Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szoljanka levesek


SZOLJANKA LEVES
„Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.”

Grúz szoljanka
Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 4 evőkanál margarin, 4 fej vöröshagyma, 30 dkg uborka, 1,5 dl paradicsompüré, 2 teáskanál liszt, 6,5 dl húsleves, fél-fél csomó petrezselyem és kapor, só, bors, ecet

Elkészítése: A húst kockázza fel, és a margarinon a finomra vágott hagymával együtt tegye párolódni. Időnként keverje meg, de nem baj, ha egy nagyon picit odakap a lábas aljához. Ekkor vegye félre a melegtől, adja hozzá a paradicsompürével elkevert lisztet, és alaposan keverje át az egészet. Tegye vissza a melegre, és öntse fel a levessel. Fűszerezze, tegye bele a finomra vágott kaprot, majd fedő alatt főzze készre. Ekkor tegye bele a vékonyan felkarikázott uborkát. Egyet forraljon rajta, végül petrezselyemmel megszórva, forrón tálalja. Ízlés szerint savanyítsa ecettel.

Halas szoljanka leves
Hozzávalók 5 személyre: 70 dkg hal, 60 dkg savanyú káposzta, 8 dkg étolaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors - ízlés szerint

Elkészítése: A harcsát vagy más kövér halat letisztítjuk, kibelezzük, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és étolajban mély serpenyőben vagy lábasban mindkét oldalán kisütjük. Ezek után hozzáadjuk a savanyú káposztát, a vöröshagymát és fedő alatt készre pároljuk.

Halszoljánka serpenyőben
Hozzávalók: 70 dkg ponty, 15 dkg paradicsompüré, 20 dkg sós uborka, 90 dkg fejes káposzta, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dkg morzsa, 6 dkg capri, 2 dkg só, 1 g bors

Elkészítése: A káposztát megpároljuk. A halat 5 dkg-os darabokra vágjuk, majd megsózzuk és borsozzuk, ezután lisztben megforgatjuk, és vajban kisütjük a felszeletelt hagymával együtt. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a meghámozott karikára vágott uborkát, caprit, majd kevés hallévvel felengedjük, és 10 percig fűzzük. Lábasban egy sor párolt káposztát teszünk, erre ráöntjük a halat levével együtt, és forró sütőben kisütjük. Tálalásnál zöldhagymával, karikára vágott uborkával vagy főtt céklaszeletekkel díszítjük.

Húsos szoljanka
Elkészítése: 50 dkg marhahúsból, 2 l vízzel, a szokásos zöldségekkel húslevest készítünk.  Vajban megpárolunk 2 db vörös hagymát, felengedjük a húslevessel, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Apróra vágva beletesszük a marhahúst és 30 dkg összevagdalt füstölt tarját. 3 evőkanál paradicsompürét elkeverünk egy citrom levével, 2 dl tejföllel, 2 db reszelt savanyú uborkával, kaporral és a levesbe öntjük, felforraljuk és azonnal tálaljuk.

Húsos szoljanka leves
Elkészítése: 10 dkg vajban 20 dkg finomra vágott hagymát megforgatunk. 10 dkg sertéshúst, 10 dkg marhahúst, 5 dkg gépsonkát, 5 dkg virslit apró darabokra vágunk és a hagymára dobjuk, majd kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Mikor félig megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel és fűszerezzük 10 db kaprival, 10 dkg olajbogyóval, törött borssal, sóval, kevés citrommal. Tálaláskor a tányérba teszünk apróra vágott petrezselyemzölddel elkevert tejfölt és arra merjük a forró levest.

