Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejlevesek


BÉKÉSI TEJLEVES
Hozzávalók: 1,5 l tej, 6 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg liszt, 8 dkg lebbencstészta, só

Elkészítése: A tejet felforraljuk, cukorral, sóval és citromhéjjal ízesítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a lisztet, és állandó kavargatás mellet a tejhez keverjük. Beletesszük a lebbencstésztát, és készre főzzük. Nyáron hidegen is fogyaszthatjuk.

BODZÁS TEJLEVES
Hozzávalók: 10 db bodzavirág-tányér, 1 l tej, 1 citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál keményítő, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín

Elkészítése: A virágtányérokat alaposan leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük, és fél órát áztatjuk. Leszűrjük, a virágból kinyomkodjuk a tejet, és az így kapott illatos tejet a cukorral, vaníliás cukorral és a keményítővel csomómentesre keverve felforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt, és a félretett virágocskákkal megszórva adjuk az asztalra.

BURGONYAGALUSKÁS TEJLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 tojás, 2 liter tej, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése: A megfőtt, áttört burgonyát, a nyers tojássárgáját és a lisztet összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és újra összekeverjük. Az így elkészített masszát deszkára tesszük, széleit befelé nyomjuk, majd forró vízbe mártott kávéskanállal a forró tejbe galuskákat szaggatunk. Takaréklángon, fedő nélkül 10-12 percig főzzük, ezután a levest megsózzuk és vajat adunk hozzá.

BURGONYÁS TEJLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL, ÉSZT MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 8 dkg árpagyöngy, 2 liter tej, 3 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése: Az árpát bő forró vízbe tesszük, és puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott burgonyát, és azt is megfőzzük. Beleöntjük a tejet, megsózzuk és felforraljuk. Vajjal tálaljuk.

BURGONYÁS TEJLEVES, TÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 kis zsenge tök, 2 dkg vaj, 1 liter tej, só ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk. A tököt meghámozzuk, a magokat kivesszük belőle, és szintén kockákra vágjuk. Forró vízbe tesszük a burgonyát és a tököt, és puhára főzzük. Megsózzuk, beleöntjük a tejet. Tálaláskor megmelegítjük, és beletesszük a vajat.

EGYSZERŰ TEJLEVES
Hozzávalók: 10 dkg köles (vagy tarhonya), 1/2 I tej, 1/2 I víz, pirospaprika, olaj, só

Elkészítése: Az olajon zsemleszínűre pirítjuk a kölest (vagy tarhonyát), majd rászórjuk a pirospaprikát. Felengedjük a tejjel és a vízzel, megsózzuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ha szükséges, tegyünk hozzá még egy kevés tejet.

FLAMAND LEVES
Elkészítése: Személyenként 1 tojássárgáját egy nagyobb porcelán tálban jól elkeverjük 2 evőkanál hideg tejjel, majd állandó keverés mellett további 2 dl forró tejet adunk hozzá. Enyhén sózzuk, 1/2 dl konyakkal ízesítjük.
A levesestányérba vajon pirított zsemlekockákat helyezünk, amelyet porcukorral meghintünk.
Erre öntjük a forró tojásos tejet. Azonnal tálaljuk.

FRANCIA TEJLEVES (SOUPE AU LAIT)
Hozzávalók: 3 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 szelet zsemlekenyér, 1 l tej, só, bors

Elkészítése: Mély serpenyőben vajat olvasztunk, s ha már forró, beleszórjuk a finomra vágott hagymát, az ujjnyi csíkokra vágott kenyeret.
Forraljuk fel a tejet.
Ha a hagyma, a kenyér minden oldala megpirult, öntsük előmelegített tálba, öntsük rá a forró tejet.
Enyhén sózzuk, borsozzuk.

