Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rizses húsok 01.


ALFÖLDI RIZSES KACSA
Hozzávalók 4 személyre: 2 kacsamell, 11 dkg libazsír, 1 vöröshagyma vékonyra vágva, 1 zeller vékony szeletekre vágva, 1 fehérrépa szeletekre vágva, 10 dkg gomba, 30 dkg rizs, 1 evőkanál petrezselyem zöldje finomra vágva, 22,5 dkg zöldborsó, 1 teáskanál só, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 2 kis kacsamáj, tisztítva

Elkészítése: a sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A kacsamellekről a bőrt lehúzzuk, belőlük a csontokat eltávolítjuk. A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A zsír felét egy lábosban hevítjük, benne a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a kacsahúst, egy-két perc után egy evőkanál vizet adunk hozzá és tovább főzzük. Ha szükséges, egy kis vizet utána töltünk, hogy mindig legyen egy kevés folyadék a hús alatt. A gombát felaprítjuk. Egy másik lábosban a zsír másik felét hevítjük, gombát, rizst, petrezselyem zöldjét és a zöldborsót hozzáadjuk, néhány percig közepes lángon főzzük, megkeverjük, és néhány percig tovább főzzük. A rizses keveréket a kacsahúshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, kb. egy liter vizet adunk hozzá és fedő alatt készre főzzük. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük, és huszonöt percig sütjük. Melegen tálaljuk.

AMERIKAI RIZSES HÚS
Hozzávalók: 2 szelet zellergumó, 6 szál újhagyma, 25 dkg gomba, 45 dkg csirkemell, 35 dkg kelbimbó, 1 evőkanál olaj, 7,5 dl rizs, 2,4 dl csirkeleves, 2 evőkanál világos szójaszósz

Elkészítése: A rizst a szokott módon párolja készre. A megmosott zellert, újhagymát és gombát vagdalja gyufaszálra. A bőr- és csont nélküli húst darabolja vastagabb csíkokra. A serpenyőben felmelegített olajon 3-4 percig pirítsa az előkészített húst. Fakanállal tolja körben az edény szélére a húst, és a zöldségféléket öntse középre. Időnkét meg-megrázogatva a serpenyőt 5-6 percig párolja. Ekkor öntse fel a levessel és a szójaszósszal. Fűszerezze ízlése szerint. Gyöngyözve forralja össze pár perc alatt. Végül forgassa egybe a főtt rizzsel.

BÁCSKAI RIZSES HÚS 01.
Hozzávalók 4 személyre: sertéspörkölt 50 dkg combból, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 20 dkg rizs, petrezselyem, só

Elkészítése: A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot. Sózd, jól keverd össze, majd önts rá annyi forró vizet, hogy az egy ujjnyival ellepje az ételt. Fedd le, és előmelegített, forró sütőben párold puhára. A tetejét petrezselyemmel, paprika és paradicsomszeletekkel díszítsd. A rizses húshoz készülő pörkölt húsát a szokásosnál kisebbre kockázzuk.

BÁCSKAI RIZSES HÚS 02.
Hozzávalók 4 személyre: ó0 dkg sertéslapocka, 10 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 20 dkg lecsó (vagy idényben 3-4 zöldpaprika és paradicsom), 25 dkg rizs, só

Elkészítése: A húst 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és megsózzuk. A finomra vágott hagymát a fele zsírban sárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, egy kevés vizet öntünk rá, és felforraljuk. Rövid forralás után beletesszük a húst, és lefedve kb. 50 percig pároljuk. A megmosott és lecsurgatott rizst a megmaradt zsírban üvegesre hevítjük, a húshoz adjuk a lecsóval együtt, felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő vízzel, és fedő alatt kis lángon - néha megkeverve készre pároljuk. Idényben a lecsó helyett cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot használjunk.

BÁCSKAI RIZSES HÚS 03.
Hozzávalók: 50 dkg sovány, sertés- vagy borjúlapocka, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 25 dkg húsos zöldpaprika, 5 csípős zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 25 dkg rizs, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, só
Elkészítése: A felhevített zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a kockákra vágott húst, és addig pirítjuk, míg a hús el nem veszti nyers színét. Meghámozott, apróra vágott paradicsomot, pirospaprikát keverünk hozzá, megsózzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzákeverjük a szeletelt zöldpaprikát. Végül hozzákeverjük a megmosott rizst, felengedjük annyi forró vízzel, amennyi kb. 1 ujjnyira ellepi, lefedve közepesen forró sütőbe tesszük, és 20 percig pároljuk. Paradicsom- és paprikaszeletekkel, apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

BÁCSKAI RIZSES HÚS PAPRIKASALÁTÁVAL
Hozzávalók 10 főre: 1,60 kg sertéslapocka, 200 g sertészsír, 300 g tisztított vöröshagyma, 600 g rizs, 5 db csemege zöldpaprika, 3 db csemege paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 5 dl csontlé, só, kalocsai rózsapaprika

Elkészítése: A sertéslapockát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, hideg vízben alaposan megmossuk. Rozsdamentes edényben kevés zsíron a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk kalocsai rózsapaprikával, kevés csontlével felengedjük, és zsírjára visszapirítjuk. Hozzáadjuk az elkészített sertéshúst, nyílt lángon fedő alatt pörköljük.
Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk az erejétől megtisztított, kockára vágott csemege zöldpaprikát és paradicsomot, és rövid lében tovább pörköljük. Végül hozzákeverjük a külön edényben párolt rizst, sózzuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, és kb. 20 perc alatt készre főzzük. Tetejét szeletekre vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.

BÁCSKAI RIZSES FÁCÁN
Hozzávalók: 1 db fácán, 15 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 60 dkg rizs, 15 dkg vöröshagyma. só, paprika, bors

Elkészítése: A fácánt megtisztítjuk tollaitól, fejét és csüdjét levágjuk, a belső részét eltávolítjuk. A fácánt 5-6 dekás darabokra szétvágjuk, mellédobjuk a szívét és a zúzáját is majd hideg vízben áztatjuk. Lábasban zsíron apróra vágott füstölt szalonnát sütünk és 1 fej vöröshagymát vágunk hozzá, melyet szalmasárgára pirítunk. Pirospaprikát szórunk rá, Beletesszük az összevágott fácánhúst, felöntjük csontlével, kellően megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt pároljuk. Mielőtt teljesen puha lenne, vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk bele. Egy másik edényben zsíron rizst pirítunk, és amikor üvegesedni kezd, a fácánhoz öntjük.
Csontlével feleresztjük, és együtt puhára pároljuk.

