Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rizses és rizssaláták


ANANÁSZOS RIZSES SONKASALÁTA.
Hozzávalók: 240 ml majonéz, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 20 dkg főtt rizs, 1-1 db zöld és piros húsú paprika, 1 db fodros fejes saláta, 1 citrom, 1 kisebb póréhagyma

Elkészítése: A majonézt egy nagyobb keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a rizst, az egyforma darabokra vágott sonkát, ananászt, paprikát, póréhagymát, és lazán összeforgatjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk. Tálaláskor a rizssalátát salátalevelekre halmozzuk, citromszeletekkel és sonkával díszítjük.

ANANÁSZOS-SONKÁS RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg hosszú szemű rizs, só, őrölt fehér bors, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 1 kis fej fodros saláta, 2-3 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 150 g majonéz, 1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben-ügyelve arra, hogy szét ne főjön, puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk, és falatnyi darabkákra tépkedjük. Az újhagymát megtisztítjuk, majd egy kevés zöldjével együtt, rézsútosan felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük és néhány levélke kivételével finomra aprózzuk. A sonkát vékony csíkokra szeljük, az ananászt leszűrjük, és apróra vágjuk.
A majonézt elkeverjük a joghurttal, ízlés szerint citromlével, sóval, fehér borssal, végül a petrezselyemmel. A salátát lapos tál aljára szórjuk. Az összes felaprózott hozzávalót lazán a rizshez keverjük és a salátaágy tetejére halmozzuk. Bevonjuk a majonézmártással, végül a vékony gerezdekre vágott citrommal és a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.
Előételként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

ANDALÚZIAI SALÁTA (ENSALADA DE ANDALUCÍA)
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 szem paradicsom, 1 fej saláta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: Sós, fövő vízbe téve a rizst, 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, újra leszűrjük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kihűlni. A magházától megtisztított paprikát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A rizst lapos, nagyméretű tálalótálra tesszük, összeforgatjuk a megmosott, leszárított, csíkokra vágott salátalevelekkel és az olajjal, ecettel, zúzott fokhagymával, törött borssal ízesített öntettel. Körberakjuk a zöldpaprika- és paradicsomszeletekkel. Behintjük zöldpetrezselyemmel és metélőhagymával. Hűtőszekrénybe tesszük 15-20 percre, majd tálaljuk.

BALKÁNI RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg hosszú szemű rizs, 4 közepes paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 7 dkg fekete olajbogyó, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál majonéz, 1,5 dl joghurt, 3 evőkanál ketchup, ½ citrom leve, ½ csokor petrezselyemzöld, ½ csokor metélőhagyma, só, fehér bors

Elkészítése: A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. A paradicsomokat gömbölyűbb felükön késsel keresztben bevágjuk. Forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, majd a húsát cikkekre vágjuk. Az olajbogyót lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük, és citromlével meglocsoljuk. A zöld-fűszereket megmossuk, lerázzuk, majd felaprítjuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, a joghurttal és a ketchuppal. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a zöld-fűszerekkel ízesítjük. A rizst összevegyítjük a gombával, a paradicsommal és az olajbogyóval. Összekeverjük 4 evőkanál majonézmártással, majd legalább 20 percig érleljük. Szükség esetén ismételten ízesítjük. Reszelt juhsajttal meghintve is tálalhatjuk. A maradék-mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 45 perc

BAZSALIKOMOS-DIÓS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 500 g főtt rizs, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom, fél citrom leve, 3 evőkanál parmezán sajt, 3 evőkanál durvára darált dió, só, őrölt bors, 3 szál újhagyma

Elkészítése: Tegyük tálba a megfőzött és kihűlt rizst, adjuk hozzá a finomra vágott bazsalikomlevelet, az olívaolajat, a citrom levét, a felkarikázott újhagymát, a reszelt parmezánt és a darált diót. Finomabb a saláta, ha a diót ledarálás előtt száraz serpenyőben megpirítjuk. Sóval és őrölt borssal ízesítsük. Keverjük jól össze, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Önállóan is fogyaszthatjuk, de a kiváló körítés grillezett pecsenyék, zöldségek és sajtok mellé is. Kivájt paradicsomba töltve előételként kínálhatjuk.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: csirkemell filé 500 g, mandula 50 g, rizs-vadrizs 500 g, víz 625 g, zöldbab 250 g, zöldsaláta 100 g
Elkészítése: A rizst és a vadrizst megmossuk, lecsepegtetjük; a húst megmossuk, vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Puhára főzzük a zöldbabot, lecsepegtetés után kettévágjuk. A csirkemell darabokat olívaolajon erőteljesen megpirítjuk, hozzáadjuk a mandulát, és tovább pirítjuk együtt. A tűzről levéve sóval, borssal ízesítjük. A salátát levelekre bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és egy salátástálat kibélelünk vele. Hozzákeverjük a zöldbabot, a mandulás húst és a rizst. A snidlinget és az erős paprikát nagyon apróra vágjuk. Összekeverjük a szójaszószt a citromlével, a snidlinggel és a paprikával, curryvel fűszerezzük, majd a salátára öntjük és összeforgatjuk vele.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA GOMBÁVAL
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 2 szál újhagyma, 2 ek olaj, 1 csésze rizs, só, bors, 200 g gomba (akármilyen), 1 csokor bazsalikom, 1/2 sült csirke (pecsenyemaradék)
Salátaöntet: 3 ek almaecet, 2 kanál méz, kevés őrölt gyömbér, só

Elkészítése: A hagyma zöldjét szeleteljük. A hagyma fehér részét olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst, sót, borsot, és 2 csésze vízzel felöntjük.20 percig főzzük. A gombát megtisztítjuk, szeleteljük és a még meleg rizshez adjuk, hűlni hagyjuk. A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, és apróra vagdossuk, a csirkehúst apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a rizzsel. A hozzávalókból öntetet készítünk azzal, hogy a bazsalikomot is belekeverjük, majd a salátához adjuk, 30 percig érleljük.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA SZILVESZTERRE
Hozzávalók 6 személyre: 2 csirkemellfilé, 25dkg hosszú szemű rizs, 15dkg mirelit zöldborsó, 1/2 doboz ananászbefőtt, 12dkg majonéz, 1,5 dl joghurt, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, citromlé, csipetnyi cukor, só, 1 teáskanál curry, fehér bors

Elkészítése: A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben a borsót kevés sós vízben kb.5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A csirkemellet darabokra vágjuk, és a megforrósított margarinon 5-6 perc alatt köröskörül megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből. Az ananászt lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, kevés ananászlével, citromlével, sóval, curryvel és csipetnyi cukorral. A saláta hozzávalóit összekeverjük és leöntjük a mártással. Legalább 1 óráig érleljük. Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.

