Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Piláf receptek


BARACKOS PILÁF
Hozzávalók 4 személyre: 1/4 tk őrölt sáfrány, 120 g aszalt, 8,5 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek olaj, 115 g nem sózott vegyes magvak (mogyoró, dió, mandula, pisztácia), 2 db vöröshagyma, diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 250 g rizs, 2 fahéj, 8 szegfűszeg, 1 ek méz, 1 narancs, só, bors

Elkészítése: A sáfrányt és a sárgabarackot belekeverjük a forró levesbe, és állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és aranybarnára pirítjuk benne a magvakat, majd kiszedjük. A zsiradékban üvegesre pirítjuk a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprózott gyömbért és fokhagymát, a rizst, a fűszereket, s kevergetve rövid ideig tovább pirítjuk. Utána mindezt belekeverjük a levesbe, és lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Közben a narancs héját lereszeljük, magvait eltávolítjuk, húsát kivágjuk a hártyák közül. A rizst a narancsgerezdekkel és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.
Ötlet: ez az egzotikus török étel gyorsan elkészül, s kitűnően felhasználhatók hozzá a maradék olajos magvak és aszalt gyümölcs.

BÁRÁNYPILÁF 01.
Hozzávalók: 1 kg báránylapocka, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, 30 dkg rizs, 5 dkg sertészsír, 2 cikk fokhagyma, só, őrölt bors, majoránna

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, zsíros részeit lefaragjuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra, a zöldségeket karikákra vágjuk.
Egy evőkanálnyi zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a meleg vízben megmosott húst, erős tűzön gyakran kevergetve párolni kezdjük. Zúzott fokhagymával, majoránnával, borssal, sóval ízesítve puhára főzzük többszöri, de mindig kevés víz hozzáadásával. Ha megpuhult, a vizet teljesen leforraljuk róla. A húst félretesszük. A maradék zsíron megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, és folyton kevergetve felhevítjük. Felengedjük 6 dl forrásban levő vízzel, hozzáadjuk a megpárolt húst, fedővel letakarva 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk, míg a rizsszemek megpárolódnak.

BÁRÁNYPILÁF 02.
Hozzávalók: 800 g kicsontozott báránylapocka, só, frissen őrölt bors, 150 g hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 g paradicsom, 4 ek olívaolaj, 500 g sütőtök; a rizshez: 30 g vaj, 350 g piláf rizs, 1 dl fehérbor, 6 dl bárányalapié, 1/2 tasak sáfránypor, só, frissen őrölt bors, 2 ek vágott zöld-fűszer (petrezselyem, rozmaring)

Elkészítése: A bárányhúst 2 cm-es darabokra vágjuk, meghintjük sóval és borssal. A hagymát és a fokhagymát alaposan megtisztítjuk, finomra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, szárcsonkját, magjait eltávolítjuk, húsát 1 cm-es darabokra aprózzuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a felkockázott bárányhúst, és erős tűzön hirtelen megkapatjuk. A húshoz adjuk a paradicsomot, takarékra kapcsolunk, lefedjük a serpenyőt, és a húst 30-35 percig pároljuk. Meghámozzuk a sütőtököt, magjait eltávolítjuk, a tökhúst 1 cm-es darabkákra vágjuk. A hús főzési idejének lejárta előtt 10 perccel a húshoz keverjük, puhára pároljuk. Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, és üvegesre pirítjuk benne a rizst. Felöntjük a fehérborral, és a bárány-alaplével, belekeverjük a sáfrányt, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 18-20 percig főzzük. A rizst a bárányhúshoz adjuk, megszórjuk petrezselyemmel és rozmaringgal, lazán összekeverjük, utánsózzuk, borsozzuk.

BÁRÁNYPILÁF 03.(ÖRMÉNY)
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 2,4 dl rizs (vagy búzadara), 7,2 dl víz, 30 dkg báránycomb, 2 teáskanál só, 3 evőkanál vaj, fél teáskanál őrölt bors

Elkészítése: A húst vágja apró kockákra, és tegye fel sós vízben gyöngyözve főni. Amikor már majdnem puha, adja hozzá a rizst (vagy a búzadarát). Fűszerezze, majd 30 perc alatt főzze készre, mialatt a levét teljesen elfövi. Közben a vajban pirítsa barnára, a szálasra vagdalt hagymát. Ebbe keverje a vagdalt erős paprikát. Tálaláskor a piláfot ezzel a keverékkel meglocsolva adja az asztalra.

BÁRÁNYPILÁF 04.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kicsontozott bárányhús, 20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 9 dl tyúkhúsleves, 10 dkg olaj, petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A mazsolát meleg vízben áztatjuk. Megforrósított olajon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc). Belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul. Nyers hagymaszeletekkel és felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

BÁRÁNYPILÁF ÁRPAGYÖNGGYEL
A különleges bárányételnek, amelyet árpagyönggyel gazdagít, jellegzetes ízt kölcsönöz az aszalt paradicsom, a gesztenyegomba és a friss koriander.
Előkészítés: 30 perc
Főzés 45 perc
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva, 4 közepes sárgarépa, meghámozva és vékonyra karikázva, 3 közepes zellerszár, vékonyra szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 550 g darált sovány bárányhús, 220 g árpagyöngy (gersli), 1 kávéskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 8,5 dl marhahús-alaplé. 3 dl vörösbor, 340 g gesztenyegomba, megtisztítva, és vékony szeletekre vágva, 60 g vízbe áztatott aszalt paradicsom lecsurgatva és feldarabolva, 1 kávéskanál só, frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál finomra vágott friss koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítése: Nagy hőálló edényben felhevített olajon pároljuk meg a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, időnként megkevergetve. Tegyük bele a bárányhúst és 2-3 percig nagy lángon, kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, és főzzük még 2 percig.
Engedjük fel az alaplével és a borral, tegyük bele a gombát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk meg, lefedve 30 percig főzzük, időnként megkeverve.
Vegyük le az edény fedőjét, és még 10-15 percig főzzük, amíg az árpagyöngy meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő. Vegyük ki a babérlevelet, keverjük az ételhez a koriandert vagy a petrezselymet, és tálaljuk.

