Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Borlevesek


ANGOLSZÁSZ BORLEVES
Hozzávalók: 8 dl félédes fehérbor, 1 citrom leve, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2-3 darabka fahéj, 5-6 szegfűszeg, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor

Elkészítése: A fehérbort fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Rászűrjük a forralt bort, és lassú tűzön, habverővel keverve addig melegítjük, amíg besűrűsödik.

ASZALÓI BORLEVES
Hozzávalók: 1 l fehérbor, 5 tojás sárgája, 15 dkg cukor, egy kis fahéj, és 1 szegfűszeg

Elkészítése: A borból 1 decit félreteszünk, a többit 3 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel feltesszük főni. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojások sárgáját 1 dl fehérborral. Ha a bor felforrt, hozzáöntjük a tojássárgájához, és néhány percig keverve forrpontig hevítjük. A tűzről levéve néhány percig ismét keverjük, majd átszűrjük és melegített csészékben tálaljuk.

BORLEVES 01.
Hozzávalók: 1 liter édes fehérbor, 2 dl tejszín, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 0,5 dl konyak, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél citrom reszelt héja, 4-5 szem szegfűszeg, egy darabka fahéj

Elkészítése: A bort felforraljuk a cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal és a csipet sóval - azaz forralt bort készítünk -, majd leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni. A tejszín felét simára keverjük a tojássárgákkal, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a langyos bort. A levest krémesre, habosra keverjük, és beletesszük a konyakba előre beáztatott mazsolát. A borlevest csészékben adjuk fel, tejszínhabbal, mazsolával díszítjük. Nem szabad újramelegíteni, mert kicsapódik a tojás!

BORLEVES 02.
Elkészítése: Habosra keverünk 6 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral. Közben egy liter fehérbort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük. Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.

BORLEVES 03.
Hozzávalók: 8 dl édes fehérbor, 3 tojássárga, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, és 1 dl bort keverek bele. A maradék bort felforralom a fűszerekkel, és öt perc múlva belekeverem a boros-cukros tojássárgáját. Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, majd azonnal tálalom. Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.

BORLEVES 04.
Elkészítése: Négy tojássárgáját egy evőkanál porcukorral habosra keverünk, azután hozzáadunk egy dl friss, édes tejszínt. Ez idő alatt 1/2 liter jó asztali bort, 1 1/2 dl vízzel, egy szegfűszeggel, citromhéjjal és 10 dkg cukorral jól felforralunk, és szűrve belehabarjuk a levesestálban lévő tojás-sárgákba és nyomban tálaljuk. Ha csészékben adjuk fel a borlevest, akkor üresen adjuk, ha mélytányérból kanalazzuk a levest, akkor pirított zsemlyekockákat adjunk hozzá.

BORLEVES 05.
Hozzávalók 6 személyre: 1 l fehér asztali bor, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája

Elkészítése: A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forralva ne főzzük egy-két percnél tovább, mert elmegy az ereje és az íze. Egy másik főzőedényben a tojás sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük habosra, s a forró bort, folyton kevergetve, előbb cseppenként, majd egyenletes sugárban öntsük hozzá. Tegyük a tűzre, s habverővel kevergetve addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk. Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli karikákkal is.

BORLEVES 06.
Hozzávalók: 8 dl édes fehérbor, 4 tojássárga, 6 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, a tetejére 2 tojásfehérje és 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverem a cukorral. A borba beleszórom a fűszereket és felforralom. Habverővel állandóan kevergetve lassan ráöntöm a forró bort, és addig keverem, amíg tejszín sűrűségű nem lesz. A tojásfehérjékből kemény habot verek, a cukrot is hozzáverem, majd külön, egy kis lábosban, forrásban lévő vízbe szaggatva, kis galuskákat főzök a tojáshabból. Ha a hab alsó fele megfőtt, óvatosan másik oldalára fordítom. Szűrőkanállal kiszedve jól lecsöpögtetem, és a forró borleves tetejére teszem. Csészékben tálalom.

