Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Édes-savanyú grillezett makréla


Édes-savanyú grillezett makréla

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy makrélafilé, 2 mogyoróhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 tálka perui földicseresznye, friss metélőhagyma, 1/2 vegyi anyagokkal nem tartósított citrom héja és leve, feketebors, 3 közepes pasztinák, 1 tojás, 25 g vaj, tengeri só

A szósz elkészítése előtt távolítsuk el a perui földicseresznye pergamenszerű, száraz héját. A pasztinák-puffancs legyen olyan nagy, hogy ráfektethessük a grillezett halszeleteket.

A meghámozott és apróra vágott mogyoróhagymát pirítsuk meg 2 evőkanál olívaolajban. Adjuk hozzá a félbe vágott földicseresznyéket (néhány egész szemet tegyünk félre a díszítéshez), 1 nagy marék apróra vágott metélőhagymát, a citromlé felét és ízesítsük feketeborssal. Pároljuk alacsony hőfokon kb. 10 percig.

A pasztinákot hámozzuk meg, vágjuk félbe és főzzük 10 percig. Hagyjuk lehűlni, reszeljük meg, nyomkodjuk ki belőle a vizet. Keverjük bele a citrom lereszelt héját és a felvert tojást.

Hevítsük fel a maradék olajat és a vajat. A massza feléből formázzunk két lapos puffancsot és süssük 3-4 percig mindkét oldalán. Ugyanígy járjunk el a puffancs másik felével is.

Kenjük be a makrélafilé bőrét az olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Grillezzük 4-5 percig, míg a bőr hólyagosodni kezd. Nézzük meg, hogy megpuhult-e, szükség esetén fordítsuk meg a szeleteket. a halfilét tálaljuk a puffancsokon, és kínáljuk mellé a szószt.

A makréla nagyon finom halfajta, sok B- és D-vitamint tartalmaz. A pikáns, édes-savanyú szósz a perui földicseresznyével (Physalis peruviana) érdekes kontrasztot képez az erős halízzel. Köretként az unalmas rizs és burgonya helyett pasztinák-puffancsokat ajánljunk hozzá.

Fordította Szabó Béla