BAGDADI RIZSES HÚS
Hozzávalók: 1/2 kg kockára vágott marhahús, 1/2 dl olíva- vagy salátaolaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, 1/2 mk törött bors, só, 1 apróra összemorzsolt babérlevél. 2 teáscsésze jó minőségű rizs, 4 teáscsészényi forró víz, 1 ek paradicsompüré, 1/2 mk porrá zúzott kurkuma, 1 új-tök karikára vágva, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: Mossuk meg jól a rizst, majd hideg vízben áztassuk 1/2 órát. Pirítsuk a húst 2 percig a fele olajon. Adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk üvegesre. Ezután rakjuk hozzá a fűszereket, a rizst és a paradicsomot. Pirítsuk 5 percig. Öntsük bele a forró vizet. Lassú tűzön pároljuk 20 percig. Ez alatt tegyük serpenyőbe a megmaradt olajat, a paradicsompürét és a tököt, fedjük le, és pároljuk 15 percig. Ha kész, keverjük össze a rizses hússal, és tűzálló tepsiben közepesen meleg sütőben szárítsuk 10-15 percig.
Tálaljuk a tepsiben, ízlés szerint joghurtos uborkasalátával.

BALKÁNI RIZSES KACSA
Hozzávalók 4 személyre: 1 pecsenyekacsa, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg rizs, 70 dkg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldpaprika, 2 dl tejföl, késhegynyi pirospaprika, só

Elkészítése: A kacsát besózzuk, és saját zsírjában, kevés vízzel, a fokhagymával együtt puhára pároljuk. Közben puhára főzzük a rizst, és egy másik edényben, héjában megfőzzük a burgonyát. Ha a kacsa megpuhult, zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat, belé terítjük a rizst, és befedjük a megfőtt, megtisztított, karikára vágott burgonyával. Megsózzuk, a tetejére karikázzuk a zöldpaprikát meg a hagymát, meglocsoljuk a pecsenyelével és a pirospaprikával ízesített tejföllel. A tál tetejére fektetjük a puha kacsát, és a sütőben az egészet ropogósra sütjük.

BOLGÁR RIZSES HÚS
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál édesnemes paprika, 1/4 teáskanál bors, 2 fokhagymagerezd, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 l húsleves, 1 zöldpaprika, 1 piros paprika, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg hosszú szemű rizs

Elkészítése: A hűst 2 cm-es darabokra vágjuk, és olajban tíz percig sütjük. A fűszereket, a paradicsompürét és a forró húslevest hozzáadjuk. Felforraljuk, és fedő alatt puhára főzzük. A paprikát négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és csíkokra szedjük. A hagymát megtisztítjuk, és negyedbe vágjuk. A paradicsomot rövid időre a forró levesbe tesszük, majd hideg vízben lemossuk, a bőrét lehúzzuk, és négybe vágjuk. A rizst hozzáadjuk és felforraljuk. A paprikát és hagymát belekeverjük, és puhára főzzük. A paradicsomot az utolsó öt percben tesszük hozzá. A rizses húst keverés nélkül puhára főzzük, és végül ízesítjük.

CEYLONI RIZSES FÜSTÖLT HAL
Hozzávalók: 60 dkg füstölt tőkehal vagy hering, 2 ek olaj, 25 dkg rizs, 2 felaprított hagyma, 2 tk ceyloni currypor, 1 púpozott ek vaj, 1 kemény tojás 6 felé vágva, 1 tk aprított, friss korianderlevél vagy petrezselyem

Elkészítése: Öntsünk 2 l forrásban lévő vizet a halra, lassú tűzön, nem forralva pároljuk kb. 15 percig. Öntsük le a vizet, húzzuk le a hal bőrét, fejtsük le a húsát és szedjük szét kis darabokra.
Olajban pirítsuk üvegesre a hagymát. Tegyük rá a mosott rizst és a curryt, pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 5 dl-t a haláztató forró vízből. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, míg a víz elfő, a rizs megpuhul. Keverjük bele a vajat és a halat.
Díszítsük tojással és korianderlevéllel. Tálaljuk citromlével és csípős, fűszeres mártással.

BENINI RIZSES HÚS (FAT RICE)
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 50 dkg felkockázott hús (csirke vagy sertés), 1 db húsleves kocka, 3 gerezd fokhagyma, 2 db chili paprika, 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 db paradicsom, 4 evőkanál paradicsompüré, ízlés szerint só és őrölt bors, 1,2 dl földimogyoró olaj

Elkészítése: Az apróra vágott chilit, a zúzott fokhagymát, a finomra vagdalt vöröshagymát pépesítse. Dolgozza össze a héjától megszabadított, apróra darabolt paradicsommal. Bő egy deci olajjal kenjen ki egy nagy serpenyőt. Ebben párolja a chilis keveréket nyolc percig. Közben kevés vizet is öntsön rá. Simítsa bele a húst, és párolja további 15 percen át. Keverje hozzá a paradicsompürét, és morzsolja rá a leveskockát. Takarja be az egészet a megmosott és lecsepegtetett rizzsel. Öntsön rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Takarja le, és gyöngyözve főzze 10 percig, mialatt a rizs megpuhul. (Eközben megkeverni nem szabad.) Ha megfőtt, húzza le a melegről, és fedő nélkül hagyja 10 percig állni, majd tálalja.

CITROMOS-RIZSES CSIRKE
Hozzávalók: 45 dkg csirkemell-filé, ízlés szerint só, őrölt bors és piros paprika, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl rizs, fél-fél teáskanál morzsolt oregánó és reszelt citromhéj, 4,5 dl csirkeleves, 1 evőkanál citromlé
A tálaláshoz: 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Vágja a lebőrözött csirkemelleket nagyobb kockákra. Fűszerezze sóval, borral és paprikával ízlése szerint, majd teflonserpenyőben hirtelen pirítsa barnára. Adja hozzá a többi hozzávalót. Lefedve, lassú tűzön, gyöngyözve főzze, míg a rizs is megpuhul, és a levét elfövi. Vagdalt petrezselyemmel meghintve tálalja.