Gombás szoljanka
Hozzávalók: 1 kg édes káposzta, 25 dkg gomba,10 dkg savanyú uborka, 5 dkg paradicsompüré, 2 dl tejföl, 2 dkg cukor, 1 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 5dkgzsemlemorzsa, 1 babérlevél, só

Elkészítése: A káposztát legyaluljuk, megsózzuk, és a zsíron a felszeletelt hagymával együtt megpároljuk. Mielőtt teljesen megpuhulna, hozzátesszük a paradicsompürét, a cukrot és az összemorzsolt babérlevelet. A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, kevés vízben megfőzzük. Amikor ez kész, hozzákeverjük az apróra vágott savanyú uborkát. A tűzálló tálba beletesszük a káposztakeverék felét, rátöltjük a gombát, betakarjuk a káposzta másik felével, a tetejét megtejfölözzük, zsemlemorzsával bőven meghintjük, és az előre melegített sütőben kb. 10 percig rotyogtatjuk. 

Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 40 dkg marhahús, 1 pár virsli, 10 dkg sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db vöröshagyma, 10 dkg vegyes zöldség, 1 kanál levespor, 1 csomó zöldpetrezselyem 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, citromlé, só, bors, 1 dl olaj, 1 kanál kapribogyó

Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.

Szoljanka 01.
Hozzávalók: 15 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg gomba, 5 dkg ecetes uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 2 dkg kapribogyó, fél citrom, 2 pár virsli, 2,5 dl tejföl, só

Elkészítése: Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 02.
Hozzávalók: 20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár virsli, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors

Elkészítése: A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 03.
Hozzávalók: 25 dkg marhafartő, 25 dkg sertéscomb, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja), 1 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 3 kovászos uborka, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 evőkanál kapribogyó

Elkészítése: A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 04.
Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús, 15 dkg savanyú uborka, 1 ek liszt, 1 ek vaj, fekete bors, só, kevés pecsenyelé

Elkészítése: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 05.
Hozzávalók: 40 dkg sertésszív, 2 pár virsli, 25 dkg savanyú káposzta, 25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt), 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 citrom, 1 evőkanál kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olajbogyó, 1-1 teáskanál liszt és pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem-zöld, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom, beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 06.
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg marha-, sertés- vagy borjúhús, 10 dkg főtt, füstölt tarja, 1 pár virsli, 50 dkg csont, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1/4 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors

Elkészítése: A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A megtisztított, félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a megtisztított, kis kockákra vágott uborkát, majd négy-öt perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsféléket, a kapribogyót, az olajbogyók nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még négy-öt percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, a tejfölt, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, végül a vékonyra szeletelt citromot.

Szoljanka 07.
Hozzávalók 6 személyre: 20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús, 10 dkg főtt füstölt tarja, 50 dkg csont, 1 pár virsli, 2 fej vöröshagyma. 15 dkg sós-vizes uborka, 4 dkg olajbogyó, 2 dkg kapribogyó, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 5 dkg zsír, 1 citrom, 1 dl tejföl, 1 babérlevél, kapor, petrezselyem, só, egész bors

Elkészítése: A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 08.
Hozzávalók: kolbász, (lehet lecsókolbász, parasztkolbász vagy akar gyulai is) füstölt karaj, (lehet sima is) hagyma, csemege uborka, paradicsom, zöldpaprika, ketchup, só, bors, pirospaprika, citromlé, cukor, liszt, tejszín

Elkészítése: A kolbászt karikákra, a hagymát; uborkát; karajt; zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot keskeny, kb. 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadva a ketchupot tovább pirítjuk, hogy kellemes ízt kapjon. De mielőtt odaégne, öntsünk rá az uborka levéből egy-két dl-nyit, majd hígítsuk fel vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal, adjunk hozzá pár csepp citromlét, egy kávéskanálnyi cukrot. Rántsuk be pirospaprikás rántással.
Tálaláskor egy citromkarikát és egy kanál tejszínt tegyünk a tetejére. Pirítós kenyér illik mellé.

