Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombasaláták


BAKONYI SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg párolt gomba, 10 dkg hagyma, 15 dkg főtt burgonya, 5 dkg párolt sárgarépa, fél deci olaj, kevés fűszeres ételecet, só, bors, kapor, kevés porcukor

Elkészítése: A gombát cikkekre vágjuk, a burgonyát metéltre. Összekeverjük, s még jön a karikára vágott, leforrázott hagyma és a finomra vágott kapor is. Olajjal és ecettel megöntözzük, sózzuk, borsozzuk, kevés porcukrot hintünk rá. A metéltre vágott répát is hozzáadjuk, s lazán összekeverjük. Pár órát hűtőben hagyjuk összeérni.

BANGKOKI GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 1 vékonyra karikázott hagyma, 50 dkg főtt, apró gombafej, 25 dkg sült gombafej, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1 felkarikázott hegyes, csípős zöldpaprika, 4 ek borecet, 2 ek olaj, csipet só, késhegynyi őrölt koriandermag, bors, 1 tk aprított petrezselyem

Elkészítése: Hagyjuk állni a hagymát forró vízben néhány percig. Öntsük bele a vizet, adjuk hozzá az ecetet, lefedve hagyjuk 30 percig.
Keverjük össze a többi hozzávalóval. Fedjük le, és legalább 6 órára tegyük hűtőbe.
Tálalás előtt öntsük le a levét, 2 ágú villával jól keverjük össze. Ízesíthetjük még ecettel, sóval, csípős paprikával.
Mély tálkákban, sült húsok mellé adjuk.

CIPRUSI GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 ek olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek paradicsompüré, 1 dkg koriander mag, 1 citrom leve, só, őrölt bors

Elkészítése: A megforrósított olajba rakjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, és a citrom kivételével, a többi hozzávalóval összekeverjük. Takaréklángon körülbelül 8 percig pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni, a citromlével megöntözzük. Jól lehűtve tálaljuk.

CURRYS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz gombakonzerv, vagy 10 dkg gomba, 1 adag francia majonéz, 1 dl tejföl, csipetnyi ételízesítő por, egy csapott kiskanál curry por, néhány szál zellerzöld, néhány salátalevél, a tál bélelésére

Elkészítése: A majonézt simára keverjük a tejföllel, az ételízesítő porral és a curry porral és a finomra vágott zeller zöldet és a leszűrt gombát hozzáadjuk. A salátalevelekkel bélelt tálba öntjük és behűtjük.

EGÉSZSÉG SALÁTA
Elkészítése: Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot. Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség “megérjen” a salátamártásban.

ERDEI GOMBASALÁTA (FINN)
Hozzávalók: 50 dkg erdei gomba, só, 1 kis vöröshagyma tisztítva és kockákra vágva, 1 tejszín felverve, citromlé és cukor, ízlés szerint, fekete bors őrölve

Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, felvágjuk, sózzuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, tejszínhabot, óvatosan összekeverjük, citromlével és cukorral ízesítve.
Tálban fekete borssal meghintve tálaljuk.

FEHÉRBOROS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg erdei gomba, 8 dkg olaj, 6 dkg vöröshagyma, 0,2 dkg kakukkfű, 10 dkg paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 2 dkg cukor, kevés pirospaprika, törött bors, babérlevél, só

Elkészítése: A kellően tisztított, cikkekre vágott erdei gombát előkészítjük. A finomra vágott hagymát forró olajban megfuttatjuk, és hozzátesszük a gombát.
Megsózzuk, paprikával meghintjük, és teszünk hozzá 1 db babérlevelet, kevés kakukkfüvet, egy csapott evőkanálnyi cukrot, késhegynyi törött borsot, és együtt pároljuk, amíg a gomba puha nem lesz. Egy másik edényben a fehérborhoz adjuk a paradicsompürét, egy fél citrom levét, elkeverjük, és a gombához adva felforraljuk. A tűzről levéve kihűlés után jégszekrénybe helyezzük, és üvegtálakon tálaljuk.

FOKHAGYMÁS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál borecet, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés sós, ecettel ízesített vízben 10 percig főzzük a gombaszeleteket, majd leszűrve hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a törött borssal, a sóval, beletesszük a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöld, valamint a marinált paprika felét. Ezután beleforgatjuk a már kihűlt gombát, és az egészet salátástálba öntjük. Tetejére rendezzük a megmaradt paprikát, és a petrezselyemzölddel meghintjük. Jó hidegen tesszük az asztalra.

FRANCIA GOMBASALÁTA 01.
Elkészítése: 40 deka szép csiperkegomba gyökér felőli talpáról egy vékony lapot levágunk, a többit alaposan megmossuk, vastagra felszeleteljük. Rácsavarjuk két citrom levét, 1-1 késhegynyi kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával meg őrölt borssal ízesítjük. 2-3 óráig ebben a páclében áztatjuk, közben a tálat időnként megrázzuk, hogy ezzel forgassuk a gombaszeleteket. Ezután a levét leöntjük róla, de félretesszük. Simára keverünk egy kiskanál mustárt 2-3 evőkanál olajjal meg egy deci tejszínnel, és ebbe forgatjuk a gombát, csak annyi félretett páclével ízesítve, hogy kellemesen savanykás legyen. Közvetlenül fogyasztás előtt nagyon kevés sót is adunk hozzá.