CURRYS RIZSES CSIRKESALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell, 40 dkg főtt rizs, 1 hagyma, 1 piros paprika, 1 zöldpaprika, 1 ek snidling, só. bors; a dresszinghez: 3 ek majonéz, 1/2 ek currypor, 1/4 ek őrölt kömény, csipet őrölt kardamom és koriander, só, bors

Elkészítése: A csirkemellet bőrözze le és csontozza ki, leves-fűszerekkel lassú tűzön főzze puhára előző nap, majd szedje ki, hagyja kihűlni. Ekkor darabolja fel falatnyira. A rizst is főzze meg előző nap, ízesítse csipet sáfránnyal és 1 kk kurkumával, hagyja kihűlni. Vágja finomra a hagymákat és paprikákat. Nagy tálban alaposan keverje össze a csirkét, rizst és zöldségeket, másik tálban a dresszinget (teheti csavaros üvegbe is, így rázással keverheti), majd adja és keverje a dresszinget a salátához. Csak tálalás előtt sózza és borsozza készre.
Megjegyzés: csirke helyett tenger gyümölcseivel is készíthető, 25 dkg rák és 15 dkg kagyló adaggal, ezeket 2 percig főzve forró vízben, majd a rákot apróra, a kagylót négybe vágva.

CSÜLKÖS CURRYS RIZSES EGYTÁL
Hozzávalók: 1 kicsontozott nagy csülök, 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 evőkanál ételízesítő (vagy húsleveskocka), 1 g sáfrány (sáfrányos szeklice), 4 kemény paradicsom, 1 mokkáskanál curry

Elkészítése: A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Bőrével együtt kis kockákra vágjuk, párolóbetétre a kuktába tesszük, és 2 dl sós vízben félpuhára főzzük (kb. 30 perc). Közben a rizst váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk. Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk rajta a rizst. Dupla mennyiségű vízzel felöntjük, beleszórjuk az ételízesítőt (vagy a húsleveskockát) és a sáfrányos szeklicét, ezután felforraljuk. Takaréklángon, körülbelül 10 perc alatt félpuhára főzzük. A félig főtt csülköt levétől lecsurgatjuk, és mély tűzálló tálban összekeverjük a félig főtt rizzsel. A csülök főzőlevét átszűrjük, és hozzáöntjük a rizses húshoz. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A paradicsomot megmossuk, karikákra vágjuk. A rizsre szórjuk a curryt, jól összekeverjük, majd a rizs tetejére fektetjük a paradicsomszeleteket. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, és a tálat befedjük. A sütőben 25 percig sütjük, majd a tetejét levéve, pirítjuk még 5 percig. Ecetes salátával kínáljuk.

DÉLTENGERI RIZSTÁL
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús apró kockákra vágva, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg apró rák (elmaradhat), 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 kávéskanál pirospaprika, 10 dkg rizs előre sós vízben megfőzve, 2 tojás felverve, 2 olajban, ecetben eltett paradicsompaprika vékonyan szeletelve

Elkészítése: Az olajban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, mikor üvegesedni kezd, tegyük rá a sertéshúst és a rákokat (ha nyers, ha pedig konzervrákot használunk, a végén tegyük hozzá), és gyakran kevergetve szépen süssük meg. Ezután sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk meg, vegyük le a tűzről, és keverjük össze az előzőleg megfőzött rizzsel. Hagyjuk egy kissé kihűlni (kb. 15 perc). Keverjük villával hozzá a felvert tojásokat, és kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
Olajozzunk ki egy jénai tálat vagy lábost (amelyből könnyen ki lehet majd a tartalmát borítani), és rakjuk le sorban a paradicsompaprika-szeleteket, kemény tojást, rizses húst. Fedjük le (ha nincs teteje, fedjük be alumínium fóliával), és helyezzük a tálat egy vízzel telt lábosba. Ha felforrt, tegyük takaréklángra, és főzzük vagy 30 percig.

EGZOTIKUS RIZSESHÚS
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 25 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál kurkuma por (gyógynövény boltokban kapható), 1-1 mokkáskanál fehérbors és őrölt fahéj, só ízlés szerint

Elkészítése: A sertéshúst megmosom, leszárítom, és vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát apróra vágva lepirítom a kuktába tett olajon, majd megsózom és hozzáteszem a sertéshús-csíkokat. Addig sütöm állandó keverés mellett, míg a hús minden darabkája meg nem fehéredik, majd hozzáadom a megtisztított és lereszelt leveszöldséget. Együtt pirítom néhány percig, ezután hozzáteszem a megmosott mazsolát. Rászórom a fűszereket és hozzáöntöm az előzőleg már külön megmosott rizst is. Újból pirítom néhány percig, majd ráöntök 2 dl vizet, a tejfölt, és fűszerezem a zúzott fokhagymával. A kuktát lezárom, felforralom az ételt, és ha a kukta jelez, akkor rögtön kis lángra veszem vissza a tűzhely csapját. 20 percnyi főzés után elzárom a lángot, és még 15 percig hagyom saját gőzében-levében párolódni az ételt. Kinyitva jól átkeverem, és még forrón rászórom a nagyon apróra vágott zöldpetrezselymet. A mazsolától igen finom ízű étel kerekedik a kuktában.

FÜSTÖLT CSIRKÉS RIZSESHÚS
Hozzávalók: 1 kg füstölt csirkehús, 6 db közepes paradicsom, 1 dl csirkeleves (kockából is), 2 db chili paprika, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál földimogyoró olaj, 1 kávéskanál szójaszósz

Elkészítése: A füstölt húst szükség esetén csontozza ki, majd vágja négy, közel egyenlő méretű darabra. Tegye az olajra egy lábos aljára a meghámozott és vékonyan felkarikázott paradicsomot. Szórja rá az apróra vagdalt chilit, majd terítse rá a vékonyra karikázott hagymát. Öntse alá a csirkelevest, és a szójaszószt. Sózza és ízesítse ízlése szerint. Öt percig párolja, miközben gyakran megkeveri. Fektesse rá a füstölt csirkeszeleteket. Ezután gyöngyöztesse fedő alatt húsz percen át. (Szükség esetén pótolja kevés levessel az elpárolgott folyadékot.) Tálaláskor párolt rizst terítsen a tányérra, és a forró ragut ráhelyezve tálalja.

FŰSZERES-RIZSES PULYKA
Hozzávalók: 4,8 dl csirkeleves, 1 teáskanál bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, negyed teáskanál Erős Pista, 45 dkg paradicsom, 4,8 dl főtt hosszú szemű rizs, 2,4 dl zöldborsó, 40 dkg főtt pulykahús

Elkészítése: A héjától megfosztott és felkockázott paradicsomot párolja meg. Keverje hozzá a levest. Ízesítse a bazsalikommal, a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel, majd forralja fel. Forgassa bele a rizst és a zöldborsót. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percig. Az utolsó öt percre adja hozzá a felkockázott pulykahúst. Fedő nélkül főzze, míg a felesleges leve elpárolog.