Szoljanka 09.
Hozzávalók: 1/2 kg marhalábszár, 2 fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál zsír, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 babérlevél, 2 vizes uborka, 5 dkg virsli, 5 dkg sonka, 5 dkg főtt marhanyelv. 5 dkg csirkemáj, 5 csirkemell, 1 evőkanál kapribogyó, só, 1 csipet bors, 1 késhegynyi paprika, 1-2 friss paradicsom, 4 evőkanál tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A marhahúst megmosom, kis kockákra vágom, és felteszem főni. Apróra vágom a hagymát, olvasztott zsíron megpirítom, hozzákeverem a paradicsompürét, és ha a hús félig megpuhult, az egészet a leveshez adom. Beleteszem a babérlevelet.
Apróra vágom az uborkát, a virslit, a sonkát, a marhanyelvet, a csirkemájat és a csirkemellet. Amint a leves megfőtt, beleteszem őket a kaprival együtt, és még 10 percig főzöm. Sóval, borssal, paprikával fűszerezem.
Szeletekre vágom a paradicsomot, a tányérokra teszek 1-2 szeletet, rámerem a levest, tejföllel meglocsolom, és frissen vágott petrezselyemzölddel megszórom.

Szoljanka 10.
Hozzávalók: 15 dkg disznóvese, 1/2 dl zsír, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 15 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba, 10 dkg hordós káposzta. 10 dkg nyers uborka, 10 dkg savanyú uborka, 1/2 dl fehérbor, 2 dkg paradicsompüré, só, bors. 1 gerezd fokhagyma, kapribogyó, olíva bogyó, babérlevél, petrezselyemzöld, 1/2 citrom, 1 dl tejföl

Elkészítése: Csíkokra vágjuk a tisztított vesét, a zöldségeket, gombát és a nyers uborkát. A szalonnakockákon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, a hordós káposztát és vízzel felengedjük, megsózzuk.
Hozzáadjuk a fűszereket és a karikázott savanyú uborkát meg a bort. Lassú tűzön főzzük. Tálaláskor tejfölözzük, megszórjuk petrezselyemmel és citromszeletekkel díszítjük.

Szoljanka 11.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanálnyi paradicsompüré, 1 evőkanálnyi vágott petrezselyem, 2 evőkanálnyi vágott snidling, 1 evőkanálnyi kapribogyó, 10-15 db olajbogyó, 1,5 dl tejföl, zsír vagy olaj, citromszeletek, bors, só

Elkészítése: Az apróra felkockázott vöröshagymát kevés forró zsiradékon párold üvegesre, majd keverd hozzá a paradicsompürét, s azzal pirítsd egy-két percig. Add hozzá a virslit és a tarját, öntsd fel a húslevessel; tedd bele a marhahúst is, sózd, borsozd, s engedd felforrni. Ekkor szórd bele a petrezselymet, a snidlinget, a kaprit, a felkarikázott olajbogyót, a felkockázott uborkát, keverd hozzá a tejfölt, s már csak úgy melegítsd, hogy ne forrjon fel. Citromkarikákkal díszítve tálald. 

Szoljanka 12.
A hozzávaló marhahúsleves 4-6 személyre: 1,5 kg marhahús, 0,5 kg marhacsont, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 10 dkg kelkáposzta. 1 közepes vöröshagyma, 1 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, fekete bors, só

Elkészítése: Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tedd egy mély lábas aljába, rá a húst, adj hozzá sót, szemes borsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tedd fel főni. Lassú tűzön főzd, és a tetején képződő habot rendszeresen szedd le egy kanállal. Ha a habképződés már leállt, s a hús félig megpuhult, akkor tedd bele a megtisztított zöldségeket. Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzd, míg a hús meg nem puhul. Ekkor azt tedd át egy másik lábasba, és kevés leszűrt levessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsd melegen. A leveses lábast húzd le a tűzről, s néhány percig hagyd ülepedni. Szedd le a zsírját, majd a levest (nem öntve, hanem kanalazva) szűrd át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán]

