Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ragu tenger gyümölcseiből és csirkéből


Hozzávalók 4 személyre:
Az alapléhez: 4 csirkeszárny, 1 sárgarépa, 1 nagy vöröshagyma, 1 szál zeller, 2 cikk fokhagyma, 7,5 dl fehérbor, 1 babérlevél

A raguhoz: 3 evőkanál olívaolaj, 1 vöröshagyma, 4 dkg liszt, 7,5 dkg szalonna, bőr nélkül, 1 szár zeller, 1 zöldpaprika, 45 dkg konzerv paradicsom, 2 savanyított zöld chilipaprika, 1 nagy kakukkfűág, 1 nagy oregánó-ág. 2 babérlevél, 22,5 dkg csirkemellfilé bőr nélkül, 20 kisebb kagyló, 45 dkg nyers garnélarák, 11 dkg rákhús, 2 póréhagyma, friss petrezselyem, só, feketebors

Kell még egy nagy lábas

Az alapléhez öntsünk egy nagy fazékba 7,5 dl vizet, adjuk hozzá a fehérbort, tegyük bele a csirkeszárnyat, a sárgarépát, a hagymát, a zellert, a babérlevelet és a feldarabolt fokhagymát. Főzzük a levest egy órán át lassú tűzön, majd szűrjük le.

Hevítsük fel az olajat a serpenyőben, és süssük benne 2-3 perciga feldarabolt hagymát. vágjuk a szalonnát 1 cm széles csíkokra és süssük két percig. Adjuk hozzá a lisztet és az egészet süssük nagyon óvatosan aranybarnára. Lassanként öntsük hozzá az alaplevet is.
Szeleteljük fel a zellert, vágjuk kockára a paprika húsát, mindkettőt pároljuk néhány percig, amíg megpuhul. Vágjuk apróra a paradicsomot, vékony csíkokra a chilipaprikát, majd adjuk mindkettőt a párolt zöldségekhez, a kakukkfűvel, az oregánóval és a babérlevéllel együtt. Főzzük lassú tűzön kb. 20 percig.

Daraboljuk fel a csirkemellfilét, tegyük a fazékba és főzzük még 15 percig.

A kagylót öblítsük le jó alaposan hideg vízzel (a kinyílt kagylókat dobjuk el), és tegyük a nyers, hámozott garnélákkal együtt a fazékba. főzzük még 5 percig.

A póréhagymát vágjuk karikákra. Vágjunk finomra egy evőkanálnyi petrezselymet, majd tegyük a rákhússal együtt a fazékba. Sózzuk és borsozzuk, vegyük ki a még mindig zárva maradt kagylókat és tálaljuk forrón a ragut.

A kagyló, a garnélarák és a rákhús, a szalonnával és a szárnyassal együtt párolódik, zöldfűszeres lében… . Kreol származású ínyencfalat, jó minőségű rizzsel körítve az igazi.

Fordította Szabó Béla