a cukorral és a borral felforralom. A kukoricalisztet 2 dl tejszínben simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe lassan, kevergetve beleöntöm.
Ezután a leszűrt, fűszeres levet is hozzáöntöm, végül felforralom és 5 percig főzöm. A levest kihűtöm. Befedve teszem be a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt leveses csészékben elosztom, és 1 evőkanálnyi, a megmaradt tejszínből vert kemény habbal megrakva, hidegen kínálom.

TIRPÁK MEGGYLEVES (CIBERE)
Hozzávalók: 1/2 kg meggy, pici só, ízlés szerint cukor, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A megmosott, szárától megtisztított meggyet pici sóval és cukorral ízesített vízben megfőzzük, majd tejjel vagy tejföllel behabarjuk.
Leginkább nyáron, a gyümölcsérés időszakában készítették. Néhol fűszerezték szegfűszeggel.

TÍZPERCES MEGGYLEVES HIDEGEN KÉSZÍTVE
Hozzávalók: 1 l meggybefőtt, 1 dl tejföl, 2 ek cukor, 2 dl tej

Elkészítése: Simára keverjük a tejfölt a cukorral, hozzáöntjük a meggy levét és a tejet, elkeverjük és beletesszük a kimagozott meggyet.
Azonnal fogyasztható.

VÖRÖSBOROS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 75 dkg meggy, 10-15 dkg cukor, ízlés szerint (a meggy savanyúságától függően), 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dl száraz vörösbor, 1 teáskanál liszt, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj, fél citrom héja, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: 2 dl vízbe beleszórom a fűszereket, és fedő alatt 10 percig forralom. Ezután leszűröm, és a fűszeres levet összeöntöm a vörösborral meg 6 dl vízzel. A megmosott, szárától megfosztott meggyet kimagozom. A meggyhúst (kicsorgó levével együtt) beleteszem a vörösboros vízbe, és megsózva, fedő alatt forralom 5 percig. A megfőtt gyümölcsből egy merőkanálnyit félreteszek, és hagyom kihűlni. Ezután kevés gyümölcslével turmixgépbe öntöm, a tejföllel, a tejszínnel és a liszttel péppé keverem. Ezzel a péppel behabarom a forrásban lévő levest, és állandó keverés közben legalább 5 percig forralom. Csak ekkor teszem bele a cukrot. Ha kihűlt, berakom a hűtőszekrénybe. Csészékben tálalva, jéghidegen kínálom. Ha ünnepélyes alkalommal teszem az asztalra ezt a meggylevest, akkor egy-egy evőkanál jól lehűtött és cukor nélkül keményre vert tejszínhabot rakok minden adag tetejére.

NARANCS
BOROS NARANCS-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 3 közepes narancs, fél dl narancsszörp, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejszín, 2 kockacukor, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A narancsokat forró vízben megmossuk, majd az egyiknek a héját a kockacukrokkal ledörzsöljük. A narancsolajos cukrot kis fazékba rakjuk. Ráöntjük a narancsszörpöt és 3 dl vizet. Beleszórjuk a sót és a szegfűszeget, ezután felforraljuk. Közben a narancsokat meghámozzuk. Kettőt közülük karikákra vágunk, a karikákat pedig kis kockákra aprítjuk. Kicsurgó levét felfogjuk, és a harmadik narancs kipréselt levével együtt a levesbe öntjük. A narancskockák felét is a leveshez tesszük. A tejszínben simára keverjük a lisztet, majd a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Legalább 5 percig forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük, végül a bort is hozzáöntjük. Már csak egy pillanatig forraljuk. Tálalás előtt a megmaradt narancskockákat a leveses csészékbe elosztjuk, és a forró levet rámerjük. A csészékre vagy az alátétre díszítésképpen tehetünk egy-egy karika narancsot vagy darabka narancshéjat.

HIDEG NARANCSLEVES
Hozzávalók: 5 db narancs, kevés porcukor, 27 dkg cukor, 1/2 üveg fehérbor, 1 db citrom

Elkészítése: Hámozzunk meg 2 narancsot, vágjuk vékony szeletekre, szórjuk meg porcukorral. Fél liter vízben feloldjuk a 27 dkg cukrot, beleteszünk - jól megmosva - kevés narancshéjat, a fél üveg bort, és 3 narancs és 1 citrom átszűrt levét.  Jól elkeverve hozzáadjuk a szeletekre vágott narancsot, és jégre tesszük. Kis biszkviteket (kétszersült, piskóta) adunk hozzá.