Szoljanka Ágnes módra
Hozzávalók 9 liter leveshez: 1.2 kg marhalábszár, stefánia, 75 dkg pulykazúza, 75 dkg pulykasonka, 4 pár virsli, 25 dkg gomba, 3 fej vöröshagyma, 10 vizes uborka, 60 dkg hordós káposzta, 35 dkg zöld olajbogyó, 35 dkg fekete olajbogyó, 0.5 fiola kapribogyó, 5 ek kapor + tálaláshoz citromkarika, tejföl, ízlés szerint barna kenyér

Elkészítése: Marhahúst kockára vágjuk, a zúzákat átmossuk, majd az egészet felkockázzuk 2.5 l vízben, kuktában megfőzzük (kb. 45 perc). Közben zöldségeket felvágjuk, a hagymát pedig szálára.
Miután a húsokat kiszedtük a főzőléből, leszűrjük, és a zöldségeket (bogyókkal együtt) beletesszük ebbe a lébe. Lassú tűzön megfőzzük (kb. 20 perc).
Végül a már megfőtt húsokat + kockára vágott sonkát + felszeletelt virslit, kaprot beletesszük és együtt 10 percig pároljuk.
Szoljanka ahogy én főzöm (Urbán Péter)
Hozzávalók 8 személyre: 1 kg marhahús (lábszár), 1 kg csirkecomb, 30 dkg gomba, 2-3 csomag leveszöldség, 2 fej vöröshagyma, kis fiola capri bogyó, babérlevél, 4-5 ecetes uborka, 2 pohár tejföl, szemes bors, só, pirospaprika

Elkészítése: Hideg vízben tesszük fel főni a marhahúst a 10-15 szem borssal. Amikor fél-fővésben van, hozzáadjuk a csirkecombokat. A zöldséget akkor adjuk hozzá, amikor a csirke majdnem megpuhult. A levest leszűrjük, az alkotórészeket szétválogatjuk. (A zöldséget félretesszük, csinálhatunk belőle franciasalátát.) A marhahúst kockákra vágjuk, a csirkét kicsontozzuk, ugyancsak felkockázzuk. Amíg a leves fő, egy fazékban gombapörköltet készítünk. Beletesszük a felkockázott húsokat, hagyjuk, hogy összebarátkozzanak. Felöntjük a leszűrt levessel, most jön a capri bogyó, a babérlevél és az ecetes uborka.
Rendesen összerottyantjuk, tálaláskor beleborítjuk a tejfölt.
Friss barna kenyérrel kínáljuk. Soha nincs maradék!

Szoljanka Anyók@ módra
Hozzávalók: Hatvan deka csontos marhahús - nyak, farok, miegymás, 3 liter víz, két db termetes hagyma. 2 szál sárgarépa, füstölt szalonna 15 dkg, füstölt, érlelt kolbász 20 dkg - naná -, hogy előbb beáztat, majd lenyúz, és aztán karikáz, 20 dkg füstölt csontos hús, úgy, mint gerinc, vagy füstölt marha valami, 3 db krumpli, 4 db savanyú uborka, 1 nagy evőkanál arany fácán sűrített paradicsom, 2 db babérlevél, 3 db szegfűbors, egy citrom
Olajbogyót is szoktak beletenni, nem ront rajta. Nagy csokor petrezselyemzöldje, só és bors.

