Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rizottók 02.


NÁPOLYI RIZOTTÓ
Elkészítése: 8 deka vajban megpirítunk 30 deka rizst, kevés apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Feleresztjük kevés vízzel kevert jó fehér borral, úgy, hogy egészen ellepje. Belekeverünk 25 deka zöldborsót, 15 deka kockára vágott sonkát, 25 deka szintén kockára vágott gombát, 10 deka reszelt pármai sajtot és kb. 5 deka darabokra tördelt vajat. Addig pároljuk keverés nélkül, amíg a rizs megpuhul, de szét nem fő.

NYÍRBÁTORI VELŐS TÖLTÖTT CSIRKE MÁJRIZOTTÓVAL
Elkészítése: A tölteni való egész csirkét előkészítjük. Zsemlés, velős, tojásos, borsos, petrezselymes töltelékkel bőr alá töltjük. Sütőben készre sütjük.
Tálalása májrizottóval, fejes salátával történik.

OLAJBOGYÓS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 30 dkg paradicsom, igény szerint só, friss vagy szárított bazsalikom, 5 dkg fekete olajbogyó, 15 dkg kemény Gouda sajt

Elkészítése: A rizst forró vízzel leöblítjük, közben a felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, azután hozzátesszük a paradicsompürét és a nyolcadokra szeletelt paradicsomot meg a rizst, és négy deci vízzel felöntjük. Enyhén megsózzuk, s lefedve tizenkét percig pároljuk.
A kész rizottót megszórjuk a finomra vágott bazsalikommal, a hosszában negyedekre szeletelt fekete olajbogyóval és a reszelt sajttal.

OLASZ OLÍVABOGYÓS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 1 vöröshagyma, 1 zöld húsú paprika, 15 dkg hosszú szemű rizs, 20 dkg fűszeres kolbász, 3 evőkanál olaj, 4 dl erőleves 2 kockából, 5 dkg töltött olívabogyó

Előkészítés: A hagymát apróra vágjuk. A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A rizst megmossuk. A kolbászt felkarikázzuk.

Elkészítése: A hagymát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarjuk, és kb. 15 perc alatt kis lángon, megpuhítjuk. Közben a maradék olajon megsütjük a kolbászkarikákat. A paprikaszeleteket hozzáadjuk a rizshez, összekeverjük, kicsit együtt pároljuk, és ízlés szerint megfűszerezzük. Az olajbogyókat is hozzáadjuk, átmelegítjük, és végül belekeverjük a kolbászkarikákat. Kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.

OLÍVARIZOTTÓ ASZALT PARADICSOMMAL ÉS ZSÁLYÁVAL
Hozzávalók: 1 közepes fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 ek olívaolaj, 40 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 1 l zöldségleves, 12 dkg fekete olajbogyó, 12 dkg olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom, 12 zsályalevél, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: Finomra vágom a hagymaféléket, és az olajban világossárgára párolom. Hozzáadom a rizst és röviden együtt pirítom. A fehérborral felöntöm, és állandóan keverve felszívatom a folyadékot. Utána kicsinyenként hozzáadom a zöldséglevest. Fedő nélkül, közepes tűzön, néha megkeverve ehető puhára párolom. Közben kimagozom az olajbogyót, az aszalt paradicsomot és a zsályaleveleket finom csíkokra vágom. A főzési idő vége felé a rizottóhoz adom. A kész rizottó alatt elzárom a tüzet, és öt percig állni hagyom. A kész rizottó sózom, borsozom és belekeverem a parmezán felét. A többi sajtot mellé tálalom.

OSSO BUCO MILÁNÓI RIZOTTÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg borjúlábszár vagy pulykacomb, 2 velős csont, 25 dk rizs, 20 dk paradicsom, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves, 3 dl fehérbor, 4 ek parmezán sajt, 1 citrom, 1 ek paradicsompüré, 2-3 ek olaj, 2 ek vaj (margarin), 1 csokor petrezselyem fehérbors, só, sáfrányos szeklice

Elkészítése: A megtisztított, megmosott zöldségeket apróra felkockázzuk. A megfűszerezett húst vas lábosban forró olajon megpirítjuk, majd kivesszük.  A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymakocka felét. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot. 2 percig pirítjuk, felöntjük 5 dl levessel és 1 dl borral majd a paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük.
Lefedve előmelegített sütőben 200 fokon (gáz 3 fokozat) kb. másfél órát pároljuk.
Hozzáadjuk a velőt, és a rizst felöntjük a maradék levessel és borral. Sáfrányos szeklicével ízesítjük és kevergetve kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt. A csíkokra metélt citromhéjat összekeverjük a zúzott foghagymával és a felaprított petrezselyemzölddel.
A rizottóra fektetett húst leöntjük a mártással és meghintjük a fokhagymás keverékkel. Citromgerezdekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

ŐZGERINCFILÉ VARGÁNYARIZOTTÓVAL
Hozzávalók: 30 dkg őzgerincfilé, 10 dkg sütőmargarin, ízlés szerint só, őrölt bors, 2 db zsenge rozmaring ág, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, néhány db rozmaringlevél, 15 dkg vargánya, 20 dkg rizs, 7 dl zöldségalaplé, 1 evőkanál birsalmalekvár

Elkészítése: Az őzgerincfilét lehártyázzuk, gyengén sózzuk, borsozzuk, és keresztben félbevágjuk. Hosszában egy vékony késsel átszúrjuk, s ebbe a lukakba fűzzük a zsenge rozmaringágat, majd egy öntöttvas serpenyőben a felhevített sütőmargarinon minden oldaláról lassan megsütjük, vigyázva, hogy nagyon ki ne szárítsuk.
Köretnek: Vargányás párolt rizst készítünk mellé. Másik serpenyőben, az olívaolajban a finomra aprított vöröshagymát üvegesre futtatjuk, beletesszük a préselt foghagymát, néhány rozmaringlevelet, majd a szeletelt vargányát, és sózzuk, borsozzuk. Párperc pirítás után hozzáadjuk a rizst, azzal is átpirítjuk, végül felengedjük a zöldség-alaplével, és készre pároljuk, de mielőtt kész lenne, beleteszünk egy evőkanál birsalmalekvárt.
Tálalása: Alulra rakjuk a rizottónkat, s rá a néhány percig pihentetett, majd rátesszük a felszeletelt őzgerincfilét. Díszítjük még rozmaringgal, és egy kis tálkában kínálunk mellé még birsalmalekvárt.
A rozmaringágakat mielőtt betűzzük a filébe célszerű olajban áthúzni, mert így könnyebben becsúszik a lyukakba. A párolt rizst készíthetjük, előfőzött rizzsel is, de akkor kevesebb alaplét öntsünk alá. A rizottónkat kissé szaftosabbra készítsük az átlagostól!

PARADICSOMOS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 üveg hámozott paradicsom (850 g-os), 20 dkg mirelit zöldborsó, 2 közepes fej vöröshagyma, 2,5 dl húsleves (kockából is készülhet), 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, édesnemes pirospaprika cayenne-i bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése: Megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk a hagymát. A meghámozott fokhagymagerezdet a kés fokával összezúzzuk, vagy fokhagymaprésen átnyomjuk. Nagyobb lábosban megforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, és néhány percig együtt pirítjuk.
A konzerv paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, majd a levével együtt a pirított rizshez adjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és cayenne-i borssal fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon körülbelül 20 percig pároljuk. A főzési idő vége elölt 5 perccel hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót is, és összepároljuk.
Díszítésnek egész petrezselyem-leveleket, esetleg fodros (francia) petrezselymet használunk. Az üvegben vagy dobozban kapható hámozott paradicsom helyett természetesen frisset is használhatunk. Ekkor a konzerv levét hígított paradicsompürével vagy paradicsomlével pótoljuk.

