Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínisaláták


CUKKÍNI SALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk cukor, 2 ek citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling

Elkészítése: A meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.

CUKKINI SALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 kis, vékony cukkini, 2 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál majonéz, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, cukor, csípős pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított cukkini- és hagymakarikákat kevés forró olajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk és kihűtjük. A joghurtot kikeverjük a majonézzel, majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, cukorral, csípős pirospaprikával, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. A zöldségeket a mártással összekeverjük és 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük.

CUKKINI SALÁTA 03.
A cukkini salátához igyekezzünk kicsi és vékony, lehetőleg saláta cukkinit beszerezni, ha pedig a kertünkben terem, időben szedjük le.
Hozzávalók: 50 dkg (saláta) cukkini, 2-3 darab szárított paradicsom, 10 szem fekete olajbogyó, 3 szál újhagyma, menta levelek, 1/2 citrom leve, 1 ek fehérborecet, 4 ek olívaolaj, só, őrölt bors

Elkészítése: A cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le. Éles késsel vágjuk fel vékony karikákra. A szárított paradicsomot kockázzuk fel, az olajbogyókat és az újhagymát karikázzuk fel. Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olívaolajat. Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg vékony csíkokra vágott mentával.
Tippek:
- A cukkini salátát érdemes legalább 1 órával tálalás előtt elkészíteni, és néha megforgatni az öntetben.
- Ha csak nagyobb cukkinit kapunk, vágjuk ketté, és vágjuk ki a magokat, úgy szeleteljük fel.
- Gazdagítható ízlés szerint friss paradicsommal, feta sajttal. Menta helyett bazsalikommal is megszórhatjuk.
- Nagyon ízletes önmagában, de tálalhatjuk grillezett húsokhoz is.

CUKKINI SALÁTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg cukkíni felkockázva, 2 fej hagyma csíkokra vágva, 50 dkg paradicsom felkockázva, 3 gerezd fokhagyma felaprítva, koriander vagy petrezselyem zöld, egy marék olajbogyó, 1 tk fahéj, 1tk őrölt bors, 2 ek balzsamecet

Elkészítése: A hagymát megdinsztelem az olajon, rádobom a cukkínit, sózom, és addig párolom, amíg félig megpuhul, de még roppanós. Lehúzom a tűzről, és belekeverem a többi hozzávalót. Ha valaki szereti, tehet hozzá egy kanál mézet is. Hús mellé köretnek, vagy házi rozskenyérrel finom.

CUKKÍNI SALÁTA 05.
Hozzávalók: 1 közepes méretű cukkini, 5-6 szem brokkoli rózsa, 1 közepes méretű sárgarépa
Majonézes öntet: natúr joghurt, kevés majonéz és mustár (csak annyi, hogy mégis legyen valami kis íze, de akár el is hagyható), 1 csepp citromlé

Elkészítése: A cukkinit és a sárgarépát együtt megpárolom, de nem teljesen puhára, egy kicsit ropogós legyen. A brokkolit külön feltesszük főni fedő nélkül. Ez alatt az idő alatt elkészítem a majonézes öntetet. Miután a zöldségek megfőttek, és kihűltek hozzákeverem az öntethez. Húsokhoz is nagyon finom.

CUKKÍNI SALÁTA 06. KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 1 db cukkíni (kb. 1 arasznyi és uborka vastagságú), 3 db közepes paradicsom (vagy 15-20 koktélparadicsom), félmaréknyi snidling, 5-6 aprított olajbogyó, vagy 2 ek kapribogyó
Fűszerezés: 2 ek olívaolaj és késhegynyi granulált fokhagyma (vagy 2 ek fokhagymás olívaolaj), ecet, só, cukor, aprított bazsalikomlevél (vagy szárított), ízlés szerint

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk (a koktélparadicsomot félbe, vagy negyedekre vágjuk), a snidlinget felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, és másnapig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Hidegen tálaljuk sült húsokhoz.