CURRYS RIZSES CSIRKESALÁTA (DÉL-AFRIKA)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell, 40 dkg főtt rizs, 1 hagyma, 1 piros paprika, 1 zöldpaprika, 1 ek snidling, só. bors; a dresszinghez: 3 ek majonéz, 1/2 ek currypor, 1/4 ek őrölt kömény, csipet őrölt kardamom és koriander, só, bors

Elkészítése: A csirkemellet bőrözze le és csontozza ki, leves-fűszerekkel lassú tűzön főzze puhára előző nap, majd szedje ki, hagyja kihűlni. Ekkor darabolja fel falatnyira. A rizst is főzze meg előző nap, ízesítse csipet sáfránnyal és 1 kk kurkumával, hagyja kihűlni.
Vágja finomra a hagymákat és paprikákat. Nagy tálban alaposan keverje össze a csirkét, rizst és zöldségeket, másik tálban a dresszinget (teheti csavaros üvegbe is, így rázással keverheti), majd adja és keverje a dresszinget a salátához. Csak tálalás előtt sózza és borsozza készre.
Megjegyzés: csirke helyett tenger gyümölcseivel is készíthető, 25 dkg rák és 15 dkg kagyló adaggal, ezeket 2 percig főzve forró vízben, majd a rákot apróra, a kagylót négybe vágva.

CURRYS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók 10 személyre: 50 dkg főtt rizs, 15-15 dkg főtt sonka és póréhagyma, 30 dkg banán, 20-20 dkg uborka és paprika, petrezselyem, 35 dkg majonéz, só, fehérbors, 3 dl almaecet, currypor

Elkészítése: A pórét zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk, a sonkát metéltre vágjuk, a banánt, az uborkát és a zöldpaprikát vastagabb karikákra vagdaljuk. Egy tálba tesszük az összevágott delikvenseket, finomra vágott petrezselymet szórunk rájuk. Fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, megöntözzük az almaecettel, és pár óráig állni hagyjuk. Ezután lazán összekeverjük a főtt rizzsel és a majonézzel. Ha túl sok (és savanyú) lé van alatta, akkor azt öntsük le róla, és a majonézhez apránként adagolva hígítsuk a kellő sűrűség eléréséig.

CURRYS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók 2 személyre: 2 dkg főtt rizs, 2 dkg főtt borsó (vagy felengedett fagyasztott borsó), 1 zeller szeletekre vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma, 1 zöldpaprika apróra vágva, 1 kisebb sárgarépa szeletekre vágva, 1,5 dl házi készítésű majonéz, 1 teáskanál currypor vagy ízlés szerint
A házi készítésű majonézhez: 1 tojás, 2 evőkanál citromlé, 2,5 dl olívaolaj, 1 teáskanál mustár (ízlés szerint), csipetnyi porított tengeri moszat (ízlés szerint), csipetnyi tengeri só, ízlés szerint

Elkészítése: Először a majonézt készítse el: A tojást a robotgép alacsony fokozatán verje fel, ezután adja hozzá a citromlevet és a fűszereket ízlés szerint. Folyamatos keverés mellett lassan csepegtesse bele az olajat, majd keverje simára.  Kb. 4 dl lesz belőle, hűtőszekrényben 2-3 napig eláll.
A hozzávalókat jól keverje össze, majd hagyja állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
A húslevesben főtt rizs különleges ízt ad a salátának. A zöldségeket kissé meg is főzheti, csicsókát, sulyomot (vízi gesztenyét), paradicsomot vagy cukkínit is adhat hozzá.

EGZOTIKUS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg hosszú szemű rizs, 50 dkg sárgabarack, 15 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, fél kávéskanál őrölt kömény, fél kávéskanál gyömbér, fél kávéskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi bors, 2 dl joghurt, só

Elkészítése: A rizst sós vízben főzzük puhára. A barackokat vágjuk félbe és magozzuk ki, majd kockázzuk fel. A szalonnát kockázzuk fel, majd serpenyőben olajon pirítsuk aranybarnára. Forgassuk bele a barackot és szórjuk meg a fűszerekkel. A fokhagymát zúzzuk össze, majd azt is adjuk hozzá. Pároljuk pár percig, de ne hagyjuk, hogy a barack szétfolyjon! Forgassuk bele a rizst is, majd forraljuk össze.
Tálalás után öntsünk rá joghurtot.

GOMBÁS-RIZSES KUKORICASALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg hosszú szemű rizs, 3 cső főtt kukorica, 20 dkg erdei gomba, 1 evőkanál margarin1 kiskanál só
Az öntethez: 2 dl natúr joghurt, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olaj (lehetőleg kukoricaolaj), 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 kis csokor friss citromfű

Elkészítése: A rizst megmossuk, és lobogva forró, sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A főtt kukoricacsövekről a szemeket éles késsel levágjuk. A gombát alaposan megmossuk, ha szükséges, feldaraboljuk, és a margarinon 8-10 perc alatt megpirítjuk, közben kissé megsózzuk. A rizst, a kukoricát és a kihűlt gombát tálban összekeverjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Közben elkészítjük az öntetet, amihez a joghurtot a citromlével habverővel simára keverjük. Fokozatosan az olajat is belecsorgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A citromfüvet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és az öntetet ezzel ízesítjük. Felhasználásig ezt is külön a hűtőben tartjuk. Tálaláskor a rizses keveréket tányérokra halmozzuk, és a jól behűtött öntettel meglocsoljuk. Apró gombafejekkel és citromfű-levéllel díszítjük.

HAGYMÁS-RIZSES KÍNAI KELSALÁTA
Elkészítése: A hagymákat felaprózzuk és a 25 dkg reszelt kellel átkeverve, 1 órányi állás után a levét kicsavarjuk, egy tálban összekeverve félretesszük. Közben a rizst megfőzzük, leszűrjük. 1 dl vízben 2 evőkanál almaecetet elkeverünk, fűszerezzük őrölt köménnyel, 1 mokkáskanál barna cukororral és ezt az öntetet a salátára locsolva, rizzsel jól átkeverve tálaljuk.