NARANCSKRÉM LEVES
Hozzávalók: 5 dl narancslé (vagy juice), 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 nagy narancs, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csapott evőkanál liszt, ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése: A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd felöntöm a narancslével, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a sót, majd 5 percnyi forralás után finom szűrőn átszűröm. Ezután 2 dl vízzel felengedem, és újból felforralom. Közben a narancsot meghámozom, és egy centis karikákra vágva apró kockákra metélem, majd leveses csészékbe osztom. A forrásban lévő levesbe belekeverem a kevés vízzel simára kavart tejfölt, majd cukorral ízesítem. Éppen csak egyet forralok rajta, beleszórom a leszárazott, és megmosott mazsolát, és egy percnyi főzés után lefedve hagyom 10 percig. Ezután a csészékbe öntöm és melegen kínálom. Hidegen is fogyasztható.
NASPOLYA
NASPOLYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg naspolya, 5 dkg kristálycukor, 8 dkg dióbél, 6 dl tej, 8 dkg porcukor, 5 cl rum, 2 db tojássárga, 2 dl tejszín, só

Elkészítése: A naspolyát finom szitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy héja és magja ne kerülhessen a gyümölcspürébe. Kristálycukrot halvány barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a durvára tört dióbelet, elkeverjük, és 3 dl vizet hozzáöntve addig forraljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáöntjük a tejet, beletesszük az áttört naspolyát, és felforralva 4-5 percig főzzük, csipetnyi sóval, cukorral és rummal ízesítjük. A tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tojássárgát. Ezután a levest már forralni nem szabad! Azonnal, forrón tálaljuk.
REBARBARA
HIDEG REBARBARALEVES
Hozzávalók: 75 dkg rebarbaraszár, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 1 teáskanál búzakeményítő (vagy kukoricaliszt), 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor, só, csipetnyi őrölt gyömbér

Elkészítése: A megmosott rebarbaraszárról lehántom a héját, és 2 cm-es darabkákra vágom. Negyed részét félreteszem, és a többit 8 dl vízben sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal szétfőzöm, majd leturmixolom. A félretett rebarbarát beleteszem a gyümölcslébe, és állandó keverés közben behabarom a liszttel és a tejjel elkevert tejszínnel. Felforralom, ezután ízlés szerint cukorral ízesítem és hűtve, csészékbe kínálom.

REBARBARAKRÉM-LEVES
A rebarbara vastag, húsos szárát használjuk, amely májusra fejlődik ki kellőképpen.
Elkészítése: 5-8 szép szárat vékonyan lehántunk, hüvelyknyi darabokra vágjuk, és egy liter vízben 40 deka cukorral, egy darabka fahéjjal, pár szem szegfűszeggel meg egy darabka vaníliával puhára főzzük. 2 tojás sárgát simára keverünk 2 kiskanál liszttel meg 2 deci vízzel, és - miközben a levest habverővel erőteljesen kevergetjük - a forró leveshez öntjük. Állandóan keverve felforraljuk, majd kihűtve, csészékbe osztva, a hűtőszekrényben tartjuk fogyasztásig. Óvatosan öntsük hozzá a tojásos keveréket, nehogy összekapjon.

RIBIZLI
RIBIZLI-LEVES
Elkészítése: Forrásban levő vízbe beleöntünk 1 bögre leszemezett piros ribizlit, hozzáadunk 4 ek cukrot, kevés fahéjat. Hagyjuk főni, közben 2 dl tejfölt elkeverünk csomag vaníliás cukorral és egy tojássárgával, majd a fövő leveshez adjuk folytonos kevergetés közben. Reszelt citromhéjat szórunk a tetejére.
SZILVA
ASZALT-SZILVA LEVES 01.
Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg aszalt-szilva, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, liszt, fahéj, citromhéj, só, darált dió

Elkészítése: A folyó csapvízben megmosott aszalt szilvát párold meg egy kevés cukros vízben. (A lébe tegyél egy csipet sót is.) Ha megpuhult, öntsd fel 6-7 dl vízzel, adj hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is. Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levét. Még egyszer forrald össze, s a tálaláskor adj a tetejére darált diót.

