Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rizses csirke


Chicken Pelau

Hozzávalók: 4 dl fejtett bab, 5 dl barna rizs, 1,5 kg csirkehús, 3 teáskanál barnacukor, 2 mokkáskanálnyi csípős paprikakrém, só, őrölt bors, 3 teáskanál étolaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, 1 nagy sárgarépa, 1 kis fej zeller

A csirkehúsról húzza le a bőrt, csontozza ki és vágja egy centis kockákra. Egy tálban keverje össze a barna cukorral, ízlés szerint sóval és borssal. A babot annyi sós vízben főzze puhára, ami éppen ellepi. A főzővízben öt percen át forralja a rizst, majd, szűrje le. Az olajat keverje össze a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel. Vegyen elő egy akkora anyag vagy tűzálló edényt, amiben valamennyi összetevő elfér majd. Rétegezze bele az előkészített alkotórészeket. Alulra rizs, erre csirke, majd gyufaszálra vágott zöldség és vöröshagyma, majd bab kerüljön. Minden réteg közé csepegtessen a paprikás olajból. Folytassa, amíg tart a hozzávaló. Végül öntse rá a levest. Zárja le az edényt és forró sütőben süsse 40-50 percet. Ekkor vegye ki a sütőből, de a fedőt rajta hagyva, még 15 percig hagyja állni, mialatt a rizs teljesen megpuhul. Azonnal tálalja. 

Fordította Barna Aladár