Elkészítése: A füstölt hozzávalókat pár órára beáztatni hideg vízben.
A húsokat és a kolbászt feldarabolva beletesszük a fazékba, leöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk az egy hámozott, de egészben hagymát meg a megtisztított sárgarépát. Felforraljuk, majd a hőt visszavesszük, leszedjük a habot. Alacsony hőmérsékleten főzzük, legalább másfél óráig, míg a húsok megpuhulnak. Közben többször leszedjük a feldobott habot.
Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a szegfűborsot és még öt percig főzzük.
Szedjük ki a húsokat, kolbászt, hagymát, sárgarépát a levesből.
Hámozzuk meg és vágjuk kockára a krumplit, a második hagymát tisztítsuk meg és vágjuk finomra, a savanyú uborkát is vágjuk apró kockákra.
A kissé meghűlt húsokat vágjuk kis darabokra.
A krumplit tegyük a levesbe, és 15 percig főzzük. A hagymát egy serpenyőben olajon megdinszteljük üvegesre. Amikor megpuhult a krumpli, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a paradicsompasztát és az uborkát. Még ötpercnyi főzés kell neki.
Ezután tesszük bele a felszeletelt húsféléket, felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten még öt percig főzzük. Csak a legvégén keverjük bele a finomra vágott petrezselyemzöldjét. Vegyük el a fazekat a tűztől és legalább 10 percig hagyjuk pihenni tálalás előtt.
Tejfölt és karikára vágott olajbogyót teszünk az asztalra, kinek-kinek ízlése szerint. Minden tányérba teszünk egy szelet vékonyra vágott citromot.

Szoljanka féle savanykás leves
Hozzávalók kb. 8 személyre: húsleves, 15 dkg gomba, 15 dkg főtt, füstölt hús, kb. 4-5 db, (de lehet több is) csemegeuborka, kapribogyó, fél l paradicsomlé, olaj, citromkarikák, esetleg tejföl.
Elkészítése: Először főzni kell egy rendes húslevest, ha lehet többféle húsból (pl. marha, sertés, de lehet pl. pulyka, kacsa, csirke, ami van) sok zöldséggel, ízlés szerinti fűszerezéssel, ha készen van, leszűrjük. A húsokat és a zöldségeket felkockázzuk. Kevés olajon megpároljunk a kockára vágott gombát. Apró kockákra vágjuk a füstölt húst és az uborkát is.
Most ezt az egészet bele a levesbe, hozzáadunk még egy kis kapribogyót, a paradicsomlét, egy nagyon mérsékeltet forralunk rajta.
Citromkarikákra szedjük, sót elvetemültebbje egy kanál tejfellel is megpróbálhatja.

Szoljanka halasan
Elkészítése: 2 hagymát finomra felvágunk, zsírban enyhén megpirítunk, paradicsompürét adunk hozzá, és öt percig tovább pároljuk. Hozzáteszünk fél kiló tisztított, feldarabolt halat, (pl. pontyot) négy-öt ecetes uborkát és két-három paradicsomot felszeletelve, kapribogyót, borsot, babért.
Felöntjük 1 liternyi forró húslevessel, megsózzuk, s 10-15 percig főzzük. Tálalás előtt szórjuk meg vágott petrezselyemmel.

Szoljanka halból (Szovjetunió)
Elkészítése: 1-2 hagymát megtisztítunk, felvágunk, zsírban enyhén megpirítunk. Paradicsompürét adunk hozzá és 5-6 percig tovább pároljuk.
Hozzáteszünk 0, 5 kg feldarabolt halat, felszeletelve 4-5 uborkát és 2-3 paradicsomot, kapribogyót, babérlevelet, borsot. Felöntjük forró húslevessel, megsózzuk. 10-15 percig főzzük.
Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

Szoljanka húsból
Elkészítése: Fél kiló marhahúsból 2 liter vízzel főzzünk húslevest. Közben két fej finomra vágott vöröshagymát pirítsunk meg zsírban üvegesre, adjunk hozzá 2 ek paradicsompürét, és még pár percig pirítsuk, pároljuk együtt. Öntsük fel kevés húslevessel, mert a paradicsom szeret odakapni. A szeletekre (vagy kis darabokra) vágott marhahúst tegyük hozzá. 30 dkg sült cocát, főtt nyelvet, sonkát, párolt vesét, virslit, kolbászt is adjunk hozzá. Igazándiból nem kell mindegyiket, de minél többféle hús kerül a szoljankába, annál ízletesebb. Pároljuk együtt rövid ideig, aztán jönnek a többiek: 3-4 hámozott, szeletekre vágott ecetes uborka, kapribogyó, babér. Az egészet öntsük fel a többi húslevessel, sózzuk, borsozzuk, s főzzük kis lángon vagy 10 percig.  A vége felé tehetünk még a levesbe karikára vágott friss paradicsomot is. Tálaláskor a tányérokba tett 1-2 ek tejfölre, s citromszeletekre szedjük a levest.