ASZALT-SZILVA LEVES 02.
Hozzávalók: 20 dkg asztalt szilva, 8 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 db tojássárgája, vagy 2 evőkanál sovány tejpor

Elkészítése: Az aszalt szilvát meleg vízben jól megmossuk, 1 l hideg vízben cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel puhára főzzük. A szójalisztet kevés hideg vízben simára keverjük, a levesbe öntjük, 10 percig takaréklángon főzzük. A tojássárgáját a leveses tálban kikeverjük, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. Ha tojás helyett tejport használunk, azt kevés levessel simára keverjük, a levessel összeforraljuk.

ASZALT-SZILVA LEVES 03.
Elkészítése: A megmosott, gőzön megpuhított, magozott szilvát 3-4 darabra vágva vízben puhára főzzük, egy darabka fahéjat is teszünk a főzőlébe. Ha a szilva megfőtt, levét tejföllel behabarjuk, sóval, cukorral ízesítve fogyasztjuk. Ugyanígy készítjük aszalt meggyből és aszalt cseresznyéből is.

ASZALT-SZILVA LEVES 04. (BAGLYOS)
Hozzávalók: fél kiló füstölt sertéshús, 1 sárgarépa, 2 ek rizs, vaj, 15-20 szem aszalt szilva, só, bors, cukor, liszt, citromlé, tejföl

Elkészítése: A füstölt húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Kevés vajban megpároljuk a felkarikázott répát. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a répát, a rizst, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. Rántást készítünk, cukorral, citromlével ízesítjük, és a leveshez keverjük. Belekeverjük az aszalt szilvát és kiforraljuk levesünket.
Tejföllel kínáljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

ASZALT-SZILVA LEVES FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: só, 2 evőkanál ételízesítő, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál étolaj, 10-15 dkg aszalt szilva, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 50 dkg füstölt csülök, őrölt bors

Elkészítése: A füstölt húst hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leöntjük a levét, majd a babérlevéllel meg az apróra vágott vöröshagymával együtt körülbelül 2 liter vízben újra főni tesszük.
Egy másik edényben az aszalt szilvát annyi vízben, amennyi ellepi, felfőzzük, a levét leöntjük, s amikor a hús már majdnem puha, a leveshez adjuk.
A zsiradékból meg a lisztből rántást készítünk, ízesítjük egy kevés darált paprikával, majd felengedjük egy merőkanál levessel, és a fazékban fövő leveshez öntjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, s további 10 perc alatt a levest kiforraljuk. Tálaláskor külön tejfölt, csípős paprikát és parasztkenyeret kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc

BÖJTI SZILVALEVES, VAGY NAGYPÉNTEKI SZILVALEVES
Elkészítése: Ehhez az aszalt szilvát kevés fokhagymával, babérlevéllel föltették főni, végül tejföllel behabarták, és ecettel ízesítették.

ERDÉLYI ASZALT-SZILVA LEVES (BAGLYOS)
Hozzávalók: fél kiló füstölt sertéshús, 1 sárgarépa, 2 ek rizs, vaj, 15-20 szem aszalt szilva, só, bors, cukor, liszt, citromlé, tejföl

Elkészítése: A füstölt húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Kevés vajban megpároljuk a felkarikázott répát. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a répát, a rizst, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. Rántást készítünk, cukorral, citromlével ízesítjük, és a leveshez keverjük. Belekeverjük az aszalt szilvát és kiforraljuk levesünket.
Tejföllel kínáljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

GESZTENYÉS SZILVALEVES
Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg gesztenyemassza, 10-15 dkg cukor, fél citrom leve, csipetnyi só és csipetnyi törött bors

Elkészítése: A többször megmosott aszalt szilvát 8 dl vízbe teszem és felforralom. 5 percnyi forralás után beleteszem a fűszereket és a szilva puhulásáig főzöm. Ezután leszűröm, és a szilvát kimagozva visszateszem a levébe. A gesztenyemasszát kevés szilvalével folyósra keverem, majd a forrásban lévő levest állandó keverés közben behabarom. Felforralva, melegen tálalom.

