Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Chili con carne


Chili con carne

Hozzávalók 6 személyre: 2 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg darált marhahús, 1 teáskanál cayenne-i bors, 1 evőkanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 evőkanál oregánó, 3 babérlevél, 3 dl marhahúsleves (kockából), 1 evőkanál paradicsompüré, 2 doboz hámozott paradicsom, 2 doboz vesebab, 1 zellerszár, 1 pirospaprika, só, bor

Kell még egy nagy lábos.

Ez az étel felmelegítve a legfinomabb. Ha kedveljük a csípős ízeket, adjunk hozzá több cayenne-i borsot. A mártáshoz használhatunk a húsleves egy része helyett vörösbort is.
Hámozzuk meg és vágjuk apróra a fokhagymát. Hevítsük fel az olívaolajat a lábasban, adjuk hozzá a fokhagymát és a darált húst, majd kevergetés közben süssük át.

Tegyük hozzá az összes fűszert, jól keverjük össze és pároljuk alacsony hőfokon.

Adjuk hozzá a húslevest, paradicsompürét, hámozott paradicsomot és a lecsöpögtetett babot.

Vágjuk apróra a zellerszárakat, tisztítsuk meg a paprikát és vágjuk apró kockákra. Mindkettőt keverjük össze a hússal, sózzuk és borsozzuk.

Pároljuk lefedve kb. 1 1/2 óráig, rendszeresen keverjük meg. Forrón tálaljuk.

Ez a marhahúsból és vörös babból készült híres ragu a tex-mex konyha (mexikói ihletésű texasi ételek) jellegzetes fogása. A legfontosabb fűszer, a cayenne-i bors nem más, mint szárított és őrölt chilipaprika.

Fordította Szabó Béla