HAB-TEJLEVES
Hozzávalók: 2 1/4 l tej, fél rúd vanília, néhány szem keserűmandula, cukor, só, 4 db tojás

Elkészítése: A tejben kifőzzük a vaníliát, hozzáadjuk a megőrölt keserű-mandulát, a cukrot és a sót. A 4 db tojássárgáját habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, és lassú keverés közben elvegyítjük. Ezt a habot a forró tejbe öntjük, habverővel elkeverjük, tálaljuk.

KATRABÓCA, VAGY ALUDTTEJLEVES
Beazonosítatlan somogyi recept
Hozzávalók: 1 - 2 liter aludttej, só, cukor, 1 liter tejföl, 2 csapott kanál liszt, 1 liter tej

Elkészítése: Az aludttejet, vagy az aludttej tetejére kiült savót cukrozott tejjel felforraljuk, lisztes tejfellel sűrítjük. Betétként kenyérdarabokat, túrót tehetünk bele.
Vagy: A cukros tejet elhagyva, tojásos, lisztes, tejfeles habarást is adhatunk hozzá, kenyérre öntve tálaljuk.

LENGYEL TEJLEVES
Hozzávalók: 2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, só, cukor, citromhéj, 5 dkg finommetélt

Elkészítése: A tejet felforraljuk, egy kevés sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Közben a lisztet szárazon világosra pirítjuk, és hideg vízzel simára keverjük, finom szűrőn keresztül, habverővel való keverés mellett a forrásban lévő tejbe tesszük. Ha kell, utána ízesítjük, és jól felforraljuk. Majd belefőzzük a finommetéltet, belemorzsoljuk a vajat, és forrón tálaljuk.

MANDULÁS TEJLEVES
Hozzávalók: 10 dkg mandula, 1 liter tej, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, csipet só, 1 narancs, ízlés szerint édes tejszínhab

Elkészítése: A forrázott, tisztított mandulát daráljunk le. Dolgozzuk össze a tojás sárgájával, porcukorral, kb. 1 dl tejjel. Forraljunk fel 9 dl tejet csipetnyi sóval és lassan, állandóan kevergetve a krémes anyagot adjuk hozzá és kis lángon még mindig kevergetve, 3-4 percig főzzük.
Tálalásnál tegyünk 1 narancs karikát a leves tetejére, erre nagy halom édes tejszínhabot.

SAVANYÚ TEJLEVES
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, só, 1 babérlevél, olaj 3 dkg sima liszt, 1 l savanyú tej, 2 tojás

Elkészítése: A meghámozott, apró kockára vágott burgonyát a babérlevéllel együtt kevés sós vízben félpuhára főzzük. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, és a burgonyához öntjük, ha megfőtt, beleöntjük az elhabart savanyú tejet, majd újból felforraljuk. Végül besűrűsítjük a felvert tojással.

TEJES LEVES (SOUPE AU LAIT)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 1 l tej, 12 dkg reszelt sajt (Maasdam), 4 szelet házi kenyér
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 25 perc

Elkészítése: Hámozzuk meg és vágjuk nagyon finomra a hagymát.
Kis lángon pároljuk a vajon 15 percig, időnként megkeverve.
Adjuk hozzá a tejet, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig forraljuk nagyon kis lángon.
Turmixoljuk le.
Pirítsuk meg a kenyeret, tegyünk minden tálba egyet. Osszuk szét a tányérokba a reszelt sajtot is.
Merjük rá a forró levest.

TEJLEVES 01.
Hozzávaló 6 személyre: 2 liter tej, 4 dkg liszt, 4 tojássárgája, ízlés szerint cukor, só

Elkészítése: Kevés tejben a lisztet simára keverjük, majd felengedjük a többi tejjel. Megsózzuk egy kevés sóval, cukrot adunk hozzá ízlés szerint, majd felforraljuk. A tojássárgákat habosra keverjük, a leveshez adva tálaljuk. De lehet a tojássárga helyett apró levestésztát is belefőzni.
Vaníliás cukorral kellemes illatú leves.

TEJLEVES 02.
Hozzávalók: 1 l tej, fél l víz, só, cukor, reszelt tészta vagy rizs

Elkészítése: A tejet a vízzel, pici sóval felforraljuk. A forrásban lévő levesbe ízlés szerinti mennyiségben cukrot teszünk, majd reszelt tésztát v rizs főzünk bele.

TEJLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 l tej, 4 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 citrom héja, só, finommetélt

Elkészítése: A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a szárazon világosra pirított, kevés hideg vízzel elkevert lisztet és jól felforraljuk. Sóval, cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Finommetéltet főzünk bele, tálaláskor belemorzsolt vajjal feljavítjuk.

TEJLEVES 04.
Hozzávalók: tej 1,2 - 1,5 l tej, cukor: 5-6 dkg, só,

Elkészítése: A tejet felforraljuk, gyengén megsózzuk, és a cukrot elkeverjük benne. A forrásban levő tejbe adagonként kb. 3 dkg széles metélt tésztát főzünk. (Természetesen főzhetünk a levesbe szárított gyári tésztát vagy egy tojásból otthon gyúrt tésztát is). Azonnal, forrón tálaljuk.

TEJLEVES 05.
Hozzávalók: 1 liter tej, 3 dkg liszt, cukor, 3 dkg vaj kevés só, citrom, finom metélt tészta

Elkészítése: A tejet feltesszük főni, gyengén megsózzuk, cukrozzuk. Közben a lisztet szárazon megpirítjuk, kevés hideg vízzel simára keverjük, és megszűrve, folytonos keverés közben adjuk hozzá a forrásban levő tejhez. Ha felforrt, utánízesítjük, kevés reszelt citromhéjat teszünk bele, és belefőzzük a tésztabetétet. Tálalás előtt belekeverjük a vajat, és forrón adjuk asztalra. 

TEJLEVES 06.
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter tej, 5 dkg cukor, 1 liter víz, 1 egész tojás, 10 dkg liszt, só

Elkészítése: 1 egész tojásból és a lisztből tésztát készítünk, finomra megreszeljük és a vízzel hígított, sóval, cukorral ízesített tejbe befőzzük. Aki nem szereti a levest sűrűn, az a reszelt tésztából 1 részt hagyjon ki. Keveréshez fakanalat használjunk.

TEJLEVES 07.
Hozzávalók: 8 dl tej, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, só, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg finommetélt

Elkészítése: Hét és fél dl tejet a vajjal felteszek főni. A maradék hideg tejjel simára keverem a lisztet, majd hozzáadom a forrásban levő tejhez. Állandó keverés közben újra felforralom.
Közben a tojássárgáját a cukorral, pici sóval és a vaníliás cukorral kikeverem.
A tésztát sós vízben megfőzöm. A kikevert tojást a forró leveshez keverem, és melegen a főtt tésztára öntőm.

TEJLEVES 08.
Ráksi recept
Elkészítése: A tejleveshez kevés hagymát megdinsztelünk olajon vagy zsíron, beleteszünk egy leveskockát, s felöntjük fél liter tejjel és két deci vízzel. Az egészet összeforraljuk, s belefőzzük a levestésztát. Ez adja a sósságát és sűrűségét is. A tejleves még finomabb (nem édes) főzőtejszínnel készítve.

TEJLEVES 09.
Hozzávalók: 1,2 dl tej, 6 dkg cukor, fél citrom héja, 3 dkg liszt, 5 dkg finom metélt, 3 dkg vaj, só

Elkészítése: A tejet felforraljuk, sóval, cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Közben a lisztet egy palacsintasütőben szárazon kissé megpirítjuk, majd hideg vízzel simára keverjük. Finomszűrőn át, állandó keverés mellett a forrásban levő tejhez öntjük, és még 2-3 percig, nem erős tűzön forraljuk. Belefőzzük a finommetéltet vagy a csuszatésztát. Belemorzsoljuk a vajat és forrón tálaljuk.

