Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bazsalikomos fésűskagyló


Bazsalikomos fésűskagyló

Hozzávalók 2 adaghoz: 3 cikk fokhagyma, 3 limettalevél, 8-10 fésűkagyló, 2 evőkanál olaj, só, 20 dkg csiperkegomba 25 dkg konzerv bambuszrügy (lecsepegtetve), 0,5 dl osztrigaalap, néhány bazsalikomlevél, 1 kis fej fehérkáposzta, 3 chilipaprika
Kell még éles kés, vágódeszka, fakanál, serpenyő

A Saint-Jacques fésűkagyló nagyon drága, mégis jobb friss kagylót vásárolni, mint mélyhűtöttet. A kinyílt kagylókat enyhe nyomással zárjuk össze, egyébként megromlanak. Minden más összetevőt megtalálunk a szupermarketek egzotikus ételei között vagy az Ázsiai-boltokban. Aki nem talál ilyen fésűkagylót, használhat más, hasonló kagylót is. Sokkal olcsóbb, mégis finom étel.

A fokhagymacikkeket tisztítsuk meg és vágjuk finomra. A limettaleveleket mossuk meg és vágjuk vékony csíkokra. A chilipaprikát mossuk meg, távolítsuk el a magokat, és vágjuk apró kockákra.

A fésűkagylót alaposan mossuk meg és vágjuk be egy kicsit átlósan. Hevítsük fel az olajat.

A fokhagymát, limettaleveleket és a chilit szórjuk a forró olajba. Adjuk hozzá a fésűkagylót, ízesítsük sóval és gyorsan süssük aranybarnára. A gombát és a bambuszrügyet adjuk hozzá. Főzzük néhány percig, kevergessük rendszeresen.
Öntsük hozzá az osztrigaalapot, és főzzük kis lángon néhány percig. Vagdaljuk fel a bazsalikomleveleket, adjuk a kagylóhoz. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Vágjuk apróra a káposztát és egy kicsit pároljuk meg. A zöldséges kagylót tálaljuk káposztaágyon.

Ennek a kagylónak nagyon finom aromát kölcsönöznek a limettalevelek, a chili és a bazsalikom. A fésűkagylót forrón fogyasszuk, előmelegített tányérból.
Ideális köret a fehérkáposzta.

Fordította Szabó Béla