Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Báránysült rebarbaraszósszal


Báránysült rebarbaraszósszal

Hozzávalók 6-8 adaghoz: 2 kg báránycomb, csont nélkül
A pácléhez: 3 evőkanál méz, 3 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál fokhagymás só, 1/2 teáskanál bors
A mártáshoz: 1 kis fej vöröshagyma, 50 g mazsola, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál vörösborecet, 1 piros színű paprika, 2 cikk fokhagyma, 750 g rebarbara, 6 kardamomtok

A sültet időnként kenjük be a mézes keverékkel, hogy szép ropogósra süljön, de ne égjen meg (180°C-ra előmelegített sütőben süssük meg).
A mézet keverjük el az ecettel. Adjuk hozzá a fokhagymás sót és a borsot. Az egészet jól keverjük össze.
A báránycombot helyezzük a zsírfelfogó sütőlapra és kenjük be a mézes keverékkel. Pároljuk kb. 1 óráig a sütőben, időnként kenjük be, és a sülési idő felénél fordítsuk meg.
A szószhoz hámozzuk meg a hagymát, vágjuk apróra, tegyük lábosba. Adjuk hozzá a mazsolát, ecetet és mézet. Mossuk meg a paprikát, tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd tegyük a tálba a többi összetevőhöz.
Hámozzuk meg a fokhagymát, majd vágjuk apróra. hámozzuk meg a rebarbarát és vágjuk darabokra. Tegyük a kardamomtokokkal együtt a mártásos lábasba.
Főzzük fel a szószt és hagyjuk főni lefedve, alacsony lángon kb. 10 percig. Ezután vegyük le a fedőt, és kevergetve főzzük további 5 percig. Forrón tálaljuk a báránysült mellé.

A báránysült a rebarbarának és a kardamomnak köszönheti szokatlan lágy-fűszeres ízét. a rebarbara savanykás ízével érdekes kontrasztot képez a mazsola és méz.

Fordította Szabó Béla