PARADICSOMOS RIZOTTÓ VELENCEI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szárnyas máj, 25 dkg gömbölyű szemű rizs, 30 dkg mirelit zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg finomra reszelt parmezán sajt, 5 dl paradicsom ivólé, 4 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 csokor friss vagy ½ teáskanál szárított zsálya, só, őrölt bors, édesnemes pirospaprika

Elkészítése: Lábosban megforrósítunk 1 evőkanál vajat vagy főzőmargarint. Üvegesre pároljuk a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst, összepirítjuk, és felöntjük a paradicsom ivólével. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és kis lángon, időnként megkeverve, kb. 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és további 5 percig főzzük. A megtisztított, megmosott, megtörölt szárnyas májat a maradék vajon vagy margarinon kb. 5 perc alatt megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott friss zsályalevelet és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A reszelt parmezánt a paradicsomos rizsbe keverjük, és meghintjük pirospaprikával. A zsályás sült májat a paradicsomos-sajtos rizottóval körítve tálaljuk.
Elkészítési idő 30 perc

PARMEZÁNOS SPÁRGA RIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 dl Bertolli Gentile extra szűz olívaolaj, 1 felaprított, közepes méretű vöröshagyma, 1 tört fokhagymagerezd, 1/2 felaprított piros és sárga paprika, 175 g rizs, 1 dl fehérbor, 6 dl zöldségleves, 1 db felszeletelt zsenge, kisméretű cukkini, 85 g félbevágott spárga szára, 3 ek reszelt parmezán sajt, só, bors

Elkészítése: Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben és futtassuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Ezután helyezzük bele a felszeletelt paprikát és főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a rizst. Miután ezzel kész vagyunk, öntsük a bort a rizshez, és közepes hőmérsékleten pároljuk az ételt, majd adjuk hozzá a zöldséglevest és a cukkínit. Lefedve hagyjuk főni 15 percig.
A 15 perc letelte után adjuk a spárgát az ételhez és további 5 percig hagyjuk főni, amíg a rizs teljesen meg nem fő, majd mielőtt levennénk a tűzről az edényt, keverjük bele a parmezánt és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.

PERZSA RIZOTTÓ
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 0,5 dl csirkeleves vagy víz, 10 dkg főtt sonka, 1 fej hagyma, 15 dkg pecsenye libamáj, 5 dkg gomba, 6 dkg vaj vagy olaj, 6 dkg reszelt sajt, petrezselyem, bors, só

Elkészítése: Hagymát, gombát, sonkát apróra vágjuk. A hagymát világosra pirítjuk, felöntjük a levessel vagy vízzel, megsózzuk, és ha egyet forrt, lefedve betesszük a meleg, de nem forró sütőbe. Hagyjuk, hogy 20-25 perc alatt megduzzadjon. A hagyma másik felét, libamájat, gombát a maradék vajban vagy olajban lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Meghintjük petrezselyemmel. a forró rizst összekeverjük a sonkával, tálra tesszük, a közepén mélyedést készítünk, és ide öntjük a gombás, pirított libamájat. Reszelt sajtot külön adjuk asztalra, hogy a tányérra szedett ételt mindenki a kedve szerint szórhassa meg vele.
Fontos, hogy a rizs nagyon forró legyen. 

PIROS-FEHÉR RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg piros kaliforniai paprika, 10 dkg mogyoróhagyma, 2,5 dl fehérbor, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál paprikakrém, 1 szál kakukkfű, 1-1 szál bazsalikom, petrezselyemzöld, rozmaring, 40 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, só, bors, 1,3 l zöldségleves (kocka is lehet), 10 dkg kemény sajt, 1 evőkanál vaj

Elkészítése: A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, és a felhevített vajon üvegesre dinszteljük. Ráöntjük a rizst, és együtt pirítjuk néhány percig. Meglocsoljuk 1,5 dl fehérborral, és felforraljuk. A fölforrósított leves felét hozzáöntjük, és közepes tűzön pároljuk állandóan kevergetve. Lassan beleadagoljuk a maradék levest is, a rizottónak finom krémes állagot kell elérnie. Sózzuk, borsozzuk, és melegen tartjuk. Előmelegített sütőben hólyagosra sütjük a paprikát, kivesszük, besózzuk, és letakarjuk egy konyhakendővel. Pár perc múlva levesszük a kendőt, és a könnyen lejövő héjat lehúzzuk. Kiszedjük a magokat és az ereket, majd a paprika húsát nagyobb kockákra vágjuk. Felhevített olajon üvegesre sütjük az apróra vágott mogyoróhagymát, rádobjuk a paprikát, majd sózzuk, borsozzuk, és együtt sütjük pár percig. Hozzáöntjük a megmaradt bort, belekeverjük a paradicsom- és paprika-sűrítményt, és négy-öt percig pároljuk. Az apróra vágott zöld.fűszereket belekeverjük zöldségbe, és az előmelegített tányérokra szedett rizottóra szedjük. Tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
Elkészítési idő: 70 perc

POZSONYI RIZOTTÓ
Hozzávalók: 250 g rizs, 300 g borjúlapocka, 60 g zsír, 1 hagyma, 40 g reszelt sajt, 3 evőkanál konzerv zöldborsó, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A zsiradék felében megpirítjuk az összevágott hagymát, rátesszük a kockákra vágott húst, együtt átsütjük, sóval, borssal fűszerezzük, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. A maradék zsírban aranybarnára pirítjuk a rizst, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és fedő alatt puhára főzzük.
A húst, a rizst, és a zöldborsót összekeverjük, és 20 percre meleg sütőbe tesszük. Reszelt sajttal és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Ugyanígy készül a pozsonyi tarhonyás hús is.

PULYKAMÁJ RIZOTTÓ
Hozzávalók: 25 dkg pulykamáj, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó vagy konzervborsó, 35 dkg rizs, 1 dl olaj, ízlés szerint só, törött bors, ételízesítő, reszelt sajt.
A paradicsommártáshoz: 5 dkg paradicsompüré, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dkg zeller, 3 dkg vöröshagyma, pici só, cukor, majoránna vagy bazsalikom és őrölt bors

Elkészítése: A felhevített vajban az apróra vágott hagymát üvegesre hevítjük, hozzáadjuk a kockára vágott pritaminpaprikát, a cikkekre vágott gombát és a friss zöldborsót és pár percig dinszteljük. Az előre üvegesre pirított rizst is hozzáadjuk, felengedjük a rizs súlyának másfélszeres mennyiségű sós, ételízesítős forró vízzel, fűszerezzük borssal, majoránnával, lefedjük, és így párolni kezdjük. Mielőtt kész lenne, a fele leforrázott, csíkozott májat, s ha borsókonzervet használunk, azt is hozzáadjuk, és együtt, lefedve, sütőbe téve készre pároljuk.
Igény szerint kínálhatunk mellé paradicsommártást is. Egy kevés olajat felhevítünk, hozzátesszük a lisztet és habverővel kevergetve, tovább hevítjük, majd hozzáadjuk a ketchupöt, sót, borsot, majoránnát, kevés vizet, s simára kikeverjük.
Ha nem ketchuppel, hanem paradicsompürével készítjük, akkor zellerrel, hagymával és cukorral is ízesítjük. Mikor kész, akkor turmixoljuk hogy az így készített mártásunk ne legyen csomós.
Tálalása: A rizottót a formázótálból a tálalótálra borítjuk, meghintjük reszelt sajttal. Tetejére, a maradék májat, melyet előzőleg roston megsütöttünk, tesszük. Díszítjük paradicsomrózsával és zeller zölddel.  A paradicsommártást külön mártásos tálban adjuk mellé.