BOLGÁR CSIRKEPILÁF
Elkészítése: A besózott csirkét kisebb darabokra vágjuk, és felmelegített vajban alaposan átsütjük. Eközben egy másik edényben, olajban hagymát és rizst pirítunk. Hozzátesszük a csíkokra vágott paprikát és paradicsomot. Végül az átsütött csirkét és felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Ízesítjük sóval, paprikával és babérlevéllel. Forrásig hevítjük, majd jól zárható edényben, vagy tűzálló tálban egy fél órára közepes hőfokú sütőbe tesszük.

CITROMOS RIZSPILÁF (LEMON RICE PILAF)
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2,5 dl főtt rizs, 4,5 dl víz, 1 db csirkeleves-kocka, 1 citrom reszelt héja, fél teáskanál só. 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál Erős Pista, 2 szelet apróra vagdalt zellergumó, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A reszelt hagymát és a zúzott fokhagymát a vajon párolja üvegesre. A petrezselyem kivételével forgassa egybe a többi hozzávalóval. Egyszer-kétszer megkeverve forralja fel, majd fedő alatt gyöngyözve főzze negyed órát. Közben a fedőt ne emelje fel! Ezután húzza félre a melegről, és lazán forgassa bele a finomra vagdalt petrezselymet. Letakarva hagyja állni 5-10 percet, majd tálalja.

CSIRKEMÁJAS PILÁF (TAVUK CIGERLI PILAV)
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 8 dl tyúkhúsleves, 20 dkg olaj vagy vaj, 1 hagyma, 1 paradicsom vagy 1 kanál paradicsompüré, 2-3 csirkemáj, 4 evőkanál koriander, 2 evőkanál fenyőmag, só, esetleg kevés cukor

Elkészítése: A rizst a piláfhoz szokásos módon elkészítjük. Kevés olajban vagy vajban a májdarabokat megsütjük. Ellentétben a hússal, a máj sütését célszerű nem forró zsiradékban kezdeni, mert akkor kívül kérges, belül nyers marad. Az átsült májakat félretesszük. A hagymát a fenyőmaggal együtt pároljuk, míg enyhén barnást szint kapnak. Leöntjük tyúkhúslevessel, és ízlés szerint esetleg felforraljuk. A lecsepegtetett rizst a korianderrel, sóval, kevés cukorral a lehámozott és feldarabolt paradicsommal vagy paradicsompürével összekeverjük, és a levesbe tesszük. Lefedjük, és kis lángon tovább főzzük, egészen addig, amíg a rizs a folyadékot felszívta. Egészen kis lángon a májdarabokat hozzáadjuk, óvatosan megkeverjük, levesszük a tűzről, az edényre itatóspapírt, vagy papírszalvétát teszünk, majd erre helyezzük el a fedőt, és hozzávetőlegesen fél órát gőzölődni hagyjuk.

CURRYS RIZS
Elkészítése: Mielőtt az alapreceptben leírtak szerint a rizst a vajba keverjük, vajban felhevítünk 1-2 teáskanál curryt Ez után, adjuk hozzá a rizst esetleg meg dúsítjuk egy kevés vajjal. A currys rizst kizsírozott formácskákba (tembál forma) töltjük, jól belenyomkodjuk, majd kiborítjuk
Ha az előző napról megmaradt rizst használjuk fel elég, ha a curryt csak kissé megpároljuk vajban, majd a kész rizsbe keverjük.

DATOLYÁS RIZSPILÁF (RUZ BIT-TAMAR)
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 20 dkg datolya, 10 dkg vaj, 1 marék mandula, 1 mokkáskanál sáfrány, 1 marék mazsola

Elkészítése: A mazsolát 1 óráig langyos vízben áztatjuk. Nyolc dl forrásban lévő, enyhén sós vízbe beleöntjük a rizst, és fedő alatt 15 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről a rizst, beletesszük a kevés vízben feloldott sáfrányt és az olvasztott vaj felét, majd lefedve tovább pároljuk. Ezzel egy időben a mandulát és a datolyát a maradék vajon hirtelen megpirítjuk.
A rizst tálaló tálra tesszük, mazsolával, datolyával és mandulával díszítjük, valamint megöntözzük azzal a vajjal, amiben a datolyát és a mandulát pirítottuk meg.
Elkészítési idő: 40 perc

GOMBÁS PILÁF
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöldje, 2 cikk fokhagyma, 30 dkg rizs, 1 dl olaj, só