INDIAI RIZSSALÁTA CSIRKÉVEL
Hozzávalók: 12,5 dkg előfőzött barna rizs, 20 dkg kicsontozott főtt csirkehús, 15 dkg friss, hámozott ananász, 2 banán, 2 evőkanál fehérborecet, 1,5 dl joghurt, 1,2 dl lezsírozott csirkeleves, 1 hús- vagy zöldségleveskocka. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szezámolaj, 1 vöröshagyma, 1 kis cső piros színű paprika, 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, 1 teáskanál currypor, 1 ágacska citromfű

Elkészítése: A rizst 2,5 dl vízben, a húsleveskockával fedő alatt, gyenge tűzön 35 percig pároljuk. Közben a csirkehúst csíkokra aprítjuk, a banánt meghámozzuk, majd az egyiket karikára vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. A másikat összetörjük, és a joghurttal, a tejföllel, az olajjal, az ecettel és a csirkelevessel hidegen krémmé keverjük. A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra összevágjuk. A paprikát megfelezzük, magházát és magjait eltávolítjuk, húsát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. Az ananászt kis kockákra vágjuk. A megpuhult rizst összekeverjük a hússal, az ananásszal, a banánkarikákkal, a hagymadarabkákkal, és paprikacsíkokkal, majd elvegyítjük a joghurtos mártással. Gyömbérrel, curryvel és kevés sóval tovább fűszerezzük. A citromfüvet megmossuk, lecsöpögtetjük és a felét apróra vágva belekeverjük a salátába. A megmaradt levélkéket az étel tetejére szórjuk.

KALIFORNIAI RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg rizs, 20 dkg csirkemellfilé, 40 dkg húsos paprika, 10 dkg póréhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, ecet, bazsalikom, őrölt bors, só

Elkészítése: A rizst főzd meg. A csirkét vágd csíkokra, sózd és az olaj felén pirítsd fehérre, majd szórd meg bazsalikommal és félujjnyi vizet aláöntve párold meg. A paprikát vágd csíkokra, a hagymát pedig szeleteld vékonyra. Keverd össze a paprikát, hagymát, a kihűlt rizst és csirkét, majd locsold le az olajból ecettel, borssal és tört fokhagymával készített páclével. Jól keverd össze, majd 1-2 órát érleld hűtőszekrényben.

KREOL SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 banán, 1 alma, 15 dkg fehér szőlő, 10 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál darált mogyoró, 1 evőkanál kókuszreszelék
Az öntethez: 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, mokkáskanál mustár, Cayenne bors, só, törött bors

Elkészítése: A megfőtt és kihűlt rizst összekeverjük a karikákra vágott és a citromlével leöntött banánnal, a felszeletelt almával, ananásszal, a szőlőszemekkel, és a megdarált mogyoróval. Tálban összedolgozzuk a citromlével az ecetet és a mustárt. Ízesítjük cayenne-i borssal, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Ráöntjük a rizses gyümölcsökre, és eldolgozzuk. A saláta tetejét kókuszreszelékkel beszórjuk, és rögtön tálaljuk.

KUKORICÁS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz Bonduelle csemegekukorica konzerv, 1 zacskó gyorsrizs, 1 húsleves kocka, 2-2 dl majonéz, tejföl, 5 dkg mazsola, citromlé, só, porcukor, 1 csokor zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál fehér bors

Elkészítése: Megfőzzük a rizst a húsleveskockával ízesített vízben. A majonézt a tejföllel simára keverjük, citromlével, borssal, csipetnyi porcukorral ízesítjük. Belekeverjük a finomra vágott kaprot, valamint a szétzúzott fokhagymát. A főtt rizst a mártásba öntjük. A mazsolát forrásban lévő vízbe szórjuk, egypercnyi forralás után tűzről levéve 10 percig hagyjuk puhulni, majd leszűrjük, és a salátához keverjük. Ezután belekeverjük a vékonyra karikázott zöldhagymát, valamint a leszűrt kukoricaszemeket. Az egészet jól összekeverjük és hűtőszekrényben érleljük néhány órán át. Tálalás előtt a maradék kaporral meghintjük.

MAGYAROS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 2 evőkanál kockára vágott vöröshagyma, 15 dkg rizs, só, 1 teáskanál pirospaprika, 3,5 dl húsleves, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 10 dkg téliszalámi, 10 dkg ementáli sajt, 1 erős paprika, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg morzsolt csemegekukorica.
Az öntethez: 3 evőkanál majonéz, 10 dkg tejföl, 2 evőkanál ketchup, 3-4evőkanál borecet, só, bors
Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítése: Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd beleöntjük a rizst is, és állandóan kevergetve rövid ideig tovább pirítjuk. Megsózzuk, megszórjuk a paprikával, és felöntjük a húslevessel. Megmossuk a paprikát, kimagozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A szalámit és a sajtot is 4 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított erős paprikát és a petrezselymet felaprítjuk, összekeverjük a kukoricával. A majonézt, a tejfölt és a ketchupot habverővel simára keverjük, majd ecettel, sóval és borssal ízesítjük. Készíthetünk helyette bármilyen más mártást, például ízesíthetjük kaporral, vagy kihagyhatjuk a ketchupot is belőle.
A kihűlt rizst lazán összekeverjük a többi hozzávalóval, hozzáadjuk az öntetet, és alaposan összeforgatjuk. Még egyszer megfűszerezzük.

NARANCSOS, RIZSES CSIRKESALÁTA (ENSALADA DE POLLO CON ARROS Y NARANJAS)
Hozzávalók: 25 dkg sült csirkehús, 10 dkg rizs, 4 narancs, 4 evőkanál olaj, 3 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál porított sáfrány, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: Sós sáfránnyal ízesített fövő vízbe tesszük a rizst, és 15 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöntjük, és lecsepegtetjük. Közben salátástálban összedolgozzuk az olajat a citromlével, a mustárral és a borssal. Apróra vágjuk a kicsontozott csirkehúst. Meghámozzuk a narancsokat, gerezdekre bontjuk, kimagozzuk. Minden egyes gerezdet kettévágunk. Az elkészített salátalébe beleforgatjuk a húst, a narancsszeleteket és a még langyos rizst. Hidegen, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. (Gazdagíthatjuk egy kicsi, de jó érett citrom nagyon apróra vágott gerezdjeivel.)

OLASZOS RIZSSALÁTA - WOKBAN
Hozzávalók 4-5 főre: 20 dkg jázmin- vagy basmati rizs, 3 nagy paradicsom, 1-1 piros, sárga, zöld húsú paprika, 2 kis cukkini, 10 dkg uborka, 1 lilahagyma, 2 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, 1 kk. borsikafű, 1 kk saláta fűszerkeverék, tengeri só, 5 dkg zöld olajbogyó, 1 kk curry

Elkészítése: 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk a wokban, majd a rizst megfuttatjuk rajta. Utána dupla mennyiségű vizet öntünk hozzá, sóval és curryvel ízesítjük, majd puhára főzzük. A cukkinit és az uborkát lereszeljük, a paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A hagymát és az olajbogyót karikákra vágjuk, majd az egészet összeforgatjuk. Fűszerekkel ízesítjük, majd rálocsoljuk a citromlevet és a megmaradt olajat.