BORLEVES 07.
Elkészítése: Nyolc dl jobb minőségű fehérbort 4 dl vízzel reszelt citromhéjjal és 2-3 szem szegfűszeggel felforraljuk. Pár csepp citromlével ízesítjük. Miközben a bort forraljuk, 2 tojássárgáját 8 dkg porcukorral habosra keverünk és vízgőz fölé helyezve állandó keverés mellett, lassan hozzászűrjük a fűszeres bort. Mikor a leves mártássűrűségű lesz, azonnal tálaljuk.

BORLEVES 08.
Hozzávalók: 4 dl száraz fehérbor, 1 dl méz, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 4 g kardamom, 4 g gyömbérgyökér, 1 db citrom, 50 g burgonya vagy rizskeményítő, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

Elkészítése: A tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt habverővel simára keverjük. A fehérbort 4 dl vízzel, a fűszerekkel és a citrom héjával együtt lassan felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzászűrjük az előzőleg összekevert anyagokhoz. Vízfürdőbe állítjuk, és gyakori kevergetés mellett befejezzük a levest. Végén hozzáadjuk a mézet és a citrom levét. A borlevest készíthetjük még rozé borokból is. ennél a végén metéltre vágott hámozott mandulát és az előző nap beáztatott mazsolát adunk hozzá.

BORLEVES 09.
Hozzávalók: 1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárgája

Elkészítése: A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk. Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és kevergetve forrpontig hevítjük. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.

BORLEVES 10.
Hozzávalók: 4 dl fehérbor, 4 tojás sárgája, 1 kiskanál liszt, só, 4 evőkanál cukor, citromhéj
Betétnek: 1 kifli

Elkészítése: A fehérbort nyolc deci, csipetnyi sóval meg egy-két darabka citromhéjjal ízesített vízzel felforraljuk. Közben egy másik lábosban a tojás sárgákat a cukorral meg a liszttel habverővel habosra keverjük, és a tűzről levéve a felforrt boros levet először cseppenként, majd a vége felé már vékony sugárban állandóan kevergetve hozzáadjuk. Ezután a tűzre visszatesszük, és tovább keverve felforraljuk. Egy-két percnél tovább nem szabad forralni, mert elmegy az ereje és az íze.
Pirított kifli-karikákkal, csészében tálaljuk.

BORLEVES 11.
Elkészítése: Személyenként egy dl fehérbort elkeverünk ugyanannyi vízzel, fűszerezzük csipetnyi reszelt citromhéjjal, fahéjjal, sóval, esetleg szegfűszeggel és felforraljuk. Egy egész tojást simára keverünk egy csapott evőkanál cukorral, kanalanként hozzákeverjük a fűszeres bort, majd a tűzre visszatéve habverővel habosra keverjük, de már nem forraljuk, nehogy a tojás összefusson.
Azonnal tálaljuk.

BORLEVES 12.
Elkészítése: 1 liter jó asztali bort felforralunk, beletéve 1 citrom levét, kevés darabos fahéjat, 1-2 szegfűszeget és 1 citrom darabokra szelt héját.
8 tojássárgáját habosra keverünk 8 púpozott evőkanál cukorral, s a forró bort vigyázva - folytonos keverés közt - lassan rászűrjük. Újra a tűzre tesszük, és habverővel addig verjük, míg jól megsűrűsödik. Átszűrve tálaljuk.

BORLEVES 13.
Hozzávalók: 1,0 dl víz, 2,0 dl fehérbor, 2-3 szem szegfűszeg, citromhéj, édesítőszer, 1 tojás sárgája, késhegynyi liszt

Elkészítése: A bort ízesítjük szegfűszeggel, citromhéjjal és édesítőszerrel, majd felforraljuk. A tojássárgáját a liszttel jól elkeverjük és felhígítjuk l dl vízzel, ezután a forrásban lévő borhoz öntjük állandó kavarás mellett, és addig keverjük habverővel, amíg sűrűsödni kezd. Zsemlekockával tálaljuk.