Elkészítése: A megtisztított, megmosott gombát vékony szeletekre vágva, finomra vagdalt, olajon pirított hagymára tesszük. Gyakori kevergetés mellett hozzáadjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, és addig pirítjuk, míg a kioldódott nedvek el nem párolognak. Ekkor keverjük hozzá a rizst, együtt ismét felforrósítjuk, sóval, apróra vagdalt fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük, és felengedjük 6 dl forrásban levő vízzel.
Beletesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és fedővel letakarva előmelegített sütőbe tesszük.
Tizenöt perc elteltével tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS RIZSPILÁF (FRUITY RICE PILAF)
Hozzávalók: 2,4 dl rizs, 6 dl víz, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1-1 db közepes paradicsom, alma, őszibarack és vöröshagyma, fél kávékanál só, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál mogyorópehely

Elkészítése: Forralja fel a vizet. Tegye bele a rizst és a vajat. Újraforráskor csökkentse minimálisra a hőfokot. Gyöngyöztesse negyed órán keresztül. Ekkor forgassa bele az egyformán apróra kockázott paradicsomot, almát, barackot, hagymát és mogyorót. Fedő alatt 5-10 percig párolja, majd melegen adja asztalra.

HAGYMÁS MANDULÁS PILÁF
A piláfok és rizottók igen népszerű egytálételek az egész világon. Elkészítésüknél két alapszabályt kell betartania és biztos, hogy sikert arat vele. Az egyik, hogy mindig rövid, gömbölyű, kicsit szétfövő fajtájú rizst használjon hozzá. A másik, hogy a folyadékot soha ne egyszerre, hanem mindig kis adagokban öntse a párolódó rizshez.
Ez a verzió önmagában egy könnyű vacsora, vagy rostonsült húsokhoz kitűnő, különleges köret is lehet.
Összeállítás: 10 perc
Főzés: körülbelül 1 óra
Hozzávalók 4 személyre: 1 ek olívaolaj, 2 közepes vékonyra szelt vöröshagyma, 18 dkg rizs, 2 ek mazsola, 0,5 l víz, 1 ek meghámozott, szeletelt mandula, 4 ek összevagdalt friss koriander vagy 2 ek szárított, 2 ek összevagdalt snidling vagy 1 ek szárított, 1 ek összevagdalt friss oregánó vagy 1 kk szárított, só, bors

Elkészítése: A hagymát az olajban időnként megkeverve puhára pároljuk. A rizst és a mazsolát belekeverjük, körülbelül 1 dl vízzel felöntjük és kis lángon, fedő alatt pároljuk. Amikor a víz elfogyott, újra felöntjük körülbelül 1 dl-rel és megkeverjük, amíg a fél liter víz el nem fogy. Ha a fél liter víz elfogyott és a rizs még nem puha, akkor a vizet pótoljuk.
Míg a rizs fő a mandulát szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, annyira, hogy aranybarna színe legyen.
Ha a rizs puha, a mandulát, a koriandert, a snidlinget és az oregánót belekeverjük és forrón tálaljuk.

HÚSOS PILÁF
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 25 dkg bárányhús, pörköltbe való darabokra vágva, 5 dkg vaj, 30 dkg paradicsom, 1 hagyma, só és bors

Elkészítése: A rizst egy tálba téve befedjük forró vízzel, belekeverünk 2 ek sót, és állni hagyjuk, míg a víz kihűl. A rizst egy szűrőkanálban folyó csapvíz alatt jól átmossuk.
2 ek vajon közepes hőfokon átpirítjuk a húst és a hagymát. Folyamatosan keverjük, míg a hagyma aranysárga lesz és a hús, levet ereszt. Hozzákeverjük a felaprított paradicsomot (vagy paradicsomsűrítményt). Ráöntünk 5 pohár vizet és megsózzuk-borsozzuk. Lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, és 5 percig hagyjuk forrni. Majd közepesre vesszük a hőfokot, és addig főzzük, míg a leve elfő. Végül egész alacsony hőfokon hagyjuk főni, amíg a rizs kellően laza nem lesz. Tálalás előtt egyszer átkeverjük.

IRÁNI BÁRÁNYPILÁF
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kicsontozott bárányhús, 20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 9 dl tyúkhúsleves, 10 dkg olaj, petrezselyem, só, bors

Elkészítése: A mazsolát meleg vízben áztatjuk. Megforrósított olajon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc). Belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul. Nyers hagymaszeletekkel és felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

ISZTAMBULI PILÁF
Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg főtt tyúkmell, 30 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 tyúkmáj és zúza, 2 evőkanál hámozott mandula, 15 dkg vaj, 2,5 dl húsleves, 1 kanál pisztácia, csipetnyi sáfrány, só

Elkészítése: A rizst sós vízben puhára főzzük, majd a vajjal kevergetve, tíz percig pirítjuk. Azután hozzáadjuk a húslevest, a feldarabolt mandulát, a zöldborsót, a szálkásra szétszedett főtt tyúkmellet, a feldarabolt májat és zúzát, megsózzuk, megszórjuk sáfránnyal, és addig pároljuk, amíg a rizs felszívja a levest. Ekkor hozzáadjuk a durvára darált pisztáciát, és még pár percig a tűzön tartjuk. Forrón tálaljuk.