PULYKARIZOTTÓ
Hozzávalók: 25 dkg pulykamell, 2 evőkanál olaj, 2 dkg vöröshagyma, 20 dkg rizs, 10 dkg Óvári sajt, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomag zöldpetrezselyem, ízlés szerint só, ízlés szerint őrölt fehér bors

Elkészítése: Az olaj felében megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymához hozzáadjuk a kockára vágott pulykamellet, sóval, fehér borssal fűszerezzük, és fehéredésig sütjük. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, szükség esetén mindig kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felezett gombát, zöldborsót, a petrezselyemzöld felét, és készre pároljuk. Közben az olaj másik felén átpirítjuk a rizst, és kétszeres mennyiségű forrásban lévő sós vízzel felengedve fedő alatt kis lángon puhára főzzük. Ha kész, a zöldséges hússal összekeverjük, megszórjuk reszelt sajttal és a megmaradt petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 40 dkg olasz rizottó rizs, 1 kisebb fej hagyma, 4 dkg vaj, körülbelül 6 dl száraz fehérbor, 6 dl tyúkhúsleves, 2 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: Az olasz rizottó rizst - ellentétben a nálunk megszokott rizsfőzéssel - fedő nélkül, állandó keveréssel kell főzni, az állaga kásás, kissé a tejberizshez hasonló lesz. A hagymát finomra vágjuk, 3 dkg vajban üvegesre pároljuk, rátesszük a rizst, és átforrósítjuk. Felöntjük 2-2 dl fehérborral és húslevessel. Alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzük, és ahogy szívja magába a folyadékot, felváltva öntjük rá a bort meg a húslevest. 25-30 percig főzzük, de közben kóstolgassuk a rizsszemeket, és ha puha, valamint elég kásás, kész is vagyunk a főzéssel. A legvégén vajat és parmezán sajtot keverünk bele. Ebben a formában is fogyasztható önálló egytálételként vagy köretnek.

RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: Rizs 1/4 kg, zöldborsó 10 dkg, borjú vagy csirkehús 1/2 kg, pástétomfűszer 1-2 késh., só 1-2 késh., zsír 15 dkg, parmezán sajt 3-4 dkg

Elkészítése: Rizst, zöldborsót külön zsírban megpárolunk, ha van, a rizst kis húslevessel eresztjük fel, ha mindkettő puha, összekeverjük és beletesszük a már megfőtt és apróra vágott húsdarabokat. Ez lehet borjú, csirkeaprólék kicsontozva, máj, zúza stb., sőt kis főtt sonkakockákat is teszünk bele. (Ezt általában akkor célszerű készíteni, ha sok aprólékból, kis borjúhúsból, csontból húslevest főzünk.) Teszünk bele pástétom fűszert, sót. Ha jól összekevertük, egy zsírral kikent formába nyomjuk, sütőben addig sütjük csak, míg kiborítható. Forró zsírral a tálon meglocsoljuk, és reszelt parmezánnal meghintjük.

RIZOTTÓ 03.
Elkészítése: Egy nagy fej apróra vágott hagymát vajon vagy olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a rizst, és kb. tíz percig, folytonos keverés közben tovább pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a rizs ne barnuljon meg. Ezután öntsük le a rizst forrásban lévő vízzel, úgy, hogy éppen ellepje. Enyhén megsózzuk, lefedjük, és nagyon gyenge lángon, főzőlapon még vagy fél óráig főzzük.

RIZOTTÓ 04.
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg szűzpecsenye, 1 szelet cukkíni, 1 padlizsán, 25 dkg rizs, bazsalikom, 1 csipet oregánó, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál bodza- v. ánizslikőr, 25 dkg paradicsomhús

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A húst megmossuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A cukkínit megmossuk, felkarikázzuk. A padlizsánt megmossuk, és kockákra vágjuk. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, majd megfőzzük. Megszórjuk a bazsalikommal, az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük két evőkanál olajjal. A maradék olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, és világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, két percig együtt pirítjuk, felöntjük a fehérborral és a likőrrel. Felforraljuk, hozzáadjuk a húst, rövid ideig pirítjuk. Beletesszük az előkészített zöldségeket, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A forrástól számított 15 percig lefedve lassú tűzön pároljuk. A ragut összekeverjük a rizzsel, és 5 percig pároljuk.

RIZOTTÓ, AHOGY A VEJEM SZERETI
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg szűzpecsenye, 1 szelet cukkíni, 1 padlizsán, 25 dkg rizs, bazsalikom, 1 csipet oregánó, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál bodza- v. ánizslikőr, 25 dkg paradicsomhús

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A húst megmossuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A cukkínit megmossuk, felkarikázzuk. A padlizsánt megmossuk, és kockákra vágjuk. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, majd megfőzzük. Megszórjuk a bazsalikommal, az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük két evőkanál olajjal. A maradék olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, és világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, két percig együtt pirítjuk, felöntjük a fehérborral és a likőrrel. Felforraljuk, hozzáadjuk a húst, rövid ideig pirítjuk. Beletesszük az előkészített zöldségeket, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A forrástól számított 15 percig lefedve lassú tűzön pároljuk. A ragut összekeverjük a rizzsel, és 5 percig pároljuk.

RIZOTTÓ ANGOLSZALONNÁVAL ÉS DINNYÉVEL
Hozzávalók: 300 g rizs, 250 g sárgadinnye 1 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma 100 g angolszalonna 1/2 l zöldségleves zöldpetrezselyem 1 kanál olaj, só, bors

Elkészítése: A wokban kevés olajon megsütjük az apróra vágott hagymát és szalonnát, belekeverjük a rizst, a kockákra vágott dinnyét, a karikákra vágott póréhagymát. Sóval és borssal ízesítjük. 3-4 percig fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk zöldpetrezselyemmel.

RIZOTTÓ CUKKINIVEL, CSIRKEMELLEL ÉS PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, olívaolaj, 20 dkg cukkini, só, őrölt fehérbors, 4 adag rizottó, 2 paradicsom, parmezán sajt

Elkészítése: A kockára vágott csirkemellet kevés olívaolajban pirítani kezdjük, és amikor kifehéredik a húsa, hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit. Sóval, borssal ízesítjük. Miután mindkettő megpirult, belekeverjük a rizottóba, és hozzáadjuk a kockára vágott hámozott paradicsomot is. Óvatosan összeforgatjuk, végül frissen reszelt parmezán sajtot szórunk a tetejére.

RIZOTTÓ GARNÉLARÁKKAL
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gömbölyű szemű rizs, 25 dkg mirelit garnélarák, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál konyak, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, fehér bors, fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A rizst sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor félig megfőtt, a megmaradt vizet leöntjük róla. Megforrósított olajon megpároljuk, majd megpirítjuk a fagyasztott garnélarákot. Sózzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Leöntjük konyakkal, és nagy lángon összepároljuk. Végül felöntjük a borral. Belekeverjük a félig főtt rizst és állandó keverés mellett, tovább főzzük. Apránként felöntjük a tejszínnel. Készre főzzük, vajjal gazdagítjuk. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

RIZOTTÓ KELKÁPOSZTÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, 1 kisebb fej kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, 2 db tojás, fél dl olaj, 2 dl tejföl, p. paprika, petrezselyem, köménymag, só

Elkészítése: A rizst megpároljuk. Leveleire szedjük a káposztát és sós, köménymagos vízben leforrázzuk, vastag ereit kivágjuk. Kipirítjuk a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a vöröshagymát és megpirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Megsózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és félig puhára pároljuk, s közben hozzátesszük a felszeletelt gombát. Rövid párolás után hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a rizst, a tojásokat, a reszelt sajtot és a borsot. Óvatosan összedolgozzuk, a masszát a kiterített kelkáposzta-levelekre halmozzuk. Két szélét behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé téve, olajozott tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a tejföllel, és a reszelt sajt másik felével meghintve forró sütőben sütjük, míg a sajt megpirul.

RIZOTTÓKÖRÍTÉS
Elkészítése: Apróra vágott hagymát zsírban jól megpárolunk, kevés paprikát teszünk bele, a megmosott rizst, sót és pici cukrot. Most paradicsomlével felöntjük; sokat nem szabad egyszerre ráönteni, hanem lassanként addig töltögetünk utána, amíg puhára megfő. Tálalás előtt reszelt parmezánt keverünk közé és a tetejét is meghintjük parmezánnal. Ha sült csirke mellé adjuk, nagyon jó, ha a csirke aprólékját is közéje keverjük.

RIZOTTÓ NÉMET MÓDRA
Elkészítése: Egy nagy fej apróra vágott hagymát vajon vagy olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a rizst, és kb. tíz percig, folytonos keverés közben tovább pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a rizs ne barnuljon meg. Ezután öntsük le a rizst forrásban lévő vízzel, úgy, hogy éppen ellepje. Enyhén megsózzuk, lefedjük, és nagyon gyenge lángon, főzőlapon még vagy fél óráig főzzük.

