Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Brassói aprópecsenye Szászika módra


Nem készítek brassóit túl gyakran, ha mégis, akkor kizárólag Szászika receptje szerint. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy az Ő receptjét bocsátom közprédára egyetlen betű megváltoztatása nélkül. A legjobb a receptben a rengeteg fokhagyma, én pedig imádom a fokhagymát!

Sajnos, az utóbbi időben, a hús árának az emelkedésével, egyenes arányban romlik a brassói aprópecsenye minősége. A legtöbb helyen, tisztelet a kivételnek, már az alapanyagokkal szúrják el a dolgot, mivel a szűzpecsenye helyett, mindenféle nyesedéket, maradékot tesznek bele. Mivel a fokhagyma is elég drága, abból is kevesebbet tesznek bele, pedig az adja meg az étel ízét. NA és a lényeg! Csakis kimondottan zsírban kell sütni, és nem pedig olajban. Nincs annál jobb, mint mikor a végén, a tányér aljából kitunkolja az ember, egy kevés friss kenyérrel a jó fokhagymás, borsos zaftot, ami nem tévesztendő össze a vízzel. Na és a legfontosabb, forró zsírban kell sütni, és nem párolni. Előbb a krumplit, majd a húst, és a legvégén összerázni a krumplit a hússal, átsütni, és ekkor jöhet bele a rengeteg fokhagyma, a legvégén.

Hozzávalók: 0,80 - 1 kg burgonya, 60 - 80 dkg sertésszűz, 10 - 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma, 50 dkg zsír, só, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors.

Elkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, ne törjön szét. A húst, igazándiból szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony (tokányszerű) csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk. A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük. Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott (jó sok) fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze, és aromája már ne vesszen el. Ha a zsírját lecsöpögtetjük, akkor még vacsorára van egy jó zsíros kenyér, amire jólesik majd egy pohár sör.

Ha vöröshagyma, és más fűszerek kerülnek bele, akkor az már nem brassói, csak valami utánzat. Természetesen lehet pulyka mell, vagy felső combból, esetleg csirke mellfiléből is készíteni. Az utóbbinál, egy kicsit óvatosabban, mert hamar kiszárad!
Petrezselyem zölddel, zöldpaprikával díszítve tálalom.

Szászvárosi István