Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rebarbara vanília krémmel


Rhubarb with Vanilla Ice Cream

Hozzávalók:
A krémhez: 4,8 dl tej, 2 rúd vanília, 4 szem kávé, 7 tojás sárgája, 1,8 dl cukor, 2 dl tejszín
A süteményhez: 20 dkg vaj, 2 rebarbara, 1,5 dl kristálycukor, 1,5 dl mandula, 1,8 dl liszt, 5 tojásfehérje

A díszítéshez: 1,5 dl színes cukor

A tejet egy nagyobb tálban keverje el a tojások sárgájával és a cukorral. Amikor sima, akkor adja hozzá a rúdból kikapart vaníliát és a nagyon finomra darált kávét. Lassú tűzön gyöngyöző víz fölé téve a tálat - habverővel folyamatosan keverve sűrítse be. Vegye le a melegről, hagyja hűlni, majd keverje hozzá a tejszínt. A felhasználásig tegye hűtőbe.
A rebarbarát tisztítsa meg, majd szeletelje fel ujjnyi vastagon. A vajat először a cukorral keverje habosra, majd forgassa bele a lisztet, később a darált mandulát, végül a habbá vert tojásfehérjét. Ebből a keverékből ujjnyi vastag réteget simítson egy 15x20 centis, kivajazott tepsibe. Rendezze el rajta a rebarbara szeleteket, végül takarja be maradék tésztával. “20 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt süsse készre. Rögvest szórja meg a díszítő cukorral, majd hagyja kihűlni. Hidegen kockázza fel. Tálaláskor a tányérra merjen a vaníliás krémből, s erre ültesse a süteményt.

Fordította Barna Aladár