RIZOTTÓVAL TÖLTÖTT KACSA
Hozzávalók: fél dl rizs, 4 evőkanál mirelit, morzsolt kukorica, 4 evőkanál zöldborsó, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, a kacsa szíve, mája és a zúzája, 1 tojás, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír vagy olaj, ízlés szerint só

Elkészítése: A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, majd 15 percre tiszta vízbe áztatom. Közben a meghámozott vöröshagymát apróra vágom. A kacsa belsőségeit megmosom, leszárítom, majd jó éles késsel egészen apróra metélem. Egy tálban összekeverem a reszelt sajtot a felvert és 1 dl vízzel habosra kevert tojással, a lecsöpögtetett rizzsel, a zöldborsóval és a kukoricával. A kacsazsírt felforrósítom, megfonnyasztom rajta a vöröshagyma-darabkákat, és a feldarabolt belsőséget erős tűzön gyorsan lepirítom rajta. Összekeverem a zúzott fokhagymával és hozzáadom a rizses keverékhez. A kacsát a hasára fektetem. A háta felől kezdve - a combcsontok kivételével - kicsontozom. A gerince mentén felvágom, jobbra-balra visszahajtom a bőrt, valamint a húst, és kiszedem a csontjait. Az ily módon töltésre előkészített szárnyast kívül-belül sóval bedörzsölöm, a belsejébe halmozom a sajtos-májas rizottót, majd lehetőleg eredeti formájára visszaállítva a kacsát, a bőrét úgy varrom be, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A megtöltött kacsát tepsire rakom, és 1 pohár sós vizet aláöntök. Fedetlenül, előmelegített forró sütőbe tolom és saját levével időnként meglocsolva, szép pirosra megsütöm.
Bármilyen saláta és köret illik hozzá, de a legfinomabb fokhagymával-hagymával ízesített paradicsomsalátával vagy céklasalátával.

ROZMARINGOS RIZOTTÓ FEHÉRBORRAL
Hozzávalók: őrölt csípős paprika, 300 g rizs, só, 5 rozmaringág, olívaolaj, 1 pohár fehérbor, parmezán sajt (reszelt sajt), fél hagyma

Elkészítése: A rizst sós vízben főzzük meg. A rozmaringágakat összetördeljük, majd felét félretesszük, és a megvágott hagymával, illetve 10 kanál olívaolajjal összekeverjük és megdinszteljük. A bort, a maradék rozmaringot is hozzáadjuk ehhez, a csípős paprikaőrleménnyel együtt, és 5 perc után levesszük a tűzről. Ezt a szószt hozzákeverjük a rizshez, majd megszórjuk parmezánnal.

RÓZSARIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 kicsi vöröshagyma, 10 dkg csiperke, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 30 dkg rizs, 1 dl száraz pezsgő, 8 dl tyúkhúsleves (leveskockából is jó), 2-3 közepesen kinyílt rózsa szirmai, 2 szál zsenge újhagyma, 5 evőkanál tejszín, 5-6 evőkanál finomra reszelt parmezán

Elkészítése: A hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, a gombát megtisztítjuk, és vékonyra felszeleteljük. Lábasban a vaj és az olaj keverékén mindkettőt néhány percig kevergetve pároljuk, majd a megmosott, alaposan lecsepegtetett rizst hozzáadjuk. A száraz pezsgővel és a rizs térfogatának kétszeresét kitevő forró csirkehúslevessel felöntjük.
Közepes lángon, lefödve 10 percig főzzük. Ha túl hamar beszívná a folyadékot, egy kevés levessel pótoljuk. Ekkor a megmosott, leszárogatott színes rózsaszirmokat óvatosan a rizsbe forgatjuk, együtt még 7-8 percig főzzük, majd a lángot eloltjuk alatta. Az újhagymát felkarikázzuk, és a rizottóba forgatjuk. Végül a tejszínnel és a parmezánnal lazán összekeverjük, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc

SÁFRÁNYOS-HÚSOS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 30 g füstölt szalonna, 2 kis fej hagyma, 400 g sertés- vagy pulykacomb, 1 gerezd fokhagyma, 4 zsályalevél (1 kk. szárított), só, bors, 1 ek paradicsompüré, 2 ek olaj, 350 g kerek szemű rizs, 1 /2 dl száraz fehérbor, 2 ek sáfrányos szeklice, 1 kk. kurkuma, 1-1.2 l húsleves (kockából)

Elkészítése: A felaprózott szalonnát és az egyik hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst, az áttört fokhagymát, a zsályát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, félidőben belekeverjük a paradicsompürét. Közben a másik fej, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajban, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk, megszórjuk a sáfrányos szeklicével/kurkumával, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni. Merőkanalanként, és mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz, hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük (vigyázat, ne főjön szét!). Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és az apróhúst levével együtt a tetejükre szedjük, zsályalevélkékkel díszítjük.
Elkészítési idő: 50 perc

SÁFRÁNYOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg rizs, 1,5 dl fehérbor, 1-1,2 l húsleves (kockából), só, 1 kávéskanál sáfrány, 8 dkg reszelt parmezán, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A vajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megpároljuk. Beleszórjuk és megüvegesítjük a rizst. Fűszerezzük borssal, finomra vágott petrezselyemmel és sáfránnyal. Felöntjük a borral és a húslevessel, puhára főzzük, közben többször megkeverjük. Végül hozzákeverjük a kis kockára vágott főtt sárgarépát, a sajtot, meg a vajat. Kanállal galuska alakúra formázzuk, forrón tálaljuk.

SÁRGADINNYE-RIZOTTÓ (MELON IN RICE)
Hozzávalók: 2,5 dl hosszú szemű rizs, 25 dkg érett sárgadinnye, 15 dkg sonka, 1 dl édes fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 5 dl csirkeleves, ízlés szerint só, őrölt bors és bazsalikom
A tetejére: 5 dkg füstölt sajt

Elkészítése: A dinnyét magozza ki, a húsát vágja apró kockára, és keverje el a borral. A hagymát vágja nagyon apróra, a sonkát gyufaszálra. A felolvasztott vajon párolja üvegesre a vöröshagymát. Tegye hozzá a rizst és pirítsa annak kifehéredéséig. Szórja rá a gyufaszálra vagdalt sonkát és hintse meg a fűszerekkel. Öntse fel a hideg levessel. Fedő alatt, gyöngyözve főzze puhára és pergősre a rizst. Húzza félre a melegről, majd nagyon óvatosan forgassa egybe a dinnyével. Tíz percen át hagyja párologni. A reszelt sajttal megszórva tálalja.

SERTÉSHÚSOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 50 dkg comb, 2-3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller, gomba és zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg rizs, 12 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk. Az olajban a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és nagyon kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Amikor már félig puha, beletesszük az apró kockákra vágott zöldségeket és a petrezselymet. Borssal fűszerezzük, puhára pároljuk, majd a legvégén beletesszük a borsót, és zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük a párolt rizst és a reszelt sajt felét. Csészébe vagy formába tömködjük, tányérra borítjuk, és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal.

SERTÉSMÁJ RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 4 evőkanál Visan, hagyma, babérlevél, bors, fokhagyma, paprika, 50 dkg sertésmáj

Elkészítése: A két szalvéta közt dörzsölt, mosatlan rizst 2 evőkanál Visanban sárgára pirítjuk. Majd félliternyi forró vizet, 1 teáskanál sót, 1 kis hagymát egészben, babérlevelet, 6 szem borsot adunk hozzá, és 40 percig párolni hagyjuk, fedő alatt. A májból vékony szeletkéket vágunk, amelyeket két evőkanál Visanban gyorsan átsütünk. Majd 1 gerezd elkapart fokhagymát, vagy két reszelt apró hagymát adunk hozzá, megsózzuk, paprikázzuk, fél csésze, forró vizet öntünk hozzá, s ebben, jól befödve, 10 percig párolni hagyjuk. Tálalás előtt jól összeforgatjuk a rizzsel, halomba formáljuk, és 2-3 evőkanálnyi reszelt sajttal behintve tálaljuk.

