Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sörös sajtleves


Hozzávalók 6 személyre: 1 csésze kockára vágott hagyma, 1 csésze kockára vágott zellerszál, 1 csésze kockára vágott sárgarépa, 3/4 csésze vaj, 1/2 csésze liszt, 1 kiskanál mustárpor vagy 1 evőkanál mustár. 5 csésze csirkehúsleves vagy zöldségleves (kockából is készíthető), 1 marék brokkoli rózsa, 0,33 liter barna sör, lehetőleg Guinness, 16 dkg Cheddar sajt, reszelve, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, só és bors, ízlés szerint

Süsse nagy lángon, hirtelen a kockára vágott zöldségeket a vajon. Keverje az így előkészített zöldségekhez a lisztet, mustárport (vagy mustárt). Adja a levest a keverékhez, folyamatos keverés közben, majd főzze kb. 5 percig. Törje apróra a brokkoli-rózsákat; a szárát vágja falatnyi darabokra, és gőz felett párolja, amíg éppen csak megfő. Adja a sört és a sajtokat a leveshez. Párolja 10-15 percet. Ellenőrizze az ízeket, sózza, borsozza ízlése szerint. Tálaláskor tegyen egy kevés párolt brokkolit a levesestányér aljára, szedjen rá a levesből.