Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Tolnai Kálmán


Megbízható adatokat nem sikerült találnom. Még keresgélek, hátha…

ŐZMÁJ SZELETEK RÁNTVA
Hozzávalók: 1 kg máj, 10 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg zsír, 2 db tojás, só, petrezselyemzöld

Elkészítése: Az őzmájról lefejtjük a hártyát, és megtisztítjuk inas, eres részeitől, utána félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva, forró, bú zsírban pirosra sütjük. Zsírban sült burgonyakörítéssel és petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.

ŐZMÁJ SZELETEK SZALONNÁVAL
Hozzávalók: 1 kg őzmáj, 20 dkg húsos császár-, vagy angol szalonna, 5 dkg liszt, törött bors, zsír, só

Elkészítése: A májat megmossuk, száraz ruhával leitatjuk róla a vizet, megtisztítjuk hártyáitól, 10 dkg-os szeletekre vágjuk. Az angol szalonnát 3 dkg-os szeletekre vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és belerakjuk a szalonnát és világos pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsírból, tálon a tűzhely szélére rakjuk. A liszttel meghintett májszeleteket zsírban átsütjük és kellően sózzuk. Tálaláskor minden májszelet fölé 1 db szalonnát teszünk, zsírban sült burgonya körettel tálaljuk.

TEJFÖLBEN SÜLT SZARVASBORJÚMÁJ
Hozzávalók: 60 dkg máj, 1 nagy fej vöröshagyma 1 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A májat szalonna csíkokkal jól megtűzdeljük. A vöröshagymát felkarikázzuk, forró zsírra tesszük, a májat belerakjuk és lassú tűzön, citromlével és tejföllel locsolgatva megsütjük. A megsült májat felszeleteljük, a levét leszűrjük, és ráöntjük. Burgonyával vagy főzelékkel tálaljuk.

SZARVASBORJÚMÁJ ZÖLDHÁZI MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg szarvasborjúmáj, 20 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 dkg törött bors, koriandermag, majoránna, köménymag

Elkészítése: A szarvasborjú máját vékony szeletekre vágjuk - eltávolítva belőle az inas, eres részeket. Serpenyőben sertészsíron egy nagy fej vöröshagymát apró kockára vágva szalmasárgára pirítunk, majd beletesszük az összevágott májat. Amikor a hagymás zsíron a máj 6 percig - közepes erősségű tűzön, többször kevergetve - pirult, törött borsot, apróra vágott koriandermagot, csipetnyi majoránnát, kevés köménymagot, őrölt paprikát adunk hozzá, és további 6-8 percig együtt pirítjuk. A tűzről levéve azonnal tálaljuk, tálalás után sózzuk, sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.