CUKKINI SALÁTA BAZSALIKOMOS ÍZBOMBÁVAL
Elkészítése: A cukkinit vékony karikákra vágjuk. Megszórjuk a morzsolt Knorr bazsalikomos Ízbombával és kevéske sóval. A hűtőben egy-két órán át tároljuk. Itt az ízek jól összeérnek. A hűtőből kivéve roston megsütjük. Közben a kefirrel elkeverjük a joghurtos salátaöntetet. Tányérra tesszük a sült kihűlt cukkini szeleteket. A kefires öntettel meglocsoljuk, a tetejét meghintjük karikára vágott chili paprikával. Köretnek kitűnő húsok mellé, de önmagában fogyasztva is megállja helyét.

CUKKINI SALÁTA FŰSZERES JOGHURTTAL
Hozzávalók: 2 kisebb cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olaj, 1-2 marék tárkony, 1 marék menta, 1 marék citromfű, 1,5 dl sovány joghurt, jódozott só, bors, 2 szelet fehér kenyér

Elkészítése: A cukkinit hosszában vágd ketté, majd szeleteld fel. A fokhagymát vágd szeletekre. Felforrósított olajban pirítsd mindkettőt kb. 2 percig. A fűszereket vágd finomra és keverd el a joghurttal. Ezzel öntsd le a cukkinit. Fehér kenyeret adj hozzá.

CUKKINI SALÁTA KAPROS ÖNTETTEL
Hozzávalók: cukkíni 250 g, joghurt 80 g, olívaolaj 2 ml, kapor, fokhagyma
Elkészítése: A vékonyra szeletelt cukkínit sütőben kevés olívaolajjal félpuhára pároljuk, kihűtjük, majd a finomra vágott kaporral, és tört fokhagymával kevert joghurthoz adjuk.

CUKKÍNI SALÁTA SAJTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 1 db cukkíni, 4 db kemény paradicsom, 5 dkg rokfort sajt, 2 fej hagyma, néhány szál kapor, 1 kávéskanál só

Elkészítése: A cukkínit, hámozás nélkül, uborkagyalun legyaluljuk. A paradicsomon is rajta hagyjuk a héját és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A rokfortot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a sóval, a joghurttal összeturmixoljuk, és ráöntjük a zöldségre. Az egészen apróra metélt kaporral megszórjuk, és összekeverjük vele.

DINNYÉS-PASZULYOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
A pácolt sajthoz: 20 dkg telemea sajt – fetával is finom, egy citrom reszelt héja és leve, egy deci olívaolaj, borsikafű
A salátához: két fiatal, zsenge, cukkini, 25 dkg zöldpaszuly, 30 deka görögdinnye héj nélkül, néhány mentalevél, egy marék fenyőmag, só

Elkészítése: A telemea sajtot apróbb kockákra vágtam. A citrom héját lereszeltem, levét kifacsartam, és összekevertem az olajjal és a borsikafűvel. Beletettem a sajtkockákat, és hűtőben körülbelül négy órán keresztül pácoltam
A cukkiniket vékony karikákra, majd csíkokra vágtam. Besóztam, és húsz percig állni hagytam. A zöldpaszulyt enyhén sós vízben megfőztem, hagytam kihűlni. A dinnyét kimagoztam és apró darabokra vágtam. A fenyőmagokat száraz serpenyőben megpirítottam. A cukkiniket kicsavartam, összekevertem babbal, a pácolt sajttal, a dinnyével és a fenyőmaggal. Meglocsoltam három evőkanál fűszeres olajjal, amiben a sajtok pácolódtak. Megszórtam a morzsolt mentalevéllel, sóztam. Hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. Kell nekik egy éjszaka.

FEHÉRBOROS, BAZSALIKOMOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg paradicsom, 2 db cukkini, 10 dkg paprika, 1 db fejes saláta, 1 köteg újhagyma, 2 db kígyóuborka, 2 doboz tejföl, 0,5 dl száraz fehérbor, só, őrölt fehér bors, morzsolt bazsalikom

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk. Az uborkát, paradicsomot, cukkinit, paprikát felcsíkozzuk, a fejes salátát laskákra tépjük, az újhagymát felkarikázzuk.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, őrölt fehér borssal, morzsolt bazsalikommal, és a száraz fehérborral. Az előkészített anyagokat lazán átkeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 30 perc

FENYŐMAGOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 ek fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 bébi padlizsán (kb. 5 dkg), 1 paradicsom (kb. 15dkg), 2 kisebb cukkíni (kb. 20 dkg), 8 db fekete (magtalan) olívabogyó, 2 ek mazsola, 2 ek vörösborecet, 1 ek bazsalikom (aprítva), 1 ek petrezselyem zöld (aprítva)

Elkészítése: A padlizsánt és cukkinit vágjuk fel apró kockákra, majd forró olajban a fenyőmaggal és fokhagymával süssük kb. 5 percig. Közben vágjuk fel a paradicsomot is apró darabora, az olívabogyókat pedig vékony karikákra (de közben figyeljünk a cukkinira!).
- Adjuk a paradicsomot, olíva szeleteket és a mazsolákat a cukkini és padlizsán darabokhoz, öntsük rá a borecetet. Fedő alatt pároljuk néhány percig, amíg a cukkini megpuhul (kevergessük közben!).
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a friss, aprított zöldfűszereket.
Tippek:
- Melegen tálaljuk grillezett ételek mellé
- Hidegen alkalmazzuk crostini feltétként, vagy töltött szendvicsekhez.
- Töltelékként is remek – pl. készíthetünk töltött paradicsomot, batátát, cukkinit, padlizsánt. Csupán töltsük meg a zöldséget, szórjuk meg sajttal, és sütőben süssük (esetleg grillezzük) amíg a zöldség megpuhul, és a sajt megbarnul.
- Kiváló piknik étel. Tegyük át légmentes dobozba, csomagoljunk mellé bagett, pita, vagy ciabatta kenyereket (de kifli is megteszi!)
- Méregtelenítésre is alkalmas, fogyasszuk egészséges salátaként!
A fenyőmagos cukkini salátát ajánljuk azoknak, akik valami gyors finomságra vágynak, és azoknak is, akik diétáznak, fogyókúráznak vagy egészséges életmódot élnek.

FRANCIÁS CUKKÍNI SALÁTA CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személyre: 1-1 piros és sárga húsú paprika, 2 kis cukkini, 25 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 2 csomag salátaöntet-por, 6 evőkanál vörösbor, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg csirkemellfilé, 1 teáskanál édesnemes pirospaprika, 2 ág majoránna

Előkészítés: A paprikákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. A paradicsomot szintén megmossuk. A hagymát meghámozzuk. Minden zöldséget kis kockákra vágunk.

Elkészítése: A salátaöntet-port elkeverjük a vörösborral és az olívaolajjal. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és összekeverjük az öntettel. A zöldségeket az öntettel összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát 5-6 percig pirítjuk benne. Sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Kiszedjük, szeletekre vágjuk, és a salátára fektetjük. A majoránnát leöblítjük, felaprítjuk, és a salátára szórjuk. Friss kenyérrel tálaljuk. 

GÖRÖG CUKKINI SALÁTA
Elkészítése: Karcsú, aránylag kicsi cukkiniket megmosunk, és héjastól két milliméter vastagra vágjuk. A szeleteket kissé megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatva teflonserpenyőben, mindkét felüket olajban megsütjük. Közben vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágunk. Egy jól záródó üveg aljába cukkinit, erre hagymát terítünk, és ezt addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telt. A tetejére kevés ecetet locsolunk, és az üveget 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Közben időnként fel-felrázzuk, hogy a leve mindenütt érje. Egyszerre több üveggel is készíthetünk, mert akár két hétig is eláll, ha savanyúságra van szükségünk, kéznél van.

HORVÁT CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg fiatal cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl olaj, 2 dkg só, 3 g bors

Elkészítése: A megmosott cukkiniket sós vízben kb. 15 percig főzöm, hűlni hagyom, és vékony szeletekre vágom. Egy tálra rendezem, majd megöntözöm az olajból, ecetből és borsból kevert salátalével.

KRÉTAI CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó. Műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.

MELEG CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 2 kisebb cukkíni, 20 dkg lila káposzta, 1 nagy fej hagyma, 1 ek balzsamecet, olívaolaj, 1 marék kesudió, 2 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 chili felaprítva

Elkészítése: Wokban felforrósítom az olajat, beledobom a vékony csíkokra vágott káposztát, cukkínit, hagymát. Ráöntöm az ecetet, és három percig nagy lángon pirítom. Legyen még ropogós, de édeskés, kellemes. Tálalásnál meglocsolom a chilis joghurttal, és kesudiót teszek a tetejére.

