Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hajdinával töltött hagyma


Hozzávalók: 8 fej közepes vöröshagyma, só, bors, ž liter zöldségleves, 12,5 dkg hajdina, 25 dkg sárgarépa, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 10 dkg sovány túró, 1 kávéskanál őrölt koriander

Elkészítése: a hagymafejek tetejét levágjuk, és közepüket egy kiskanállal óvatosan kivájjuk. A kivágott hagymát és a tetejét félretesszük. Az egész hagymákat sós vízben 15-20 percig lefedve főzzük.

Felforralunk ź liter zöldséglevest, beleszórjuk a hajdinát, és gyenge tűzön 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve még 10 percig állni hagyjuk. A félretett hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát vékonyan felszeleteljük. A hagymakockákat olajban üvegesre pirítjuk, a felét kivesszük, és a hajdinához adjuk. A sárgarépát beletéve rövid ideig együtt pároljuk. Felöntjük a maradék levessel, felforraljuk, és 15 percig lefedve főzzük.
A tojás felét a túróval a maradék hajdinához keverjük. Sóval, borssal és korianderrel fűszerezzük. A masszával megtöltjük a lecsepegtetett hagymákat.

A sárgarépát összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A sárgarépaszószt egy tűzálló tálba öntjük, beletesszük a megtöltött hagymákat, és előmelegített sütőben 175 Celsius-fokon – 2-es fokozat – 25 percig pároljuk.

Fordította Szabó Béla