SERTÉSRIZOTTÓ BOGRÁCSBAN
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (csont nélkül), 30 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 6-8 dkg reszelt sajt, zsiradék (a sütéshez), petrezselyem, őrölt köménymag, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése: A sertéshúst megmossuk, és kicsi, körülbelül 2 centiméteres falatkákra vágjuk (érdemes sertéscombot használni az étel elkészítéséhez). A rizst folyó víz alatt gondosan átmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felaprózzuk.
Zsiradékot teszünk a bográcsba (ízlés szerint használhatunk étolajat, vagy sertészsírt), és felhevítjük. A vöröshagymát szalmasárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. A sertéshúst jól összeforgatjuk a dinsztelt hagymával, és saját levében megpároljuk. Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk az átmosott rizst, majd megfűszerezzük az ételt. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, kevés őrölt köménymagot szórunk rá, majd vízzel felöntjük a bogrács tartalmát. Lefedjük a bográcsot, és a rizst a hússal összepároljuk. Amíg párolódik, időnként megkeverjük az ételt. Ha a rizs megpuhult és a hús is elkészült, a maradék vizet óvatosan elforraljuk. Ha jónak látjuk, ízlés szerint sóval, borssal, zöld.fűszerekkel ízesíthetjük az ételt.
A bográcsban készített sertésrizottót egytálételként szervírozzuk.
Megjegyzés: A sertésrizottót sáfránnyal is ízesíthetjük; ez a fűszernövény nem csupán az étel ízét teszi kellemesebbé, de szép sárgára is színezi azt. A sáfrány adagolásánál óvatosan kell eljárni, mert nagyon kevés is elegendő ebből az erőteljes aromájú fűszerből, és ha eltúlozzuk a mértéket, megkeseríti az ételt.

SERTÉSRIZOTTÓ TOJÁSSAL
Hozzávalók: 300 g főtt rizs, 4 dl víz, 150 g darált sertéshús, 2 nagy paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 100 g zöldborsó, 4 gomba, 2 tojás, 2 kanál apróra vágott gyömbér (vagy 1 kanál szárított), 1/2 kiskanál barna cukor, 2 kanál szójaszósz, 2 kanál olaj, só

Elkészítése: A wokban felforrósított olajba gyömbért szórunk és kisütjük benne az apróra vágott hagymát. Belekeverjük a darált sertéshúst. Megszórjuk sóval, cukorral és barnára sütjük. Összekeverjük a főtt rizzsel, és melegen tartjuk. A wokban egy kanál olajon megsütjük a sóval, borssal ízesített tojást, hozzáadjuk a szeletelt gombát, a felvágott paradicsomot, zöldborsót és fedő alatt 5 percig pároljuk. Végül az elkészített húshoz keverjük, és még 3 percig sütjük. Végül szójaszószt csepegtetünk rá.

SONKARIZOTTÓ 01.
Elkészítése: A jól megmosott csiperkegombát kockákra vágjuk, és vajban félig puhára pároljuk. A szintén kockázott sonkát hozzáadjuk és Maggi Erőleveskockával, kevés őrölt fehér borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítve pároljuk. A rizst Maggi ételízesítővel puhára pároljuk. A kész párolt rizst, főtt zöldborsót, reszelt sajtot, a sonkás-gombás raguval alaposan összekeverjük. Kivajazott formából tányérra borítjuk. Tetejét meghintjük reszelt sajttal.

SONKARIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 20 dkg sonka, 10 dkg gomba, 10 dkg fejtett zöldborsó, 2 dkg vaj, 4 adag párolt rizs, só, törött bors, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A kockákra vágott sonkát, a tisztított, felszeletelt gombát és a zöldborsót felforrósított vajon - fél deciliter vizet aláöntve - megpárolom. Ha a levét elfőtte, összekeverem a párolt rizzsel, a fűszerekkel, a reszelt sajt felével, és kivajazott formába nyomkodom. Forró sütőben 10 percig párolom.
Tálra borítom, majd a maradék reszelt sajttal megszórva tálalom.

SONKÁS RIZOTTÓ 03.
Elkészítése: 10 dkg kockára vágott gombát, kevés reszelt vöröshagymával zsíron megpárolunk, hozzákeverünk 1/2 csomag finomra vágott zöldpetrezselymet, 15 dkg kockára vágott sonkát, néhány szem zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, és néhány percig megfuttatjuk a zsírban. Közben egy másik edényben 20 dkg rizst puhára párolunk. A két előkészített anyagot és az 5 dkg reszelt sajtot összedolgozzuk és formázva tálaljuk. Tálaláskor még megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és leöntjük olvasztott vajjal. Készíthetjük sonka helyett szárnyas májjal, főtt csirkehússal stb.

SÖRÖS RIZOTTÓ VIRSLIVEL
Hozzávalók: 300 g rizs, 400 g virsli, 3 dl világos sör, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 l zöldségleves (leveskockából is készíthető), zöldpetrezselyem, 2 kanál olaj, só, bors

Elkészítése: A wokban puhára pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a kockákra vágott sárgarépát, 2 kanál vágott zöldpetrezselymet. Sóval és borssal ízesítjük, majd beletesszük a karikákra vágott virslit, és mindkét oldalát megsütjük. Belekeverjük a rizst, felöntjük forró levessel, borral és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Végül apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk rá.

SPÁRGA RIZOTTÓ (ASPARAGUS RISOTTO)
Hozzávalók: 1 l csirkeleves, 45 dkg spárga, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál étolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 3,5 dl hosszú szemű rizs, 4,5 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál só, 1 narancs reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése: Közepes fazékban forralja fel a levest. Ebben főzze négy percen át a meghámozott, levágott fejű, egy centis darabokra vagdalt spárgát. Szűrőkanállal szedje tálra a spárgadarabokat. Öntse le hideg vízzel, és csepegtesse le. A főzőlevet újra forralja fel. Közben nagyobb lábosban forraljon össze egy-egy evőkanál vajat és olajat. Párolja rajta üvegesre a vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Öntse rá a rizst, amit kifehéredésig kevergessen. Ekkor sózza és borsozza meg, hintse rá a reszelt narancshéjat, öntse fel a borral, és addig főzze fedő alatt, amíg a rizs felveszi a folyadékot. Öntsön rá 1,5 deci forró levest. Lefedve, gyöngyözve párolja tovább. Ha elfőtte a levét, adjon hozzá még a levesből, míg a rizs puhára fő. Amikor készen van, a rizsnek pergősnek és puhának kell lennie. Vegye le a melegről, és fedő nélkül hagyja kissé hűlni. Forgassa egybe a spárgával, és egy evőkanál vajjal. Finomra vagdalt petrezselyemmel meghintve tálalja.

SPÁRGÁS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 40 dkg konzervspárga, l fej vöröshagyma, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 30 dkg rizs, 2 dl fehérbor, 2 dl húsleveslé, 5 dkg reszelt parmezán, 2,5 dkg vaj

Elkészítése: Két evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a gombát és a darabolt spárgát, majd a rizst. Meglocsoljuk a fehérborral, és addig pirítjuk, amíg a bor elpárolog. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a levest, és tovább főzzük, amíg kissé elfő a leve. Levesszük a tűzről, megszórjuk a reszelt parmezánnal, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk pihenni néhány percig.

