Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Soda Bread


Hozzávalók: 4 csésze liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csészényi író vagy aludttej (ha édeset szeretnénk, tehetünk bele 1 teáskanál cukrot, és 1 csésze mazsolát)

Elkészítés: Szitáljuk a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba. Keverjük össze őket. Adjunk annyi írót a keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután gyorsan kell dolgoznunk, mert a szódabikarbóna és az iró gyorsan reakcióba lépnek egymással.

Óvatosan dagasszuk a keveréket, mert ha túl erősen csináljuk, szívóssá tesszük a tésztát. Formáljunk ökölnyi vastag, kerek halmot a tésztából. Helyezzük lisztezett sütőlapra, metsszünk keresztet lisztezett késsel a tetejére. 450 fokra előmelegített sütőben, a sütő tetejéhez közel, kb. 30-45 percig süssük. Akkor sült át teljesen, ha tompa hangot ad, ha megütögetjük.