Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bárányszeletek Kasmír-módra


Bárányszeletek Kasmír-módra

Hozzávalók: 12 db bárányszelet, 6 dl tej, 1 fahéjrúd, 1 babérlevél, 3 kardamom, 1/2 teáskanál édeskömény-mag, 1/2 teáskanál szemes feketebors, 1 teáskanál só, 150 g sűrített tej, 150 g natúr joghurt, 2 evőkanál liszt. 1 teáskanál paprikapor, 1 teáskanál friss, finomra reszelt gyömbér, 1/2 teáskanál Garam Masala (indiai fűszer), 1/2 teáskanál zúzott fokhagyma, friss menta, citrom, a sütéshez olaj

A tejben főtt hús megpuhul, a joghurt-bevonat pedig megóvja a bárányszeleteket a sütés közbeni kiszáradástól. A varázslat eredménye pedig szokatlanul omlós, ízletes hús. Körítésül szolgáljunk fel hozzá rizst.
A bárányszeletekről vágjuk le a zsíros részeket, és tegyük egy nagy, nyeles lábasba. Adjuk hozzá a tejet, fahéjat, babérlevelet, kardamomot, édeskömény-magot, borsszemeket és sót. Az egészet főzzük fel.
A keveréket főzzük alacsony hőfokon 10-15 percig, míg a tej mennyisége a felére csökken. Adjuk hozzá a sűrített tejet és pároljuk tovább, míg a szeletek megpuhulnak, és a tej elpárolog. Időnként kavarjuk meg. A joghurtot keverjük el a liszttel, paprikával, reszelt gyömbérrel, Garam Masalával, zúzott fokhagymával és egy késhegynyi sóval.
A hússzeleteket vegyük ki a lábasból és távolítsunk el minden rátapadó fűszerdarabkákat. a húst vastagon kenjük be a fűszeres joghurttal.
Az olajat öntsük mély serpenyőbe. Ha elég forró, állítsuk a főzőlapot takarékra, a szeleteket négyesével süssük aranybarnára. A húst forgassuk meg egyszer a serpenyőben. Tálaljuk frissen, mentaágacskákkal és negyedekre vágott citromokkal díszítve.

A kétszeresen párolt bárányszeletek szinte szétolvadnak a szájban. Először fűszernövényekkel ízesített tejben főzzük meg, majd fűszeres joghurtkeverékben sütjük-pároljuk.

Fordította Szabó Béla