HABART SZILVALEVES
Hozzávalók: 1 kg magvaváló érett szilva, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, 1 kis darabka fahéj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Az érett, ép szilvákat alaposan megmossuk, a rajtuk lévő szárakat, leveleket eltávolítjuk. A szilvaszemeket hagyjuk lecsöpögni, majd mindegyikből kinyomjuk a magot, és mindegyiket kettévágjuk. A fél szilvákat egy lábosba rakjuk, 2 liternyi vizet öntünk rájuk, és ízlés szerint frissen facsart citromlével, cukorral ízesítjük.
Hozzáadunk egy kis fahéjat, egy darabka jól megmosott citromhéjat is, majd felforraljuk, és lassú tűzön kb. 5 - 6 percig főzzük. A tejfölt tálkába tesszük, és habverővel kevergetve csomómentesen eldolgozunk benne 1 evőkanál lisztet. A lisztes tejfölt felhígítjuk 1 - 2 merőkanálnyi forró szilvalével, majd szűrőn keresztül a leveshez öntjük, elkeverjük, és összeforraljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, többször megkóstoljuk, és szükség szerint cukrot és citromlét adunk még hozzá. A szilvalevest kínálhatjuk forrón vagy akár jól behűtve is, de tálalás előtt a fahéjdarabot és a citromhéjat mindenképpen halásszuk ki belőle.
A szilva ne legyen túlérett, mert szétfő. Éretlen se legyen, mert akkor nem lesz jó ízű a leves.

HIDEG ASZALT-SZILVA LEVES
Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzapehely, 1-2 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: Az aszalt szilvát előző este többször váltott vízben megmosom, majd annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap a levét leszűröm. A szilvát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. Az áztató vizet összesen 8 dl-re egészítem ki, majd beleszórom a szegfűszeget, a citrom reszelt héját, a fahéjat és a sót. Felforralva 10 percig főzöm, csak ezután teszem bele a búzapelyhet és a szilvát. További 5 percnyi forralás után a levéből kiveszek 1 dl-nyit, amit simára keverek a tejföllel, a citromlével és a mézzel. A keveréket beleöntöm a levesbe, és ismét felforralom. (Nem szabad túl édesnek lennie, inkább pikáns legyen.) Ha egészen kihűlt, befedve teszem a hűtőszekrénybe. Előhűtött csészékben tálalom.

JOGHURTOS SZILVALEVES
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva

Elkészítése: Felfőzzük a cukrot vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.

KESZŐCELEVES
Hozzávalók: 2 marék kimagozott szilva, 2 ek cukor, pici só, 1 dl tejföl, 1 ek liszt, kis fahéj

Elkészítése: A szilvát felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a cukrot, és 15 percig főzzük. Ha megfőtt a lisztből és tejfölből habarást készítünk, és behabarjuk a levest. Újra fölforraljuk, kis fahéjjal ízesítjük. Melegen és hidegen is fogyasztható. Készülhet aszalt gyümölcsből, meggyből, cseresznyéből, almából.

MAMA ASZALT-SZILVA LEVESE
Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 6 liter tej, 1 evőkanál szilvalekvár, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, csipet só

Elkészítése: Az aszalt szilvát fél liter tejben és két deci vízben odateszem főni. Beleteszem a sót, a kristály- és a vaníliás cukrot. Ha félig főtt, egy kanál szilvalekvárt teszek bele. A tojásból, a lisztből és a maradék tejből készített habarással csomómentesre kavarom a levest. Felforralom egyszer, és feltálalom.

NYÁRI SZILVALEVES
Hozzávalók: 1 kg szilva, 5-6 szem mokkacukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 tojás, csipetnyi só, 1 szelet citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése: Az érett szilvát kimagozzuk, 1 liter vízzel, a citromhéjjal, a kockacukorral és a csipetnyi sóval főni tesszük. A lisztet, a tejfölt és a tojást simára-habosra keverjük, és apránként a tűzről lehúzott szilvaléhez adjuk, majd csaknem forrásig hevítjük. Ha krémlevest akarunk, a szilvát leturmixoljuk vagy szitán áttörjük.
Hidegen melegen tálalhatjuk.

POÉKA-LEVES
Hozzávalók: 25 dkg kimagozott szilva (aszalt szilva vagy szilvabefőtt is lehet), 6 kiskanál olaj, 1 db zöldséggyökér és a zöldje, 2 db közepes nagyságú sárgarépa, ízlés szerint cukor, citromlé, tejföl, só
Palacsintatészta a leveshez: 10 dkg liszt, 3 db egész tojás, csipetnyi szódabikarbóna, 1 dl tej, 1 kiskanál őrölt fahéj, kevés olaj

Elkészítése: A sárgarépát és a zöldséggyökeret vékony karikákra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a szilvát, ízlés szerint cukrot, citromlevet, kevés sót. Amíg a zöldség párolódik, elkészítjük a palacsintát. A lisztbe beleverjük a 3 egész tojást, és kevés tejjel, a fahéjjal és egy csipetnyi szódabikarbónával csomómentesen összekeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, hogy a massza elég híg legyen. Az egészet egyben forró olajban mindkét oldalán kisütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és beletesszük a tányérokba. Erre szedjük rá a közben megfőtt levest. Apróra vágott zöldség-zölddel díszítjük. Ízlés szerint tejföllel ízesíthetjük. A palacsintatésztába ne tegyünk cukrot, mert odaég!