FRANCIA GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg csiperkegomba, 2-2 ek tejszín és olaj, só, 1-1 csipetnyi őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, és majoránna, 1 kk. mustár, 2 db kis citrom leve

Elkészítése: A mustárt a tejszínnel meg az olajjal simára keverjük. Pár csepp citromlével ízesítjük, majd lehűtjük. A gombát megtisztítjuk, leöblítjük, majd vékony szeletekre vágjuk. A borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal, és majoránnával megszórjuk, a maradék citromlével meglocsoljuk. Két - három óra hosszat állni hagyjuk, közben a tálat megrázogatjuk. Végül leszűrjük, és az elkészített mártásba forgatjuk. Csak a tányéron sózzuk, mert a nyers gomba összeesik.

GOMBAKOKTÉL
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2-3 szál zsenge sárgarépa, 3 szál újhagyma, 2-3 ecetes uborka, 1 narancs, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só, 1 kk. mustár, néhány csepp citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése: A tojás sárgáját simára keverjük a mustárral, tejföllel és a sóval, porcukorral, citromlével ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát. Közé keverjük az apró kockára vágott narancsot és félórai pihentetés után talpas poharakban tálaljuk

GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 500 g champignon gomba, 4 ek salátaolaj, 1 citrom leve, 1 babérlevél, 1 kk. koriander, 1 kk. szemes bors, só, petrezselyem

Elkészítése: A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, forró olajban átforgatjuk, rádobjuk a babérlevelet, a koriandert és a borsot, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a citromlét. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk. Ha kihűlt, átszedjük egy tálkába - ebben fogjuk tálalni -, lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel.

GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók: 0.5 kg gomba, 1 doboz paradicsompüré, 2 fej vöröshagyma, citrom, 1 dl olaj, babérlevél, törött bors, só, cukor

Elkészítése: Egy dl olajban, fedő alatt aranyszínűre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral „szelídítjük” az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle.

GOMBASALÁTA 03.
Hozzávalók: 20-30 dkg gomba, 2-3 db újhagyma, 3 db sárgarépa, 2-3 db ecetes uborka, 1 db narancs, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, mustár, citromlé, só, porcukor

Elkészítése: Simára keverünk egy nyers tojássárgáját egy kis kanál mustárral, egy dl tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral, (vagy egy szaharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikára 20-30 dkg gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül nagyon apró kockára vágva hozzáadunk egy megtisztított narancsot. Legalább egy napig jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség megérjen a salátamártásban.

GOMBASALÁTA 04.
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1/2 citrom, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, só, őrölt bors, babérlevél, fejes saláta

Elkészítése: A megtisztított, megmosott gombát cikkekre vágjuk. Megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá. Az olajat felhevítjük, beletesszük a gombát, őrölt borssal, babérlevéllel fűszerezzük, majd letakarva puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, levesszük a tűzről és kihűtjük. Saláta alaplevet készítünk - vízben ecetet, cukrot olvasztunk fel-, beletesszük a gombát. 1-2 órán át, hűtőben érleljük. Salátalevélre tálaljuk, meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel.

GOMBASALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg apró szemű sampinyon gomba, 25 dkg apró csemege uborka, 15 dkg levétől lecsurgatott marinált paradicsompaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk homokos szárától, és váltott vízben gondosan, szűrőben megmossuk. Ha a gombafejek nagyok, akkor kis kockákra vágjuk. Ecetes-sós vizet forralunk, amelybe beleöntjük a gombát, és az újraforrástól számított hét-nyolc percig főzzük. Az ecetes lében hagyjuk kihűlni. Közben a csemege uborkát is apróra daraboljuk, meghintjük törött borssal és csipet porcukorral, majd a leszűrt gombát hozzákeverjük. Az olajjal leöntjük és a marinált, csíkokra vágott paradicsompaprikát is hozzátéve, jól átkeverjük az egészet. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább két órán keresztül érleljük.

GOMBASALÁTA 06.
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 dl ecet, fél citrom, 1 dl étolaj, 0,1 dkg törött bors, 3 adag madeira mártás, só

Elkészítése: Erre a célra szép friss, fehér sampinyongombát használunk. Ha a gombafejek aprók, akkor egészben hagyjuk, a nagyobbakat nem túl kis darabokra vágjuk. A gombát tisztítás után folyó csapvízben jól megmossuk, majd citromlevet csavarunk rá, hogy ne feketedjen meg. Ezt követően az olajat zománcozott lábasban felhevítjük (nem túl melegre), ebbe beletesszük a gombát, megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és fedő alatt mérsékelt tűzön megpároljuk. Vigyáznunk kell, csak fonnyasszuk pirítani nem szabad!  A párolás ideje kb. 10-15 perc. Ha megpuhult, kihűtjük, ezután hozzákeverjük az előre elkészített madeira mártást. Tálalás előtt legalább 2-3 órával előbb készítjük el. Hűtőszekrényben tartjuk tálalásig.
Előre hűtött üvegtálon tálaljuk.

GOMBASALÁTA 07.
Hozzávalók: 30 dkg vargánya- 20 dkg kucsmagomba, 1 dl étolaj, 1 db citrom, 0,2 dkg törött bors, 2 dl aszpik, 20 dkg burgonya, 1 dl majonéz, kevés cukor, só

Elkészítése: a 30 dkg vargánya- és a 20 dkg kucsma-gombát sós vízben addig főzünk, míg majdnem megpuhul. Utána szitára tesszük, hogy leve jól lecsurogjon, és vékony karikára felszeleteljük. Egy másik edényben 3 evőkanál étolajat, két evőkanál citromlevet, késhegynyi sót és törött borsot, csipetnyi cukrot összekeverünk mártássá, és belekeverjük a felszeletelt gombát. Üvegtálra téve, majonézben forgatott főtt burgonyaszeletekkel körítjük, kockára vágott aszpikkal díszítjük, és fogyasztásig jégszekrénybe tesszük.