KAUKÁZUSI PILÁF - PLOV
Hozzávalók: Háromféle hús (marha, sertés, valamint birka, csirke, esetleg pulyka), összesen kb. 1–1,5 kg, 1 kg vöröshagyma, 70 dkg sárgarépa, 1/2–1 kg rizs, húslé, só, bors, fokhagyma, zöld-fűszerek (Esetleg egy marék mazsola)

Elkészítése: A húsokat kockákra vágva, megsózva, borsozva olajon megpirítjuk. A hagymát karikákra vágjuk, és szintén megpirítjuk. A sárgarépát hosszában vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpároljuk. Egy nagyobb edényben felforrósítunk 1/2–1 liter olajat, beleöntjük a rizst, és addig sütjük, míg egyenletes aranybarna nem lesz. Ekkor az olajat leöntjük róla, és a rizs felét egy magas, sütőbe tehető lábasba tesszük. (Ajánlatos fémedényt használni.) Rászórjuk a pirított hagymát, a húst, arra a sárgarépát, majd befedjük a maradék rizzsel, közben, ha szeretjük, fokhagymagerezdeket is helyezhetünk a rétegek közé, s ha elég bátrak vagyunk kipróbálni, a mazsoláról se feledkezzünk meg. Húslével felöntjük, hogy bőven ellepje (a rizs rengeteg levet be fog szívni!), és sütőben addig érleljük, míg a rizs meg nem puhul. Ha közben a levét teljesen elfőné, feltétlenül pótoljuk, de vigyázzunk, hogy a végén ne maradjon leve. Tálalás előtt jól összekeverjük, hogy az összetevők eloszlása egyenletes legyen, s a tányérján mindenki maga szórja még meg apróra vágott kaporral, zeller- és petrezselyemzölddel.
Vigyázat! Csak hatalmas adagban készíthető!

KECSKEPILÁF
Hozzávalók: 60 dkg kecskehús, 5 cl étolaj, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg paradicsompüré, 25 dkg rizs, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg kecskesajt, sáfrány, őrölt bors, só

Elkészítése: A kecskehúst kisebb kockákra vágjuk. A felhevített olajba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a sáfrányt, elkeverjük, és azonnal felengedjük kevés vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a húst, megsózzuk, zúzott fokhagymával és őrölt borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd lefedve, nem erős tűzön a húst puhára pároljuk. Az ismert módon elkészítjük a párolt rizst, majd ezt a puhára párolódott húshoz keverjük. Tálaláskor a piláfot formába töltjük, és a tálalóedényre borítjuk.
Tetejét megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és reszelt kecskesajttal.

KORIANDERES, DIÓS RIZS (ÜMÜZLÜ FISTIKLI PILÁF)
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 8 dl tyúkhúsleves, 15 dkg vaj, 3 dkg koriander, 3 dkg mandula, 3 dkg fenyőmag, 3 dkg pisztácia, só

Elkészítése: A vaj egy részét felforrósítjuk, a fenyőmagot, pisztáciát, mandulát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, amíg a magok enyhén megbarnulnak. Ezután hozzáadjuk a koriandert és rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk és néhány percig tovább főzzük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, tovább főzzük, addig, amíg a rizs a folyadékot fel nem szívta. Eloltjuk a tüzet, a maradék vajat darabkákban a rizs tetejét tesszük, ráhelyezzük a fedőt, úgy, hogy nedvszívó papír kerüljön a fedő alá. Fél órát gőzben hagyjuk.

KUVAITI CSIRKEPILÁF
Hozzávalók: 2 sült csirkemell, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 liter húsleves (készülhet 1 liter vízből 2 húsleveskockával is), 20 dkg rizs, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál héjától megtisztított mandula, só, 2 babérlevél, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt fahéj

Elkészítése: A kockákra vágott füstölt szalonnát kisütjük, és a pörcöt kiszedjük, félretesszük. Zsírjában megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a húslevessel felöntjük, a babérlevelet beledobjuk, és felforraljuk. Ha lobog, beleöntjük a rizst, és kis lángon tovább főzzük. Amikor a rizs félig megpuhult, belekeverjük a megmosott mazsolát, a mandulát és a csontjáról lefejtett, kockákra vágott csirkehúst. Megsózzuk, megborsozzuk, leheletnyi őrölt fahéjjal összekeverjük, majd teljesen megpuhítjuk.

MÁJAS PILÁF
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott birkamájat. Felengedjük egy kis doboz paradicsompürével, és vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a rizst, amellyel együtt fedő alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor darált mandulával és mazsolával elkeverjük, finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.

MAZSOLÁS RIZS (PILÁFI ME SZTÁFIDÉSZ)
Hozzávalók 4 személyre: 1 1/2 csésze rizs, 3 ek pirított fenyőmag, 1 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek szőke mazsola, só és fehér bors, 1 kiskanál szárított sáfrány, 1 kiskanál citromlé, 2 kanál szezámolaj (elhagyható)
Elkészítése: Tegyük a rizst egy edénybe, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Hagyjuk ázni 30 percet. Szűrjük le majd mossuk át hideg vízzel. Tegyük a rizst egy kis lábosba 3 csésze vízzel, és főzzük 3 percet. Ezután tegyük hozzá a többi hozzávalót, hagyjuk újból felfőni majd felfövés után oltsuk le a tüzet alatta, majd a lefedett rizst hagyjuk megdagadni. Körülbelül 20 perc, amíg teljesen megissza a vizet. Borítsuk ki egy tálba, szórjuk meg a sáfránnyal, öntözzük meg a citromlével és a szezámolajjal majd melegen tálaljuk.
MOSZULI PILÁF
Hozzávalók: 2 teáscsésze rizs, 8 dkg vaj, 4 teáscsésze víz, 1 húsleveskocka, 1 tk Vegeta, 1 tk finomra vágott petrezselyem, törött bors

Elkészítése: Mossuk meg folyó csapvíz alatt a rizst, tegyük 1 l hideg vízbe, sózzuk meg. Áztassuk 1/2 órát, ezután öntsük le róla a vizet, öblítsük le. Szűrőben csurgassuk le. Készítsünk levest a 4 teáscsésze vízből, a húsleveskockából és a Vegetából. Közben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a rizst, szárítsuk 2-3 percig, de ne pirítsuk. Ha elforrt volna a leves, egészítsük ki 4 teáscsészényi meleg vízzel, és öntsük a rizsre. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Tálalásig tartsuk langyos sütőben.

