Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirke curry


Csirke curry

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkemellfilé bőr nélkül, 3 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj, 1 teáskanál köménymag, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb darab gyömbér (2,5 cm), 1 zöld húsú paprika, 1 piros húsú paprika, 1 evőkanál curry paszta vagy por, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt koriander. 2 teáskanál só, fekete bors, 1 evőkanál citromlé, 6 apró erős chili, 6 paradicsom, 3 dl tyúkhúsleves, 2 evőkanál friss koriander

A piláfhoz: 3 mogyoróhagyma, 2 teáskanál vegyes mustármag, 2,5 dkg basmati rizs, 6 dl húsleves (lehet kockából), 1/2 teáskanál durva őrlésű tengeri só

Mielőtt hozzákezdünk a curry elkészítéséhez, vágjuk fel a csirkemellet 2,5 cm csíkokra és süssük aranybarnára 1 evőkanál forró olajban.

Pörköljük meg a köménymagot 1 evőkanál olajban. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a hagymát, hámozzuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát, hámozzuk meg és vágjuk finomra a gyömbért. A zöldségeket keverjük a köménymaghoz és süssük az egészet még 3 percig. Vágjuk ki a paprikák magházát, vágjuk a húsát csíkokra és tegyük a hagymás keverékhez. Süssük még 4 percig.
Tegyünk hozzá egy evőkanál curry pépet, az őrölt köményt, őrölt koriandert, sót, borsot és citromlevet. Jól keverjük össze és főzzük 2 percig lassú tűzön.

Tegyük a serpenyőbe a csirkemell-csíkokat. Adjuk hozzá a chilit egészben, a paradicsomot hámozva és négybe vágva, töltsük hozzá a tyúkhúslevest. Fedjük le a serpenyőt és pároljuk a tartalmát 10 percig. Ízesítsük, adjuk hozzá a friss koriandert és főzzük puhára a szárnyashúst.

Hámozzuk meg a mogyoróhagymát, vágjuk vékony szeletekre és süssük meg az olajban. Adjuk hozzá a mustármagot, addig pároljuk, míg a magok felnyílnak. Tegyük hozzá a rizst, keverjük el és főzzük 1 percig. Töltsük hozzá a húslevest, sózzuk meg. Fedjük le az edényt és pihentessük a tartalmát 20 percig, hogy a rizs felszívja a húslevest.

Csempésszük be konyhánkba India ízeit. a curry pikáns zamatát a különböző fűszerek és az extra csípős, apró chilinek köszönheti. A curry csípősségét finomítandó, adjunk hozzá lágy köretet: pl. mustármagos piláfot, “naan“-t azaz búzalisztből készült lepényt, vagy “raitá“-t, mentalevélkékkel ízesített joghurtos salátauborkát.

Fordította Szabó Béla