GOMBÁS RIZSES HÚS
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Knorr Rizottó rizses hús, 40 dkg gomba, 1-1 zöld- és piros húsú paprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj

Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a cikkekre vágott gombát és paprikát, majd 1 liter vízzel felöntjük. A mikor felforrt, hozzáadjuk a Knorr Rizseshúst, és lassú forralással fedő alatt állni hagyjuk. Tálaláskor a tányérra halmozott gombás rizses húst, apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. Jó tanácsok: Gomba helyett cukkinit, kelbimbót vagy vegyes zöldséget is adhatunk hozzá. Bazsalikommal vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, és petrezselyem helyett zeller zölddel díszíthetjük.

GOMBÁS RIZS SERTÉSLAPOCKÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 20-30 dkg gomba, 25 dkg rizs, 2 paprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zsír, só, bors, paprika, paprikakrém, majoránna

Elkészítése: A sertéshúst apró kockákra vágjuk. A hagymát finomra metéljük, és zsírban megfonnyasztjuk. Megpirítjuk a húst, majd kevés vizet löttyintünk rá, és tovább pároljuk. Félpuha állapotában belekarikázzuk a paradicsomot és a paprikákat s fűszerezzük. Zsírban megforgatjuk a rizst és a vastagabb szeletekre szelt gombát, majd a húsra tesszük. Felöntjük a rizs mennyiségének megfelelő kétszeres mennyiségű csontlével. Fedő alatt puhára pároljuk, s villával lazítjuk fel.

HÁZINYÚLBÓL KÉSZÜLT RIZSES HÚS
Hozzávalók: 60 dkg házinyúl-hús, 10 dkg vöröshagyma, 3 ek étolaj, 15 dkg gomba, 20 dkg rizs, bors, só

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatjuk, hozzátesszük a kisebb darabokra vágott húst és a felszeletelt gombát.
Borssal, sóval fűszerezzük és zsírjára pirítjuk, majd kevés vizet öntve hozzá, fedő alatt megpároljuk. Közben a rizst hagyományos módon megpároljuk és a gombás húsraguval összekeverjük. Tálaláskor reszelt sajtot szórhatunk a tetejére.

INDIAI RIZSES CSIRKE FŰSZERES JOGHURTTAL
Hozzávalók: 1 csirke (1,5- 2 kg darabolva, persze lehet csak comb is), 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1 friss chilipaprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só

Elkészítése: A megmosott rizst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a fokhagymát, a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük. A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk. Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog.

INDONÉZ RIZSES CSIRKE
Hozzávalók: 1 egész csirke, 45 dkg rizs, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kávéskanál koriander, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 2 cm hosszú fahéjdarab, 1/4 citrom héja, 2 szem szegfűszeg, 2 evőkanál vaj vagy olaj

Elkészítése: A citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat kössük egy zsákba (gézdarabból vagy régi zsebkendőből készíthetjük). Vágjuk a csirkét darabokra, tegyük egy nagyobb lábosba, öntsünk rá 7,5 dl vizet, tegyük rá a vöröshagymát, fokhagymát, és a többi fűszert. Forraljuk fel, majd lassan főzzük puhára. Még forrón emeljük ki a csirkedarabokat a levesből, csurgassuk le, töröljük szárazra.
Közben kb. 1 óra hosszat áztassuk a rizst a hideg vízben úgy, hogy jól ellepje a víz, majd tésztaszűrőn csurgassuk le a vizet. Öntsük a rizst a forró vajra vagy olajra, és kis lángon állandóan keverve süssük addig, amíg áttetszővé nem válik. Ezután öntsünk rá 5 dl-t a csirke főzőlevéből, és fedő nélkül forraljuk, amíg a folyadék el nem párolog. Ekkor állítsuk a gázt a lehető legkisebbre (takarékra állítva tegyünk a lábos alá vaslemezt), fedjük be a lábost, és így pároljuk kb. 20-30 percig, amíg teljesen száraz nem lesz. Egy másik lábosban (vagy teflonsütőben) nagyon kevés olajban pirítsuk meg a csirkedarabokat mindkét oldalát.
Tálalás: nagyobb tál közepére helyezzük el kúposan a rizst, rakjuk körbe a csirkedarabokkal, díszítsük petrezselyem- vagy apróra vágott zeller-zölddel.

ÍNYENC RIZSES HÚS
Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 db keményre főzött tojás, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 savanyú uborka, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál zsiradék, 1 babérlevél, só, őrölt bors, esetleg cseresznyepaprika-krém

Elkészítése: A megmosott csirkemell bőrét leszedjük, a csontról lefejtjük a húst és kis kockákra vágjuk. A bőrből, a csontból és a húsleveskockából fél liter húslevest készítünk, leszűrjük. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsiradékban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csirkehúst, kevergetve néhány percig pirítjuk, majd felengedjük a borral, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott uborkát, a babérlevelet. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és aki szereti, cseresznyepaprika-krémmel. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk (kb. fél óra). Közben a megmosott rizst a húslevesben puhára főzzük, rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, és a húst a levével együtt hozzákeverjük.
Cikkekre vágott tojással díszítjük, és salátával kínáljuk.

KÁPOSZTÁS, RIZSES MARHAPÖRKÖLT
Elkészítése: 80 dkg húst készítsünk el egy pörköltrecept szerint, s mikor már félig megpárolódott, hozzáadunk fél kg kimosott savanyú káposztát, s együtt pároljuk meg. Befejezés előtt még 5 dkg rizst is hozzáadunk. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

KELBE GÖNGYÖLT RIZSES HÚS
Hozzávalók 4 személyre: 50 deka sertéslapocka, 10 deka szalonna, 20 deka gomba és rizs, 15 deka zöldborsó és reszelt sajt, kelkáposzta, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, 2 tojás, 0.5 deci olaj, 2 deci tejföl, pirospaprika, petrezselyem, kömény, só

Elkészítése: A rizst pároljuk, a kelt leveleire szedve leforrázzuk. A szalonnát s az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve meghintjük paprikával, hozzáadjuk a kockára vágott húst. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, pároljuk, beletesszük a kockázott paprikát, paradicsomot. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a rizst, tojást, a sajt felét, a zöldborsót.
Összedolgozzuk, a káposztalevelekbe tekerjük. Olajozott tálba téve tejföllel locsoljuk, és sajttal meghintve kisütjük.