OSZTRIGA PILÁF (HUITRES EN PILAF)
Elkészítése: Kivajazott korongformába főtt rizst nyomkodunk. Az osztrigákat kivesszük a kagylóiból, kevés vajjal és fehérborral megfőzzük és leszűrjük. A rizst kerek tálra kiborítjuk, közepébe halmozzuk a megfőtt osztrigát és leöntjük portói mártással, amelybe a beforralt osztriga levét is belekeverjük. Szarvasgomba-szeletekkel díszítjük.

PARADICSOMOS PILÁF
Hozzávalók: 2 közepes paradicsom, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 evőkanál margarin, 4,8 dl víz, 2,4 dl rizs, 1 marhahús-leveskocka, só, őrölt bors, 15 dkg parmezán

Elkészítése: A durvára vagdosott paradicsomot és hagymát kétliteres lábosban a felmelegített vajon két percig párolja. Ezután adja hozzá a rizs kivételével a többi összetevőt. Forralja össze, majd gyöngyözve főzze tovább fedő alatt negyed órát. Vegye félre a melegről, és fakanállal lazán forgassa bele a nyers rizst. Öntse fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lassú tűzön főzze készre.
Reszelt sajttal megszórva tálalja.

PILAV (PILÁF)
Hozzávalók: 1 kiló ürükaraj, leveszöldség, hagyma, só, fűszer, 30 deka rizs, 12 deka Visan, zsemlyemorzsa, parmezán sajt

Elkészítése: A húst kevés vízben, zöldséggel, hagymával, paradicsommal és sóval puhára pároljuk. Mielőtt teljesen puha, egynéhány szem szegfűszeget, szegfűborsot és szerecsendió-virágot adunk hozzá. A kihűlt húst felszeleteljük. A rizst 2 evőkanál Visannal, lapos lábasban egy kevéssé pirulni hagyjuk, majd a leszűrt levesben puhára és sűrűre főzzük. Egy mély tál alsó felét jól bekenünk Visannal. Beletöltjük a rizs felét, erre egymás mellé rárakjuk a húst, majd fölébe töltjük a rizs másik felét is. A tetejét tojással bekenjük, és reszelt parmezánnal bőven behintjük. Sütőben fél óra hosszat sütjük. A sütőtálban, elnegyedelt tojással és Visanban barnított hagymakarikákkal díszítve tálaljuk. 

PILÁF 01. ÍNYESMESTER MÓDRA
Elkészítése: Harminc deka rizst megfőzünk annyi sós vízben, hogy mire megpuhul, a vizet teljesen elfője. A tűzhely szélére állítjuk és ráöntünk néhány kanálnyi forró baromfizsírt vagy birkavajat. Kétágú villával jól összekeverjük, és fél óráig befödve hagyjuk. Akkor megmelegített tálra öntjük és elvegyítjük a kockára vágott, bő paprikás, hagymás zsíron megpirított 1/2 kg birkahússal.

PILÁF 02. ÍNYESMESTER MÓDRA
Elkészítése: Kockára vágott 75 deka birkacombot vagy lapockát hagymás, sós, borsos zsíron addig párolunk, míg minden leve elforr. Lábasba rakjuk, tetejére egy jó vastag sor karikára vágott paradicsomot és egy másik sor metéltre vágott sárgarépát teszünk, végül pedig 2 ujjnyi vastagságban rizs vagy köleskása következik. Csontlével feltöltjük, és a sütőben addig pároljuk, míg a rizs vagy köles kellőleg megpuhul.

PILÁF 03.
Hozzávalók: Egy fiatal birka vagy bárány lapockarészét vesszük, 2 fej hagymát, 1-1 szál fehér-, és sárgarépa, 25 dkg rizs, 1 evőkanál zsír, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint őrölt bors és só

Elkészítése: A húsról leszedünk minden zsiradékot, és kicsontozzuk. A csontokból fél fej hagymával, egy-egy szál leveszöldséggel fél liter vízben csontlevet főzünk. A rizst megmossuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük. A húst csíkokra vágjuk, sóval, borssal meghintjük, és félóráig állni hagyjuk. Kevés zsírt felforrósítunk, beletesszük a húst, és lefödve, de gyakran megkeverve pároljuk, amíg levét elfövi. Ha zsírjára sült és kissé megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott, maradék vöröshagymát és tovább pároljuk, míg teljesen megpuhul. Közben csontléből adunk hozzá egy-egy keveset. Amikor a hús puha, zsírjára sütjük, hozzákeverjük a rizst, és két-három percig kevergetve sütjük, azután egy merőkanál csontlevet öntünk rá, és lassú tűzön, lefedve pároljuk. Ha szükséges, még öntünk hozzá kevés csontlevet, de vigyázzunk, nehogy lucskos legyen. Közben az edényt gyakran megrázogatjuk. A rizsszemeknek épségben kell maradniuk, nem szabad szétfőzni. Amikor a rizsszemek megdagadtak s áttetszővé váltak, az edény alatt a lángot elzárjuk, az étel tetejére aprított petrezselyemzöldet szórunk. Az edényre visszatesszük a fedőt, amelyre egy többszörösen összehajtogatott abroszt teszünk. Így hagyjuk tíz percig gőzében párolódni.
Tálalása: Azután a piláfot saláta kíséretében tálaljuk.

