Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fahéjas csirke paradicsommal


Fahéjas csirke paradicsommal

Hozzávalók 4-6 személyre: 2 vöröshagyma, 5 cikk fokhagyma, 1,5 kg csirkehús bőr nélkül (mellfilé és comb), 1,5 dl vermut, 1 evőkanál konyak, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál Cayenne bors, 1 teáskanál őrölt fahéj, só, bors, 25 dkg paradicsom

Az olvadó vajnak nem szabad odaégnie! Ha mégis megesne: dobjuk ki! Az egész étel ízét elrontaná. A fahéjas csirkéhez kínáljunk köretként nagy tál rizst.

Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk kockákra. A fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk finomra. A vajat olvasszuk meg egy lábasban, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, óvatosan pároljuk meg kis tűzön.

A csirkehúst vágjuk kis darabokra és tegyük a lábasba. Egy fakanállal keverjük meg újra és újra, hogy egyenletesen barnuljon.

Vegyük ki a húst az edényből, és tegyük félre. Állítsuk a főzőlapot erősebb fokozatra, öntsük a lábasba a vermutot és konyakot. Főzzük fel, majd csökkentsük a hőfokot.

Adjuk a léhez a paradicsompürét, a Cayenne borsot és a fahéjt. Jól keverjük el, fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.

Negyedeljük a paradicsomot, tegyük a húsdarabokkal együtt az edénybe. Az egészet jól keverjük el, hagyjuk főni kis lángon, fedő alatt kb. 2 órát.

Fahéjjal és sok fokhagymával fűszerezve a teljesen hétköznapi csirkesült is keleties különlegességgé varázsolható. A tápláló mártás konyakot és vermutot is tartalmaz, az erős, fűszeres ízről a Cayenne bors gondoskodik.

Fordította Szabó Béla