Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kagyló friss sómócsinggal


Kagyló friss sómócsinggal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kagyló, 15 dkg friss sómócsing, 10-12 szem fekete olajbogyó, 6 mogyoróhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, fekete bors, 2 kis csípős paprika, 3 dl fehérborecet. 1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg), 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl hal alaplé, 1 tartósítószerrel nem kezelt héjú citrom, 25 dkg spagetti, simalevelű petrezselyem, kevés vaj, a díszítéshez citrom

Mossuk meg alaposan a kagylót hideg folyó víz alatt, és dobjuk ki a kinyílt héjúakat. A sómócsing-szárakat szintén öblítsük le és törölgessük szárazra papírkendővel, az olívabogyót magozzuk ki.

Hámozzuk meg a mogyoróhagymákat, vágjuk apróra és süssük 2 percig az olívaolajban. A fokhagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra és süssük még 1 percig. A csípős paprikát magozzuk ki, vágjuk apróra és keverjük a hagymához a borecettel együtt. Az egészet keverjük össze és főzzük 10 percig lassú tűzön.

Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a paradicsompürét, a hal alaplét, a citrom levét és lereszelt héját. Főzzük kb. 15 percig, míg a szósz kicsit besűrűsödik.
Főzzük a spagettit félkeményre, csepegtessük le, keverjük össze 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemmel, vajjal és borssal.

Tegyük a sómócsingot, a kagylót és az olívabogyót a paradicsomszószba. Addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak (6-8 perc). Halmozzuk a spagettit nagy tányérokra, rendezzük el a tésztán a kagylót. Díszítsük negyedekre vágott citrommal.

Készítsük el a kagylót másképpen, ne fehérborban, hanem ebben az ízléses paradicsomszószban főzve. Az élénkzöld sómócsing gondoskodik a ropogós friss ízről, köretként kínáljunk petrezselymes spagettit.

Fordította Szabó Béla