KUVAITI RIZSES BÁRÁNYCOMB
Hozzávalók: 1,5 kg báránycomb vagy 1 kg sertéscomb, 2 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 15 dkg mandula, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fahéj, szegfűszeg meg szegfűbors, 1 citrom

Elkészítése: A húst megtisztítva egy darabban kuktába rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Hozzáadunk egy egész fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, sót, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot meg szemes borsot, és a kuktát lezárva, a húst puhára pároljuk. Végül a rizst hét és fél deci húslében megfőzzük. A tálat rizzsel alapozzuk, és a tetejére fektetjük a felszeletelt húst. Közben egy fej vöröshagymát apróra vágunk, az olajban megfonnyasztjuk, és őrölt borsot, őrölt fahéjat, egy kevés tört szegfűszeget meg szegfűborsot, citromlevet, reszelt citromhéjat adunk hozzá. Az előzőleg vízben megduzzasztott mazsolát a fűszeres hagymába keverjük, és koszorú alakban a rizs tetejére, a hús köré öntjük. Közben a lehéjazott mandulát apró darabokra vágjuk, és vajon átsütjük. Ez a mandula, mint “korona” kerül díszként a rizses tál tetejére.

LEÁNYKA RIZSES HÚS
Hozzávalók: 50 dkg lapocka vagy comb, 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 paradicsompaprika, 1 húsos zöldpaprika, 2 kemény paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt füstölt hús (sonka), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl Egri leányka vagy egyéb fehérbor, törött fekete bors, só

Elkészítése: A húst megmossuk, letörölgetjük, majd nagyon apró kockákra vagdaljuk. A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és a húst lepirítjuk rajta. Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, megmossuk, és a főtt füstölt hússal együtt laskára vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, és kis kockákra vagdaljuk. A megmosott, lecsurgatott rizzsel együtt mindent összekeverünk, mély tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk, fűszerezzük, és a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük.
Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy a folyadék legalább 3 ujjnyival több legyen, mint a rizses hús. A tálat alufóliával lefedjük (lehetőleg légmentesen zárjon), és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a rizsszemek teljesen megduzzadtak, és a levét beszívta. Tálalás előtt az egészet villával átforgatjuk (azért villával, hogy a rizs szét ne mázolódjon), és reszelt sajttal bőven meghintjük.
Elk. 35 perc, sütés nélkül

LECSÓS RIZSES HÚS
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéspörkölt, 20 dkg rizs, 10 dkg sajt, 15 dkg lecsó

Elkészítése: A jó fűszeres pörköltet a levével és a lecsóval együtt megforrósítjuk, és beleforgatjuk az alaposan megmosott rizst. Leöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és Fedő alatt 5 peréig forraljuk. Ezután, anélkül, hogy a fedőt leemelnénk, a lángot elzárjuk alatta, és a fedőre több rétegben konyharuhát borítunk. Egy óráig állni hagyjuk, majd a fedőt levéve megkeverjük, utána sózzuk. Reszelt sajttal gazdagon meghintve tálaljuk.

MAZSOLÁS, RIZSES BARNA KACSA
Hozzávalók: 1 db sütnivaló (kb. 2 kg-os fiatal) kacsa, 3 dl joghurt, só-bors, ízlés szerint, 2 fej vöröshagyma, 2 ek étolaj, a kacsa szíve, mája, 6 dkg darált mandula, 6 dkg mazsola (előző este beáztatva), 5 dkg rizs, 2 ek petrezselyemzöld

Elkészítése: A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, kívül-belül enyhén besózzuk, borsozzuk.
Néhány órán át sóval, citromlével ízesített joghurtban marinírozzuk, majd a joghurtból kivéve lecsöpögtetjük.
Egy tűzálló tálban az apróra vágott hagymát olajon aranysárgára fonnyasztjuk. Beletesszük a kacsát, és barnára sütjük.
Majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sóval ízesítjük és fedő alatt még kb. 40 percig pároljuk, amíg a kacsa húsa puha, omlós lesz. Közben a kacsa szívét és máját apró darabokra vágjuk. Egy másik tűzálló tálban olajon puhára sütjük, sóval, borssal ízesítjük. Majd a mandulával, mazsolával elkevert rizst is hozzáadjuk, jól elkeverjük. Vízzel felhígított pecsenyelével felengedjük, együtt pároljuk. Előre melegített tálon ízlésesen elrendezzük a kacsahúst, a mandulás-mazsolás rizst köré terítjük. Finomra vágott petrezselyemmel díszítjük és forrón tálaljuk.

MAZSOLÁS RIZSES HÚS
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéshús, 2 fej hagyma, só, bors, 1 kg mazsola, 1/4 kg rizs, 20 dkg gomba, 1 dl tejföl

Elkészítése: A sertéshúst a hagymán megpároljuk sóval, borssal és felöntjük. Ha majdnem puha beletesszük a mazsolát. A riszt puhára főzzük s belekeverjük a húsba az apróra vágott gombával együtt. 1 dl tejfölt adunk hozzá s hagyjuk dagadni. Salátával tálaljuk.

MEXIKÓI RIZSES CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész csirke (körülbelül 1,5 kg), 45 dkg rizs, 45 dkg paradicsom meghámozva és kockákra vágva, 20 dkg zöldborsó, 1 l csirkehúsleves (leveskockából), 2 fej hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 serrano chilipaprika kimagozva és apróra vágva, fél dl olívaolaj, római kömény, sáfrány, só, bors

Elkészítése: A csirkét nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben, a fele olajon aranybarnára sütjük, majd egy lábosba tesszük. A visszamaradt olajon megsütjük a hagymát, a fokhagymát és a chilit, majd a csirkéhez adjuk a paradicsommal és a fűszerekkel együtt. Felöntjük a levessel, és fél órán át. főzzük. A serpenyőben, a maradék olajon megpirítjuk a rizst, majd a csirkéhez adjuk.
Felforraljuk, és gyakran kevergetve 10 percig főzzük. Beletesszük a zöldborsót, lefedjük, és lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük.

NARANCSOS, RIZSES CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg sült csirkehús, 10 dkg rizs, 4 narancs, 4 evőkanál olaj, 3 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál porított sáfrány, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: Sós sáfránnyal ízesített fövő vízbe tesszük a rizst, és 15 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöntjük, és lecsepegtetjük. Közben salátástálban összedolgozzuk az olajat a citromlével, a mustárral és a borssal. Apróra vágjuk a kicsontozott csirkehúst. Meghámozzuk a narancsokat, gerezdekre bontjuk, kimagozzuk. Minden egyes gerezdet kettévágunk. Az elkészített salátalébe beleforgatjuk a húst, a narancsszeleteket és a még langyos rizst. Hidegen, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. (Gazdagíthatjuk egy kicsi, de jó érett citrom nagyon apróra vágott gerezdjeivel.)