PILÁF 04.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 8 személyre: 4 dl rizs, 4 dl zöldborsó, 8 dl víz, l0 evőkanál vaj, 1 kiskanál Garam masala, I kiskanál őrölt római kömény, 1 késhegynyi erős paprika, gyömbér, fekete bors, kurkuma

Elkészítése: A vaj felében megpároljuk a zöldborsót, másik felében megforgatjuk a megmosott rizst, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, és felöntjük vízzel. Felforralás után a lángot takarékra véve, fedő alatt puhára pároljuk. Amint a rizs elkészült, óvatosan összekeverjük a párolt borsóval.

Piláf 05.
Hozzávalók: 2 pohár rizs, 5 dkg vaj, 30-40 dkg főtt tyúkmell, 2,5 dl húslé, 2 evőkanál fehérre hámozott mandula, 5 dkg zöldborsó (ha lehet, frisset használj, persze jó a konzerv is), 1 apróra vágott tyúkmáj és zúza, 1 kanál pisztácia (ha nincs, durvára darált mogyoró) csipet sáfrány, 3 pohár víz, 1 kávéskanál só

Elkészítése: A tepsibe helyezett rizst felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, hideg vízzel leöblítjük. A rizst vajjal tíz percig kevergetve pirítjuk. Összekeverjük a húslével, sáfránnyal, a fehérre hámozott mandulával, zöldborsóval, sóval, a szálkásra csipkedett főtt tyúkmellel, valamint a vágott májjal, zúzával. Addig pároljuk, amíg a rizs be nem szívja a levest. Takaréklángon, tartjuk még egy ideig, s hozzáadjuk a pisztáciát vagy a durvára darált mogyorót.

PILÁF GÖDÖLYEHÚSSAL (ÜZBEGISZTÁN)
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 50 dkg fiatal kecskehús, 4 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, paprika, bors, só

Elkészítése: A vöröshagymát felaprítjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A feldarabolt húst a hagymával együtt dinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, a felkarikázott paprikát, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Ha a hús megpuhult, a felkarikázott paradicsomot is hozzáadjuk, a sütőbe tesszük. Lassú tűznél sütjük, míg a víz elpárolog alóla.
Melegen tálaljuk.

PILÁF KECSKEHÚSSAL
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 50 dkg fiatal kecskehús (helyettesíthető bárányhússal), 4 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, paprika, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és üvegesen fonnyasztjuk forró zsíron. A húst megmossuk, feldaraboljuk, és a hagymával együtt tovább dinszteljük. Majd hozzáadjuk a megtisztított rizst, a megmosott, felkarikázott paprikát, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha a hús megpuhult, a megmosott, felkarikázott paradicsomot is hozzáadjuk. Sütőbe tesszük. Lassú tűzön sütjük, amíg a víz el nem párolog alóla. Melegen tálaljuk.

PILÁF SERTÉSMÁJJAL
Hozzávalók: 500 g sertésmáj, 2 dl tej, 40 g zsír vagy étolaj, 1/2 kiskanál pirospaprika, só, babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 40 g étolaj, 400 g rizs, 1-1,2 l leves (leveskockából), bors, 1/2 csomó petrezselyem zöldje

Elkészítése: A májat legalább 30 percig tejben áztatjuk, majd lecsurgatjuk, megszárítjuk és kockákra vágjuk. Áthevített olajban vagy zsírban a májat a babérlevéllel együtt lassú tűzön pároljuk. A végén megsózzuk és meghintjük pirospaprikával. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát áthevített olajban egy kicsit pároljuk, hozzáadjuk az átválogatott és megmosott rizst. Állandóan kevergetve üvegesre pároljuk. Felöntjük a levessel, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt kb. 20 percig pároljuk tovább, majd hozzáadjuk a májat, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a tetejét elsimítjuk, és 200°C-ra melegített sütőben rövid ideig sütjük. Tejfölös vagy tarhós uborkasalátával, fejes salátával vagy vegyes salátával tálaljuk.

PILÁF ÜRÜHÚSBÓL
Hozzávalók: 80 dkg ürühús (lapocka), 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, vaj, zsír, paradicsompüré, őrölt gyömbér, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése: A lapockahúsról a faggyút leszedjük, majd 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk. Hogy elvegyük az ürühús jellegzetes szagát, a darabokat alaposan átmossuk, leforrázzuk, majd újra megmossuk, és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és présben összetörjük. A rizst kiválogatjuk, a rossz szemeket félredobjuk, majd folyó csapvíz alatt átmossuk.
Kevés zsírt olvasztunk a bogrács alján, majd ha sercegni kezdett, beleszórjuk a vöröshagymát. Ha üvegesre dinsztelődött, a fokhagymát is hozzáadjuk, majd ráborítjuk a húst. ízlés szerinti mennyiségű sóval, csipetnyi borssal, őrölt gyömbérrel fűszerezzük, majd enyhén megpirítjuk a húst. Ez után hagyjuk, hogy levet eresszen, hozzáadunk 1-2 kanálnyi paradicsompürét, összekeverjük, és saját levében pároljuk tovább az ételt. Folyamatosan figyeljük, nehogy a hús megpörkölődjön, s ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Amíg a hús mérsékelt tűz felett teljesen megpuhul, elkészítjük a piláf másik összetevőjét, a rizst. Külön bográcsban vagy lábasban vajat olvasztunk, és beleszórjuk a rizst. Enyhén lepirítjuk, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi a rizs kétszerese, felforraljuk, és lassú tűzön puhára pároljuk.
Ha az ürühús elkészült, a bográcsot levesszük a tűzről. A párolt rizst egy nagyméretű tányér szélére, koszorúba rendezzük, a fűszeres ürühúst pedig középre merjük ki. Ki-ki kedve szerint szed belőle.
Megjegyzés: A rizs levébe ételízesítőt rakhatunk, vagy csontból főzött lében is elkészíthetjük a köretet, úgy finomabb lesz.

