Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - József Attila


József Attila (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) huszadik századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel és öngyilkossága körül is találhatóak ellentmondások.

A Szegedi Tudományegyetemen tanárnak készült, de a „Tiszta szívvel” című verse miatt kirobbant jobboldali tiltakozások eredményeként Horger Antal professzor eltanácsolta a tanári pályától. Ezután nyugati egyetemekre iratkozott be: Bécsben hallgatott előadásokat, majd Párizsban a Sorbonne-on tanult. Közben megismerkedett az akkori német és francia költészettel, és tökéletesítette nyelvtudását.
Már külföldön is szimpatizált a kommunizmussal, és Magyarországra hazatérve kapcsolatba lépett az illegális munkásmozgalommal. Zaklatott magánéletét azonban érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek terhelték, és az ehhez társult rendszertelen életvezetése oda juttatta, hogy összeomlott az idegrendszere. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomáson egy vonat alá került és szörnyethalt.
Mindössze harminckét évet élt, az Ady Endre utáni magyar költészet legjelentősebb alakja.
Műfordítóként a szomszéd népek kortárs lírájával foglalkozott és értékesek Villon-fordításai is.
Párizsból küldött levelében megemlíti kedvenc ételét, a túrós csuszát is. A másik óhajáról egyik versében is megemlékezett.

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni,
Jó ruhában járni, kelni,
S öt forintért kuglert venni.

TEPSIS TÚRÓS CSUSZA
Elkészítési idő: 35 + 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 80 g füstölt szalonna, 400 g félzsíros tehéntúró, 4 + 1 dl tejföl, só, 400 g szárított csuszatészta

Elkészítése: Felteszünk főni 4 liter vizet. A szalonnából levágunk 4 vékony szeletet (rajtuk hagyjuk a bőrt, különben nem kunkorodnak össze), és tarajosra bevagdossuk. A maradék szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A túrót villával megtörjük, összekeverjük 4 dl tejföllel és ízlés szerint sóval.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A forrásban lévő vízhez adunk 1 ek. sót, beletördeljük a csuszatésztát, és kifőzzük. Eleinte gyakran megkeverjük, hogy ne tapadjon le az edény aljára.
A tésztát leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és azonnal tepsiforma sütőedénybe csúsztatjuk. Összekeverjük a pörcös szalonnazsírral, majd hozzáadjuk a tejfölös túrót, és 2 villa segítségével lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét “kócosra” formáljuk, elsimítjuk rajta a maradék 1 dl tejfölt, és ráfektetjük a szalonnatarajokat.
A forró sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), amíg a szalonna ropogósa nem pirul. Azonnal tálaljuk, mert frissen az igaz! Nagy előnye, hogy előre, akár 8-12 órával előbb is elkészíthetjük, majd letakarjuk, és sütésig a hűtőben tartjuk. A kihűlt tepsis csusza sütési ideje kb. 1 óra (ha cserép- v. tűzálló tálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, különben a tál szétreped!).

TÚRÓS CSUSZA
Hozzávalók: 1 zacskó csuszatészta (25 dkg), 20 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, só

Elkészítése: A csuszatésztát enyhén sós, forrásban levő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Kevés olvasztott vajon átforgatjuk. Tálaláskor finomra morzsolt tehéntúróval szórjuk meg a tetejét, és kikevert tejföllel öntözzük meg. Ha köretként szolgáljuk fel, akkor a szalonnapörcöt lehagyjuk róla, mert az erősen befolyásolná az adott főétel ízvilágát.
Pörköltfélékhez adjuk
Elkészítési idő: 50 perc

TÚRÓS CSUSZA GAZDAGON
Hozzávalók: 25 dkg csuszatészta, 20 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, só, 15-20 dkg szalonna

Elkészítése: A csuszatésztát enyhén sós, forrásban levő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. Kevés olvasztott vajon átforgatjuk.
Tálaláskor finomra morzsolt tehéntúróval szórjuk meg a tetejét, és kikevert tejföllel öntözzük meg.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, gazdagon megszórjuk vele a túrós csuszát.

TÚRÓS CSUSZA PÖRKÖLTTEL
Hozzávalók: 1 egész tyúk (de nagyon finom más pörkölttel is), 2 db vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg csuszatészta, vagy metélt tészta, 20 dkg túró, 3 dl tejföl, 1-2 evőkanál zsír, pirospaprika, őrölt fekete bors, só

Elkészítése: Elkészítjük a már jól ismert tyúk pörköltet. Pörköltalapot készítünk, belehelyezzük a megtisztított feldarabolt tyúkot, felöntjük vízzel, fűszerezzük készre, pároljuk. Majd ki főzzük a csusza- vagy a metélt tésztát, amit a túróval összekeverünk. Tálalása: a túrós csuszát a tányér közepére helyezzük, rászedjük a pörköltet és meglocsoljuk tejföllel.

KUGLER HENRIK TEASÜTEMÉNYE
Elkészítése: 17 deka kockacukrot világosbarnára pirítunk folyamatos keveréssel, hozzáadunk 32 deka gorombán összevágott mogyorót. Egy kis ideig együtt pirítjuk, ha kihűlt, megdaráljuk az egész tömeget. 22 deka vajat habosra verünk 22 deka cukorral, hozzákeverünk egyenként 5 tojássárgáját. Tűzön folyton keverve gyorsan felforraljuk, hozzáadjuk a darált mogyorót, és még melegen karlsbadi lapokra kenjük, másik lappal beborítva, valami nehéz tárggyal leszorítjuk. Ha megkeményedett, mártó gyurmával bevonjuk, 3-4 centis csíkokra vágjuk, és ezt kis háromszögekre. Ebből a mennyiségből két darab lesz, illetve két torta. Körülbelül egyujjnyi vastagságú.