Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dinnyefagylalt málnapürével


Dinnyefagylalt málnapürével

Hozzávalók 8 adaghoz: 125 g málna, 25 g porcukor, néhány csepp citromlé, 3 tojássárgája, 75 g cukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 300 ml habtejszín, 1 vaníliarúd, 700 g sárgadinnye (a súly héj nélkül értendő), friss bazsalikom

Málnapüré gyorsan és egyszerűen: a málnát keverjük össze porcukorral és citromlével, majd törjük át egy szitán, hogy kiszűrjük a zavaró apró magokat. a pürét tartsuk felhasználásig hűtőben. Bazsalikom helyett ízlés szerint használhatunk friss mentát is.

Verjük fel a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel egy tálban, habverővel. A tejszínt forraljuk fel egy lábosban a vaníliarúddal együtt, majd öntsük szűrőn keresztül a tojásos keverékre.

Az egészet jól keverjük össze, és töltsük vissza a lábosba. Közepes hőfokon melegítsük, folyamatosan kavargassuk, amíg a keverék sűrű krémállagú lesz. A krémet öntsük át egy tálba, fedjük le átlátszó fóliával, és hagyjuk kihűlni.
Hámozzuk meg, és magozzuk ki a dinnyét, a gyümölcshúst vágjuk darabokra. Tegyük a mixerbe és alaposan aprítsuk fel. Vágjuk finomra egy evőkanálnyi bazsalikomot (vagy mentát), tegyük a mixerbe, keverjük össze a dinnyepürével. keverjük össze a lehűlt tejszínkrémmel.

A keveréket tegyük nagy hűtőformába, fedjük le és tegyük kb. 3 órára a fagyasztóba. Vegyük ki a formát, keverjük össze a krémet habverővel, hogy széttörje a keletkezett jégkristályokat, majd tegyük vissza 1-2 órára a fagyasztóba.

Ismételjük a kevergetést és fagyasztást, amíg a krém fagylaltállagú lesz. Adjuk hozzá a málnapüré felét és óvatosan dolgozzuk össze, hogy a fagylalt márványos mintázatú legyen. A fagylaltot tálaljuk a maradék málnapürével.

Langyos nyári este a kertben, kedves vendégek, egy finom vacsora, már csak egy finom desszert hiányzik: kóstoljuk meg ezt a frissítő fagylaltkölteményt!

Fordította Szabó Béla