SPENÓTOS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 35 dkg rizs, 20 dkg leveles spenót, 1 szál sárgarépa, 1 cikk zeller, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 cukkíni, 1 csokor snidling, 5 dkg sajt, 5 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1,2 l húsleves (lehet kockából is), 1 csipet kakukkfű, 1/2 mokkáskanál majoránna

Elkészítése: A spenótot megmossuk, leszárítjuk, laskára vágjuk. A sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, és héjastul felkockázzuk. A snidlinget nem túl kicsire aprítjuk. A sajtot lereszeljük. 2 evőkanál olajon megfuttatjuk a rizst, hogy üveges legyen, hozzáadjuk a bort, a levét elpárologtatjuk. Felöntjük a húslevessel, kb. 18 percig, letakarva főzzük. Felmelegítjük a maradék olajat, beletesszük a fokhagymát, a hagymát, kicsit pirítjuk. Beleszórjuk a fűszereket, és együtt pirítjuk még egy percig.
A fűszeres hagymába beleforgatjuk a zöldségeket, és együtt pirítjuk 3 percig. Lefedjük, és 3 percig pároljuk. A rizst 5 percig hagyjuk fedő alatt duzzadni. Ezután összekeverjük az illatos zöldségkeverékkel, pár percig együtt pároljuk az egészet. Megszórjuk reszelt sajttal és tálaljuk.

STEFÁNIA RIZOTTÓ
Elkészítése: Először sós vízben főzzünk meg 4 tojást, majd készítsünk egy adag párolt rizst a Rizibizinél leírt módon. Amíg a rizs fő, tisztítsunk meg 15 dg csiperkegombát, 5 dg sárgarépát, 5 dg fehérrépát, 3 dg karalábét, 2 dg zellert, és vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra. Utána egy diónyi vöröshagymát metéljünk apróra, és 6 dg vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pár percig dinszteljük még, majd engedjük fel 0,5 dl vízzel, szórjunk bele fél mokkáskanál sót, negyed mokkáskanál kakukkfüvet vagy curryt, valamint egy csipet őrölt borsot, és pároljuk puhára. Közben fejtsünk ki 30 dg friss hüvelyes borsót, és megmosva adjuk a félig megpuhult zöldségekhez. Ha valamelyik kemény maradt, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Amikor megpuhult, süssük le a vegyes zöldséget zsírjára, és keverjük, az előzőleg készre főzött, párolt rizshez. Végül vágjuk ugyancsak 0,5 cm széles kockákra a kemény tojásokat, és egy kis csomó apróra metélt petrezselyemmel együtt óvatosan forgassuk bele a rizottóba. Takaréklángon, fedő nélkül főzzük még pár percig, hogy az ízek összeérjenek, és melegen tálaljuk. Szórjunk a tetejére 4 dg reszelt sajtot, egyenletesen elosztva. Szép formás lesz a rizottó, ha kivajazott csészébe vagy levesmerő kanálba nyomkodjuk, és ebből borítjuk a célszerűen előmelegített tányérra. Tartalmasabbá tehetjük, amennyiben paradicsom-mártást is adunk mellé. Hűtőszekrényben tároljuk. Télen 15 dg mirelit borsót használhatunk hozzá. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl se a rizst, se a zöldségeket, mert kása lesz a rizottóból. Rántott vagy sült hússal még jobb!

SÜLT CSIRKE PARADICSOMOS RIZOTTÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb, konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 üveg hámozott paradicsom (850 g-os), 20 dkg mirelit zöldborsó, 2 közepes fej vöröshagyma, 2,5 dl húsleves (kockából is készülhet), 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, édesnemes pirospaprika cayenne-i bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése: A konyhakész csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd sóval, borssal és pirospaprikával bedörzsöljük. Olajjal megkenegetjük, és tűzálló tálba fektetjük. Kevés vizet - vagy még jobb, ha Vegetával, illetve húsleveskockával ízesített vizet - öntünk alá. Előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 1 órát sütjük, közben a pecsenyelével többször meglocsoljuk. Megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk a hagymát. A meghámozott fokhagymagerezdet a kés fokával összezúzzuk, vagy fokhagymaprésen átnyomjuk. Nagyobb lábosban megforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, és néhány percig együtt pirítjuk.
A konzerv paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, majd a levével együtt a pirított rizshez adjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és cayenne-i borssal fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon körülbelül 20 percig pároljuk. A főzési idő vége elölt 5 perccel hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót is, és összepároljuk.
A rizst előmelegített tálra halmozzuk, és ráültetjük a sült csirkét. Díszítésnek egész petrezselyem-leveleket, esetleg fodros (francia) petrezselymet használunk.
Az üvegben vagy dobozban kapható hámozott paradicsom helyett természetesen frisset is használhatunk. Ekkor a konzerv levét hígított paradicsompürével vagy paradicsomlével pótoljuk.

SZÁRNYASMÁJ RIZOTTÓ
Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg pecsenyelibamáj vagy csirkemáj, 20 dkg sampinyongomba, 20 dkg rizs, 7 dkg reszelt sajt, 7 dkg zsír vagy olaj, 1 kis fej hagyma, 1 csomó petrezselyem, 15 dkg zöldborsó, törött bors, só, majoránna, kevés húsleves vagy pecsenyelé

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kis kockára vágott gombát és májat, erős tűzön gyorsan lepirítjuk, sóval, borssal, majoránnával, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A rizst és a zöldborsót külön-külön pároljuk meg, forrón keverjük össze mind a három alkotóelemet, plusz a reszelt sajtot. Ha úgy találjuk, hogy a rizottó kicsit szárazabb, mint szeretnénk, öntsünk hozzá kevés forró húslevest, de még jobb, ha van otthon maradék pecsenyelé. Tálalásnál a tányéron is szórjuk meg reszelt sajttal.

SZÁRNYAS RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, maradék csirkehús, vegyes zöldség (levesből), 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, olaj, só, őrölt bors, vaj, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: a vasárnapi húslevesből megmaradt húst kicsontozzuk, és darabokra vágjuk. A felforrósított olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a megtisztított, felszeletelt gombával együtt. Hozzáadjuk az előző napról maradt rizst (ha rizibizi, az sem baj), a felaprított főtt csirkehúst, az apróra vágott petrezselymet, a fele reszelt sajtot, egy-két kanál húslevest, és kevergetve jól átmelegítjük. Vajjal kikent formába nyomkodjuk, majd tálra borítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és ketchuppel vagy paradicsommártással tálaljuk.

SZÁRNYAS RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 2 csirkemell, só, 2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 késhegynyi törött bors, 6 dkg főtt zöldborsó, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 15 dkg trappista sajt, 1 kávéskanál paradicsompüré, 1 kávéskanál liszt, 4 adag párolt rizs

Elkészítése: A csirkemellet megsózom, kevés vajon fedő alatt megpárolom, majd kicsontozom, és kockákra vágom. A vajas párolólevet két részre osztom. Egyik felén finomra vágott vöröshagymát fonnyasztok, hozzáadom a kockákra vágott gombát, megsózom, és törött borsot hintek rá. Zsírjára pirítom. Ezután a csirkemellet, a főtt zöldborsót, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a reszelt sajt felét és a pirított gombát is hozzáadom. Közben a félretett pároló-lében paradicsompürét pirítok, liszttel megszórom, rövid ideig tovább pirítom, majd fél pohár hideg vízzel felforralom az egészet, végül a párolt rizst is belekeverem.
Az egészet egy kivajazott formába töltöm, jól belenyomkodom és átforrósítom. Ezután kiborítom egy meleg tálra, meghintem reszelt sajttal, és körülöntöm pecsenyelével.

SZÍNES RIZOTTÓ
Elkészítése: A megmosott vegyes zöldséget és a gombát kis kockákra vágva kevés sós vízben puhára főzzük. Közben 15 dkg rizst 5 dkg zsíron megfuttatunk, hozzáadjuk a fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 csomag aprított zöldpetrezselymet, és állandóan kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor a rizs és a zöldségek is megpuhultak, akkor egymással elkeverjük és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Ízletesebb, ha az idényzöldségeken kívül még zöldbab, zöldborsó és morzsolt tengeri konzerveket is hozzáadunk.

SZLOVÁK RIZOTTÓ (SLOVENSKÉ RIZOTO)
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg hagyma, 8 dkg olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg párolt gomba, 10 dkg füstölt juhsajt, őrölt bors, só

Elkészítése: A húst megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzátesszük a kockára vágott húst, és lefedve pároljuk. Később beletesszük a karikára vágott sárgarépát és együtt puhára pároljuk. A megtisztított rizst külön megfőzzük. A puha rizst összekeverjük a megpárolt hússal, hozzátesszük a lecsöpögtetett zöldborsót és gombát, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük és megmelegítjük.
A tányéron minden adagot meghintünk reszelt füstölt juhsajttal.