SZILVACIBERE
Elkészítése: A veres szilvát kifőzzük, ekkor egy híg, leves szerű anyagot kapunk, ezt rántással besűrítjük és egy mártásszerű ételt kapunk.

SZILVALEVES FÜSTÖLT OLDALASSAL
Hozzávalók: 80 dkg füstölt sertésoldalas, kevés zsír, 1 fej hagyma, 30 dkg aszalt szilva, 2 zsemle, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, liszt, só

Elkészítése: Az aszalt szilvát meleg vízben fél órát hagyjuk állni. Az oldalast darabokra vágjuk, s a szilvával együtt hideg vízben feltesszük főni. Finomra vágott hagymával együtt puhára főzzük. Ha a hús puha, világos rántással berántjuk, végül a tojások sárgájával elkevert tejföllel dúsítjuk a levest. Pirított zsemlekockákkal kínáljuk.

TEJSZÍNES SZILVALEVES 01.
Hozzávalók: 8 dl szilvabefőtt leve (vagy aszalt szilva leve), 2 dl tejszín, 8-10 szem szilva, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál liszt, kevés cukor vagy méz, csipetnyi só, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A szilvalébe beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, majd belekeverem a liszttel elhabart tejszínt. Forralás közben állandóan kevergetem, majd megkóstolom, hogy kell-e még külön édesíteni. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt a szilvaszemeket apróra vágom, és az előhűtött csészékbe téve a hideg levest rámerem.

TEJSZÍNES SZILVALEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 1 dl tejszín, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor vagy méz, 3 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi só

Előkészítése: a szilvát megmosom, kimagozom és 6 dl vízzel felöntöm. Beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, közben a lisztet simára keverem a tejszínnel.

Elkészítése: 2 percnyi főzés után beleöntöm a lisztes tejszínt meg a cukrot, és folytonosan kevergetve kiforralom. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben lehűtöm. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntöm a hideg levest.
SZŐLŐ, MAZSOLA
HIDEG SZŐLŐLEVES TÖRÖKÖSEN
Hozzávalók: 20 db szőlőlevél, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 25 dkg szőlő, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 3 cl méz, 2 dl must, 1 dl tejszín, só

Elkészítése: A jól megmosott szőlőleveleket vékony metéltre vágjuk. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, 1 l forró vízbe tesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket.
A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, majd a liszttel és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, kevés mézzel kissé édeskéssé ízesítjük, majd ráöntjük a mustot. Rövid ideig, 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük.
Előhűtött csészékben tálaljuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Elkészítési idő: 50 perc

MUSKOTÁLYOS SZŐLŐLEVES
Hozzávalók: 50 dkg szőlő, 3 dl muskotályos bor, 1 dl tejszín, fél citrom leve, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A szőlőt megmosom, leszemezem, majd a felét félreteszem, és csak annyira töröm össze a gyümölcsöt, hogy a magja még egyben maradjon. Ez után szitán átnyomom, hogy csak a gyümölcslé kerüljön a levesbe. A szőlőlevet, a bort és még 2 dl vizet a citromlével, sóval, cukorral összekeverem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. A tejszínből vert kemény habbal fogyasztás előtt lazán elkeverem, és az előhűtött csészékbe rakott szőlőszemekre öntöm.

ÖRMÉNY ÉDES-LEVES
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 20 dkg mandula, 10 dkg dió, 10 dkg mogyoró, 10 dkg kimagvalt szilva, 20 dkg köles, méz

Elkészítése: Főzés előtt két órával a mazsolát, mandulát, diót, mogyorót, kimagvalt szilvát leöntjük másfél liter vízzel. Kétórai áztatás után kis lángon főzzük körülbelül két óráig.
Kölest főzünk bele, és 20 percig főzzük. Tálaláskor mézezzük.
Levesnek készítve újévi étel, mártásnak készítve nagyböjti eledel. Ez esetben csökkentjük a vízmennyiséget, fahéjat és szegfűszeget is teszünk bele, híg olajos cukros rántással keverjük, és reszelt citrommal ízesítjük. Borral is készítik.