OLASZ RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 4 kanál olaj, 2 zöldpaprika, 15 dkg kockára vágott zeller, fél csomag retek, fél citrom, 5 dkg földimogyoró, só, bors, szardellapaszta, fejes saláta

Elkészítése: A rizst szokásos módon elkészítjük párolt rizsnek. A zellert enyhén sós vízben megfőzzük.
A rizshez hozzákeverjük a leszűrt zellert, a metéltre vágott paprikát és retket, végül a durvára vágott pirított földimogyorót. Sóval, borssal, citromlével és szardellapasztával ízesítjük, meglocsoljuk 1 dl olajjal.
Jól lehűtve, salátalevél-alapra tálaljuk.

OLASZ RIZSSALÁTA 02.
Elkészítése: 40 dkg rizst megpárolunk, 4 zöldpaprikát metéltre vágunk, valamint egy csomó retket is. 30 dkg zellert kis kockákra aprítunk, és sós vízben megfőzzük. A főtt, kihűlt rizst összekeverjük a többi hozzávalóval, durvára vágott 10-15 dkg pörkölt földimogyoróval gazdagítjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy citrom levét ráfacsarjuk, és egy kis tubus szardellapasztát is belekeverünk. Olívával meglocsoljuk és salátalevelekre tálaljuk.

PARADICSOMOS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 300 g rizs, 200 g paradicsom (a finom héját leszedjük róla), 200 g gomba, fekete olajbogyó, olaj, só, bors, fokhagyma

Elkészítése: Összetörjük a meghántolt paradicsomot. Ezután 2 szelet fokhagymát megdinsztelünk 5 kanál olajban, majd belekeverjük az apró darabokra vágott gombát és a paradicsommasszát. Sózzuk, borsozzuk, ezután hagyjuk összekészülni 20 percig. A megfőtt rizst leszűrjük, és az elkészített szósszal ízesítjük. Fekete olajbogyókkal díszítve tálaljuk.

PIKÁNS GYÜMÖLCSÖS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 150 g rizs, 6-8 szem mandarin, 1 kisebb fürt szőlő, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál szeletelt pirított mandula, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál díjóni mustár, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: Egy fazékba forraljunk fel vizet, tegyünk bele sót, majd öntsük bele a rizst és addig főzzük, míg puha nem lesz. Szűrjük le, majd hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk kihűlni. Tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott szőlőszemeket, mazsolát, mandarin gerezdeket, összevágott petrezselyemzöldet és a pirított mandulát. Salátás kanállal óvatosan keverjük össze. Kis tálkában keverjük össze az olajat, mustárt és a citromlevet.
Tálaláskor színes saláta leveleket tegyünk egy nagy tányérra, erre halmozzunk a gyümölcsös rizssalátából, majd a tetejét csorgassuk meg az öntettel.

PIKÁNS RIZSSALÁTA.
Hozzávalók: 1 csésze rizs, fél ananászkonzerv, fél kígyóuborka, fél csomag mazsola, 10 dkg füstölt sajt, fél csokor snidling, vagy újhagyma zöldje, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry

Elkészítése: A rizst puhára főzzük, a curryvel és a sóval, majd hozzáadjuk a mazsolát, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A kígyóuborkát héjával együtt felkockázzuk, az ananászt csíkokra szeleteljük. Összekeverjük a rizzsel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Az apróra vágott snidlinggel, vagy újhagymával díszítjük.

RIZSES ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanykás alma 2 dl maradék párolt rizs, 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 4 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mk. Só, 1 mk törött fehér bors, 1 mk currypor

Elkészítése: Először a mártást készítjük el: kefirt mély salátástálba öntjük, belekeverjük az összes fűszert és a sót, majd a reszelt sajtot, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott petrezselyemzöldet adjuk hozzá. A lilahagymát meghámozzuk, és egészen apró kockákra vágva megsózzuk, ezután jól összekeverjük. Tizenöt perc múlva beleforgatjuk a mártásba. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró kockákra vágjuk. Azonnal hozzáadjuk a kefires mártáshoz. Végül belekeverjük a párolt rizst. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és befedve tesszük be néhány órára a hűtőszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel igazán könnyű, de laktató vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

RIZSES CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 250 g rizs, 600 g cukkini, 1 leveskocka, 7,5 dl víz, 4 ek ecet, 4 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 3 nagyobb paradicsom, 50 g olívabogyó, 100 g Feta, só, bors

Elkészítése: A cukkinit felkockázod, és beledobod a felforrt, leveskockás vízbe, és pár percig blansírozod. Leszűröd, és meglocsolod az olívaolajjal és az ecettel. Felvagdosod a fokhagymát és a vöröshagymát, és a rizzsel együtt felteszed főni abban a vízben, amelyikben a cukkinit blansíroztad. Amikor a rizs megfőtt, leszűröd, és félreteszed egy picit hűlni. Addig a paradicsomot, a Fetát felkockázod, az olívabogyót pedig feldarabolod kisebb szeletekre, majd a rizzsel együtt hozzáadod a cukkínihez. Sózod, borsozod, és kész is.
Ez a köret melegen és hidegen is finom.

RIZSES GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 20 dkg tinóru gomba, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb uborka, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Főzze meg sós vízben a rizst, szűrje le, és hagyja kihűlni. A hagymát és a répát vagdalja apróra, és a vajon párolja meg, és hagyja lehűlni. A gombát és az uborkát vágja vékonyra, lobogó vízben blansírozza, majd csepegtesse le. Lazán forgassa össze ezeket, locsolja meg a majonézzel.
Lehűtve tálalja.

RIZSES GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 3 dkg vaj, tej szükség szerint, 1 kis ananászkonzerv, cukrozott dinnyehéj (vagy más cukrozott gyümölcs, esetleg befőtt), 5 dkg cukor, só, 1 kupica rum, édes tejszínhab

Elkészítése: A mazsolát többször váltott vízben megmossuk, majd leöntjük a rummal, és fél napig állni hagyjuk. A megmosott rizst leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, csipet sóval ízesítjük, és lefedve addig főzzük, míg a vizet magába nem szívta. Ekkor megkeverjük, leöntjük bőven tejjel, és kis lángon puhára főzzük. (Ha a tejet túl korán magába szívná, pótoljuk.) Még melegen cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, közé keverjük a mazsolát, a leszűrt, kis darabokra vágott ananászt (vagy más cukrozott gyümölcsöt, esetleg befőttet). Megöntözhetjük kevés ananászlével is. Fél napra jégbe hűtjük, és talpas poharakban vagy üvegtányérokban tálaljuk. (Koronázhatjuk édes tejszínhabbal is, de akkor a tetejére még tegyünk kevés gyümölcsöt, és ha ananásszal készítettük, ananászlével, ha más gyümölccsel, málnaszörppel locsoljuk meg.)