Szoljanka Kátya módra (Zrufkó Ilona)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéslapocka, 30 dkg marhalábszár, 30 dkg csirke- vagy pulykamáj, 30 dkg sós-vizes uborka, egy marék savanyúkáposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál sűrített paradicsom, egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld), 3 gerezd fokhagyma, 2 db bármilyen húsleveskocka, só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor

Elkészítése: Az apró darabokra vágott csirkemájat majoránnával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félretesszük. Ez alatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst.
A savanyú káposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük.
Az apróra vágott füstölt szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük cca. 2,5 liter hideg vízzel.
Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyú káposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés borsot, cukrot, és kb. 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk, ezzel berántjuk a Szoljankát. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és még 5 percig forraljuk.
Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész Szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie.
Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra.
Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott!

Szoljanka - Konyhaweb
Hozzávalók: 20 dkg savanyú káposzta, 4 dkg kolozsvári szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 6 dkg petrezselyemgyökér. 6 dkg zeller, 3 dkg gomba, 5 dkg ecetes uborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 db citrom, 2 dl tejföl, 1 pár virsli, 1/2 dl fehérbor, 3 dkg paradicsompüré

Elkészítése: A savanyú káposztát, ha kell, beáztatjuk, átmossuk és átvágjuk. A szalonnát kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldségféléket gyufaszál vastagságúra, a gombát szeletekre, az uborkát metéltre vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, átpirítjuk, majd a vöröshagymával együtt is átpirítjuk.
Hozzáadjuk a feldarabolt vegyes zöldséget, a gombát, a savanyú káposztát, a metélt uborkát és lassan pároljuk.
Párolás közben beletesszük a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és 2-3 karika citromot. Vízzel felengedjük, és lassan főzzük, majd a fehérbort is hozzáöntjük. Végül a virslit vékony karikákra vágjuk, és a levesbe tesszük.
Tálalásnál tejfölt teszünk bele.

Szoljanka leves (Kifőzde)
Hozzávalók: 30 dkg sertéslapocka, 30 dkg marhalábszár, 30 dkg csirke- vagy pulykamáj, 30 dkg sós-vizes uborka, egy marék savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál sűrített paradicsom, egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld). 3 gerezd fokhagyma, 2 db bármilyen húsleveskocka, só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor
Elkészítése: Az apró darabokra vágott csirkemájat majoránnával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félretesszük.
Ez alatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A savanyú káposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük.
Az apróra vágott füstölt szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük cca. 2,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyú káposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés borsot, cukrot, és kb. 25-30 percig lassú tűzön főzzük.
Kevés, világos rántást készítünk, ezzel berántjuk. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és még 1-2 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra.
Internetes gyűjtés alapján módosítottam.

Szoljanka leves virslivel (Dénes)
Hozzávalók: 5 dkg szalonna, kis fej vöröshagyma pirítva, bele 10 dkg forrázott sertésvese, 15 dkg vegyes zöldség, 10-10 dkg savanyú káposzta, nyers uborka csíkokra, 0.5 dl fehérbor, 2 kk sűrített paradicsom, só, bors, fokhagyma, capri, olajbogyó, babér, vágott petrezselyem, citromszelet, es karikázott savanyú uborka

Elkészítése: Vízzel felenged, forral, végül 20 dkg karikázott virsli. Tejföllel tálal. Virsli helyett lehet hússal vagy hallal, utóbbinál a vese elmarad.

