Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Savanykás sütőtökleves


Hozzávalók (4 személyre): 2 evőkanál tökmag, 2 fej vöröshagyma, 2 póréhagyma, 1 kg burgonya, 1 kg sütőtök, 1 evőkanál olaj, 1 babérlevél, só, bors, 2 evőkanál balzsamecet, lestyán levélkék

Elkészítési idő: 30 perc

A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk, félretesszük. A hagymát felaprítjuk, a pórét felkarikázzuk, a krumplit és a sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát és a pórét megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a krumplit, a tököt és a babérlevelet, pár percig együtt pároljuk.
Sózzuk, borsozzuk, felöntjük liternyi vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket, kiszedünk 10-12 kocka tököt, és félretesszük. A babérlevelet is kiszedjük, ezután botmixerrel pürésítjük a levest. Tálaláskor visszatesszük a tökkockákat, meghintjük a pirított tökmaggal, és friss lestyán zölddel díszítve kínáljuk.

Fordította Barna Aladár