OLASZ RIZSES SONKA
Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka, 15 dkg gomba, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg rizs, 10 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl fehér száraz bor, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 ek. Vegeta

Elkészítése: A megmosott rizst egy tűzálló tálban a margarin felén kissé megpirítjuk, majd felengedjük a fehérborral és annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje. Belekeverjük a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót, a kockára vagdalt sonkát, a reszelt sajt felét és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Vegetával ízesítjük, a maradék margarint a tetejére morzsoljuk és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Végül a maradék reszelt sajtot rászórjuk, és forró sütőbe tolva rózsaszínűre pirítjuk.
Melegen tálaljuk.

PÁROLT RIZSES HÚS BENINI MÓDRA
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók: 1/2 kg bárányhús, 40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 zellerdarab, 1 babérlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál harissa, 4 cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi koriander, 1 csipetnyi köménymag, 2 padlizsán, 2 cukkini, 5 dkg vaj, só és bors

Elkészítése: A vöröshagymát apróra, a húst kockákra vágjuk, a zellert és a sárgarépát pedig felszeleteljük.
A vöröshagymát a hússal együtt körülbelül 10 percig olajon pirítjuk, majd beletesszük a szétmorzsolt babérlevelet, a sárgarépát, a zellert, a harissát, felöntjük egy liter vízzel, megsózzuk, borsozzuk és felforraljuk.
Fél óráig főzzük, majd leves-szűrőben megmossuk a rizst, a húsfőző edény tetejére tesszük, ahol körülbelül fél óráig pároljuk.
A padlizsánt és a cukkinit kockákra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. A rizshez vajat keverünk, megsózzuk, borsozzuk, és még 20 percig puhára főzzük.
A rizst a tálaló tál közepére tesszük és körberakjuk a hússal és a zöldségfélékkel.
A harissa elkészítése: 4 cseresznyepaprikát 2 gerezd fokhagymával, egy evőkanál vízzel, egy csipetnyi korianderrel, valamint egy csipetnyi köménnyel, sóval jól összedolgozzuk, míg majonézszerű krémet nem kapunk. Ebből adunk egy mokkáskanálnyit a párolt rizshez.

PILISI RIZSES HÚS
Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 30 dkg sertéslapocka, 50 dkg házinyúl eleje, 15 dkg gomba, 1 mokkáskanál hagymasó, 1 késhegynyi őrölt bors, 30 dkg rizs, só, 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatom. Ráteszem a kockára vágott sertéshúst. Zsírjára pirítom. Ezután hozzáteszem a kisebb darabokra vágott nyúlhúst és a megtisztított felszeletelt gombát. Hagyma sóval, őrölt borssal fűszerezem, és zsírjára pirítom, majd kevés vizet öntve hozzá, fedő alatt kb. 35 - 40 perc alatt megpárolom.
Közben kevés olajon átforrósítom a rizst, felöntöm vízzel, megsózom, és lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt, megpárolom.
A vegyes, gombás húsragut összekeverem a párolt rizzsel, és tálaláskor reszelt sajtot szórok a tetejére.

PUERTO RICÓ-I RIZSES HÚS (GUISADO).
Hozzávalók: 2-3 evőkanál olaj, 50 dkg sertéscomb 2 cm kockákra vágva, 2 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 babérlevél, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld, 2 kávéskanál só, 1 csipet törött bors, 1 pár kolbász (debreceni) fölszeletelve, 10 dkg sonka apróra vágva, 20 dkg rizs

Elkészítése: Forró olajban jól megsütjük a húst, mikor már barnul, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, addig sütjük, míg az is szépen meg pirul. Ekkor beletesszük a babérlevelet, petrezselymet, sót, borsot, ráöntünk 7 dl vizet, befedjük, és 30-40 percig főzzük. Közben süssük meg a debrecenit a sonkával és a rizzsel együtt, és tegyük a fövő húshoz. Újból fedjük be, és főzzük 20-25 percig.

RIZSES BIRKA
Ez a török piláfhoz hasonló étel majdnem úgy készül, mint a köleskásás birka, csak külön készítjük el a paprikást, külön pároljuk a rizst a hozzávaló zöldségekkel és fűszerekkel, s csak a végén keverjük össze.
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,5 kg birkahús, vegyesen: nyak, comb, lapocka, oldalas, lehetnek benne belsőségdarabok is: szív, máj, tüdő, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 jó nagy fej hagyma, 10 dkg zsír, 0,5 kg rizs, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A birkahúst birkapaprikásként tesszük fel főni, de ehhez csak fél hagymát, és a zsiradék felét használjuk fel. A hagyma másik felét nagyon apróra vágjuk, és a többi zsírban pirítani kezdjük. A megtisztított és megmosott rizst hozzáöntjük, és megfuttatjuk, majd 8-9 dl csontlevessel vagy erőlevessel felöntjük. Belekarikázzuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. Hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet, a tűzről levesszük, s egy pléddel betakarjuk. 20-25 perc alatt a rizs saját gőzében jól megpuhul.
A birkapaprikásnak feltett húsokat jó puhára főzzük, akkor jó, ha a hús a csontokról leválik. Ekkor a nagyobb csontokat kiszedjük, és a lábas tartalmát átszedjük egy serpenyőbe. (Legjobb egy öntöttvas serpenyő, melynek bordázott az alja.) Ebben a húsdarabokat óvatosan a zsírjára pirítjuk. Az sem baj, ha némelyik egy picit meg is ég. (Amennyiben szükséges, olvasztott, füstölt szalonna zsírjával is meglocsolhatjuk.)
Amikor ezzel megvagyunk, a rizsre borítjuk, kicsit összekeverjük, és már tálalhatjuk is. Savanyúsággal vagy salátával különösen kiváló.