TAVASZI RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, 1 cs zöldhagyma. 20 dkg rizs

Elkészítése: A cserépedényt vajjal kikenjük, és a sütőbe tesszük, ha kellőképpen felforrósodott, beletesszük a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, és a friss zöldborsót. Sóval törött borssal és petrezselyem zöldjével ízesítjük. A lefedett cserépedényben körülbelül 10 percig pároljuk a zöldségféléket, majd beletesszük a rizst és a karikára vágott paradicsomot. Óvatosan felengedjük forró vízzel, de arra vigyázzunk, hogy a cseréptál már ne legyen túl forró.
Tetejét visszarakva sütőben még 15-20 percig sütjük. Ha a rizs megpárolódott a tetejére szórhatjuk reszelt füstölt sajtot. Ezután fedő nélkül 10-15 percre a sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.
Igazi tavaszi hangulatot kelt, ha fiatal zöld salátával tálaljuk.

TAVASZI RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók 2 személyre: 2 kávéskanál olívaolaj, 1 közepes vöröshagyma, 2 sárgarépa, 20 dkg rizs, 7,5 dl csirkehúsleves, 25 dkg brokkoli, 12 dkg zöldborsó, 2 kisebb cukkíni, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: Egy nagy fazékban melegítsük meg az olajat, és pároljuk meg benne a hagymát és a csíkokra vágott répát. Forgassuk bele a rizst, és kevergessük, míg áttetszővé nem válik. Amikor pirulni kezdene, adjunk hozzá 1,2 dl húslevest, és fedő nélkül főzzük addig, amíg magába szívja a folyadékot. Főzzük még 15 percig, adjunk hozzá körülbelül 1, 2 dl levest, amíg a rizs megpuhul. Amikor az utolsó adag húslevest csorgatjuk a rizshez, dobjuk bele a brokkolit, a borsót és a cukkínit. Szórjuk meg a parmezánnal.

TENGER GYÜMÖLCSEI RIZOTTÓ
Hozzávalók: 60 g carnaroli rizs (vagy arborio), 5 g apróra vágott salotta hagyma, 10 g vaj, 220 g zöldség alaplé, (vagy hal alaplé), 10 g paradicsomszósz, 15 g chardonnay, 5 g extra szűz olívaolaj, só és bors

Elkészítése: Olajon megfuttatjuk a hagymát és a rizst, majd hozzáadjuk a bort. Hagyjuk teljesen elfőni, hogy elveszítse savasságát. Lassú tűzön hagyjuk főni kb. 16-18 percig, folyamatosan adagoljuk hozzá a zöldséglevest, mindig csak annyit, hogy éppen elfedje a rizst. Amikor a rizs eléri az “al dente” (fog kemény) állapotot, hozzáadjuk a vajat. Adjuk hozzá a tenger gyümölcseit és egy öntetnyi paradicsomszószt. Tálalás ellőtt ízesítsük sóval és borssal.
Tenger gyümölcsei: 10 g chardonnay, 30 g kagyló, 1 db scampi, 40 g tintahal, 50 g éti kagyló, 10 g ördöghal, 1 db tigrisrák, 30 g koktélparadicsom, 20 g extra szűz olívaolaj, só és bors

Elkészítése: Folyóvíz alatt alaposan megmossuk a kétféle kagylót, ügyelve arra, hogy az összes lehetséges homokot eltávolítsuk. Olívaolajon megpirítjuk a tigrisrákot, az ördöghalat, a scampit, tintahalat és csepegtessük rá a Chardonnay-t. Adjuk hozzá a kagylókat és a koktélparadicsomot. Hagyjuk főni kb. 5 percig, míg a kagylóhéjak ki nem nyílnak.
A rizottót tányérra halmozzuk, tálaláskor a sült rákot frissen aprított olasz petrezselyemmel, snidlinggel, valamint egy öntet extra szűz olívaolajjal díszítjük.

TOJÁSRIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 zöldségleveskocka, 1 sárgarépa, 1 zeller, 10-10 dkg zöldborsó és gomba, 3 főtt tojás, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, petrezselyem, őrölt bors, só

Elkészítése: A sárgarépát, zellert, gombát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a vajban megpároljuk, majd hozzákeverjük a megmosott nyers rizst. A leveskockát 6 deci vízben felforraljuk, és ráöntjük a rizsre, majd follpackkal lefedjük, és mikrohullámú sütőben 10 perc alatt készre főzzük. A tojásokat kockákra vágjuk, és összekeverjük a zöldséges rizzsel. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

TOJÁSRIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 4 dl rizs, 1 zöldségleves, kocka, 1 sárgarépa, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyemzöld, 5 dkg vaj

Elkészítése: A sárgarépát, zellert, gombát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és vajon megpároljuk, összekeverjük a megmosott nyers rizzsel. A leveskockát 6 deci vízben felforraljuk, a rizsre öntjük, és a szokásos módon megpároljuk. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és összekeverjük a zöldséges rizzsel. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Ha egy merőkanalat kivajazunk, és telenyomkodjuk rizottóval, majd kiborítjuk egy tányérra, érdekes félgömb alakban kínálhatjuk a finom ételt.

TONHALAS RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 1 citrom, 40 dkg sóska és spenót vegyesen, 15 dkg natúr tonhal, 2 evőkanál olaj + a sütéshez

Elkészítése: A rizst megmossuk, sós vízben megfőzzük. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük. A spenótot, és a sóskát forró, sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A halat apró darabokra vágjuk.
A rizst összekeverjük az olajjal, a citrom levével, a spenóttal és a sóskával. A halat olajban kisütjük (kb. 5 perc). A rizses zöldséghez keverjük a halat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Citromgerezddel díszítjük.

TONHALAS RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 szál sárgarépa, 1 zsenge karalábé, 1 doboz olajos tonhal, 1 citrom, 8 paradicsom, 1 kemény tojás, fél csokor petrezselyem, 25 dkg rizs, 3 evőkanálnyi olaj, 1 evőkanál kapribogyó

Előkészítés: A répát és a karalábét megtisztítjuk, apróra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrjük, levét félretesszük. A tonhalat leszűrjük, összetörjük. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk. A tojást meghámozzuk és felaprítjuk.  A petrezselymet szálakra szedjük.

Elkészítése: A rizst a zöldség levében megfőzzük (sós vízzel kiegészítjük), lecsepegtetjük, és 2 evőkanál olajjal ízesítjük. A tonhalat, a répát, a karalábét, a citrom levét, a kaprit a rizshez adjuk. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és tálra rakjuk. A rizst körberakjuk a paradicsomgerezdekkel, és megöntözzük a maradék olajjal. A tojásdarabkákkal és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

TONHALAS-TOJÁSOS RIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 1 tonhalkonzerv (saját levében), 1 nagy csokor snidling, 15 dkg hosszú szemű rizs, 1 csirkeleves-kocka

Előkészítés: A tojásokat hideg vízbe tesszük, 15 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Közben a halat leszűrjük, a levét félretesszük. A snidlinget apróra vágjuk. A rizst megmossuk.

Elkészítése: A rizst a tonhal levével és 4 dl vízzel leöntjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A tojást és a snidlinget a rizzsel összekeverjük, alaposan felmelegítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhaldarabokat a rizs tetejére rakjuk, és fedő alatt pár perc alatt az egészet átmelegítjük. Salátát adhatunk hozzá.

TYÚKHÚSRIZOTTÓ KELETIESEN
Hozzávalók: 40 dkg tyúkmell, 10 dkg szárnyasmáj, zúza és szív, 30 dkg rizs, 10 dkg vaj, 4 evőkanál konzerv zöldborsó, 1 evőkanál tisztított pisztácia-mag, 2 evőkanál mandula, 8 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A tyúkmellet, a szívet, a zúzát és a májat fél liter sós vízben megfőzöm, majd a levét leszűröm és félreteszem. A rizst megtisztítom, 5 dkg felolvasztott vajban üvegesre futtatom, majd felöntöm a tyúklevessel. Lefedem, és puhára párolom. A főtt tyúkmellet, a szárnyasmájat, a szívet és a zúzát kis kockákra vágom, majd a zöldborsóval együtt az időközben megpuhult rizshez keverem. Beleteszem a maradék vajat is. Többször átforgatva jól felforrósítom.
Tálaláskor a tetejét megszórom pisztácia-maggal (vagy durvára darált mogyoróval), valamint hámozott mandulával. Reszelt sajtot is kínálok hozzá.