GOMBASALÁTA 08.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 50 dkg póréhagyma, ecet, só, bors

Elkészítése: A felszeletelt gombát enyhén sós vízben megfőzzük. Karikára vágjuk a póréhagymát, besózzuk, majd leszűrt, hideg gombához adjuk. Ecetből sóval, borssal, kevés salátalevet készítünk, és a salátára öntjük. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

GOMBASALÁTA 09.
Hozzávalók: 50 deka sampinyongomba, kis csomó metélőhagyma, kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma, törött bors, 50 deka főtt kifli-burgonya, 3 evőkanálnyi étolaj, kevés só, cukor, fél deci ecet vagy 1 citrom leve

Elkészítése: A szennytől megtisztított gombát több vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ajánlatos a gombát negyedekbe vagy nyolcadokba vágni. A gomba héját nem szabad lehúzni, mert elvesztené jó ízét. Elég, ha többször jól megmossuk.
Gombasalátához legmegfelelőbb a fehér sapkájú sampinyongomba.
Egy edényben kevés sóval és citromlével felforralunk 1 deci vizet. Beletesszük a gombát, megkeverjük, és 3 percig előfőzzük, majd óvatosan levesszük a tűzről, és lehűtjük.
A kifli-burgonyát megfőzzük héjában, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Kicsit megsózzuk, belerakjuk egy tálba és ráöntjük a gombát.
Kevés ecet, cukor, víz felhasználásával jóízű salátalevet készítünk, amelybe belekeverjük a reszelt vöröshagymát, a törött borsot, és 20 percig félretesszük.
20 perc múlva ismét összekeverjük a salátát, étolajjal megöntözzük, finomra vágott metélőhagymával, kemény tojásszeletekkel, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

GOMBASALÁTA 10.
2-3 személyre
Elkészítése: A gombát szeleteld fel és kevés olajon félpuhára a babérlevéllel, a korianderrel, kevés borssal, sóval, valamint a borral és citromlével. Ha kihűlt, egy fél napra tedd hűtőbe, s a tálalás előtt hintsd meg vágott petrezselyemmel.

GOMBASALÁTA 11.
Hozzávalók: 25 dkg apró szemű gomba, 6 kicsi, kemény paradicsom, 2 kicsi, vékony héjú citrom, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint, kevés ecet

Elkészítése: A citromokat megmosom, majd az egyiknek a levét kicsavarom, héjából pedig egy mokkáskanálnyira valót lereszelek. A másik citromot egészben forrásban levő vízbe dobom és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután a vízből kivéve megtörülgetem, és jó éles késsel kis kockákra vágom (magját kidobom). Kevés cukorral meghintem. A gombát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, és abba a vízbe, amiben a citromot főztem, kevés ecetet öntök, majd az egészben hagyott gombákat beleteszem. Újraforrástól számított 8 percig forralom, ezután lecsöpögtetem. A kicsavart, átszűrt citromlevet összekeverem a sóval, a borssal, az olajjal, és leöntöm vele a már megszikkadt gombát. Hozzáteszem a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, a finomra metélt petrezselyemzöldet, a citromkockákat és a megmosott, letörölt, negyedekbe vágott paradicsomot. Jól átforgatom, majd lefedve hűtőszekrényben érlelem 2-3 órán át. Legkésőbb másnap el kell fogyasztani, mert a gomba hamar romlik. Kacsasült vagy libasült mellé nagyon finom, de a füstölt főtt sonka sem utasítja vissza.

GOMBASALÁTA 12.
Elkészítése: Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk.
Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriander-magot meg a kakukkfüvet batiszt-zacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk. Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel. Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk.

GOMBASALÁTA 13.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. ketchup, 3 db citrom, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kk. szemes bors, 2 db babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 kk koriandermag

Elkészítése: Zacskóba kötjük a fűszereket, kicsavarjuk, 1 citrom levét elkeverjük az olajjal, a borral, a ketchuppal, és héjastól belekarikázzuk, a megmaradt 1citromot.
Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacskót, 5percig forraljuk, majd belekeverjük a cikkekre vagy nagy szeletekre vágott gombát. 8 percig betakarva főzzük, közben megkeverjük. Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe vegyítjük a másik két citrom levét. Ezt a salátát, előételként vagy fogyókúrás vacsorának is alkalmas, nagyon hidegen tálaljuk.

GOMBASALÁTA 14.
Hozzávalók: fél kg gomba, 1 citrom, 1 deci fehérbor, 1 ek paradicsompüré, bő késhegynyi őrölt feketebors, 3 ek olaj

Elkészítése: A gombát felszeletelem, majd az olajon megpárolom, sózom, borsozom, belenyomom a citrom levét, beleteszem a paradicsompürét és a bort. Egy-két percnyi rottyantás után a saját levében hagyom kihűlni.

GOMBASALÁTA 15.
Hozzávalók: 30 dkg rókagomba, 1 evőkanál étolaj, 2 tojás, 2 paradicsom, 1 alma, 1,2 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál cukor, só, őrölt fehérbors, 1 csokor kapor

Elkészítése: A felszeletelt gombát a vajon kissé futtassa meg, sózza, borsozza, majd hagyja kihűlni. A keményre főtt tojást, a paradicsomot, a meghámozott almát vékonyan szeletelje fel, a kapor felét vagdalja finomra. Forgassa össze a különböző összetevőket, halmozza salátástálra, Locsolja rá az enyhén felvert, és a finomra vagdalt kaporral elkevert tejszínt. Díszítse a maradék kaporszálakkal, és félórai hűtőben való pihentetés után tálalja.

