Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkés-gombás levelestészta táska


Csirkés-gombás levelestészta táska

Hozzávalók: 1 cikk fokhagyma, 17,5 dkg gomba, 7,5 dkg vaj, 5 dkg liszt 2 szál újhagyma, friss mente, 2,5 dl tyúkhúsleves Lehet kockából), 1 evőkanál sherry, só, bors, 7,5 dkg borsó, 22,5 dkg párolt csirkehús, 50 dkg leveles tészta, 1 tojás, 1 evőkanál tej

A tölteléknek sűrűnek kell lennie, mert egyébként megpuhítja a tésztát, és már az első harapásnál kifolyik. A táskák szélét díszítsük villával, hogy a szemnek is kedvezzen. Mielőtt hozzákezdenénk, melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

A fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel. Olvasszunk meg egy serpenyőben 2,5 dkg vajat, és süssük meg benne a gombát és a fokhagymát. Vegyük ki és tegyük félre.

Olvasszuk fel a maradék vajat, tegyük bele a lisztet, kavargassuk, és pirítsuk 2 percig. Adjuk hozzá a felvágott újhagymát, 1 evőkanál mentelevélkét, a húslevest, a sherryt, a sót és a borsot.

A szószt főzzük 2-3 percig alacsony hőfokon, kavargassuk gyakran. A húst vágjuk csíkokra, majd adjuk a gombával és a borsóval együtt a szószhoz.

A leveles tészta felét nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán, képezzünk 30 cm oldalhosszúságú négyzetet. Keverjük el a tojást a tejjel. A tésztát osszuk négy kisebb négyzetre és a peremüket kenjük be a tejes-tojásos keverékkel.

A csirkés töltelék 1/8-át tegyük a négyzetekre, és hajtsuk össze háromszögformába, a széleket nyomkodjuk jól össze. Ugyanígy járjunk el a tészta másik felével is. A táskákat kenjük be a tojásos-tejes keverékkel, tegyük kizsírozott sütőlapra és süssük sütőben 15-20 percig.

Ez az étel ideális választás egy délutáni piknikhez a szabadban. Könnyen becsomagolható, hidegen és melegen egyaránt finom. A leveles tésztát készen is megvásárolhatjuk, de magunk is elkészíthetjük.

Fordította Szabó Béla