RIZSES REBARBARASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg rebarbaraszár, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 15 dkg trappista sajt, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál currypor és őrölt fehér bors, ízlés szerint só és cukor, 1 dkg vaj

Elkészítése: A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryport, és fedő alatt, kis lángon addig főzöm, amíg a levét mind el nem szívja. Ezután hagyom kihűlni. Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm. A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főzőlével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

RIZSES TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 1 zacskó gyorsrizs, 4 tojás, 1 evőkanál mustár, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 csokor petrezselyemzöld és kapor, 1 citrom leve, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint kevés porcukor és só

Elkészítése: A gyorsrizst előírás szerint sós vízben megfőzzük. A tojásokat habosra verjük, megsózzuk és megborsozzuk. Teflonserpenyőbe 1 evőkanál olajat csorgatunk, felforrósítjuk, majd beleöntjük a felvert tojást. Keverés nélkül megsütjük előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát. A saláta mártásához a citromlevet, a megmaradt olajat és a mustárt simára keverjük, ezután curry porral, cukorral és sóval ízesítjük. A megfőtt, de még forró rizst beleszórjuk a salátástálba, ráöntjük az előzetesen tányérra csúsztatott és nagyon vékony csíkokra vágott tojáslepényt, majd hozzáadjuk a megtisztított és vékonyka karikákra aprított zöldhagymát, zöldjével együtt. Végül a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, valamint a kaprot is beleszórjuk. A mártást rálocsoljuk. Óvatosan, hogy a rizs ne nagyon törjön, villával alaposan összeforgatjuk. Ha a saláta kihűlt, a tetejét befedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük. Nemcsak hús mellé való köret, hanem önállóan is nagyon jó, utóbbi esetben könnyű, de laktató vacsora.

RIZSES TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 1 nagydoboz konzerv natúr tonhal, 6 evőkanál paprikával töltött olajbogyó, 2 paradicsom, 10 dkg gépsonka (egyben), 1 közepes vöröshagyma, fél csokor kapor, 6 evőkanál ecet, 5 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, csipetnyi cukor 1 csokor kapor, 20 dkg főtt, hosszú szemű rizs

Elkészítése: A tonhalat jól lecsöpögtetjük, és kis darabkákra szedjük. Az olajbogyókat félbevágjuk. A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk, a húsát csíkokra vágjuk. A sonkát szintén csíkokra metéljük. A hagymát és a kaprot megtisztítjuk, és finomra metéljük. Az ecetet az olívaolajjal, sóval, fehér borssal, csipetnyi cukorral, a kaporral és 0.5 dl vízzel összekeverjük. A tonhalat rizzsel, olajbogyóval, a paradicsommal, sonkával és a hagymával az öntetbe forgatjuk, és 2 órára hideg helyre tesszük. Francia kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 csomag gyors rizs főve, kis fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 15 dkg trappista sajt,1 db paradicsom, 2 pohár tejföl, 1 evőkanál ketchup, 2 evőkanál majonéz,1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Kockákra vágjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, sajtot és összekeverjük a rizzsel, majd a kikevert öntetbe forgatjuk. Tálalás előtt 2 óráig hűtőszekrényben érleljük.

RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 csésze barna rizs, 1 babérlevél, 1 kk őrölt rozmaring, fél ek hidegen sajtolt olaj, 1 ek almaecet, fél csomó petrezselyem, 1 csipet tengeri só

Elkészítése: A rizst két csésze enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Kihűtjük. Az olajból, almaecetből, apróra vágott petrezselyemből öntetet készítünk, és ezt a rizsre locsoljuk.

RIZSSALÁTA 03.
Összeállítás: 15 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 8 személyre: 40 dkg rizs, 1 kicsi paradicsom-paprika, 1 kis uborka, 2 szál újhagyma, 1 kis doboz konzerv tejes kukorica, 4 evőkanál francia öntet, 1 kis csokor összevagdalt petrezselyem

Elkészítése: A rizst puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A kicsumázott paprikát, vékony karikákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négybe vágjuk és kimagozzuk. Az uborkát és a hagymát vékonyra szeleteljük. A rizst a zöldfélével elkeverjük, és az öntettel alaposan összeforgatjuk. Petrezselyemmel meghintjük.

RIZSSALÁTA 04. SHALADA RUZ
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 doboz olajos hal, 15-20 db fekete olajbogyó, 4 cseresznyepaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 csipetnyi köménymag, 1 mokkáskanál chili, 1 csipetnyi száraz mentalevél, 1 dl olívaolaj, só

Elkészítése: A rizst sós vízben 20 percig főzzük, lecsurgatjuk és hideg, folyó vízzel leöblítjük, hogy a rizs össze ne ragadjon.
A felvágott fokhagymát két kanál olajon megpirítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk, az olajos halat villával összetörjük, a vöröshagymát apróra vágjuk, a cseresznyepaprikát felvágjuk.
Minden hozzávalót egy salátástálba teszünk, megszórjuk köménnyel, chilivel és mentával, ráöntjük a maradék olajat, megsózzuk és felszolgálás előtt jól elkeverjük. Négy kis tálkába szétosztjuk és tálaljuk.

RIZSSALÁTA A TENGER GYÜMÖLCSEIVEL
Hozzávalók: 10 dkg vadrizs, 5 dkg hosszú szemű rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 2 zellerszár, 2 paradicsom, 16 nagy kagyló, 25 dkg kagyló, 1 csokor petrezselyem- és zeller, 1 dl fehérbor, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál mustár, 1 tojás-sárgája, őrölt bors, só

Elkészítése: A rizst sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és salátástálba öntjük. A hagymát apróra vágjuk. A paprikák húsát felkockázzuk. A zellerszárat felkarikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, húsukat összezúzzuk. A kagylókat megtisztítjuk, mély lábasba tesszük a zellerrel és petrezselyemmel, a hagymával meg a borral, majd lefedve felforraljuk, borssal ízesítjük. 5 percig főzzük, közben többször megkeverjük. (A kagylóknak ki kell nyílniuk.) A nagy kagylókat kivesszük a főző-léből, a többi kagylót a lében hagyjuk hűlni. Mély tálban a mustárt simára keverjük a tojássárgájával, majd az olajat fokozatosan hozzáadva, majonézt készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, majd beleforgatjuk a nagy kagylókat, a zöldségeket, a rizst és a majonézt. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk, csak utána tálaljuk. A szívkagylókat külön kínáljuk mellé.