RIZSES CSIRKE 01.
Hozzávalók: 1 kg-os darabolt csirke, 1 kk csombor, só, bors, 1 ek citromlé, 5 szelet angolszalonna, 3 ek olaj, 1 apróra vágott zöldpaprika, paradicsom-paprika, - 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékony szeletekre, majd metéltre vágott sonka, 1 aprított hagyma, - paradicsom, 1 kk kapribogyó, 20 dkg rizs, 0,5 kg mirelit (vagy friss) zöldborsó

Elkészítése: A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csomborral, citromlével megcsepegtetjük.
Ropogósra sütjük a szalonnát, hozzáadjuk az olajat, paprikát, hagymákat, sonkát és 5-10 percig sütjük. Beletesszük a csirkét, barnára sütjük, majd rátesszük a kaprit, paradicsomot, 1 kk. sót és a rizst.
Állandóan keverve 1-2 percig pároljuk, ráöntünk 6 dl vizet. Lefedjük, 35-40 percig főzzük. hozzáadjuk a borsót, még kb. 15 percig főzzük.

RIZSES CSIRKE 02.
Hozzávalók: csirke 2 db, hagyma 1 fej, zsír 20 dkg, rizs 20 dkg, paprika, só 1-2 késh

Elkészítése: A csirkét feltesszük, mint a pörköltet, s ha kicsit forrt, feleresztjük vízzel s beleteszünk megmosott rizst, sót. Vigyázunk, hogy a rizsszemek egészben maradjanak, ezért nem szabad sokat keverni. Készíthetjük paprika helyett, borssal.

RIZSES CSIRKE 03.
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 5 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A tisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát a vajon megfonnyasztom, majd a csirkedarabokat mindkét oldalán átsütöm. A húst kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. A vissza-maradt vajas-hagymás pecsenyelén megfuttatom a megtisztított, kis kockákra vágott zöldséget és a kicsumázott, felszeletelt paprikát. Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a váltott vízben többször átmosott és lecsöpögtetett rizst. Beborítom az elősütött csirkehússal, és annyi vizet öntök rá, hogy az, kétujjnyival magasabb legyen, mint az edényben lévő étel. Jól megsózom, borssal megszórom és a fedőt rátéve takaréklángon addig főzöm, míg a rizs az összes folyadékot magába szívja.
Tálalás előtt petrezselyemzölddel megszórom.

RIZSES CSIRKE 04.
Hozzávalók: 4 dl fejtett bab, 5 dl barna rizs, 1,5 kg csirkehús, 3 teáskanál barna cukor, 2 mokkáskanálnyi csípős paprikakrém, só, őrölt bors, 3 teáskanál étolaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, 1 nagy sárgarépa, 1 kis fej zeller

Elkészítése: A csirkehúsról húzza le a bőrt, csontozza ki és vágja egy centis kockákra. Egy tálban keverje össze a barna cukorral, ízlés szerint sóval és borssal. A babot annyi sós vízben főzze puhára, ami éppen ellepi. A főzővízben öt percen át forralja a rizst, majd, szűrje le. Az olajat keverje össze a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel. Vegyen elő egy akkora anyag vagy tűzálló edényt, amiben valamennyi összetevő elfér majd. Rétegezze bele az előkészített alkotórészeket. Alulra rizs, erre csirke, majd gyufaszálra vágott zöldség és vöröshagyma, majd bab kerüljön. Minden réteg közé csepegtessen a paprikás olajból. Folytassa, amíg tart a hozzávaló. Végül öntse rá a levest. Zárja le az edényt és forró sütőben süsse 40-50 percet. Ekkor vegye ki a sütőből, de a fedőt rajta hagyva, még 15 percig hagyja állni, mialatt a rizs teljesen megpuhul. Azonnal tálalja.

RIZSES CSIRKE 05.
Hozzávalók: 1,2 dkg-os csirke, 1 fej vöröshagyma, 7 dl forró víz, 4 db paradicsom, 1 teáskanál fahéj, 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors, 2,4 dl rizs, 5 dkg mazsola

Elkészítése: A csirkét tisztítsa meg és darabolja fel a szokásos módon. Melegítse fel az olajat, és a darabokat mindkét oldalukon süsse barnára. Adja hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, és a finomra vágott hagymát. Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse rá a lobogó forró vizet. Fedő alatt főzze puhára a húst. Szedje tálra, és tartsa melegen. Tegye a főzőlébe a rizst, és lassú tűzön párolja puhára.
Ha megfőtt, keverje hozzá a mazsolát, és a főtt csirkét ezzel körítve tálalja.

RIZSES CSIRKE 06. (ARROZ CON POLLO)
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkecomb, 1 csésze rizs, 1 zöldborsókonzerv, 1 db pritaminpaprika, 1 db sárgarépa, 1-2 db paradicsom, 2-3 szál újhagyma, 1 fej fokhagyma, 1 db szárított cseresznyepaprika, só, pirospaprika, olívaolaj a sütéshez

Elkészítése: Egy nem túl mély és nem túl lapos serpenyőbe 4 kanál hideg olívaolajat öntünk. A serpenyő közepére helyezzük a szárított cseresznyepaprikát, a hámozatlan megmosott egész fokhagymát, valamint az újhagymákat Körberakjuk a csirkecombokkal, sózzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és tűzre tesszük. Megvárjuk, míg a hús és a hagyma kicsit átsül az olajon, közben forgatjuk, ezután a húst és a hagymát tányérra tesszük. Az apróra vágott, előzőleg csumájától megtisztított pritaminpaprikát a felszeletelt sárgarépával együtt átsütjük az olajban, majd ezeket is tányérra szedjük. A serpenyőbe ezután egy pohár rizst és két pohár vizet öntünk, sózzuk, megkavarjuk, majd visszatesszük a csirkedarabokat. Addig főzzük, míg a vizet teljesen felszívja, majd beletesszük a meghámozott paradicsomot, a zöldborsót, végül az elősütött paprikadarabokat is. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, letakarjuk fedővel, papírba, ill. alufóliába csomagoljuk és hagyjuk, hogy a gőz tovább puhítsa a rizst.

RIZSES CSIRKE 07. - ARROZ CON POLLO
Hozzávalók: 90 dkg csirkemell és comb; a páchoz: 2 kk oregánó, 2 kk őrölt kömény, 1 kk fehérbors, 1 ek vörösborecet
A leveshez: 1 ek olaj, 1 kis hagyma, 1 kis édes paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál petrezselyemzöld. 1 kis paradicsom, 5 dl víz, 1 dl bor, 2 dl sör, 1/2 kk sáfrány, 2 kk ketchup, 2 ek töltött zöld olívabogyó, só, bors

Elkészítése: A csirkét vágja bontási darabokra, ne bőrözze le. A hagymát, paprikát és petrezselyemzöldet vágja finomra, a fokhagymát törje át, a paradicsomot vágja kockákra. Keverje össze a pácot, forgassa bele a csirkedarabokat, hagyja állni legalább 15 percig. Húzza le a pácot, előmelegített sütőben roston süsse oldalanként 2 percig. Tegye tálcára, a zsíros részeket távolítsa el. Serpenyőben, a sütőben, erős hőn süsse a hagymát, paprikát, fokhagymát és petrezselyemzöldet kb. 3 percig, míg meglágyul, de nem barnul meg, tegye rá a paradicsomot és süsse még 1 percig. Tegye rá a csirkét, öntse rá a vizet, bort és sört, keverje hozzá a ketchupot, olívát, sót és borsot ízlés szerint. Forralja fel, fedje és vegye kicsire a hőt, így párolja a csirkét 30 percig. Közben főzze meg a rizst. Javasolt kevéssel a főzés vége előtt a fövő rizsbe keverni 10 dkg zöldborsót és 2 finomra vágott friss hegyes erős paprikát.