GOMBASALÁTA 16.
Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 5-5 db salátalevél és radicchio (lila saláta)
Az öntethez: 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 evőkanál majonéz

Elkészítése: A megmosott laskagombát vagdalja egy centis kockákra. A felmelegített étolajon a finomra vagdalt vöröshagymával párolja öt percig – folyamatos kevergetés mellett. Húzza le a melegről, és hagyja teljesen lehűlni. Fűszerezze, adja hozzá a zúzott fokhagymát, majd forgassa egybe az apróra tépdesett salátalevelekkel. Tegye a keveréket salátástálba. Öntse rá az ecettel, majonézzel és fűszerekkel elkevert öntetet. Hűtse 1-1,5 órát hűtőben – majd tálalja roston sült húsok mellé.

GOMBASALÁTA 17.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, néhány szem tört szegfűbors, egy kevés szurokfű (oregánó), 1 kk ecet

Elkészítése: A gombát meghámozzuk, és vastagabb karikára vagy cikkekre vágjuk. Enyhén ecetes forró vízbe dobjuk, és a karikára vágott hagymával megfőzzük. Levéből kiszedve tálra tesszük, és a fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecettel, bőven olajjal meghintjük. Jól behűtve tálaljuk.

GOMBASALÁTA VARGÁNYÁBÓL
Hozzávalók: 50 dkg vargányagomba, 1 dl étolaj, 3 cl ecet, 1 citrom leve, 2 dkg porcukor, 2 dl aszpik, kevés bors, só

Elkészítése: A vargányagombát kellő tisztítás után enyhén sós vízben megfőzzük. Kiemelve a főzővízből lecsurgatjuk, és egyforma vastagra szeleteljük.
Étolajból, ecetből, és citromléből, kevés sóból, törött borsból, kevés porcukorból, fölolvasztott aszpikból mártást készítünk, és a gombát belekeverjük, lehűlés után jégszekrénybe helyezzük, húsok mellé használjuk.

GÖRÖG GOMBASALÁTA 01.
Elkészítése: Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk.
Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriander-magot meg a kakukkfüvet batiszt-zacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk. Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel. Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk.

GÖRÖG GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. ketchup, 3 db citrom, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kk. szemes bors, 2 db babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 kk koriandermag

Elkészítése: Zacskóba kötjük a fűszereket, kicsavarjuk, 1 citrom levét elkeverjük az olajjal, a borral, a ketchuppal, és héjastól belekarikázzuk, a megmaradt 1 citromot. Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacskót, 5 percig forraljuk, majd belekeverjük a cikkekre vagy nagy szeletekre vágott gombát. 8 percig betakarva főzzük, közben megkeverjük. Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe vegyítjük a másik két citrom levét. Ezt a salátát, előételként vagy fogyókúrás vacsorának is alkalmas, nagyon hidegen tálaljuk.

GÖRÖGÖS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 0.5 kg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 dl száraz fehérbor, 1 kiskanál paradicsompüré, 3 db citrom, 1 dl olaj, 2 babérlevél, késhegynyi kakukkfű, egy kiskanál koriandermag, fél kiskanálnyi szemes bors, só

Elkészítése: Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, petrezselyem-zöldet, olajt, bort, paradicsompürét, szemes borsot, koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított gombát, (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és együtt még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyem-zöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriandermagot meg a kakukkfüvet batisztzacskóba kötve tesszük a főzőlébe, így azokat is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk.  Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel. Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk.

JUHTÚRÓS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg juhtúró, 1-1 nagy csokor kapor, zöldpetrezselyem, zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, majd sós, forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzzük. Ezután lecsöpögtetjük és kihűtjük. A kefirt elkeverjük a villával szétnyomott juhtúróval, a nagyon finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, a megtisztított és karikára vágott, megsózott zöldhagymával, a borssal, végül hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és a főtt gombát. Jól összekeverjük, és egy-két órai hűtés után kínáljuk. Másnapra nem szabad eltenni, mert a gomba nagyon hamar romlik!

HAGYMÁS, ECETES GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 30 dkg csiperkegomba, vagy egy üveg gombakonzerv, 2 ek 20%-os ecet, 2 kk só, 1 ek cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj, Vegeta

Elkészítése: A gombát megtisztítom, majd vegetás vízben puhára főzöm, hűlni hagyom, majd felszeletelem. A hagymát felkarikázom, sózom, majd kb. 20 percig állni hagyom. Rászórom a cukrot, a borsot, ráöntöm az ecetet és kb. 3 dl vizet. Beleszórom a petrezselyemzöldet, leöntöm az olajjal és belekeverem a gombát. Jól behűtve tálalom.

HAGYMÁS-ECETES GOMBASALÁTA 02.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál só, 2 evőkanál étolaj

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeleteljük, enyhén sós, ecetes vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.
Salátalevet készítünk: 3 dl vízhez 2 evőkanál ecetet, sót, cukrot, őrölt fehérborsot teszünk. Ha feloldódott, finomra vágott petrezselyemzöldet, szeletelt vöröshagymát és étolajat adunk hozzá. Végül ráöntjük a forrázott, lehűtött gombára, tálalás előtt 3-4 óráig hűtőben tartjuk.

