Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás gulyás


Gombás gulyás

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhahús (felsőcomb), 4 nagy hagyma, 5 dkg vaj 4 paradicsom, édes-nemes paprika, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, 4 nagy burgonya, 10 dkg gomba, tejföl

Kell még hozzá: húsvágó kés, fazék, nyeles fazék, nagy tányér
A gulyásnak sokáig kell főnie, és akkor a legfinomabb, ha a fogyasztás előtt egy napig “pihen”. Rendezzük a rizst koszorúban egy nagy tányérra, öntsük bele a gulyást, adjunk hozzá egy kanál tejfölt és szórjuk meg az egészet paprikával.
Vágjuk a húst kockákra. Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk vékony szeletekre. Olvasszuk fel a vajat a lábasban. Pároljuk meg a hagymát a forró zsiradékon. Adjuk hozzá a húst és süssük néhány percig.

Forrázzuk le és hámozzuk meg a paradicsomot, majd vágjuk négybe és tegyük a lábasba, Fűszerezzük bőségesen paprikával, és kevergessük.

1/2 l vizet forraljunk fel a nyeles lábasban és oldjuk fel benne a leveskockát. Keverjük el benne a paradicsompürét. Öntsük a húsra. ízesítsük sóval és borssal, és főzzük gyenge tűzön, fedő alatt 1 óráig.

Mossuk meg, hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk szeletekre. Adjuk a főzőléhez és fedő alatt további 45 percig kis tűzön pároljuk.

Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk négybe, adjuk a fövő gulyáshoz, és jól keverjük el. Pároljuk további 15 percig. Ha szükséges, a fedőt levéve tovább sűríthetjük a szószt.

Az alaprecept Magyarországról származik, az étel lelke a paprika. Az édes-nemes paprika élénk színűvé és zamatossá varázsolja a finom marhahúsos ételt. A gombás gulyáshoz fogyaszthatunk rizst, és igyunk hozzá finom vörösbort!

Fordította Szabó Béla