RIZSES CSIRKE 08. (ASOPAO)
Hozzávalók: 1 kg-os darabolt csirke, 1 kk. csombor, só, bors, 1 ek citromlé, 5 szelet angolszalonna, 3 ek olaj, 1 apróra vágott zöldpaprika, paradicsom-paprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékony szeletekre, majd metéltre vágott sonka, 1 aprított hagyma, - paradicsom, 1 kk. kapribogyó, 20 dkg rizs, 0,5 kg mirelit (vagy friss) zöldborsó

Elkészítése: A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csomborral, citromlével megcsepegtetjük.
Ropogósra sütjük a szalonnát, hozzáadjuk az olajat, paprikát, hagymákat, sonkát és 5-10 percig sütjük. Beletesszük a csirkét, barnára sütjük, majd rátesszük a kaprit, paradicsomot, 1 kk. sót és a rizst.
Állandóan keverve 1-2 percig pároljuk, ráöntünk 6 dl vizet. Lefedjük, 35-40 percig főzzük. hozzáadjuk a borsót, még kb. 15 percig főzzük.

RIZSES CSIRKE 09.
Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,6 kg-os, 6-8 gerezd fokhagyma, 5 cm gyömbér, 4 zöldhagyma, 2 uborka, 4 paradicsom, 2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése: A csirkét dörzsölje be sóval, tegye hasüregébe az enyhe ütögetéssel puhított egész gyömbért és fokhagymát, a csomóvá kötött zöldhagymát.
Forraljon 2 liter vizet 1 kk sóval, tegye bele a csirkét, ne fedje. Mikor ismét felforr a víz, hagyja 2 percig, majd vegye a hőt nagyon alacsonyra, fedje és párolja 25-30 percig, ne vegye le közben a fedőt. Vegye ki a csirkét, és merítse hideg vízbe 5 percre. Utána tegye tálcára, és rögtön kenje be olajjal. Vegye ki a tölteléket belőle. Hagyja kihűlni, majd szeletelje. Tálalja főtt rizzsel (kb. 60 dkg nyersből) és chili-vagy gyömbérszósszal.

RIZSES CSIRKE BERÉNYBŐL
Hozzávalók: egy 1,2 kg csirke, 50 dkg rizs, 30 dkg sárgarépa, 20-20 dkg gyökér és zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 10-10 dkg zeller és gomba, csokor petrezselyem, olaj, só, bors

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk (készíthetjük csak combból, mellből is). Forró olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát és rádobjuk a csirkedarabokat. Sózzuk, és minden oldalról megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret és zellert. Követi azonnal a borsó, fedővel letakarjuk, és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a szeletelt gombát és a vágott petrezselymet. Borsozzuk. A rizst olajban átpirítjuk, és szintén a csirkéhez adjuk. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön, lefedve, készre pároljuk.

RIZSES CSIRKE, MÁRTÁSSAL
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Hozzávalók 2 személyre: 200 g csirkecomb, 100 g csirkemáj, 3 ek szójaszósz, 3 szárított tongu gomba (shiitake gombának vagy kínai champignonnak is nevezik), 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 150 g sárgarépa, 150 g brokkoli vagy répa. 1 ek olaj, kb. 200 ml tyúkhúsleves, só, 1/2 tk fehér bors, 2 tk cukor, 2 tk kukorica- vagy burgonyakeményítő, 3 ek (vörös) borecet

Elkészítése: A csirkehúst és a csirkemájat ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk. megforgatjuk 1 ek szójaszószban és kb. 1 órán át pácoljuk benne.
A gombákat kb. 15 percre langyos vízben beáztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a fokhagymát ugyancsak megtisztítjuk, majd szétnyomjuk. Megtisztítjuk a sárgarépát, illetve a brokkolit és kb. 1/ cm vastag karikákra szeleteljük.
A megduzzadt gombákat lecsepegtetjük, az áztatóvizet egy tálban összegyűjtjük. Ezután eltávolítjuk a tönköket, Majd a gombafejeket keskeny csíkokra vágjuk.
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk és megdinszteljük benne a hagymát. Hozzá adjuk a feldarabolt répát és brokkolit, majd kevergetés közben kissé megpirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a csirkehúst és a fokhagymát (a májat még nem!), és folytonosan kevergetve 3-4 percig sütjük.
Felöntjük a húslevessel, majd a maradék 2 ek szójaszósszal, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a gombákat, és 3 ek-nyit az áztató léből. Mindezt kb. 1/2 órán át főzzük, míg a hús és a zöldségek puhák nem lesznek.
A főzési idő letelte előtt 5 perccel hozzáadjuk a májat is.
A kukoricakeményítőt 3 ek vízzel simára keverjük, és a szószhoz öntjük. Keverés közben addig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik.
A chilipaprikát szétmorzsoljuk és elkeverjük az ecettel. Az ételt hosszú szemű rizzsel tálaljuk és chiliszószt kínálunk hozzá.
Ezt az ételt csirkecomb helyett csirkemellből vagy pulykahúsból is elkészíthetjük. Ez esetben a főzési idő kb. 20 perccel csökken, ekkor viszont a sárgarépát és a brokkolit előre meg kell főznünk.

RIZSES CSIRKECOMB ISZTAMBULBÓL
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma. 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj. 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozom, és vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem. A tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom. Tűzálló tálba terítem a csirkehús felét. Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét. Erre a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem be a rétegezést. A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curry porral megszórni. A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt juhsajtot meg a sáfrányt. Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm az étel tetejére. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben legalább egy óra hosszat párolom. Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt. Tálalás előtt villával óvatosan felkavarom. Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet várok, és csak azután tálalom.
A tányéron juhsajttal külön is megszórom.