KAPRIS KÍNAI SALÁTA
Hozzávalók: 1 nagydoboz gombakonzerv, 3 dl főtt rizs, 3 evőkanál dióbél, 25 dkg apró szemű kemény paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 1 nagy csokor snidling, 2 dl tejföl. 2 evőkanál szójaszósz (ha nincs, helyette két evőkanálnyi vízben elkevert és feloldott 1 teáskanál vegeta), fél citrom leve, mokkáskanálnyi törött fekete bors. 1 teáskanál mustár, só

Elkészítése: A tejfölhöz hozzáadjuk az olívaolajat, a durvára őrölt diót, a sót, a finomra metélt snidlinget, a szójaszószt, a citromlevet, a mustárt, a törött borsot, a kapribogyó levét, és az egészet simára keverjük. Ráöntjük a főtt rizsre, a leszűrt és felszeletelt gombát is hozzáadjuk, végül a megmosott, letörölgetett és karikára vágott paradicsommal óvatosan átforgatjuk. Tetejére szórjuk a kapribogyót, és a tálat lefedve, 2 órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.

KORALLGOMBA-SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg korallgomba, 1 piroshúsú paprika, 10 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 2 tk mustár, 2 tk citromlé, 1 ek fehérbor, só, frissen őrölt feketebors

Elkészítése: A gombákat megmosom és sós vízben puhára főzöm. Hűlni hagyom, és falatnyi darabokra vágom. A paprikát elfelezem, kimagozom, és csíkokra vágom. A majonézből, tejfölből, mustárból, citromléből, borból egy-egy csipet sóból és borsból mártást keverek, és a szilárd alkotórészekre öntöm. Néhány órára behűtöm.

KÜLÖNLEGES GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 1 egész zeller szára és levele (gumója nélkül), 25 dkg kemény, kicsi paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 3 evőkanál olaj, bor- vagy gyümölcsecet, őrölt fehér bors, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem és felszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ízesített, forrásban levő kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm, majd leszűröm, és hagyom kihűlni. A megmosott és lecsöpögtetett zellerszárat, 1 cm-es karikákra vágom, a leveleket pedig nagyon finomra metélem. A megtisztított zöldhagymát ugyancsak karikákra vágom és megsózom. Salátástálba teszem a főtt gombát, a zellert és a zöldhagymát, hozzáteszem a megmosott és negyedekbe szeletelt paradicsomot is. Az ecetet összekeverem 0,5 dl vízzel, az olajjal, a sóval, az őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, mert a gomba hamar romlik.

KÜLÖNLEGES GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 szép szál kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 dl ketchup (vagy házilag fűszerezett sűrű paradicsommártás), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, teáskanálnyi só, csipetnyi porcukor

Elkészítése: A gombát gondosan, folyó csapvíz alatt megmosom, de nem áztatom, mert értékes tápanyagai hamar kiáznak. Szárát “kihegyezem”. (Hogy minél kevesebb legyen a veszteség, a homokos-földes részt úgy vágom le a tönk végéről, mintha ceruzát hegyeznék.) Kockákra aprítom a megmosott, hámozatlan, héjas uborkával együtt. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihűljön. Közben elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, csipetnyi cukorral fűszerezem. A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem. Befedem, és a hűtőszekrényben két órán keresztül érlelem. Aznap, de legkésőbb másnap el kell fogyasztani, mert a gomba nagyon hamar romlik!

LENGYEL GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, néhány szem tört szegfűbors, egy kevés szurokfű (oregánó), 1 kk. ecet

Elkészítése: A gombát meghámozzuk, és vastagabb karikára vagy cikkekre vágjuk. Enyhén ecetes forró vízbe dobjuk, és a karikára vágott hagymával megfőzzük. Levéből kiszedve tálra tesszük, és a fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecettel, bőven olajjal meghintjük. Jól behűtve tálaljuk.

MAJONÉZES GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl

Elkészítése: Ha a gomba apró szemű, akkor csak megtisztítjuk, ha nagyobb, akkor félbe, vagy négyrét vágjuk. Lobogva forró enyhén ecetes vízbe dobjuk, és 5 percig főzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd a tejföllel hígított majonézbe keverjük.

MAJONÉZES GOMBASALÁTA 02.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: 48 dkg friss vagy konzervgomba, 2 dl tartármártás

Elkészítése: A szeletelt gombát összekeverjük tartármártással, tálalásig hűtőben tartjuk.

MAJONÉZES GOMBASALÁTA 03.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 0,5 dl száraz fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint, 1 teáskanál porcukor, kevés ecet

Elkészítése: A gombát megmosom, lecsöpögtetem, majd a száráról letisztítom a földes szennyeződést. Vastagabb szeletekre vágva, ecetes-sós vízbe téve azonnal felforralom. A forrástól számított 5 percig főzöm, ezután pedig leszűröm és hagyom kihűlni. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és a kicsumázott zöldpaprikával együtt, kis kockákra aprítom. Megsózom, és 10 percig hagyom állni. A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejföllel és a borral, majd a sóval, a borssal és a finomra metélt petrezselyemzölddel fűszerezem, végül pedig belekeverem a zúzott fokhagymát is. Ezután forgatom bele a gombát és a zöldpaprikás hagymát. Jól összekeverem, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára.
Erős illata miatt nagyon szorosan, lehetőleg légmentesen le kell fedni.