RIZSSALÁTA CSIRKEHÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasakos barna rizs, 4 kisebb csirkemellfilé sütve, vagy főve, 1 dl olívaolaj, 10 dkg kígyóuborka, 2 kaliforniai paprika, 1 csomag retek, 1 szál póréhagyma, 2 evőkanál fűszerecet, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, 1/2 fej fejes saláta, 1/2 fej lollo rosso saláta

Elkészítése: A barna rizst a csomagoláson olvasható előírás szerinti idő alatt sós forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük, hűtjük. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, laskára vágjuk és fűszerezzük, majd leöntjük a páccal. Néhány salátalevelet félreteszünk a tálaláshoz. A rizst összekeverjük a zöldségekkel és a fűszerekkel. Lehűtve a hús mellé adjuk. Néhány salátalevélen tálaljuk.

RIZSSALÁTA RÁKKAL
Hozzávalók: 250 g parboiled-rizs, 1 l zöldségleves, 1 csomó leveszöldség (sárgarépa, zeller, póréhagyma), 2 ek darált mandula, 1 kis fokhagymagerezd, 2 ek reszelt parmezán sajt, 6-8 ek bazsalikom-fűszerolaj, 150 g mélytengeri rák

Elkészítése: Főzzük meg a levesben a rizst, majd szűrjük le. Tegyünk félre 200 ml levet. Hagyjuk lehűlni a rizst. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk kis kockára a sárgarépát és a zellert, a póréhagymát vágjuk karikákra. Pároljuk az olajban a sárgarépát és a pórét 5 percig, majd tegyük bele a zellert is, és pároljuk még 2 percig. Fűszerezzük sóval, cayanne-borssal. Hagyjuk lehűlni. Mossuk meg a petrezselymet, rázzuk le róla a vizet. Turmixoljuk a petrezselymet, a mandulát, a fokhagymát és a bazsalikomos olajat, krémes szósszá. keverjük össze a rizst, a rákot és a zöldséget, keverjünk bele a zöldséglevesből annyit, hogy a saláta szaftos legyen. A pestót (zöldfűszeres mártást) külön tálaljuk.

RIZSSALÁTA SONKÁS SZALÁMIVAL
Hozzávalók: 15 dkg rizs, só, 1 kiskanál olaj, 15 dkg sonkás szalámi, 2 db savanyú uborka, 2 db paradicsom, 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál fehér joghurt, 1 kiskanál mustár, 1 evőkanál ketchup, törött bors, só, citromlé, zöldpetrezselyem, 4 db nagyobb salátalevél

Elkészítése: A rizst egy kanál olajjal sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Azután hozzátesszük a kockára vágott sonkás szalámit, a savanyú uborkát és a paradicsomot. Közben összekeverjük a majonézt a joghurttal, a mustárral és a ketchuppel meg a citromlével, s a sonkás rizsre öntjük, s ízlés szerint megsózzuk.
Óvatosan átkeverjük, behűtjük, majd finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva salátaleveleken tálaljuk.

RIZSSALÁTA SPANYOLOSAN
Hozzávalók 4 főre: 25 dkg rizs, só, 1 babérlevél, 25-25 dkg csemegekukorica és zöldborsó, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 1 csomó újhagyma, 3-4 evőkanál mazsola, 5-6 dkg natúr (se pirítva, se sózva) mandulabél, 3 evőkanál 6%-os fehérborecet, 1,5 evőkanál Univer mustár. 1,5 evőkanál méz. 1 mk só. 6 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)

Elkészítése: A rizst megmossuk, majd bő, forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, a babérral fűszerezzük, és közepes lángon puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól lecsöpögtetjük.
A kukoricát és a borsót leszűrjük, lecsöpögtetjük. A kicsumázott paprikát 1 centis kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk. Mindezeket a mazsolával és a nem túl vékonyan fölszeletelt mandulával együtt tálba tesszük, a rizst hozzáadjuk.
Az öntethez a mustárt, a mézet meg a sót az ecetben simára keverjük, azután cseppenként az olajat is hozzáadjuk. Kikeverjük, a salátára locsoljuk és átforgatjuk.
Elkészítési idő: 1 óra

RIZSSALÁTA TOJÁSSAL
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók 4 személyre: kb. 20 dkg üveges zöldborsó, 4 tojás, 30 dkg előfőzött rizs, 50 dkg sárgarépa, 3 dl tejszínes joghurt, 2 - 3 evőkanál fehérborecet, kevés curry, csipetnyi Koronás finom kristálycukor, só, fehér bors, a díszítéshez esetleg friss petrezselyemzöld

Elkészítése: Az üveges zöldborsót lecsöpögtetjük. A tojásokat a szokásos módon 10 perc alatt keményre főzzük. A rizst 6 dl forrásban lévő, sós vízbe szórjuk, majd fedő alatt, alacsony hőfokon kb. 8 percig főzzük. A lekapargatott sárgarépát, vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot a borecettel, a sóval, a fehér borssal, a curryvel és a kristálycukorral elkeverjük. A főtt tojásokat meghámozzuk, majd félbevágjuk, vagy durvára feldaraboljuk. A rizst hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsöpögtetjük. Összekeverjük a zöldborsóval meg a sárgarépaszeletekkel, és ráöntjük az ecetes mártást. Végül a salátán elrendezzük a félbevágott tojásokat vagy tojásdarabokat, és tetszés szerint megmosott, lerázott petrezselyemlevelekkel díszítjük.

RIZSSALÁTA TONHALLAL
Hozzávalók: 120 g rizs, 100 g tonhal, vagy bármilyen fehér húsú, szálkamentes hal, 0.5 dl ecet, 1 dl olaj, 10 g cukor, 50 g paradicsom, 50 g zöldpaprika, 15 g kapribogyó, 50 g gomba, 1/2 fej fejes saláta, só, őrölt bors

Elkészítése: A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A halat megsózzuk, és kevés folyadékban megpároljuk, kihűtjük, majd apróbb darabokra törjük. A gombát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és szintén kevés sós vízben megpároljuk, leszűrjük. A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héját, belső magrészét kivájjuk, és a paprikával együtt apró kockákra vágjuk. A kapribogyót és a petrezselyemzöldet finomra szeljük. Amíg a rizs és a hal párolódik, ecetes-olajos öntetet készítünk, hozzákeverjük a zöldpetrezselymet, a kapribogyót, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a gombát, majd a megfőtt, és kihűtött rizst, majd legvégül a párolt halat. Legalább három órán át hűtőszekrényben tartjuk. Tálaláskor az üvegtányérra salátalevelet teszünk, erre halmozzuk az összekevert anyagokat, petrezselyemmel díszítjük.