BORLEVES 14.
Hozzávalók: 1/2 l fehérbor, 6 dl víz, 10 dg porcukor, 2 tojássárga, fahéj, citrom és narancshéj reszelve

Elkészítése: Tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, beletesszük a fűszereket, felöntjük a borral, a vízzel, majd kis lángon állandóan keverve, hogy a tojások össze ne fussanak, forrásig melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és néhány percig tovább keverjük a habverővel, hogy jó habos legyen.
Csészékben tálaljuk.

BORLEVES 15.
Hozzával6k: 10 dl fehérbor, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, egy kis darab fahéj, citromhéj, 1 szegfűszeg

Elkészítése: A borból egy decit félreteszünk. A többi bort 3 dl vízzel feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgákat az 1 dl fehér borral. Ha a bor felforrt, hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és néhány percnyi keverés mellett a forrpontig hevítjük. A tűzről levéve ismét keverjük néhány percig, majd átszűrjük, és melegített csészékben tálaljuk.

BORLEVES 16.
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 liter fehérbor, 1 kicsi citrom, 8 tojássárgája, 10-12 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A bort forraljuk fel 5-10 percre pár szem szegfűszeggel, két-három darab fahéjjal, valamint a citrom levével és feldarabolt héjával. A tojássárgákat a cukorral keverjük ki habosra, majd egy habverővel folyamatosan keverve lassan adjuk hozzá a bort. Végül tegyük vissza a tűzre, s a habverővel addig keverjük, míg a leves kicsit besűrűsödik.

BORLEVES 17.
Hozzávalók: 1 tojás, 5 dl fehérbor, 3 dl víz, 5 dkg cukor, 1 kiskanál liszt, szegfűszeg, citrom

Elkészítése: A tojást egy tálban elkeverjük, beletesszük a lisztet, a vizet. Ehhez hozzáöntjük a bort, melyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk. Tűzre téve sűrűsödésig kavarjuk. Csészékbe szűrve forrón tálaljuk.

CITROMOS BORLEVES
Hozzávalók: 5 dl félédes fehérbor, 2 szem szegfűszeg, 3 citrom, kis darab fahéj, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítése: A citromok héját lereszeljük, majd a kicsavart levüket a borral és fél liter vízzel elkeverjük. Fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal ízesítve felforraljuk. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd állandó keverés mellett forró, átszűrt bort bele csurgatjuk. A tűzre visszatéve, habverővel keverve sűrűsödésig melegítjük, de felforralni már nem szabad. A melegről levéve néhány percig még kevergetve hagyjuk hűlni. Tányérokba szedve, a vaníliás cukorral édesített, keményre felvert fehérje galuskákkal tálaljuk.

HEGYALJAI BORLEVES
Hozzávalók: 1 liter fehérbor, 15 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, pár szegfűszeg, törött fahéj, 5 tojássárgája, csipet só

Elkészítése: A borból egy decit kikeverünk a tojássárgákkal és csipet sóval. A többit felforraljuk 3 dl vízzel, és a fűszerekkel. A forrásban levő bort állandó kevergetés mellett a tojáshoz öntjük. Forrpontig melegítjük, de ne forraljuk fel.

HEGYALJAI TOJÁSOS BORLEVES
Hozzávalók: 1 liter tokaji bor, 15 dkg kristálycukor, 5 tojássárgája, fél citrom héja, néhány szem szegfűszeg, darabka fahéj

Elkészítése: A borból 1 decit félreteszünk, a többit 3 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk. Keverőtálban a borral simára keverjük a tojássárgákat. A forrásban levő bort állandó keverés közben hozzáöntjük a tojássárgájához, és forrpontig hevítjük, de ne forraljuk fel! A legjobb hozzá a hárslevelű, vagy egyéb, max félédes bor.

HOLLAND BORLEVES (WIJN SOEP)
Hozzávalók: 8 dl félédes fehérbor, 4 dl víz, 10 dkg mazsola, 5 dl cukor, 2 dl grapefruit lé, 1-1 kis darab vanília és fahéj
A tetejére: kalács

Elkészítése: A hozzávalókat öntse fazékba. Addig folyamatosan keverje, míg a cukor teljesen feloldódik. Eközben forralja fel. A felkockázott kalácsot kevés vajon pirítsa zsemleszínűre. Ezzel megszórva kínálja a levest.