RIZS PILÁF
Hozzávalók: 35 dkg gomba, 2 evőkanál vaj, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2,4 dl hosszú szemű rizs, 4,8 dl csirkeleves, 0,6 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi oregánó és petrezselyem, őrölt bors

Elkészítése: Serpenyőben olvassza fel a vajat. Futtassa meg rajta a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegye rá a vékonyra szelt gombát, és öt perc alatt párolja el az eresztett levét. Szórja rá a rizst, rázza (de ne keverje) össze az alappal. Pár perc múlva öntse fel a levessel és a borral. Fűszerezze, majd forralja fel. Fedje le, és gyöngyözve párolja 20 perc alatt készre. Tálalás előtt szórja rá a finomra vagdalt petrezselymet.

SÁFRÁNYOS PILÁF ÓRIÁSBABBAL
Elkészítési idő 30 perc,)
Hozzávalók 4-6 adaghoz: 30 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati rizs), 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál őrölt koriander, 1 rúd fahéj, 1 csipet sáfrány, 5 dkg mazsola, 5 dkg szeletelt mandula, só, fekete bors, 45 dkg mélyhűtött fejtett óriásbab, 1,5 dl joghurt, néhány szál koriander-zöld, 2-3 evőkanál chili olaj

Elkészítése: A rizst egy tálba tesszük, leöntjük hideg vízzel és hagyjuk megduzzadni. Felteszünk vizet forrni. Egy vastag fenekű lábosban alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és a lábasba tesszük. Magasabbra állítjuk a hőfokot, és a hagymát 1-2 perc alatt puhára pároljuk. Belekeverjük a koriandert, és nagyon alacsonyra kapcsoljuk a hőfokot. A rizst leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a hagymához, és ráöntünk 4 dl forrásban lévő vizet. Hozzáadjuk a fahéjat, a sáfrányt, a mazsolát és a mandulát. Megsózzuk és megborsozzuk. A vizet felforraljuk, majd a hőfokot alacsonyabbra állítjuk, és a rizst fedő alatt 15 percig főzzük. Közben a babot egy lábosba tesszük, leöntjük forrásban lévő vízzel és felforraljuk. Alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, és a babot lefedve 5-6 percig lassan főzzük. A joghurtot keverőtálba tesszük. A koriandert megmossuk, szárazra töröljük, összevágjuk és összekeverjük a joghurttal. A babot leszűrjük, egy másik tálba tesszük és meglocsoljuk a chilis olajjal. A piláfot levesszük a tűzhelyről, és lefedve 3 percig állni hagyjuk. Egy villával fellazítjuk. Eltávolítjuk a fahéjat, és a babbal és a joghurttal tálaljuk.

SÁRGARÉPÁS PILÁF
Hozzávalók: 40 dkg pulyka apróhús, 40 dkg sárgarépa, 25 dkg rizs, 4 dkg mazsola, 3 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, petrezselyem, só

Elkészítése: A megmosott apróhúst az olaj felén pirítsd fehérre és sózd meg. Az olaj másik felén fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tedd hozzá a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, s néhány percig együtt pirítsd ezeket. A húshoz add hozzá a répát, a megmosott mazsolát, az apróra vágott petrezselymet és a megmosott rizst. Önts rá a - rizs térfogatának 2 - 2, 5-szeres mennyiségű - sós forró vizet, s fedő alatt lassú tűzön párold puhára. (Közben néhányszor lazán forgasd is át.)

SZOMBATI SÁFRÁNYOS RIZSPILÁF
Hozzávalók: 90 dkg hosszú szemű rizs, 1 babérlevél, negyed teáskanál sáfrány, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 l csirkeleves

Elkészítése: Tegye a rizst lábosba. Öntse fel a levessel, és a babérlevéllel együtt, fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. Egy tepsit olajozzon ki. A főtt rizst simítsa bele a megmaradt főzőlével együtt. A babért dobja ki. Locsolja rá a néhány kanál vízben feloldott sáfrányt és sót. Alufóliával szorosan fedje le a tepsit, és tegye 180 fokra előmelegített sütőbe. 35-40 percig süsse. Ha elkészült azonnal tálalja.

TÖRÖK PILÁF
Hozzávalók: 80 dkg birkahús, 10 dkg zeller, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanál pirospaprika, só, törött bors, 1 kanál paradicsompüré, 20 dkg rizs, 5 dl csontleves

Elkészítése: A zöldséget feldaraboljuk, és feltesszük sós vízben főni. A vajban üvegesre pároljuk a feldarabolt hagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, az apró kockára vágott húst, sót, borsot, paradicsompürét, egy dl levest a zöldséges levet, és fedő alatt puhára pároljuk. A rizst vajban megpirítjuk, föleresztjük csontlevessel, (dupla mennyiséggel) megsózzuk, és a sütőben puhára pároljuk. Összekeverjük a megpuhult hússal.