RIZSSALÁTA VIRSLIVEL
Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak előfőzött rizs, 10 dkg sajt, 1 szál póréhagyma, 1 csokor kapor, 2 pár virsli, 2 dl joghurt, 1/2 citrom leve, 3 evőkanál majonéz, 5 dkg kimagozott olajbogyó

Előkészítés: A rizst sós forró vízben a tasakon olvasható utasítás szerint megfőzzük. A sajtot gyufaszálnyi metéltre aprítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikára szeleteljük. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.

Elkészítése: A virslit megfőzzük, majd kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A rizs leszűrjük, lecsepegtetjük. Tálba borítjuk, és kihűtjük. A rizst, a sajtot, a pórét, a virslit, mély salátástálba tesszük, és jól összekeverjük. A joghurtot egy kisebb mély tálkába öntjük, hozzáadjuk a citromlevet, a majonézt, a kaprot, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A salátára öntjük. Díszítésül megszórjuk az olajbogyóval, és friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

SPÁRGÁS-TONHALAS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 4 adag megfőzött rizs, 1 doboz tonhalkonzerv, 1 csomag zöld-spárga, 1 darab avokádó, 1 maréknyi zöldborsó, fél citrom leve, darált bors, só

Elkészítése: Tisztítsuk meg a spárgákat, fás végeit vágjuk le, majd vágjuk két centis darabokra. Dobjuk forrásban lévő sós vízbe a zöldborsóval együtt. Főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk, míg lehűl, majd csepegtessük le alaposan.
Tegyük a megfőtt rizst egy nagy salátás tálba, adjuk hozzá a tonhalkonzervet, a saját olajával együtt (ha vízben eltett tonhalkonzervvel készítjük, akkor szűrjük le, és csorgassunk a rizsre két-három evőkanálnyi olívaolajat), tegyük hozzá a leforrázott spárgát és a zöldborsót, a meghámozott és felkockázott avokádót. Ízesítsük citromlével, sóval és kevés darált borssal. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk tálkákba. Tetejét felkarikázott újhagymával vagy snidlinggel szójuk meg.
Elkészíthetjük maradék párolt rizsből, és maradék sült vagy párolt halból is.

SZARDÍNIÁS RIZSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 doboz olajos szardínia, 15 dg rizs, 0,75 l víz, 5 dg mélyhűtött zöldborsó, 2 cső zöldpaprika, 2 kisméretű ecetes uborka, 20 dg zsenge spárga, 2 ek só
A pácléhez: 3 ek szardíniaolaj, 3 ek citromlé, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fehérbors, és édesnemes pirospaprika, 1-1 csipetnyi cukor, majoránna és őrölt sáfrány

Elkészítése: A rizst sós vízben puhára pároljuk, és szitára téve kihűtjük. A mélyhűtött zöldborsót szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. Eközben sós vízben puhára pároljuk a spárgát, a fás rész eltávolítása után a spárgafejeket vékony karikára vágjuk. Az olajos szardíniát szitára tesszük, és az olajat egy tálkában felfogjuk. A szardíniát óvatosan hosszában kettévágjuk a szálkás gerincét, eltávolítjuk, majd lefedett edényben, hűtőszekrényben tároljuk.
A megmosott és szárazra törölt zöldpaprikákat kettévágjuk, a szárrészt és a magokat eltávolítjuk, majd a húsát ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Az ecetes uborkát igen vékony kis csíkocskákra, szeletekre vágjuk.
A páclé készítésénél a szardíniaolajat és a citromlét összekeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, fehér borsot, a pirospaprikát, a majoránnát és a sáfrányt. Az így elkészített páclébe belekeverjük a párolt rizst, a zöldborsót, a spárgát, a zöldpaprikát és az ecetes uborkát.
A fél szelet szardíniákat 2-3 darabba vágjuk, és hozzáadjuk az előbbiekben elkészített páclés keverékhez.
Legalább 1 órán át hűtőszekrényben érleljük.
Általában előételként fogyasztják, de könnyű vacsoraként is tálalható. Különösen ízletes, vajjal megkent rozskenyérrel fogyasztva.

SZARDÍNIÁS RIZSSALÁTA 02.
Hozzávalók: 150 g rizs, bors, 50 g zöldborsó, só, 2 doboz olajos szardínia, kevés sáfrány, 2 paprika, kiskanál cukor, 2 uborka, 1 csipetnyi majoranna, 3 kanál citromlé, 1 csipetnyi őrölt paprika

Elkészítése: A rizst sós vízben 20 percig főzzük. A paprikákat megtisztítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük. Az uborkát szeletekre vágjuk, a zöldborsót 10 percig főzzük sós vízben. A szardíniákat kivesszük az olajból, és feldaraboljuk. 3 kiskanál szardíniás olajat összekeverünk a citromlével, a cukorral, piros paprikával, majoránnával, a sáfránnyal, csipetnyi sóval és borssal. A rizst leszűrjük, majd hideg vizet engedünk rá, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, a paprikát, az uborkát, a szardíniát, majd a korábban elkészített szószt ráöntjük. Tálalás előtt 1 órával hűtőbe tesszük.

SZÁRNYAS RIZSSALÁTA CURRYVEL
Hozzávalók 4 személyre: 250 g hosszú szemű rizs, só, 1 sült vagy főtt csirke (kb. 1,2 kg), 1 kisebb fej hagyma, 1 ek őrölt curry, 2 ek borecet, 1 szál metélőzeller, 1 cső piros húsú paprika, 1 ek olívaolaj, 1 ecetes uborka, 125 g joghurt, 125 g majonéz, 2 ek tejföl, bors

Elkészítése: A rizst a csomagoláson lévő utasítás szerint sós, forró vízben nem túl puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk a csirke bőrét. A húst lefejtjük a csontról, és körülbelül 2 cm-es kockákra aprítva összekeverjük a kihűlt rizzsel. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A curryt elkeverjük az ecettel és a hagymával, majd a húsos rizsbe keverjük. 30 percig érleljük a hűtőszekrényben. Közben megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk a metélőzellert. Forró, sós vízben néhány percig blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és a salátába forgatjuk. A paprikát leöblítjük, kimagozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és megfuttatjuk a forró olívaolajon. Kiszedjük a serpenyőből és hagyjuk kihűlni. Az uborkát csíkokra vágva, a paprikával együtt a salátába forgatjuk. A joghurtot simára keverjük a majonézzel és a tejföllel. Sóval, borssal fűszerezzük és elkeverjük a salátával. Megkóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és zárható dobozba töltjük a tálalásig.