SZEBENI MAZSOLÁS LEVES
Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, só

Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.
Elkészítése: A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A mazsolát és az apró szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

SZŐLŐLEVES MÉZZEL (GÖRÖG)
Hozzávalók: 10 dkg édes szőlő, 1 liter szőlőlé, 2 citrom, 3-4 ek méz, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 8-10 babapiskóta, 10 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, mentalevél

Elkészítése: A tejet, a mentát, a túrót, és a reszelt piskótát turmixoljuk, beletesszük a citromok reszelt héját és kipréselt levüket is. A mézet szintén turmixoljuk a tejszínnel, a tojássárgával és a szőlőlével. Összedolgozzuk egy tálban a két keveréket, és behűtjük. Félbevágott, és ha kell, magozott szőlőszemekkel díszítjük.
VEGYES GYÜMÖLCSLEVESEK
DIÉTÁS GYÜMÖLCSLEVES CURICE MÓDRA
Elkészítése: Meggyet felteszek főzni (fagyasztottat vagy frisset) egész fahéjjal és szegfűszeggel, aztán meggyes ivójoghurtot 1 evőkanál liszttel simára keverem, és belekeverem a levesbe. Ha diétázik valaki, édesítőszerrel, ha nem: cukorral lehet édesíteni.
Tálaláskor tejszínhabbal is lehet díszíteni, ennek azonban már semmi köze a diétához.

EGRI GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 75 dkg gyümölcs vegyesen (például őszibarack, szőlő, alma, körte stb., lehet fagyasztott gyümölcs is), 2 dl tejszín, 1 dl tej, 1 dl félédes vörös bor, 1 citrom vékonyan levágott külső sárga héja és kicsavart leve, fél zacskó vaníliás pudingpor, ízlés szerint cukor és só, 4 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj

Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk, letisztítjuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk. Negyedrészét félretesszük, a többit kis fazékba rakjuk, és ráöntünk 8 dl vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és a citromhéjat, beleöntjük a citromlevet és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. A félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral, a tejjel és 1 dl folyékony tejszínnel. A pudingos gépet a forrásban lévő levesbe öntjük, közben folyamatosan kevergetve a bort is hozzáöntjük. Ismét felforraljuk. Két perc múlva az edényt a tűzről lehúzzuk, és kevés cukorral ízesítjük, majd kihűtjük. Időnként felkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. A már egészen kihűlt levest hűtőszekrényben jó hidegre lehűtjük, és az előzőleg ugyancsak lehűtött leveses csészékbe osztjuk. A megmaradt tejszínből (cukor nélkül) kemény habot verünk, és mindegyik adag tetejére egy kis tejszínhabpöttyöt nyomunk. Egy-egy darabka gyümölccsel díszítve kínáljuk.

ERDEI GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 1 kg vegyes erdei gyümölcs, 1 kg cukor, 1 üveg vörösbor, 10 g egész fahéj, 5 g bors, 2 rúd vanília, 2 g reszelt narancshéj, a díszítéshez szárított gyümölcsszeletek

Elkészítése: A cukrot serpenyőben karamellizáljuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk a fűszereket, és öt percig forraljuk. A gyümölcsöket hozzáadjuk, egyszer hagyjuk felforrni, majd tálaljuk.

GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES
Elkészítése: 7 dl hideg narancslét összekeverünk 1 dl tejszínnel, 20 dkg kockára vágott őszibarackkal (konzerv), és 10 dkg ribizlivel (mirelit is jó). Jól behűtjük, és jégkockákkal, friss mentalevéllel tálaljuk.

GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES - VARIÁCIÓ, AMANDA MÓDRA
Hozzávalók: 1 l rostos gyümölcslé (nekünk legjobban narancslével ízlik, azt hiszem, az eredetiben is ez van), 3 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, legalább 3 féle gyümölcs, amit kis kockákra vágunk.

Elkészítése: A gyümölcsöket nem kell megfőzni. Én egy 2 l-es üvegbe szoktam tölteni, lezárom és be a hűtőbe. A fogyasztás előtti napon kell elkészíteni, ez alatt többször összekeverem, pontosabban “összelötyögtetem” az üvegben.
Napokig eláll, rá lehet járni, nem romlik, csak egyre finomabb lesz. Én 2 üveggel készítek egyszerre, mert akkor nekem is jut és legalább 2 alkalomra elegendő.
Befőttből, vagy nyers, mirelit és befőtt keverékéből is lehet készíteni.
A mai, pl. a következőkből állt: görögdinnye-, sárgadinnye gömbök (karalábé kifúróval), 1 alma, 1 narancs felkockázva, néhány szem málna és tavalyról kimaradt lefagyasztott egres.
Még látványnak is szép. Az igaz, hogy a tejszín nem kalóriamentes, viszont nagyon kevés benne a cukor.