MÁRVÁNYSAJTOS GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 25 dkg márványsajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj (de jó a napraforgóolaj is), 2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 1 evőkanál citromlé, késhegynyi őrölt, szárított borsmenta, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 teáskanálnyi mustár

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés forrásban lévő sós vízbe dobjuk, 5 percnyi főzés után levétől leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészíthetjük a mártást. Az olajat elkeverjük a citromlével, a mustárral, a sóval, a borssal, a mentával és 2-3 evőkanál gombalével. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágva megsózzuk. 10 perc múlva hozzákeverjük a mártáshoz, hozzáadjuk a már kihűlt gombát, a finomra vágott, kimagozott olajbogyót, végül belekeverjük a lereszelt márványsajtot is. Jól behűtve kínáljuk.

MÁRVÁNYSAJTOS GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 20 dkg reszelt márványsajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 nagy savanyú alma, 3 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 csokor snidling, salátalevelek

Elkészítése: A gombát megtisztítom, megmosom, és vastag szeletekre vágom. Annyi sós, forrásban levő vízbe teszem, amennyi szűken ellepi, és az újraforrástól számított 8 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom. Megsózom, és 15 percig hagyom a sóban. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul kis kockákra vágom. Kevés ecettel meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. Elkészítem a salátaöntetet: az olajat, a mustárt, 0,5 dl vizet ízlés szerinti ecettel, sóval, cukorral elkeverek. Salátástálba öntöm a főtt gombát, az almakockákat, a sóból gyengén kicsavart vöröshagymát, a finomra metélt snidlinget, a borsot és a reszelt márványsajtot, majd rálocsolom a salátaöntetet. Összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe két órára. Közvetlenül tálalás előtt a salátaleveleket megmosom, leszárítom, és kibélelek velük négy mélyebb tálkát.
Elosztom bennük a márványsajtos gombasalátát és édeskés péksüteménnyel kínálom.

NYERS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 dl joghurt, 1 tojássárgája, 2-3 ek olaj, só, őrölt bors, 1kk. mustár, 1 nagy citrom leve, 1 csokor snidling

Elkészítése: A tisztított, felszeletelt gombát a citromlével megöntözzük, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az öntethez a tojás sárgába cseppenként öntjük az olajat, közben keverjük mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Végül belekeverjük a joghurtot. A tálra halmozott gombára öntjük, a tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel.
ÖRMÉNY SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 20 dkg sonka, 5 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, 4 zöldpaprika, 1 zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, só, tárkonyecet, ecet, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A tört fokhagymát két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, majd a felszeletelt gombát és a kis kockára vágott sonkát átsütjük rajta. A bort aláöntve öt percig főzzük, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A tál aljára kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát terítünk. A hámozott zellert ráreszeljük, tárkonyecettel ízesítjük. A sonkás gombát rátesszük, és a hűtőben érleljük.

PÁCOLT GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók: 36 apró gombafej, 2 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál ecet (ha eszencia, hígítsuk vízzel), 3 evőkanál sherry, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 fej hagyma apróra vágva

Elkészítése: Mossuk és hámozzuk meg a gombafejeket. A hozzávalókat (a gomba kivételével) keverjük össze, forraljuk fel, és öntsük a gombára.
Pácoljuk mintegy 24 óra hosszat. Fogvájóra szúrva, előételként tálaljuk.

PÁCOLT GOMBASALÁTA 02. JAPÁN
Hozzávalók: 20 apró gombafej, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál sherry, 1 evőkanál cukor, só, 1 fej hagyma apróra vágva

Elkészítése: A gomba kivételével a hozzávalókat keverjük össze, forraljuk fel és öntsük a gombára. Pácoljuk 24 óra hosszat. Fogvájóra szúrva előételnek kínáljuk.

PARADICSOMOS GOMBASALÁTA 01. (ELŐÉTELKÉNT)
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csiperkegomba, 8 fej gyöngyhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, 60 dkg paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriandermag, 3-4 evőkanál almaecet, 1 csomó metélőhagyma, őrölt fehérbors, só

Elkészítése: A megmosott gombát a szárával együtt vékony szeletekre vágjuk, a hagymát szintén vékonyra felkarikázzuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Egy magas falú, öblös serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadva a fokhagymát is, beletesszük a gombát, egészen enyhén megsózzuk és folyton kevergetve, erős lángon átpirítjuk, de egy percnél ne tovább, hogy ne kezdjen el levet ereszteni és megfonnyadni a gomba. Tegyük tálba, adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, őrölt fehér borssal, mozsárban összetört koriandermaggal, ecettel ízesítjük, keverjük át jól, a tetejét hintsük meg finomra vágott metélőhagymával. Igazi íze akkor jön ki, ha kissé langyosan tálaljuk, de hidegen is fogyasztható.

PARADICSOMOS GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg gomba, 3 nagyobb paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 cs. petrezselyem, só, fehér bors, póréhagyma, 1 cs. snidling, ecet, cukor

Elkészítése: A megtisztított, felkarikázott gombát sós vízzel leforrázzuk, alaplébe tesszük és összekeverjük a többi, felaprított hozzávalóval.

PARADICSOMOS GOMBASALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 10 dkg paradicsom, 4 db kemény tojás, 15 dkg gomba, 1 csomag retek, 1 db citrom, olaj

Elkészítése: Egy szép nagy fej salátát leveleire szedve megmosunk, megszárítunk, és laskára vágva összekeverjük a cikkekre vágott paradicsommal, 4 db cikkekre vágott kemény tojással, a nyers, vékony szeletekre vágott gombával meg egy kis csokor megtisztított, karikára vágott piros retekkel. Ráfacsarjuk egy citrom levét, megöntözzük kevés étolajjal, és fél órára jégbe hűtjük tálalás előtt. Kitűnő nyári fogyókúrás vacsoraétel.