TEJLEVES 10.
Hozzávalók: 1.5 l tej, 5 dkg liszt, 10 dkg lebbencstészta, 5 dkg cukor, fél citrom héja, só

Elkészítése: A tejet felforraljuk, majd a lisztet szárazon kissé megpirítjuk. Állandó keverés mellett a tejhez öntjük. 2-3 percnyi forrás után beletesszük a lebbencstésztát, sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és a tészta puhulásáig főzzük. Tészta helyett főzhetünk bele csipetkét, krumplit vagy rizst.

TEJLEVES 11.
Hozzávalók: 2 l tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, só, cukor, citromhéj, 5 dkg finommetélt

Elkészítése: A tejet felforraljuk, egy kevés sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Közben a lisztet szárazon világosra pirítjuk, és hideg vízzel simára keverjük, finom szűrőn keresztül, habverővel való keverés mellett a forrásban lévő tejbe tesszük. Ha kell, utána ízesítjük, és jól felforraljuk. Majd belefőzzük a finommetéltet, belemorzsoljuk a vajat, és forrón tálaljuk.

TEJLEVES MÉZES KUKORICAGOMBÓCCAL
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, 8 dkg méz, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 8 dkg kukoricadara

Elkészítése: A vaj feléből és a lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel, mézzel ízesítem, és jól felforralom. Közben 2 tojássárgáját és a maradék mézet vajjal kikeverem, hozzáadom a kukoricadarát, majd beleforgatom a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Beleszaggatom a forrásban levő tejbe, és puhára főzöm. Amikor megfő, leveszem a tűzről, és a tejszínben simára kevert tojássárgájával elkeverem. Leveses csészékben vagy üvegtálkákban azonnal tálalom.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Jó tanács: Mielőtt hozzáadnánk a tejszínes tojássárgáját, vegyük le a tűzről, különben a tojás kicsapódik.

TEJLEVES SAJTOS LEPÉNNYEL
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók: vaj 3 dkg, liszt 3 dkg, tej 1 l, tejszín 2 dl, tojássárgája 2 db, só
A lepényhez: tojás 2 db, liszt 4 dkg, sajt 4 dkg, vaj 2 dkg, só

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és forró, kissé sós tejjel felengedjük. Közben a habverővel folyamatosan simára keverjük. Mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, ezután levesszük a tűzről. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és lassú sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Ezután elkészítjük a lepényt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a lereszelt sajtot és a tojások sárgáját. Lazán összekeverjük, és gyengén megsózzuk.
Egy sütőlemezt vékonyan megkenünk vajjal, erre terítjük az elkészített sajtos tésztát, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép világosra sütjük. Kisebb rudacskákat vágunk belőle, és a levesbe tesszük. Azonnal, forrón tálaljuk.

TIRPÁK TEJLEVES
Hozzávalók: 1 liter fej, kevés cukor, só, kockatészta (lecske)

Elkészítése: A tejbe sót és kevés cukrot teszünk, majd felforraljuk. Folyamatosan kavarva beletesszük a kockatésztát. Az egészet összeforraljuk, és kész a leves.

TOJÁSOS TEJLEVES
Elkészítése: Személyenként 2 1/2 dl tejet csipetnyi sóval és egy darabka citromhéjjal - vagy vaníliával - felforralunk és belefőzünk 2 dkg finom metéltet. Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 kávéskanál cukorral, és tálalás előtt a már nem fövő levesbe keverjük.

ZÖLD-FŰSZERES TEJLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet toast kenyér, 6 dl tej, 2 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 4 kaporág, fél csokor petrezselyemzöld, fél csokor metélőhagyma, só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: 3 evőkanál megforrósított vajon vagy margarinon megpirítjuk a lisztet. Tejjel és tejszínnel felöntjük, felforraljuk, és kevergetve, 5 percig főzzük. Közben a megmosott zöld-fűszereket lerázzuk. Néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk. Az apróra vágott fűszernövényeket a levesbe szórjuk. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és 2 percig főzzük. A toast kenyér héját körben levágjuk, a belét felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, majd a maradék megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kenyérkockákat, és aranysárgára pirítjuk. A levest a fokhagymás pirítós kockákkal tálaljuk, és a félretett zöld-fűszerekkel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 15 perc