HOLLAND KARÁCSONYI BORLEVES
Hozzávalók: 4 db szegfűszeg, kis darab egész fahéj, 5 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája
A tetejére: tejszínhab, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: A fűszereket tegye 3-4 deci vízbe, és fedő alatt, gyöngyözve főzze tíz percet. Szűrje le, és öntse hozzá a bort. Közben a tojások sárgáját keverje habosra a cukorral. Kézi habverővel folyamatosan keverve öntse a bort a tojáshoz. Az edényt gőz fölé téve, addig kevergesse, míg ízlése szerint besűrűsödik. Lehűtve, a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítve tálalja.

ISZTRIAI BORLEVES
Hozzávalók: 1 l vörösbor, (pl. Teran, vagy Borgonja), 15 dkg kenyér, 5 dkg cukor, 1 ek olivaolaj, kevés bors

Elkészítése: Bukelata-ban (fa, vagy agyagkorsó) teszik a felmelegített bort, benne a cukorral, borssal és rajta az olívaolajon megpirított házi kenyérszeletkékkel. Benne kanál. Még körbe is adják, és többen isznak belőle.

“JÓLESZ” BORLEVES
Hozzávalók: 5 dl félédes fehérbor, 3 tojás sárgája, 3 dl tejszín, 3 csapott ek porcukor, késhegynyi őrölt szegfűszeg
Levesbetétnek: 10 dkg nagyszemű, világos színű kaliforniai mazsola
A tetejére: 10 dkg cukrozott tejszínhab

Elkészítése: Hagyományos módon készítjük el, a cukrozott tejszínhabbal tálaljuk.

KARÁCSONYI BORLEVES
Hozzávalók: 4 db szegfűszeg, kis darab egész fahéj, 5 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 4 tojássárgája
A tetejére: tejszínhab, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: A fűszereket tegye 3-4 deci vízbe, és fedő alatt, gyöngyözve főzze tíz percet. Szűrje le, és öntse hozzá a bort. Közben a tojások sárgáját keverje habosra a cukorral. Kézi habverővel folyamatosan keverve öntse a bort a tojáshoz. Az edényt gőz fölé téve, addig kevergesse, míg ízlése szerint besűrűsödik. Lehűtve, a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal díszítve tálalja.

KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 4 db szegfűszeg, őrölt fahéj, 1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín

Elkészítése: 800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.

KARÁCSONYI BORKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók: 6 dl édes fehérbor, 1 citrom, 1 darabka fahéj, 3-4 szegfűszeg, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg mazsola
A tetejére: édes tejszínhab

Elkészítése: A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántott sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk. A forró bort vigyázva, élénken kevergetve - nehogy összekapjon - rászűrjük. A tűzre téve habverővel addig kevergetjük tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Előnye, hogy előre elkészíthető.

PEZSGŐS BORLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 3-3 dl félédes pezsgő és fehérbor, 6 dl víz, 4 tojás, 4 szem szegfűszeg, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál cukor

Elkészítése: A borból 2 decit félreteszünk, a többit összekeverjük a borral és a pezsgővel, beledobjuk a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget és 5 percig forraljuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét habzsákba töltjük, csillagokat nyomunk belőle és a levesben kifőzzük. Szűrővel kiemeljük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és felöntjük a félretett borral. Ezt átmelegítjük, de nem forraljuk. A levest csészékbe merjük, tetejükre hab-csillagocskát teszünk. Reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Hidegen-melegen egyaránt pikáns.