PARADICSOMOS GOMBASALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csiperkegomba, 25 dkg hagyma, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 babérlevél, só, bors, citromlé, reszelt citromhéj, kakukkfű

Elkészítése: A megmosott, megtisztított gombát cikkekre, vagy vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát előbb félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, s olajban megfonnyasztjuk. Rátesszük a gombát, a paradicsompürét és egy kicsit lepirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, babérlevéllel, kakukkfűvel, reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk, de csak annyira, hogy a gombába még bele tudjunk harapni, ne omoljon szét a fogunk alatt. Tálalás előtt jól hűtsük le. A svéd gomba párolásához - mert a hidegkonyhák pultjain közönségesen ezen a néven ismert - van, aki száraz fehérbort is használ, ekkora mennyiséghez 1 deciliternyit.

PARADICSOMOS (SVÉD) GOMBASALÁTA
Elk idő: 30 perc
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 dl étolaj, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 db babérlevél

Elkészítése: Olajban, finomra vágott vöröshagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockákra vágott gombát, sózzuk, és addig pároljuk, amíg a só által kioldott víz elpárolog. Paradicsompürét adunk hozzá, cukorral, citromlével, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítjük és állandó kevergetés mellett, 15 percig együtt pároljuk. Jéghidegre hűtve, citromszeletekkel, esetleg főtt tojással díszítjük.

PIKÁNS GOMBASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csiperkegomba, 1 citrom leve, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dkg koriandermag, só, 2 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint őrölt feketebors

Elkészítése: A gombát megmossuk, leszedjük a tönköket, és hosszban kettészeljük, majd a kalapokat cikkekre vágyjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a fehérbort, simára keverjük a paradicsompürével, majd sóval, borssal, és koriandermaggal fűszerezzük. Élénk tűzön nyolc percig sütjük, majd saját levében hagyjuk kihűlni.
Tálalása: Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni, végül jégbe hűtve tálaljuk.

PRITAMINOS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi pirospaprika és őrölt bors, 2-2 evőkanál pritamin és paradicsompüré, 1 kávéskanál porcukor, 1 babérlevél, kakukkfű, 1/2 citrom, 5 cl fehérbor, só

Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a megmosott, cikkekre vágott gombát. Babérlevelet, kakukkfüvet, citromlevet, egészben hagyott citromhéjat beletéve, paprikával, borssal megszórjuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Azután a babérlevelet és citromhéjat kivesszük. Hozzákeverjük a pritamint, a paradicsompürét, a cukrot és a fehérbort. Rövid ideig főzzük, majd lehűtjük.

RIZSES GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 20 dkg tinóru gomba, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb uborka, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Főzze meg sós vízben a rizst, szűrje le, és hagyja kihűlni. A hagymát és a répát vagdalja apróra, és a vajon párolja meg, és hagyja lehűlni. A gombát és az uborkát vágja vékonyra, lobogó vízben blansírozza, majd csepegtesse le. Lazán forgassa össze ezeket, locsolja meg a majonézzel.
Lehűtve tálalja.

SPANYOL SALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagyma vagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl olaj, só, ecet, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban megpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzzük (konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A meghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjal salátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a vékonyan felkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a saláta díszítése is.

SVÉD GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók 6-8 személyre: 60 dkg champignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg paradicsompüré, 1 dl olaj, 2 babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors, kevés porcukor vagy édesítőszer

Elkészítése: Az olajon üvegesre pároljuk a nagyon finomra megvágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk az alaposan megmosott - nem hámozott! -, nagyságuktól függően gerezdekre vagy nem túl vékony szeletekre vágott gombát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól nem lesz édes, csak az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a babérlevelet, hagyjuk kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával, petrezselyem-levéllel díszítjük. Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel) kínáljuk, de hideg sültek mellé is kitűnő kíséret!

SVÉD GOMBASALÁTA 02.
Elkészítése: 25 dg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túlságosan száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá kb. 0,5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben másnapig érleljük. Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti adag két személynek elegendő. Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel étterem receptje szerint készítik. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára, vagyis most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá. Jellemző még erre a változatra az intenzív savanykás íz, ezért most a tisztára mosott citrom héját vékonyan hámozzuk le, és 2-3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a nyers gombához. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál citromlével savanyítsuk.
Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük.

SVÉD GOMBASALÁTA 03.
Hozzávalók: 50 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 1 babérlevél, kis reszelt citromhéj, só, bors, cukor, ketchup, kis citromlé, 1 dl olaj

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított megmosott, nagyobb darabokra vágott gombát, a paradicsompürét és a fűszereket. Együtt puhára pároljuk. Hagyjuk, hogy a levét elfője, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Jégbe hűtve tálaljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 04.
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 6 dkg olaj, 4 dkg paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, fél g törött bors, reszelt citromhéj, kis csomó zöldpetrezselyem, só

Elkészítése: Friss, fehér, apróbb gombákat megtisztítva, megmosva, negyedekbe, nyolcadokba, cikkekre vágva, olajban világosra pirított vöröshagymán addig párolunk, amíg leve elpárolog. Megsózzuk, borsozzuk, kis darabka babérlevelet teszünk rá. Felengedjük fehérborral, paradicsompürét adunk hozzá, egy kevés citromhéjat, szükség szerint csontlevet, és addig pároljuk, míg a kívánt sűrűséget eléri. Hidegen tálaljuk, zöldpetrezselyemmel meghintve.

