Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Shepherd's Pie


Hozzávalók: 75 dkg puha sült bárányhús, 2,5 dkg vaj vagy húsból kisült zsiradék, 2 közepes fej hagyma vékony szeletekre vágva, negyed csésze liszt, fél kávéskanál mustárpor (vagy egy kanál mustár), 1,5 csésze húsleves, negyed csésze friss menta apróra vágva, negyed csésze apróra vágott petrezselyem, fél kávéskanál őrölt bors, só, két evőkanálnyi Worcestershire szósz

A krumplipüréhez: 4 nagy krumpli megfőzve és áttörve, kb. negyed csésze meleg tej, 3 dkg vaj, só és bors, ízlés szerint.

Elkészítés: A hagymát aranyszínűre pirítjuk a vajban vagy zsiradékban. Beleszórjuk a lisztet és a mustárt. Lassan hozzákeverjük a húslevest, vigyázva, hogy ne csomósodjon. Az igy elkészült szószt felforraljuk, majd lassú tűzön három percig főzzük. Keverjük bele a finomra vágott sült húst, a mentát, a petrezselymet, a sót, borsot, Worcestershire szószt. Vegyük le a tűzről és simítsuk kivajazott tűzálló tál aljába. A tetejére simítsuk rá az elkészített krumplipürét és villával a felszínét kicsit “borzoljuk fel”. 40-50 percig süssük közepesen meleg sütőben, amíg a teteje aranybarnára nem sül.