Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaleves fekete babbal


Soupe au jambon et aux haricots noirs
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 3 nagy sárgarépa, megtisztítva apróra szeletelve, 3 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 teáskanál paprika, 1 vöröshagyma felaprítva, 1 teáskanál chilipor, 1 teáskanál aprított oregánó. 1 teáskanál só, 375 ml (1 1/2 csésze felszeletelt sonka, 2 nagy paradicsom felszeletelve, 50 dl. víz, 2 tyúk leveskocka, pici vízben felolvasztva, 2,5 dl (1 csésze) mélyhűtött, vagy egy doboz lecsurgatott konzerv kukorica, (elhagyható), 1 doboz kb. 540 ml fekete bab, lecsurgatva és leöblítve. 75 ml (1/3 csésze) friss petrezselyemzöldje aprítva, 1 teáskanál Tabasco szósz.

Elkészítése: Olajat egy nagyobb lábasba tesszük, erre tesszük a sárgarépát, a fokhagymát és a vöröshagymát. Meghintjük a paprikával, a chili porral, origánoval és a sóval. Kis tűzön üvegesre pirítjuk a hagymát a fűszerekkel, kb. 5 perc. Beletesszük a sonkát és addig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Beletesszük a paradicsomot, a vizet, a feloldott leveskockákat, és a (kukoricát). Jól elkeverjük az egészet, és erősebb lángon felforraljuk, utána levesszük kis lángra. Lefedjük, többször megkeverjük, és 8 percig főzzük. Beletesszük a babot és melegítjük néhány percig. Levesszük a tűzről. Belekeverjük a Tabasco szószt, meghintjük perezselyemzölddel, és tálalhatjuk.

Ez az egészséges tartalmas leves, egy kicsit fűszeres. Nagyon jó módszer elhasználni a maradék sonkát!

Fordította Szabó Béla