SVÉD GOMBASALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, só, őrölt bors, 1 kk. babérlevélpor, csipetnyi cukor, 1 citrom reszelt héja, néhány csepp citromlé

Elkészítése: Az olajon világosra pirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, beletesszük a vastagabb szeletekre vágott gombát, és sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. Ekkor közékeverjük a paradicsomot, a citromhéjat, a babérlevélport, és még néhány percig pároljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk. Végül meglocsoljuk a citromlével, és jól lehűtve tálaljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 06.
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg hagyma, 0.5 dl olaj, 1.5 dkg porcukor, fél citrom leve, 1 g só, 2 g kakukkfű, 2 babérlevél

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, gerezdekre vágjuk. A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, citromlevet és a gombát, majd mérsékelt tűzön pároljuk. Pár perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá a sót és a porcukrot. Hűlni hagyjuk, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 07.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 ek paradicsompüré, 1 citrom, 5 cl fehérbor, fél cs. petrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, babérlevél

Elkészítése: A gombát apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megpárolva, hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét. Sóval, borssal, babérlevéllel és borral, citromlével ízesítjük. Addig pároljuk, amíg a gomba felesleges leve elfő. A tűzről levéve lehűtjük. Hidegen, tetején egy finomra vágott petrezselyem-zölddel megszórt citromszelettel tálaljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 08.
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál ketchup, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 citrom leve, 2 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, 1 kávéskanál kakukkfű, fél reszelt szerecsendió

Elkészítése: A finomra szeletelt vöröshagymát olajban megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott, megtisztított gombát, és 10 percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük a borral, hozzátesszük a ketchupot, citromlevet, babérlevelet, kakukkfüvet, a reszelt szerecsendiót, és 5 percig tovább pároljuk. Jól lehűtve tálaljuk. Tejszínes gombamártás Hozzávalók: 50 dkg gomba, vaj vagy margarin, liszt, kevés vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, só, törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld. A finomra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és zsírjára pirítjuk, majd meghintjük liszttel és felengedjük vízzel (vagy csontlével). Sózzuk, törött borssal ízesítjük. Elkeverjük benne a tejszínt és kiforraljuk.
Főtt marhahúshoz, borjúszelethez, csirkéhez adjuk.

SVÉD GOMBASALÁTA 09.
Elkészítése: Egy deci olajban fedő alatt aranyszínűre sütünk két nagy fej (kb. 15 deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy fél kiló megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral “szelídítjük” az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle.

SVÉD GOMBASALÁTA 10.
Elkészítése: Kevés olajon fonnyaszd üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Majd tedd bele a megtisztított és cikkekre vágott gombát is. Adj hozzá néhány kanálnyi sűrített paradicsompürét, sózd, borsozd, hintsd meg őrölt babérral és kakukkfűvel, valamint kevés reszelt citromhéjjal. Ha a gomba már összerogyott, önts hozzá egy kis fehérbort, kevéske citromlevet és párold puhára. Ha kész, jól hűtsd le.

SVÉD SALÁTA
Hozzávalók: 1 kg gomba, 3-4 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál őrölt kakukkfű, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, 1 fej fokhagyma, 4 doboz kicsi, vagy 2 doboz nagy paradicsomsűrítmény, ízlés szerint só, 4-5 db babérlevél

Elkészítése: Az olajban megdinszteljük a reszelt hagymát, majd összekeverjük a paradicsompürével és a cukorral.
A gombát sós vízben megabáljuk, kb. 10 percig, majd leszűrjük, és összekeverjük a pürével, és folyamatosan hozzáadjuk
Rövid ideig kell főzni.

TEJSZÍNES-MAJONÉZES GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 1/2 citrom, 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, 1 csipet cukor, 1 kávéskanál ecetes tárkonylevél, 1 kávéskanál mustár, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só

Elkészítése: A megmosott, csíkokra vágott gombát, sós, citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük tejszínnel hígított majonézzel, amit kevés cukorral, borssal, sóval, finomra vágott tárkonylevéllel, petrezselyemzölddel és citrom levével ízesítünk.

TORMÁS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg még ki nem nyílt, szép gomba, 2 evőkanál ecetes torma, 1 citrom leve, 1 dl tejszín, 2 evőkanál borecet, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: A gombát megtisztítom, megmosom és megtörülöm. Vastag szeletekre vágom. A citromlével azonnal lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. 10 perc múlva meg is sózom, és 2 órán át, hagyom a sóban. Közben a borecetet összekeverem a mustárral, az ecetes tormával, a cukorral, az őrölt fehér borssal. Tálalás előtt a tejszínből nagyon kemény habot verek, belekeverem a fűszeres levet, és a sóból gyengén kicsavart nyers gombát lazán hozzávegyítem. Azonnal tálalom, mert a tejszínhabos mártás hamar összeesik. Sonkához, sajthoz nagyon finom.

ZÖLDHAGYMÁS GOMBASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba (sampinyon), 2-3 csomó újhagyma, 8 dkg dióbél, 5 dkg ementáli sajt, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors, mustár

Elkészítése: A megmosott, megtisztított gombát egészen vékony szeletekre, a hagymát - a zöldjével együtt - karikára, a sajtot csíkokra, a diót kis darabokra vágjuk, tálba tesszük. Az olajat a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal összekeverjük, majd óvatosan a salátához adjuk, hogy a gombaszeleteket és a sajtot ne törjük össze. Frissen tálaljuk. (Nálunk sokan idegenkednek a nyers gombától. Semmi okuk rá, az egész világon fogyasztják.)