GYÜMÖLCSLEVES 01.
Elkészítése: 2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét, nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel. A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk. Kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

GYÜMÖLCSLEVES 02.
Hozzávalók 3-4 személyre: 50-70 dkg gyümölcs, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, fahéj, liszt, só

Elkészítése: Egy-másfél liter vizet forralj fel a cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval. Tedd bele a megmosott gyümölcsöt (meggyet, cseresznyét, szilvát, feldarabolt körtét, almát), s forrald fel újra. A tejfölből két teáskanál liszttel készíts habarást, add hozzá, majd újra forrald össze. Lehűtve tálald.  Ha tiszta meggylevest készítesz, akkor tegyél bele bőven vaníliát is – megéri.

GYÜMÖLCSLEVES ANI MÓDRA
Elkészítése: Mindig aktuális gyümölcsből, vagy a télére elrakott meggy és alma keverékéből főzöm. A titka a gyenge habarás, és én még hozzáteszek valamilyen pudingból egy evőkanálnyit, és ezzel főzőm fel. Ízesíteni egész fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, citromkarikával, ízlés szerinti cukorral.

GYÜMÖLCSLEVES CINTIA MÓDRA
Elkészítése: Bármilyen gyümölccsel jó, de szerintem eperrel és őszibarackkal a legfinomabb. 25 dkg túrót, 2 dl tejszínnel, 1 kg gyümölccsel, mézzel/porcukorral összeturmixolunk, majd 3/4 liter tejet teszünk bele. Beleszórunk egy kevés gyümölcsdarabkát, és jól behűtjük.

GYÜMÖLCSLEVES JUTKA MÓDRA
Hozzávalók: Almaleves, illetve meggy-, vegyes gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye) leves
Elkészítése: A megmosott almát (Kb. 1 kg, de nálunk nagyon fogy) meghámozom, cikkekre vágom, és cukros vízben megfőzöm. Szegfűszeget és pici citromlevet teszek bele.  Majd 1-2 evőkanál lisztet, kikeverek 1-2 doboz tejföllel, (ez mindig a mennyiségtől függ). Ezt a lisztes tejfölt én összekeverem a gyümölcsleves forró levével, (így nem kap össze), majd beleöntöm, és az egészet jól összeforralom, miközben állandóan kevergetem.
A többi gyümölcsöt is így készítem el, csak a meggyet, cseresznyét, szilvát, kimagozom. Tudom, hogy ez nem szakszerű leírás, de ez nálam jól bevált recept, és szerintem nem bonyolult. (Lehet dúsítani tejszínnel, tojássárgájával, kinek-kinek ízlése és súlya szerint!)

GYÜMÖLCSLEVES YVETTE MÓDRA
Elkészítése: Mindenféle gyümölcsöt összevágok (narancs, mandarin, banán, kivi), néhányat befőtt formájában teszek bele - persze levével együtt! :-) (cseresznye, meggy, ananász). Ha almát vagy körtét is akarok beletenni, akkor azt előtte megfőzöm fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral. Szóval ezeket beleöntöm egy nagy tálba, megcukrozom és beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen. (Szerintem egy kis sherry sokat lendít az ízén, de ki is maradhat) Végül 1-2 dl tejszínt öntök hozzá és felöntöm őszi- vagy sárgabarack-lével.
Minél többféle gyümölcs van benne, annál jobb, de szerintem a banán és a meggy kihagyhatatlanul finom benne!

HIDEG GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 2 l narancs juice (100%), 0.5 l tejszín friss gyümölcsök: narancs, szőlő, banán, kókusz, eper stb. ízléstől függően, de lehet konzerv is. 5-8 cl Triple Sec (ha nem teszel bele, akkor gyümölcsszirupot vagy valamilyen édesítőt)

Elkészítése: A juice-t, a tejszínt, a Triple Sec-et összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott gyümölcsöket. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.

