Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bodzavirág- és citromszorbet


Bodzavirág- és citromszorbet

Hozzávalók: 1 citrom, 1 zöldcitrom (lime), 1 narancs, 4 dkg cukor, 15 bodzavirág-ernyő, 1 tojás fehérje

A bodzavirágokat akkor szedjük, amikor éppen kinyíltak és erőteljes illatot árasztanak. a felhasználás előtt az ernyővirágokat alaposan meg kell mosni. Ha nincs fagylaltgépünk, állítsuk a keveréket több órára a mélyhűtőbe, vegyük ki, alaposan keverjük össze, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe. ezt a folyamatot többször ismételjük.

Facsarjuk ki a citromot, a zöldcitrom és a narancs levét, keverjük össze. Minden egyes gyümölcs héjának felét reszeljük le.
Öntsünk egy tálba 1 liter vizet, tegyük bele a cukrot, és főzzük 6-8 percig, míg átlátszó sziruppá olvad össze. Vegyük félre a tűzhelyről, keverjük bele a bodzavirágokat és a citrusfélék lereszelt héját. Fedjük le az edényt.

Hagyjuk kihűlni a keveréket, pihentessük 2 óráig, majd keverjük bele a citrusfélék levét. Szűrjük át a folyadékot, és töltsük fagylaltgépbe vagy műanyag edénybe.

Ha nincs fagylaltgépünk, állítsuk a keveréket 3 órára a mélyhűtőbe, majd keverjük össze alaposan. Tegyük vissza még 2 órára, majd keverjük el újra, és helyezzük a mélyhűtőbe. Amikor a szorbet félig megfagyott, dolgozzuk bele a tojáshabot. Fagyasszuk újra.

Készítsük el ezt a különleges szorbetet, élvezzük a szokatlan ízvilágot, a citrusfélék és a bodzavirág lágy aromáját. Dús étkezés után pompás frissítő desszert. Díszítsük virágzó menta ágacskákkal vagy ribizli fürtökkel.

Fordította Szabó Béla