SZÍNES RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 1 zacskó előfőzött rizs, 2,4 dl majonéz, salátaolaj, 1 kisebb uborka, 2 zsenge sárgarépa, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, bazsalikom, só, őrölt fehérbors

Elkészítése: A rizst készre főzzük, összekeverjük egy kevés salátaolajjal, és hagyjuk kiülni. Salátástálba tesszük a tökgyalun lereszelt sárgarépát, az apróra vágott uborkát, a szeletelt paradicsomot, s megszórjuk a snidling, a petrezselyem és a bazsalikom finomra vágott keverékével.
Hideg és meleg sültekhez egyaránt tálalhatjuk, de önmagában is kitűnő.

TARKA RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg gyorsrizs, 1-1 sárga, zöld és piros színű paprika, 20-20 dkg füstölt marhanyelv és sertéscomb, 2 újhagyma, 25 dkg zeller, 3 dl zöld-fűszeres ecet

Elkészítése: A rizst a használati utasítás szerint megfőzzük. A paprikákat kicsumázzuk, húsukat felkockázzuk. A marhanyelvet csíkokra, a sertéshúst vékony szeletekre vágjuk. A hagymát felkarikázzuk, a zellert megtisztítjuk, gyufaszál vékonyságúra vágjuk. Mindezt mély tálban összekeverjük, és az ecettel meglocsoljuk.

TOFUS RIZSSALÁTA
Elkészítése: Egy kis fej karfiolt és egy kis fej brokkolit szedjünk szét apró rózsáira, mossuk meg alaposan. Forraljunk fel vizet egy fazékban, adjunk hozzá sót, majd dobjuk bele először a karfiolt, majd egy perc múlva a brokkoli-rózsákat. Egy perc elteltével azonnal szedjük ki hideg vízzel telt edénybe. Hűtsük le, majd csepegtessük le alaposan.
Egy nagy salátástálba tegyük egy bögre megfőzött és kihűlt barna rizst, adjunk hozzá egy csomagnyi kis kockákra vágott tofut (használatunk füstölt tofut is), egy doboz csemegekukoricát, két evőkanál szójaszószt, egy evőkanál olíva olajat, fél citrom levét, egy csokor összevágott petrezselyem zöldet és egy csokor felkarikázott újhagymát, és a kihűlt karfiolt, brokkolit. Sózzuk, és darált borssal ízesítsük.
Keverjük óvatosan össze, majd tegyük hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

TONHALAS RIZSSALÁTA
Elkészítése: Először i30 dkg rizst megfőzök enyhén sós vízben. Közben páclét készítek 5-6 evőkanál olajból, 2 citrom levéből, 5 evőkanál tárkonyecetből, sóval, borssal fűszerezve. Ebbe a lébe teszek 3 paradicsomot nyolcadokra, 3 színes paprikát csíkokra vágva, egy méretes kígyóuborkát szeletelve, 4 gerezd fokhagymát és 4 fej vöröshagymát apróra vágva. Kb. 20 dkg majonézt összekeverek vágott zöld-fűszerekkel: petrezselyemmel, zellerrel, snidlinggel, kakukkfűvel, tárkonnyal, bazsalikommal, kevés őrölt babérral, valamint egy apróra vágott csemegeuborkával, és egy csipet cayenne-i borssal. A sós lében eltett tonhalat (konzerv) lecsöpögtetem, kisebb darabokra tördelem és összekeverem a főtt rizzsel és a fűszeres majonézzel. Fél óra hűtés után hozzáadom a lecsepegtetett zöldségeket és összekeverem.
Ha a zöldségek páclevét is hozzáadom a rizses tonhalhoz, kissé savanykásabb lesz.

TONHALAS RIZSSALÁTA KIVIVEL
Hozzávalók 3 adaghoz: 30 dkg rizs, 1 doboz olajos tonhal, 1 kivi

Elkészítése: Főzzük meg a rizst sós vízben. Szedjük ki a tonhalat a dobozból és keverjük a rizshez, majd hagyjuk kihűlni. Pucoljuk meg a kivit, vágjuk apró darabokra, és keverjük a salátához.
Kivi helyett almát, esetleg narancsot is tehetünk bele, vagy bármilyen más gyümölcsöt.

VADRIZS-SALÁTA SONKÁVAL
Elkészítése: 120 g vadrizst (hosszú szemű rizskeveréket) a csomagoláson található utasítás szerint megfőzünk. Félretesszük, és hűlni hagyjuk 250 g felkockázott főtt sonkát 1 nagy finomra vágott vöröshagymát 100 g szeletekre vágott (konzerv) vízigesztenyét és 200 ml készen kapható krémes salátaöntetet tálban elkeverünk, majd elvegyítjük a rizzsel

ZELLERES RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg rizs, 4 kemény tojás, 1 nagy zellergumó, 1 evőkanál ecet, 1 csokor petrezselyemzöldje, 2 pritamin paprika, 1 tubus majonéz, csípős pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése: A rizst és a zellert külön-külön, sós vízben megfőzzük. A főtt zellert megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, a pritamin húsát felkockázzuk, a kemény tojásokat feldaraboljuk. Az egészet hozzákeverjük a főtt rizshez, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyem-zölddel és csípős paprikával. A majonézhez adjuk az ecetet, hozzáöntünk 1,5 dl vizet, jól kikeverjük, a salátára öntjük, és óvatosan átforgatjuk.

ZELLERES RIZSSALÁTA SAJTTAL
Hozzávalók: 35 dkg rizs (tasakos, előfőzött), 1 db kisebb zellergumó, 4 dkg őrölt dió, 1 db kisebb körte, 1 db citrom, 15 dkg ementáli sajt, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A rizst a szokásos módon elkészítjük, hideg vízzel leöblítjük, félretesszük. Egy tálat kenjünk ki olajjal, tegyük bele a meghámozott és vékony szeletekre vágott körtét, a megtisztított, kisebb kockákra vágott zellert, reszeljük rá a citrom héját, szórjuk bele a diót, keverjük hozzá a rizst, sózzuk és borsozzuk meg. Tálalás előtt a reszelt sajtot is ráhintjük. Alaposan lehűtjük. Előételnek és köretnek egyaránt kellemes, könnyű fogás.