OLASZ CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, fél citrom leve, 5 ek borecet, 1 kk mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése: Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.

PARADICSOMOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: egy-két kisebb fajta cukkini, néhány paradicsom, inkább keményebb fajta, sok fokhagyma, kis só, cukor (kb. 1 ek), olívaolaj, mustár

Elkészítése: Alaposan megmosom a cukkinit, egy ujjnyi karikára vágom, kicsit mindkét felét megsózom és hagyom állni (kb10-15 perc). Egy serpenyőben forró olívaolajon megpirítom az alaposan megtörölgetett cukkini karikákat. Kiteszem őket egy tálba, és a maradék olajba belehajítom az apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítom.
Visszateszem a cukkinit, majd rá a felkarikázott paradicsomot - együtt párolom egy kicsit. Teszek rá egy kis mustárt és cukrot.

PARMEZÁNOS SÜLTCUKKINI-SALÁTA
Hozzávalók 1 személyre: 2 cukkini, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, só, bors, 3-4 dkg parmezán, reszelve

Elkészítése: A megmosott cukkíniket 8-10 cm-es hasábokra vágom. Ha nagyon markánsak a magok, kivágom a magházat, a zsenge maradhat. A cukkini hasábokat egy vastag serpenyőben az olíva olajon barnulásig sütöm, ehhez időnként forgatni kell őket. A sütés vége felé meglocsolom a cukkinit a balzsamecettel, ízlés szerint sózom, borsozom. A szép barnára sült cukkini hasábokat tálra szedem és megszórom parmezánnal (ami lehet Pecorino is). Bármilyen hőfokon finom.

PIKÁNS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 2-3 db cukkini, 1/4 kg paradicsom, 2 db paprika, 5-6 db retek, 10 dkg dióbél, metélőhagyma, kevés margarin, kapros salátaöntet

Elkészítése: A cukkíniket megmossuk, felszeleteljük, és az előmelegített margarinon ressre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A paradicsomot, paprikát és retket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apró darabokra vágjuk. A dióbelet durvára törjük, a metélőhagymát finomra vágjuk.
Az így előkészített hozzávalókat tálba tesszük, és óvatosan átforgatjuk a kapros öntettel. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

RIZSES CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 250 gr rizs, 600 gr cukkini, 1 leveskocka, 7,5 dl víz, 4 ek ecet, 4 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 3 nagyobb paradicsom, 50 gr olívabogyó, 100 gr Feta, só, bors

Elkészítése: A cukkinit felkockázod, és beledobod a felforrt, leveskockás vízbe, és pár percig blansírozod. Leszűröd, és meglocsolod az olívaolajjal és az ecettel. Felvagdosod a fokhagymát és a vöröshagymát, és a rizzsel együtt felteszed főni abban a vízben, amelyikben a cukkinit blansíroztad. Amikor a rizs megfőtt, leszűröd, és félreteszed egy picit hűlni. Addig a paradicsomot, a Fetát felkockázod, az olívabogyót pedig feldarabolod kisebb szeletekre, majd a rizzsel együtt hozzáadod a cukkínihez. Sózod, borsozod, és kész is.
Ez a köret melegen és hidegen is finom.

SALÁTABÁR
Elkészítése: Személyenként 35-40 dkg nyers zöldséget, (lehet saláta, karalábé, sárgarépa, cukkíni, retek, póré- vagy újhagyma, paradicsom, paprika, kígyóuborka) megtisztítunk, és feldarabolunk. Mutatósan tálra rakjuk, és különféle öntetekkel kínáljuk.

SMARAGDSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 10 dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 avokádó, 2 csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint olaj, ecet, só, bors, a díszítéshez töltött olajbogyó

Elkészítése: A cukkínit rövid időre forrásban lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, vastag szeletekre vágjuk. A sajtot darabokra törjük, elkeverjük a hagymával, a darabokra vágott avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott paprikával. Olajjal, ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket óvatosan összevegyítjük a cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen tálaljuk, töltött olajbogyóval rakjuk körbe.