Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Petress Zsuzsa


Petress Zsuzsa (Budapest, 1928. december 11. – Budapest, 2001. március 4.) magyar színésznő, primadonna.

1949-ben végezte el a Színiakadémiát, a Fővárosi Operettszínház már utolsó éves korában szerződtette. 1966 és 1968 között több helyen is fellépett, így szerepelt Győrben, Kaposvárott és Miskolcon is. 1974-től az USA-ban élt, alig játszott Magyarországon. Testvére Petress István, ismert rádióriporter volt.
Fia Gyulai-Gál Szabolcs születése (1951) óta a XII. kerület lakója. A Ráth György és a Tóth Lőrincz utca után a Kiss János altábornagy utcában talált otthonra. Ez utóbbi helyen, 2013-ban avatták fel emléktábláját.
Elsősorban operettek primadonnaszerepeit és musicalszerepeket alakított, e szerepekben érezte magát igazán otthon. Több lemezt is készítettek vele, külföldön is sűrűn vendégszerepelt.

PETRESS HÚSLEVES
Hozzávalók: 1 db csirkemell (25-30 dkg), marhanyak (csontos), 4 fürjtojás,10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pár szem egész bors és ugyanannyi szegfűbors

Elkészítése: A zöldségeket és a vöröshagymát megtisztítjuk és megmossuk. A húsokat folyó vízben leöblítjük. Kis lábasban vizet forralunk, beletesszük a fürjtojásokat, 10 percig főzzük, hideg vízzel lehűtjük, így könnyedén meg tudjuk hámozni.
Két és fél liter hideg vízbe tesszük valamennyi nyersanyagot a fürjtojás kivételével. Felforraljuk, habját leszedjük és takaréklángon legalább másfél óráig főzzük. A csirkemell előbb puhul meg a marhahúsnál, tehát ennek megfelelően előbb kell a levesből kivenni. Ha a marhahús is megpuhult, levesünket leszűrjük. A húsokat kicsontozzuk és a zöldségekkel együtt azonos nagyságú kockákra vágva a főtt fürjtojásokkal együtt visszatesszük a levesbe.
Felforraljuk, sózzuk és azonnal tálaljuk.

SZERB KOLBÁSZ
Elkészítése: Ledarálunk 2 kg sertéshúst puhára főtt hagymával, hozzáadunk 1 tojást, 6 dkg rizst, 1 gerezd tört fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, 1 mokkáskanál szódabikarbónát (ettől könnyű lesz), késhegynyi törött borsot, kevés pirospaprikát. Vizes kézzel apró kolbászkákat formálunk, és nem túlságosan forró sütőben sütjük, 15 perc múltán a kolbászkákat felemelve, a húsok alá teszünk 1 cm vékony óriáskifli-karikákat. Mielőtt a kolbászok megpirulnának, a tetejüket vékonyan megkenjük nagyon kevés cukrozott mustárral. Azon frissen, bármilyen salátával tálaljuk. A kifli-karika ne égjen meg, tehát felső lángon süssük.
Teljes sütési ideje kb. 25 perc.