Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cikória és endívia saláták


ARAB SALÁTA
Hozzávalók: 1 kis fej endívia, 1 salátauborka, 1 csokor retek, 1 csokor sárgarépa, 1 húsos zöldpaprika, 1 csokor zöldhagyma, fél citrom leve, 4 evőkanál olaj, só (ízlés szerint), citromkarikák (a díszítéshez)

Elkészítése: Az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, és lehetőleg egyforma kockákra vágjuk. A salátát kézzel apróra tépkedjük, és az egészet salátástálba tesszük. Megsózzuk, és leöntjük az olajjal, valamint a citromlével. Gyengén átforgatjuk, és jól behűtjük. Tálalás előtt nagyon vékonyra vágott citromkarikákkal feldíszítjük.

CIKÓRIA SALÁTA
Elkészítése: 4-5 cikóriát elfelezünk, edénybe tesszük, hozz adunk 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, kis sót, cup vizet, 1 ek olíva olajat, kis vörös borecetet, őrölt borsot. Felforraljuk és forrástól számított 10 percig főzzük. Hozzáadunk ½ marék apróra vágott fekete olíva bogyót és kis szójaszósszal megöntözzük. Tálra tesszük, a főzőlevéből keveset ráöntünk és metélőhagymával meghintve tálaljuk.

ENDÍVIA SALÁTA ALMÁVAL (SALADE D´ENDIVES AUX POMMES)
Hozzávalók: 50 dkg (4-5 db) endívia, 2 nagyobb, savanykás alma, 1 citrom, 1 dl Vinaigrette mártás

Elkészítése: Az endivia külső leveleit leszedjük, éles késsel kikanyarítjuk a keserű torzsát. Megmossuk, jól lecsepegtetjük, vékony csíkikra szeleteljük, fél citrommal lelocsoljuk.
Az almákat meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, rácsavarjuk a másik fél citrom levét.
A Vinaigrette mártást elkészítjük, beleforgatjuk az endíviát, almát.
Dúsíthatjuk hónapos retekkel, dióbéllel, mogyoróval, mazsolával.
Behűtve kínáljuk.

ENDÍVIASALÁTA CÉKLÁVAL (SALADE D´ENDIVES)
Hozzávalók: 50 dkg (4-5 db) endívia, 2 nagyobb, savanykás alma, 1 citrom, 1 dl Vinaigrette mártás + 50 dkg főtt cékla - minden kockákra vágva

Elkészítése: Az endívia külső leveleit leszedjük, éles késsel kikanyarítjuk a keserű torzsát. Megmossuk, jól lecsepegtetjük, vékony csíkikra szeleteljük, fél citrommal lelocsoljuk.
Az almákat meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk, rácsavarjuk a másik fél citrom levét.
A Vinaigrette mártást elkészítjük, beleforgatjuk az endíviát, almát.
Dúsíthatjuk hónapos retekkel, dióbéllel, mogyoróval, mazsolával.
Behűtve kínáljuk.

ENDÍVIA SALÁTA JOGHURTTAL
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 50 dkg endívia, 4 dl joghurt, 2 dkg cukor, 1 db citrom, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1/2 csomó metélőhagyma, só

Elkészítése: Az endíviát külső, sérült leveleitől megtisztítjuk, tövét levágjuk, majd folyó csapvízben megmossuk. A jól lecsepegtetett salátaleveleket a hűtőszekrénybe téve előhűtjük. A joghurtot keverőtálba tesszük, és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és a metélőhagymát. Ezzel az öntettel közvetlen tálalás előtt az endívia leveleket összekeverjük.

ENDÍVIA-SALÁTA 01.
Hozzávalók: 4 megtisztított, csíkokra vágott endívia, 1/2 fejes saláta csíkokra vágva, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, törött bors, só

Elkészítése: Tegyük egy tálba az endíviát és a fejes salátát. Keverjük össze az olajat, a citromlevet, a sót és a törött borsot, majd öntsük a salátára.

ENDÍVIA-SALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 endívia, 0,5 fejes saláta csíkokra vágva, 5 ek olívaolaj, 2 ek citromlé, bors

Elkészítése: A hozzávalókat felaprítva összekeverjük, behűtve tálaljuk.

ENDÍVIA-SALÁTA 03.
Hozzávalók: 2 nagy vagy 4 kis fej endívia, 2 dl joghurt, 2 ek olaj, 1 kk mustár, fél citrom leve, só és 1 csokor snidling, porcukor

Elkészítése: A sós vízben főzött, csíkokra vágott endíviát kihűtjük, leszűrjük, és a többi hozzávalóval ízesített joghurtot ráöntjük.

FRANCIA ENDÍVIA-SALÁTA
Hozzávalók: 3-4 kis fej endívia, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1 adag francia mártás, 1-1 csokor petrezselyem és snidling

Elkészítése: Az endíviát megmossuk, megszárítjuk, 2-3 centis csíkokra vágjuk. A francia mártást a finomra vagdalt hagymával és zöldfűszerekkel ízesítjük és belekeverjük az endíviát. 15 percig pihentetjük, de nem tovább, mert az endívia-levelek elfonnyadnak.

NARANCSOS ENDÍVIA-SALÁTA (ANGOL)
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb endívia, 3 (lehetőleg piros bélű) narancs, 2 sárgarépa, 1 citrom leve, só, törött bors, 1 kiskanál mustár, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj

Elkészítése: Nagyon vékony laskára vágjuk az endíviát, és összekeverjük a meghámozott, darabokra vágott naranccsal. Ráreszeljük a megtisztított sárgarépát, és a citromlével megöntözve 10 percig hideg helyen állni hagyjuk. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez simára keverjük a mustárt a borecettel, kevés sóval, törött borssal, és lassan csorgatjuk bele az olajat, hogy opálos legyen. Ezt is jégbe hűtjük. Tálalás előtt a salátáról leöntjük a citromlevet, és beleforgatjuk a mustáros mártásba.

SALÁTA SÜLT FÜRJTOJÁSSAL (HOLLAND)
Hozzávalók: 1 andivie (endívia) saláta, 1 retek, 50 g sonka, 50 g pirított zsemlekocka, 6 fürjtojás, 50 g füstölt szalonna
Öntet: 1 ek citromlé, 1 ek sherry ecet, 6 ek olíva olaj, 1 tk mustár, 1 tk gyömbérszósz, só, bors

Elkészítése: Az asztali sütőt előmelegítjük 160 C-ra. A salátát mossuk meg, szárogassuk le és tegyük egy tálba. A retket vágjuk nagyon vékony szeletekre és adjuk a salátához. A szalonnát vágjuk fel és süssük meg. Készítsük el az öntetet, Úgy, hogy mindent alaposan összekeverünk. A sonkát vágjuk csíkokra. A sütőlap másik felén a szalonna zsírjában süssük meg. Egy másik kis részen süssük meg a tojásokat. A salátát öntsük le az öntettel.
Szórjuk meg a pirított szalonnával, sonkával és tegyük rá a tojásokat. A végén szórjuk rá a pirított zsemlekockát.