TOKAJI BORKRÉMLEVES 01.
Elkészítése: 60 dkg vaníliafagylalthoz hozzáöntünk 2 dl tejszínt, majd állandóan kevergetve 7 dl tokaji száraz furmintot, és 2-3 citrom levét. 5-5 dkg szőlőszemet (felezett, negyedelt), és tokajiba áztatott mazsolát keverünk még bele.
Ha az aprólékoknak is szeretnénk egy kis hideg meglepetést okozni, akkor a bor helyett használjuk a következőt: 2 dl édes tokajit felforralunk, míg már sistereg az edényben, és felöntjük 5 dl fehér szőlőlével. Édeskésebb és szinte teljesen alkoholmentes lesz.

TOKAJI BORKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só

Előkészítés: a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, ezután apránként 1 dl bort keverek bele.

Elkészítése: a megmaradt bort felforralom a fűszerekkel, majd a tűzről lehúzom, és néhány percnyi várakozás után belekeverem a boros-cukros tojássárgáját. Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, és azonnal tálalom.
Vigyázat! Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.

TOKAJI BORKRÉMLEVES ASZALT SZŐLŐSZEMEKKEL
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 8 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 5 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 tk keményítő, 25 dkg kristálycukor, só

Elkészítése: A fehérbort felforraljuk a szegfűszeggel, fahéjjal, és a citromhéjjal. Egy másik edényben a tojássárgákat a kristálycukorral habosra verjük, hozzáadjuk a tejszínt és a keményítőt, majd pici sót ízlés szerint. A felforralt bort hozzászűrjük, és lassú tűzön sűrűsödésig kevergetjük, de már nem forraljuk. Tokaji borba áztatott mazsolát kínálunk hozzá.

TOKAJI BORLEVES HIDEGEN
Hozzávalók: 8 dl tokaji furmint, 12 dl tejszín, 10 dkg mazsola, 30 dkg porcukor, 2 dkg szegfűszeg, 5 dkg fahéj, 2 dkg szegfűbors, 10 dkg citrom

Elkészítése: Szegfűszeggel, egész fahéjjal, kevés szegfűborssal, citromhéjjal és tokaji borral redukciót készítünk, ezt leszűrjük, kihűtjük. A tejszínt félig habosra verjük, a redukcióval, a többi borral és van. cukorral összekeverjük, jól lehűtjük.
Hidegen, enyhén fahéjas tejszínhabbal, pár szem mazsolával díszítve tálaljuk.

TOKAJI HIDEG BORLEVES
Hozzávalók 5 adaghoz: 3 dl tokaji bor, 5 dl fehér pecsenyebor, 5 tojás sárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1,5 dl tejszín, 5 szegfűszeg, kevés egész fahéj, 15 szőlőszem

Elkészítése: 5 cl fehérbort 3 tojás sárgájával, habverővel kikeverünk, a többi bort és 1,5 dl vizet fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és a cukorral ízesítve felforraljunk, hozzáöntjük a boros tojássárgáját. A maradék 2 tojás sárgáját tejszínnel kikeverjük és a fűszeres borhoz öntjük. Tűzről levéve lehűtjük, beletesszük a szőlőszemeket. Azonnal felszolgáljuk.

ZÖLDSÉGES BORLEVES, AVAGY KÜLÖNLEGES HALÁSZLÉ AMURBÓL ÉS BUSÁBÓL
Hozzávalók: Amur, busa szeletek vegyesen (esetleg más hal is), 1 üveg száraz fehérbor, 1-1 db sárgarépa, petrezselyem, zeller, 2 - 3 db babérlevél, 2 szem szegfűszeg, 1-2 gerezd fokhagyma, csipetnyi sáfrány, 2 db paradicsom (vagy két kanál püré), néhány cikk narancs, 2 dl konyak, só, olaj

Elkészítése: A sós vízzel kissé hígított borban puhára főzzük a karikára vágott zöldséget a babérlevéllel, szegfűszeggel, fokhagymával, sáfránnyal, paradicsommal, naranccsal együtt. Közben a halszeleteket megsózzuk és olajban - melybe finomra vágott vöröshagymát teszünk - pár percig pároljuk, miközben konyakkal öntözgetjük. Majd rászűrjük a zöldséges borlevest, és 30 percig főzzük együtt. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.