Szoljanka marhahúsból
Elkészítése: Fél kiló marhahúsból 2 liter vízzel főzzünk húslevest. Közben két fej finomra vágott vöröshagymát pirítsunk meg zsírban üvegesre, adjunk hozzá 2 ek paradicsompürét, és még pár percig pirítsuk, pároljuk együtt. Öntsük fel kevés húslevessel, mert a paradicsom szeret odakapni. A szeletekre (vagy kis darabokra) vágott marhahúst tegyük hozzá. 30 dkg sült cocát, főtt nyelvet, sonkát, párolt vesét, virslit, kolbászt is adjunk hozzá. Igazándiból nem kell mindegyiket, de minél többféle hús kerül a szoljankába, annál ízletesebb. Pároljuk együtt rövid ideig, aztán jönnek a többiek: 3-4 hámozott, szeletekre vágott ecetes uborka, kapribogyó, babér. Az egészet öntsük fel a többi húslevessel, sózzuk, borsozzuk, s főzzük kis lángon vagy 10 percig.  A vége felé tehetünk még a levesbe karikára vágott friss paradicsomot is. Tálaláskor a tányérokba tett 1-2 ek tejfölre, s citromszeletekre szedjük a levest.

Szoljanka (Meglepetés)
Hozzávalók: 50 dkg hordós káposzta, 25 dkg marhacomb, 25 dkg sertéscomb, 15 dkg ecetes uborka, 5 dkg vaj, 1 evőkanál burgonyaliszt, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: A káposztát rövid darabokra összevágjuk, és fazékba tesszük. Megmossuk a marhahúst, kockákra vágjuk, és rászórjuk a káposztára. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Kis lángon, fedő alatt főzzük. A marhahús hosszabb idő alatt puhul meg, mint a sertés, ezért kell külön-külön beletenni a húsokat. Amikor a marhahús félig megpuhult, hozzákeverjük a megmosott, zsíros részeitől megszabadított, kockákra vágott sertéshúst, és a szeletelt ecetes uborkát. Annyi vizet öntünk utána, hogy épp ellepje. A burgonyalisztet kevés vízzel elhabarjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós, és besűrítjük vele a levest. További 5-6 percig forraljuk. Amikor a tűzről levesszük, vajat morzsolunk a tetejére, és máris tálalhatjuk.
A Meglepetés tippje: A káposztát ne mossuk ki, hogy savanyítsa a levest, de ha nagyon sós, akkor öblítsük át, és ne tegyünk külön sót a levesbe.
Elkészítési idő: 60 perc

Tojásos szoljanka
Kellemes, savanykás leves a tojásos szoljanka.
Elkészítése: Evőkanálnyi összevagdalt vöröshagymát 4-5 deka vajon megfonnyasztunk, és 25 deka megtisztított, apróra vágott gombát 2-3 percig erős lángon, kevergetve sütünk rajta. Egy púpozott evőkanál finomliszttel megszórjuk, egy percig pirítjuk, majd 1,2 liter vízzel felengedjük. Két húsleveskockával, egy kevés őrölt borssal meg egy darabka citromhéjjal fűszerezzük, és öt percig forraljuk. Ekkor a citromhéjat kidobjuk, a levest citromlével pikánsra ízesítjük, felforraljuk, és négy tojást óvatosan úgy ütünk bele, hogy egészben maradjanak. Takaréklángon még öt percig főzzük, és gazdagon megtejfölözve tálaljuk.

Ukrán szoljanka
Hozzávalók: 1 liter húsleves. 75 g füstölt szalonna 100 g nyers sonka 200 g uborka 2 hagyma 2 evőkanál sűrített paradicsom 1 dl tejföl vagy joghurt 1 citrom só, bors, néhány szem kapribogyó

Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük, a zsírjában megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, a paradicsomot felengedjük a húslevessel és felfőzzük. Ha fő, beletesszük a vékony karikákra vágott uborkát, a kapribogyót, a tejföllel vagy a joghurttal behabarjuk, és citromkarikákkal tálaljuk.