Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszeres húsgombócok paradicsommártásban


Fűszeres húsgombócok paradicsommártásban

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg sovány darált hús (borjú vagy bárány), 1 evőkanál friss koriánder, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szegfűbors, 1 tojás, só, bors
A mártáshoz: 2 piroshúsú paprika, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 4 hosszúkás paradicsom, 1 liter marhahúsleves (kockából is jó), 2 evőkanál paradicsompüré, só, fekete bors, 2 evőkanál konyak, néhány kakukkfűágacska, 1 rúd fahéj

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A piroshúsú paprika helyett választhatunk sárga- vagy zöldhúsút is. A mártást közvetlenül tálalás előtt tovább finomíthatjuk kevés tejföllel.

A darált húst, a koriándert, a finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a szegfűborsot, a kikevert tojást, a sót és a borsot jól keverjük össze egy tálban. Formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük lefedve a hűtőbe.

Tegyük a paprikát forró tepsibe, míg minden oldala felhólyagosodik. tegyük műanyagzacskóba, hagyjuk langyosra hűlni, majd hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát és vágjuk vékony csíkokra.
A finomra vágott hagymát süssük meg olívaolajban. Adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát és a paradicsomot, főzzük 5 percig. Engedjük fel a húslevessel, keverjük bele a paradicsompürét, sózzuk és borsozzuk. Főzzük 10-15 percig, míg besűrűsödik, majd öntsük bele a konyakot.

A mártást pürésítsük mixer segítségével, míg teljesen homogén lesz, majd töltsük felfújtformába. Adjuk hozzá a paprikacsíkokat, a kakukkfüvet, a fahéjat és a húsgombócokat. Pároljuk sütőben 35-40 percig, míg a húsgombócok elkészülnek.

A húsgombócok a friss koriándernek és a szegfűborsnak köszönhetik pikáns ízüket. A hús pompás kiegészítője a paradicsomból és paprikából készült konyakkal, fahéjjal és kakukkfűvel fűszerezett mártás.

Fordította Szabó Béla