VELENCEI RIZOTTÓ
Elkészítése: 10 deka vajban megpárolok 40 deka rizst, előbb üvegesre, majd mindig egy kevés víz vagy húsleves hozzáadásával puhára párolom, só, bors és finomra vágott petrezselyem fűszerezéssel. Összekeverem a következő raguval: forró vajban, reszelt hagymával, 30 deka apróra vágott baromfi- vagy borjúmájat párolok 5 percig, megszórom liszttel, ráöntök fél liter sűrű paradicsompürét, sózom, összefőzöm. Mikor ezt a ragut a rizzsel összekevertem, tálra borítom, és reszelt sajttal hintem meg.

VESERIZOTTÓ
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vese, 35 dkg rizs, 6 dkg zsír, 10 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 10 dkg kemény sajt

Elkészítése: A vesét alaposan megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a gombát, rátesszük a vesét, és néhány percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, megsózzuk, föleresztjük kevés meleg vízzel, és puhára pároljuk. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

VIRSLI RIZOTTÓ 01.
Hozzávalók: 25 dkg rizs, só, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 pár virsli, 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A rizst átválogatjuk, megmossuk, kissé megsózzuk, és a fele olajon kevergetve megforrósítjuk. Közben 5 deci vizet fölforralunk, a rizsre öntjük, és kis lángon puhára pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a maradék olajon megfuttatjuk. A virslit fölkarikázzuk, a zöldborsóval együtt a hagymához adjuk, és kevergetve megforrósítjuk. Végül a párolt rizzsel összekeverjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc

VIRSLI RIZOTTÓ 02.
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg baromfivirsli, 10 dkg zöldborsó (fagyasztott), 3 ek étolaj, 1 cs petrezselyem, só

Elkészítése: A rizst megmossuk, kissé megsózzuk, és 2 evőkanál olajon kevergetve megforrósítjuk. Közben 5 deci vizet felforralunk, a rizsre öntjük, és kis lángon puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk, majd az egy evőkanál olajon megfuttatjuk. A virslit felkarikázzuk, a borsóval együtt a hagymához adjuk, és kevergetve megforrósítjuk. Végül a párolt rizzsel összekeverjük, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk. A rizs készülhet előfőzött rizsből is.

VIRSLIS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 2 pár virsli, 2 dl fehérbor, 1 erőleveskocka, só, törött bors, reszelt sajt, tejföl

Elkészítése: Megreszeljük a hagymát és a vajon megfonnyasztjuk. Beletesszük a virslit, karikára vágva, kicsit megpirítjuk, majd a rizst is hozzáadjuk. Amikor már üveges, a borral felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk. Ha a rizs a bort felitta, akkor 2 dl vízben feloldott erőleveskockás lével tovább pároljuk, amíg meg nem puhult.
Reszelt sajttal meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

VÖRÖS-TONHAL STEAK CSŐBEN SÜTVE, VADRIZS RIZOTTÓVAL
Hozzávalók: 4 db 15 dkg-os vörös-tonhal steak, só, bors, 20 dkg koktélrák, 1 db citrom, 10 dkg vaj, 1/2 szál póréhagyma, 30 dkg forrázott parajlevél, 1 db fokhagyma. 10 dkg vadrizs, 30 dkg rizs, 4 dl fehérbor, 5 dl tej, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt parmezán sajt, szerecsendió, petrezselyem, 1-1 színes kaliforniai paprika, 2 db tojás

Elkészítése: A halakat sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, majd elősütjük. Vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, amit szerecsendióval, sóval, borssal és tojássárgájával elkeverünk. A forrázott parajt lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük, és a besamelbe keverjük. A koktélrákokat rákvajon kevés bor hozzáadásával megpároljuk, majd szintén a besamelbe tesszük. Mindezt az elősütött tonhalszeletekre halmozzuk, megszórjuk reszelt parmezánnal, és sütőben megsütjük. A vadrizst és a sima rizst megfőzzük, majd belekeverjük a vajon, póréhagymán megpárolt, apróra vágott kaliforniai paprikákat, amit még petrezselyemmel ízesítünk, a són és borson kívül, majd összekeverjük.
Tányérra rakjuk a halat, mellé tesszük a rizottót.

ZÖLDBORSÓ RIZZSEL (RIZOTTÓ)
Elkészítése: Fél liter zöldborsót zsírban kissé párolunk, s aztán hozzáteszünk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselymet és két-három deci jól megmosott rizst, felöntjük húslevessel, vagy ha ez éppen nincs, vízzel, megsózzuk, és így együtt hagyjuk szép lassan párolni, míg a rizs puha lesz.

ZÖLDBORSÓS BORJÚHÚS-RIZOTTÓ
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 1 csomó zöld-petrezselyem, 1 kg zöldborsó (friss), 20 dkg rizs, 12 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: A borjúhúst apró kockákra vágjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Fedővel letakarva pároljuk, szükség szerint mindig csak egy kevés vizet aláöntve. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a frissen kifejtett zöldborsót, és a hússal együtt puhára pároljuk. Közben elkészítjük a párolt rizst, amelyet összekeverünk a zöldborsós hússal.
Tálaláskor a rizottót egy formába vagy csészébe tömködjük, és a tányérra borítjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és külön paradicsommártást kínálunk hozzá.

ZÖLDBORSÓS RIZOTTÓ
Elkészítése: Összetételét, elkészítését lásd; “Zöldséges-szójás rizottó”, a különbség az, hogy vegyes zöldség helyett 30 dkg zöldborsót használunk hozzá.

ZÖLDBORSÓS BORJÚHÚS-RIZOTTÓ
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 kg zöldborsó (friss), 20 dkg rizs, 12 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: A borjúhúst apró kockákra vágjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Fedővel letakarva pároljuk, szükség szerint mindig csak egy kevés vizet aláöntve. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a frissen kifejtett zöldborsót, és a hússal együtt puhára pároljuk. Közben elkészítjük a párolt rizst, amelyet összekeverünk a zöldborsós hússal.
Tálaláskor a rizottót egy formába vagy csészébe tömködjük, és a tányérra borítjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és külön paradicsommártást kínálunk hozzá.

ZÖLDFŰSZERES RÁNTOTT CSIRKECOMB ZÖLDBORSÓS RIZOTTÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 8 csirke felső comb, só fehér bors, 8-8 levél zsálya és bazsalikom, 12 dkg liszt, 3 tojás, körülbelül 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A rizottóhoz: 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 20 dkg rizottórizs, körülbelül 1 dl száraz fehérbor, 1 l zöldségleves, 10 dkg zöldborsó, cukor, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A csirkecombokat a csont mellett bevágjuk, és sóval, fehér borssal ízesítjük. A csontok mellé 1-1 levél zsályát, illetve bazsalikomot rakunk. A combokat hagyományos módon bepanírozzuk (lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk), és forró olajban szép pirosra sütjük. 180°C-os sütőbe rakjuk, további 8-10 percig sütjük. A rizottóhoz az apróra vágott hagymát kevés vajon megfuttatjuk, rátesszük a rizottórizst, majd felengedjük annyi fehérborral, hogy ellepje. Amikor a bor elpárolgott, folyamatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá a meleg zöldséglevest, mindig megvárjuk, míg beszívja az előző adagot. Mikor majdnem kész (10-12 perc múlva), hozzáadjuk az apró kockákra vágott maradék vajat, és hozzákeverjük a sós-cukros vízben előfőzött zöldborsót. A kész rizottóhoz vágott petrezselymet adunk, majd a rántott csirkecombbal tálaljuk.

ZÖLD RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg friss zöld-s