ÜRÜPILÁF
Hozzávalók: 1,5 kg ürülapocka, 20 dkg vaj, fél kg vöröshagyma, fél kg rizs, 1 l húsleves, 15 dkg paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, 1 csomó petrezselyem, 20 dkg sajt

Elkészítése: A húst és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A vaj felében a hagymát megpirítjuk, kevés vizet ráöntve felforraljuk. Beletesszük a húst, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a paradicsompürét, majd fedő alatt puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Közben a maradék vajon a rizst megpirítjuk, felöntjük a húslével, és megsózva puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, összekeverjük a főtt rizzsel. Vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

ZAMATOS RIZSPILÁF
Hozzávalók: 4 csésze víz, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 evőkanál olaj, 2 és 1/2 csésze rizs, 1/2 csésze szárított alma, 1/4 csésze mazsola, 1/4 csésze almalé, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 4 apróra vágott zöldhagyma

Elkészítése: A vizet egy lábosba öntjük, beleszórjuk a koriandert és felforraljuk. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a rizst és elkeverjük úgy, hogy az olaj a rizsszemeket bevonja. Ekkor ráöntjük a vizet, majd lefedett serpenyőben 190 fokon előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük. Ennyi idő alatt az összes víznek fel kell szívódnia.
Közben az almadarabokat és a fahéjat áztassuk az almalében. Amikor a rizs kész, leszűrjük az almát, és a rizsbe keverjük. Legvégül beleszórjuk a hagymát. Sült csirkével vagy hallal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES PILÁF
A gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a gabonatermékek főként tejtermékekkel és tojással kombinálva képezik az egészséges táplálkozás alapjait. Minden olyan vitamint, fehérjét, szénhidrátot, zsírt és egyéb tápanyagot tartalmaznak, amelyek a kiegyensúlyozott étrendhez szükségesek. Az alábbi receptet hús vagy hal mellé köretként is elkészítheti, mivel a hús valamennyi tejtermékhez hasonlóan olyan B-vitaminokat tartalmaz, amelyek a növényi táplálékokból hiányoznak, a hal pedig jódban rendkívül gazdag.
Hozzávalók: 8 aszalt szilva, 5 dl víz, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg hosszú szemű natúr rizs, 7,5 dl zöldségleves, só, 1 piros hegyes paprika, 1 kávéskanál sáfrányszál. 1 piros húsú paprika, 1 zöld húsú paprika, 10 dkg paraj, 1 doboz csicseriborsó (kb. 400 g), 5 dkg durvára vagdalt pisztácia, 1/2 citrom leve

Elkészítése: A szilvát áztassa vízbe, és lefedve hagyja állni, amíg a piláf majdnem elkészül. Hámozza meg és vágja apróra a hagymát és a fokhagymát, majd tűzálló tálban 1 evőkanál olajon a rizzsel együtt közepes hőfokon állandóan kevergetve pirítsa meg. A zöldséglevest, a sót, a hegyes paprikát egészben és a sáfrányt adja hozzá, és egyszer forralja fel. A tálat lefedve helyezze a hideg sütő alsó rácsára, és a piláfot 180 C-on (légkeveréses sütő esetén 160 C, 2-3-as gázfokozat), körülbelül 30 perc alatt megsül.
A paprikákat tisztítsa meg és darabolja fel, a parajjal és a csicseriborsóval együtt keverje a piláfba, majd 15 percre tegye még vissza a sütőbe.
A maradék olajat forrósítsa fel egy serpenyőben, és közepes hőfokon kevergetve 3 percig pirítsa benne a pisztáciát, majd egy tálkában tegye félre. Öntse a serpenyőbe a szilvát áztatólevével és a citromlével együtt, és állandóan kevergetve forrósítsa meg. Ezt is adja hozzá a piláfhoz, majd a tetejét a pisztáciával megszórva tálalja.

ZÖLDSÉGES PILÁF
A piláfhoz: 300 g hosszú szemű rizs, 1/2 kk sáfránybibe, 120 g hagyma, 80 g póréhagyma, 120 g sárgarépa 120 g cukkini, 150 g zöldbab, 150 g burgonya, 200 g paradicsom, 3 ek olívaolaj, 1 csipet petrezselyem, kapor, menta 1/2 citrom héja és leve, 7 dl forró zöldség alaplé, só, bors

Elkészítése: Megmossuk a rizst, és egy mély tálba tesszük, és 20 percig áztatjuk. A sáfránybibéket egy kevés vízzel leforrázzuk, ázni hagyjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, póréhagymát, sárgarépát és a cukkinit felkarikázzuk a zöldbabot, összevágjuk centis darabokra. A burgonyát és a hámozatlan paradicsomot felkockázzuk. Egy nagyobb edényben az olajat felhevítjük. Lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sáfrányt, és a zöldségeket kicsit összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az áztatott rizst leszűrjük és hozzáadjuk a zöldségekhez. Rárakjuk a zöld-fűszereket, a citromlevet, a citromhéjat és a zöldség alaplét. Lefedjük, kis lángon 15 percig főzzük. Félrerakjuk, letakarjuk egy ruhával, és 20 percig nem vesszük le a fedelet. Ilyenkor “kipattog” a rizs 20 perc után levesszük a fedelet és ráízesítünk.