HIDEG GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 1/2 kg kimagozott cseresznye, pár cseresznyemag, csipet narancshéj, 3 dl friss cseresznye-lé, 8 dl víz, 2 dl vörösbor, 1/2 narancs leve, 1 ek liszt, ízlés szerint cukor és tejszínhab

Elkészítése: A cseresznyét a cseresznyemagokkal, a narancshéjjal és a cseresznyelével főzzük puhára. Vegyük ki a magokat és passzírozzuk át sűrű szitán a cseresznyét. Öntsük rá a vizet, a bort és a narancslét, öntsük bele a cukrot, forraljuk fel. Egy kis vízzel keverjük simára a lisztet és habarjuk a levesbe, ezután hűtsük jól le. Ízlés szerint párolt cseresznyével, vagy tejszínhabbal tálaljuk.

HIDEG VEGYES GYÜMÖLCSLEVES (SPANYOL)
Hozzávalók: 1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl Triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só
Elkészítése: A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk. Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük. Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.
Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet. Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.

HÚSOS GYÜMÖLCSLEVES (ABGUSHTE MIVEH)
Hozzávalók: 45 dkg marhacomb, 5 dl marhahúsleves, 5 dl víz, 1 db zöldcitrom-karika, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehérbors, 2 evőkanál vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 mokkáskanál kurkuma, 5 dkg aszalt szilva, 20 dkg vegyes kompót

Elkészítése: A csont nélküli húst vágja kockákra. Tegye fazékba, és a citromkarikával, őrölt borssal és sóval ízesített hideg vízben tegye fel főni. Lassú tűzön, fedő alatt, gyöngyözve főzze puhára - 1,5 órán keresztül. Húzza félre, és dobja ki belőle a citromot. Másik edényben habzásig melegítse a vajat, majd párolja rajta a finomra vagdalt hagymát. Hintse meg a kurkumával, és pirítsa barnára. Öntse fel a húslevessel, tegye bele (levével együtt) a feldarabolt kompótot és a puhára főzött húst. Fedő alatt 15-20 perc alatt, gyöngyöztetve forralja össze. Tálaláskor a tányérban szórja rá a felvagdalt aszalt szilvát. 

JOGHURTOS GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 1 l gyümölcsös ivójoghurt. 1 doboz ananászkonzerv, 1 doboz őszibarackbefőtt, 2 banán, 200 g idénygyümölcs

Elkészítése: A joghurtba levével együtt belekeverjük a darabokra vágott konzervgyümölcsöket, a karikára vágott banánokat, a kimagozott, szükség esetén feldarabolt, friss gyümölcsöket. Jól összekeverjük, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

KÁVÉS-KONYAKOS GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 3 db őszibarack, 2 db kivi, 1 fürt kék-szőlő, 1 csomag hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl presszókávé, 1 dl konyak, 3 evőkanál porcukor

Elkészítése: A vaníliás pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

KÜLÖNLEGES GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 1,5 l rostos gyümölcslé (nálunk legjobban a narancs vagy a meggy ízlik), lehet vegyesen is, 3 cs. vaníliás cukor, 3 dl tejszín, nyers gyümölcsök (mirelit, konzerv is jó természetesen)

Elkészítése: Vékonyra felszeleteljük a keményebb gyümölcsöket, kockákra is vághatjuk a puhábbakat. Egy 2,5 l-es üvegbe öntjük a gyümölcsleveket, tejszínt, beletesszük a vaníliás cukrot, jól elkeverjük és utána a gyümölcsöket is. Nejlonnal letakarjuk, rátesszük a csavaros üvegtetőt, és a hűtőbe tesszük másnapig. Néhányszor fejtetőre állítva kissé átkeverjük.
Fantasztikusan finom, legjobb a 3. nap. Bármily furcsa, a nyers gyümölcsök- bár ropogósak maradnak - nem tűnnek nyersnek. Legalább 4-5 féle gyümölcsöt célszerű használni hozzá. Legyen közte valamilyen karakteres is, pl. néhány szem málna, eper.
Ezt a mennyiséget 2 napra osztom el, öten fogyasztjuk. Azonnal megennék az egészet, de nem kapják meg.

VEGYES GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 50-60 dkg, lehetőleg többféle idénygyümölcs, 15-20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál rizs- vagy kukoricaliszt, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése: A gyümölcsöket megmosom, lecsöpögtetem, kimagozom és megtisztítom, illetve feldarabolom. 7 dl vízbe beleszórom a citromhéjat, a cukrot, és a sót, beleöntöm a citromlevet, majd felforralom, csak ezután teszem hozzá a gyümölcsöket. 5 percig forralom, és behabarom a lisztes tejföllel. Lehűtöm, és a hűtőszekrényben hagyom néhány órán keresztül. Jól lehűtött csészékben tálalom.